akurat smak na coś bardziej wyszukanego niż kanapki. Jest idealna na tę porę roku. Kilka niewyszukanych składników, a efekt wyśmienity... Składniki: 150 g ryżu parabolicznego 1 niewielki brokuł kilka korniszonów 4 jajka ugotowane na twardo 2/3 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu mały kubek gęstego jogurtu 1-2 łyżeczki musztardy sól i pieprz posiekana natka pietruszki Brokuła podzielić na różyczki, ugotować
Czerwień i błękitPyszna sałatka z brokułami - smakuje naprawdę rewelacyjnie szczególnie teraz, gdy warzywa są takie smaczne. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Składniki: 1 brokuł 3 pomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone pół pęczka szczypiorku Sos (ilości można modyfikować - podaję mniej więcej jakich ja użyłam): 2 łyżki majonezu 1-2 łyżki ketchupu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniNadrabiam wielkanocne zaległości. Przepis Adama Chrząstowskiego (nic nie zmieniałam, więc cytuję za autorem). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU »
Przepisy AleksandryPost Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojezaserwować jako przystawkę czy kolację. Tak czy inaczej jest to pyszne połączenie makaronu, tuńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw... Składniki: 250g makaronu świderki, 2 jajka, puszka tuńczyka w oleju, łyżka kaparów, 4 małe pomidorki, 250g brokułów, 150ml jogurtu naturalnego, 100ml majonezu, ząbek(...)czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki czarnych oliwek, szczypta cukru, 1/2 pęczka bazylii, łyżka soku z cytryny. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w ósemki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki, gotować ok. 5 min w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru. Tuńczyka, kapary i oliwki odsączyć. Wszystko przełożyć do jednej
Z miłości do słodkościpracy. Ciepłe sałatki to idealne danie do pracy. Sałatka z kaszą durra Składniki: 2 porcje 150 ml kaszy durra, waga sucha 1 brokuł, podzielony na różyczki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki prażonych migdałów 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta chili płatków sól i czarny pieprz do smaku Namocz durra w zimnej wodzie przez 3 godziny, opłukaj po czym(...)brokuł przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę na cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj teraz kaszę i brokuły, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Usmaż jajka sadzone i podaj z sałatką
codojedzeniapodane z surówką. Idealne na piątkowy obiad lub kolację, nie wiem dlaczego ale bardziej wolę kotlety z warzyw niż z mięsa. Składniki: 1 duży brokuł 2 ziemniaki 100 gram sera typu feta 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych Lestello Sól, pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Broukła dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)pozostawiamy do ostudzenia. Ziemniaki obieramy kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do miski przekładamy brokuły, ziemniaki i ser fetę, wszystko rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko oraz płatki owsiane. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe okrągłe kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna Kuchniabardzo im to smakowało Roladki brokułowo-kalafiorowe SKŁADNIKI: filety z kurczaka podwójne - 1 szt brokuły - 8 różyczek kalafior - 8 różyczek mąka do panierowania tłuszcz do smażenia jajko 1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić mięso na 4 porcje,lekko rozbić tłuczkiem
Kuchnia Danusiłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm. Farsz: 400g brokuła 10 pomidorków koktajlowych 15dkg wędzonego boczku 100g sera feta 3 jajka 100ml śmietany 12% 3-4 łyżki żółtego sera sól i pieprz Zaczynamy od ciasta. Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy pokrojone w kawałki masło, śmietanę, sól i proszek do pieczenia. Ciasto(...)Piekarnik nastawiamy na 180C i podpiekamy ciasto przez 10-15 minut. Brokuły gotujemy przez 4 minuty w osolonej wodzie. W małej misce mieszamy całe jajka z śmietaną, solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie układamy brokuły, pomidorki przekrojone na pół, boczek pokrojony w krótkie paseczki, wszystko osypujemy serem feta. Całość zalewamy mieszanką śmietany i jajek. Całość wkładamy dalej do piekarnika
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/złotego koloru, co najpewniej symbolizuje mistrzowski puchar - zarówno dla szkockiego Celticu, jak i naszej gdańskiej Lechii. ;) Składniki: 1 brokuł (lub paczka mrożonego) 1 mały kalafior (lub paczka mrożonego) 1 por 6 jajek 150 ml słodkiej śmietanki 180 g startego cheddara (lub innego ostrego sera) 2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej
zadanie-gotowaniekoryciński od Agnieszki i Marcina Bielec . Ser fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa. 2 cukinie zielone 3 jajka 200 g sera korycińskiego 1 mały brokuł 1 mała puszka konserwowej kukurydzy z fasolą parę krążków czerwonej cebuli sól pieprz czarny Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce jarzynowej. Oprószyć solą(...)odstawić na około 10 minut, aż puści sok. Przełożyć na sito, przepłukać wodą i dobrze odcisnąć. Jajka rozmącić, dodać cukinię i przyprawić. Wymieszać i wyłożyć na natłuszczoną olejem formę do tarty. Brokuł podzielić na różyczki i gotować w osolonym wrzątku około 5 minut, ale nie może się rozpadać. Po wyjęciu z wrzątku, należy go przełożyć na chwilę do bardo zimnej
https:KKuchniaMniamgotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. Brokuł tniemy na małe różyczki i gotujemy na parze. Następnie ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy rozdrobiony widelcem brokuł, starty ser, czosnek i jajko. Wszystko dobrze zagniatamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe podłużne krokiety, otaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju
Podróż w kulinariaChociaż ja lubię frittatę także na kolację. ;) Składniki na 2 porcje: 100 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) 100 g brokułu , podzielonego na drobne różyczki 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka oleju po szczypcie suszonego tymianku i lubczyku 4 jajka 2 łyżki mleka sól i pieprz garść żółtego sera , u mnie ementaler posiekana natka pietruszki do posypania Piekarnik rozgrzać(...)200C. Fasolkę i brokuły obgotować przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Odcedzić. Marchewkę pokroić na plasterki, paprykę w paski. Na patelni, którą można wstawić do piekarnika* rozgrzać olej. Podsmażyć na nim marchewkę i paprykę przez 2 -3 minuty. Dorzucić zielone warzywa, dodać zioła. Podsmażyć jeszcze 1 minutę. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, zalać warzywa. Smażyć przez
Pełny talerzsól i pieprz do smaku natka pietruszki, oregano, bazylia 250g twarogu chudego ząbek czosnku 1 duże jajko, lub 2 średnie łyżeczka proszku do pieczenia Sos czosnkowy : mały jogurt naturalny 2 łyżki śmietany 18% pieprz czarny, sól pietruszka 4 ząbki czosnku szczypta cukru Przygotowanie: Brokuły zalać wrzątkiem i odstawić(...)minut (w oryginalnym przepisie 5 minut, ale wg mnie brokuły nie zmiękną na tyle, aby po upieczeniu były miękkie). W misce wymieszać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, pokruszony ser twarogowy. Brokuły pokroić drobno i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Przyprawić. Placki formułować na blaszce i piec w 180*C przez ok 30 minut. Połączyć składniki sosu. Na ciepło
ChilliJemy