Naczynie TERMISIL - pieczona karkówka - Miałam już okazję używać wspomniane przed kilkoma dniami naczynie TERMISIL. Chciałam upiec karkówkę... Niestety w mojej kuchni zabrakło rękawa do pieczenia, a
kolorowotorcikowoPierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny
kolorowotorcikowoNaczynie TERMISIL - w użyciu przed Światami - Po raz kolejny sięgnęłam po naczynie TERMISIL. Tym razem przygotowałam w nim niedzielne danie przedświąteczne. Przepis świetny, możecie wykorzystać szykują
kolorowotorcikowoŚwiąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo
kolorowotorcikowoLubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować. Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana. Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami
kolorowotorcikowoW tym roku byłam grzeczna i Mikołaj o mnie nie zapomniał ;) Na zaproszenie E.Wedel udałam się w podróż do Fabryki Przyjemności, czekoladą płynącej... 6 grudnia
kolorowotorcikowoSkładniki: 50 g masła 100 g miodu 150 g cukru 450 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia przyprawa do
kolorowotorcikowo2 szkl. mąki pszennej 125 g masła 3 łyżki cukru 3 jajka 2 szklanki mielonego maku, np BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru
kolorowotorcikowoSkładniki: 250 g cukru 4 torebki herbaty Earl Grey 230 g masła miękkiego 4 jajka 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80
kolorowotorcikowoNiebo w gębie to inaczej tort orzechowo-jabłkowy czyli ciastko, którego już jakiś czas u mnie się nie robiło. Po przewertowaniu maminego zeszytu wybór padł jednak
Pasja SmakuPieczenie schabu na święta to już tradycja. Zazwyczaj robię faszerowanego śliwkami lub "czystego". Tym razem dodałam jeszcze moreli. Owoce ładnie się komponują i mają ciekawe, trochę
Pasja SmakuOto kolejny wyrób naszego domowego cukiernika czyli mojej siostry. Fajne, kruche, maślane ciasteczka. W sam raz do pudełka. Przepis pochodzi z tego bloga. Składniki: 1 szklanka
Pasja SmakuPierogi z kapustą i grzybami to kolejna propozycja pierogów. u mnie w domu przygotowane są głównie w post oraz w okresie świątecznym, np. na Wigilię. Zazwyczaj
Pasja SmakuPrzez cały rok czekam na uszka i barszcz czerwony. W domu od zawsze robimy je własnoręcznie, nie wyobrażam sobie kupowania gotowych, bo uważam, że to nie
Pasja SmakuSłyszeliście o łupciach? Jeśli nie, to bardzo mocno zachęcam Was do wykonania i spróbowania tych gołąbków na Wigilię. Jest to potrawa regionalna, która powstała w podlubelskiej
Pasja Smaku