Takie serniki lubię. Ciężkie i gęste.Wystarczy jeden kawałek, żeby nasycić sernikowe żądze ;)Ale ten jeden kawałek potrzebuje naszego czasu i pełnej celebracji.Z tym sernikiem to
bistro mamaDziś sama o sobie powiem - zwariowałam :)Zamiast poprasować zaległą stertę ubrań,zamiast zaszyć się pod kocem z książką, podczas Franiołkowej drzemki...Idę do kuchni zrobić sobie
bistro mamaCzasami dużo wody musi upłynąć, żeby docenić to co dobre, a od czego w dzieciństwie bardzo się uciekało. Dokładnie tego samego spodziewałam się po mojej córce
bistro mamaPiernik, który nie potrzebuje leżakowania ani przed pieczeniem, ani po pieczeniu.Idealnie komponuje się z masą marcepanową.Kupioną w Lidlu za 6 zł.W Almie ta sama
bistro mamaMam wrażenie, że te babeczki będą niedługo w Polsce tak popularne jak w Wielkiej Brytanii. Odkryłam je podczas rocznego pobytu na angielskiej wsi, a moje pierwsze
bistro mamaPo pierwsze - to AleBabeczki! Jak inaczej można nazwać te słodkie cuda, na które przepis pochodzi od fantastycznej kobiety? Kobiety, którą dziś rozpoznaje cała Polska, a która
bistro mamaCo roku staram się przygotować świąteczne śledzie na dwa sposoby z nowych przepisów. Tych nie miałam w planie, ale kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że muszę je
bistro mamaMożna się z listopadowym szałem świątecznym nie zgadzać, można się przeciw niemu buntować. Można robić publiczne manifesty i pisać na blogu jak bardzo jesteśmy oburzeni, że
bistro mamaMam taki jeden zeszyt z przepisami, który założyłam będąc w 7 lub 8 klasie szkoły podstawowej. Tak, tak... "w tych czasach" nie było gimnazjów
bistro mamaNie ma Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami! I choć w mojej hierarchii potraw wigilijnych zajmują miejsce czwarte, tuż za podium, to nie wyobrażam sobie
bistro mamaNie mam ani jednego świątecznego zdjęcia z dzieciństwa. Chętnie od takich bym zaczęła moją małą wigilijną opowieść. Bo pewnie jak niejednemu z Was, przy wigilijnym stole
bistro mamaMamy koniec roku, za chwilę Sylwester, a zdjęcia tego sernika czekają sobie cierpliwie na publikację od listopada. Bo właśnie 4 listopada mój teść miał imieniny i
bistro mamaZdarzają się takie potrawy, dania czy słodkości, przy których mam ochotę dodać etykietę "dla odważnych". Są przyprawy albo takie połączenia smaków, których nie jesteśmy
bistro mamaJeszcze nie tak dawno, z chorym Frankiem, ucierałam składniki na ciasteczka Nigelli. Czekoladę chciał wtedy wrzucić do miski w całości, razem z opakowaniem. To było nasze
bistro mamaNie miałam w planach domowej przyprawy do piernika, bo nigdy nie zawiodłam się na tych kupnych, gdzie ktoś wiedział ile czego dać, żeby otrzymać idealny efekt
bistro mama