borówki - 4037 przepisów (strona:96/270)

.1231. palmowa owsianka 155

owsianka na mleku kokosowym z borówkami, prażonymi wiórkami kokosowymi i syropem z palmy~ Jednak znalazłam jeszcze trochę borówek w zamrażarce! ♥ Ale już na prawdę ostatnie ostanie :( Syrop palmowy przywiozłam z Hiszpanii i jest pyszny! Jeśli kiedys tam będziecie i znajdziecie go w sklepie to polecam ♥ Jeśli lubicie surowe batoniki typu RAW BITE, Zmiany Zmiany itp. to zapraszam Was do obejrzenia

breakfast of dreams
Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami 147

Upieczone całkowitym przypadkiem. Miały być ciasteczka Wioli ale zmieniłam proporcje i trochę składników i wyszło coś innego, choć równie smacznego :)   Ciasto jaglano-ryżowe z borówkami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 150 g kasza jaglana 150 g masło 200 g mąka ryżowa 50 g mąka kokosowa 2 łyżeczki soda oczyszczona(...)połowy cytryny 2 szt jajko 4 łyżki erytrol lub inne słodziwo 100 g borówka amerykańska lub inne owoce Sposób przygotowania Kaszę prażymy w garnku, aż czuć będzie orzechowy zapach. Zalewamy 2,5 szklanki gorącej wody i gotujemy z erytrolem, aż kasza się rozgotuje. Do kaszy dodajemy sok z cytryny, masło i jajka. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąki i sodę

Kucharzyca
Mini serniczki z borówkami 204

roztopionego masła masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g ricotty (lub mascarpone) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 jajko dodatkowo: garść borówek 50 g czekolady deserowej/gorzkiej posypka do dekoracji Wykonanie Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nastawić na 180*C. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do papilotek i wyrównać(...)zmiksować wszystko na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód do wysokości papilotek. Na każdej muffince ułożyć kilka borówek. Piec około 25 minut. Ostudzić. Udekorować roztopioną czekoladą. Można jeść zaraz po przestudzeniu albo schłodzić w lodówce (masa będzie bardziej zwarta). Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Najłatwiejsze pieczone kacze udka 281

minuty i voilà! Najłatwiejsze pieczone kacze udka (dla 2 osób): 2 kacze udka 5-6 średnich ziemniaków 1 łyżka suszonego majeranku 1/3 szklanki dżemu z porzeczki lub borówki 1/3 szklanki czerwonego wina sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy w ok. 1,5 cm kostkę i wkładamy do małej brytfanki(...)termoobiegiem) i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.). Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 minut do odpoczęcia. W tym czasie przygotowujemy sos: wino podgrzewamy z porzeczką lub borówką – gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym przyprawiamy solą i pieprzem. Post Najłatwiejsze pieczone kacze udka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 192

kremem i z owocami zrodził się po drodze. Czekoladowo cukiniowe brownie jest wilgotne, pyszne i sycące. Smak cukinii niewyczuwalny. Natomiast krem z owocami lekki, puszysty, delikatny. Słodko-orzeźwiające borówki i maliny polane cytrynowym lukrem stanowią niemalże idealne połączenie. Mój osobisty „wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki(...)minut. Odstawiamy do ostygnięcia.   Krem: 400 g kremowego serka (soft cheese np. Philadephia) 250 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g borówek 200 g malin   Śmietanę ubijamy na sztywno. Oddzielnie ucieramy ser z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubitą śmietanę dodajemy do utartego serka i ubijamy krótką chwilę do otrzymania sztywnego

Made By Mom And Son
Cytrynowo-kokosowa babka z jagodami 144

jeszcze przed nami, jednak ja nie mogłam już dłużej się powstrzymywać – w tej kwestii nie zamierzam niczego narzucać – możesz wybrać wtedy, kiedy chcesz i takie, jakie najbardziej lubisz: truskawki, borówki, jagody, maliny. Wszystkie idealnie odnajdą się w doborowym towarzystwie tropikalnej kokosowej nuty podkręconej wigorem cytryny. Nie zamierzam już dłużej zachwalać – efekt broni się sam…  Składniki: 2 ½ szklanki mąki pszennej(...)350ml)  sok z ½ cytryny i skórka z 1 cytryny ¾ szklanki oleju z pestek winogron (150ml) ½ łyżeczki soli 250 g owoców jagodowych (u mnie pół na pół truskawki i borówki) Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do babki o średnicy około 24 cm natłuść i oprósz mąką. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz wiórki kokosowe

Roślinna - blog wegański
Owocowe smoothie z orzeźwiającą miętą 178

Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 60 g borówek 1 średni banan 1 1/2 szklanki truskawek kilka listków mięty Przygotowanie Umyte truskawki i borówki wrzucamy do misy blendera. Dodajemy pokrojonego banana i 2-3 listki świeżej mięty. Wszystko razem

Słodkie okruszki
Zapiekane owoce z kruszonką i lodami 157

genialne (mówiąc nieskromnie)... Polecam, spróbujcie koniecznie (i pamiętajcie, że owoce zawsze możecie zamienić na inne, takie jakie lubicie, albo właśnie macie pod ręką... ) SKŁADNIKI 3 nektarynki 200 - 250 g borówek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 50 g masła 1 duża łyżka cukru z wanilią dowolne lody (u mnie cafe latte) Owoce myjemy i osuszamy, nektarynki kroimy w kostkę(...)dnie kokilek kładziemy nektarynki, a na nich borówki. Mąkę i cukry mieszamy razem, a następnie rozcieramy w dłoniach z kawałkami masła aż powstaną drobne grudki. Tak przygotowaną kruszonką obficie posypujemy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg + górna grzałka) na ok. 20 minut (kruszonka powinna stać się lekko złota). Gotowe deserki wyjmujemy i odstawiamy na 2 - 3 minuty

Czary - gary w kuchni
Chleb na proszku pełnoziarnisty 196

łamanego siemienia lnianego 180 g łamanego śruty z żyta 50 g gryczanych płatków 120 g mąki żytniej 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g mąki orkiszowej 100 ml czerwonej borówki, mrożonej 70 g rodzynek 50 g suszonych moreli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1½ łyżeczki sody oczyszczonej 1½ łyżeczki soli 20 g mąki z dzikiej róży, można pominąć 2 łyżki(...)nasion sezamu do posypania Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej siadłe mleko, mrożoną borówkę, dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj

codojedzenia
Tort bezowy z owocami wg Aleex 183

wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masa: • 500 ml śmietany kremówki 36% • 250 g serka mascarpone • 1 cukier waniliowy Dodatkowo: • 100 g borówki amerykańskiej • 100 g truskawek Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej(...)pokroić w plasterki. 12. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, posmarować 1/3 masy. Rozsypać pokrojone truskawki. 13. Przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować 1/3 masy, a na niej równomiernie rozłożyć borówki. 14. Przykryć trzecim blatem ciasta. Posmarować resztą masy, a na niej ułożyć plasterki truskawek. 15. Podawać z kawą lub herbatą od raz po przygotowaniu. Smacznego

W mojej kuchni
Waniliowa Panna cotta z sosem malinowym. 177

żelatyny 1 laska wanilii 1 łyżka ekstraktu waniliowego niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek  Składniki na sos:  250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu    Wykonanie:    1.Mleko, śmietankę,ekstrakt i cukier podgrzewamy(...)naczynia  do foremek, ramekinów lub filiżanek delikatnie posmarowanych olejem lub roztopionym masłem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na mniej więcej 1 – 1,5 godziny. 5. Mrożone maliny i borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy na patelni mieszając. Dodajemy wino,sok z cytryny oraz przyprawy : szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zredukować do zagęszczenia sosu.  5. Przed podaniem, foremki z zastygniętym

vaniliowoczekoladowa
Owsianka owocowa z nasionami chia 194

nasion . [źród ło: kwartalnik "Zdrowie z wyboru"] Składniki na 2 solidne porcje: 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych 2 szklanki mleka sojowego 2 garście mrożonych truskawek   2 garście mrożonych borówek 2 łyżki syropu z agawy - zmniejszyłam ilość z oryginalnego przepisu, bo syrop jest jak dla mnie bardzo słodki w smaku 1 łyżka wody 3 łyżeczki nasion chia Do małego garnka(...)Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, często mieszając, aż owsianka zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wmieszać suche nasiona chia i pozostawić do lekkiego ostygnięcia i napęcznienia nasion. Mrożone truskawki i borówki umieścić w rondelku. Dodać syrop z agawy, trochę wody i gotować na średnim ogniu przez kilka minut, aż owoce puszczą sok. Owsiankę przełożyć do śniadaniowego naczynia. Wymieszać ją z owocami

Grunt to przepis!
Borówkowe placuszki z lodami z nerkowców 186

szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli ¾ szklanki roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego/ksylitolu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 50-60g borówek odrobina oleju kokosowego do smażenia placuszków Najpierw przygotuj lody. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nerkowce i upraż je na złotobrązowy kolor. Zdejmij z ognia i przesyp do kielicha blendera. Orzechy zalej(...)suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.  Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta, a na każdą z nich powykładaj kilka borówek. Kiedy na placuszkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi rumienić, przełóż na drugą stronę (smaż na średnim ogniu). Placuszki podawaj od razu, póki są jeszcze ciepłe z dodatkiem porcji orzechowych

Roślinna - blog wegański
Zielony mech 201

Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ ja mroziłam specjalnie szpinak do tego ciasta (nie miałam pewności kiedy je upiekę, stąd mrożenie) już przed mrożeniem dokładnie go osuszyłam(...)serek mascarpone oraz sok z ½ limonki – wyrabiamy robotem na najniższych obrotach lub łyżką. Masę nakładamy na spód posmarowany dżemem, wyrównujemy powierzchnię. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem oraz owocami granatu (porzeczki, borówki… ). Boki również posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na 2 godziny (lub na noc) do lodówki. Zielony mech zrobiłam w formie kwadratowej o wymiarach 24 x 24cm, jednocześnie zwiększyłam o połowę proporcje

mojewypiekiinietylko
Leśny Mech ciasto szpinakowe 399

pieczenia Krem: 330 gram śmietany 30% (użyłam z Biedronki Firmy Piątnica) 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1,4 szklanki wody  DODATKOWO: Połówka granatu, maliny lub borówki  Przygotowanie: Blat szpinakowy: całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, szpinak rozmrażamy i mocno odciskamy, by pozbyć się wody.  Do ubitej masy jajecznej dodajemy szpinak i delikatnie(...)Wierzch blatu szpinakowego to jest ok. 1/3 ciasta odkrajamy. Odkrojone ciasto delikatnie kruszymy. Na ten grubszy blat wykładamy krem i posypujemy pokruszonym ciastem. Na pokruszone ciasto wykładamy granat, maliny, borówki

Moje Słodkie Piekiełko