tylko jako pojemniki na np. produkty sypkie. Przygotowałam bardzo prosty deser, który przed podaniem schłodziłam chwilę. Banan, zimny jogurt, płatki owsiane, syrop klonowy i chrupiące ciasteczko, całość udekorowana borówkami amerykańskimi, naprawdę niezła propozycja na wiosenny posiłek, polecam! Deser bananowy z jogurtem i płatkami owsianymi / 1 porcja Składniki: 9 łyżek płatków owsianych 9 łyżek jogurtu naturalnego 1 banan 1 herbatnik(...)warstw, składa się z 3 łyżek płatków owsianych, 3 łyżek jogurtu naturalnego, 1/3 banana pokrojonego na plasterki i 2 łyżek syropu kolonowego. Wierzch deseru posypujemy pokruszonym herbatnikiem. Dekorujemy borówkami amerykańskimi. Najlepiej, gdy przed przygotowaniem, jogurt naturalny jest schłodzony
Moja smaczna kuchniapogardzę, a Wy...? Wszystkiego najlepszego dla Was! Składniki: ½ arbuza (waga niewiele ponad 1kg) 2 jabłka 1 gruszka 2 banany ½ ananasa 6 morelek Kiść jasnych, małych winogron Ok 60g borówek Sok z ½ limonki Sposób przygotowania: Miąższ arbuza wydrążamy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki. Jabłko i gruszkę obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Skrapiamy sokiem z limonki. Banana(...)kroimy w pół plasterki, morelki obieramy, usuwamy pestki i także kroimy w kostkę. Umyte i osuszone winogrona oraz borówki przekrawamy na pół. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą w misie, a przed podaniem przekładamy do wydrążonego arbuza. Sałatkę możemy podać samodzielnie, jako dodatek do deserów, lodów i ciast
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI: Garść truskawek Garść borówek 2 jabłka 1/2 ananasa 2 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Owoce myję. Truskawki, jabłka, ananasa obieram i kroję w kostkę. Do słoiczka przekładam na dno truskawki. Następnie kładę brzoskwinię. Kolejną warstwe zajmują jabłka. Następnie kładę ananasa. Na sam koniec kładę borówki. Odstawiam do lodówki na min 30 min przed podaniem, owoce puszczą sok. Sałatka owocowa z własnym
Gotowanie Patkidłuższej przerwie zapraszam na tort z owocami: truskawkami, malinami, borówkami. Właśnie taki tort przygotowałam na urodziny swojej córki. Składniki : Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml śmietany tortowej 200 ml serka waniliowego Danio 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 galaretka malinowa owoce: brzoskwinie, maliny, truskawki(...)borówki Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, na zakończenie dodajemy cukier i żółtka. Wymieszaną mąkę pszenną z ziemniaczaną stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Spód tortownicy smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy przygotowaną masę biszkoptową i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu tortownicę z jeszcze ciepłym biszkoptem
Pyszności Słodkościśmietany (niekoniecznie) Polewa karmelowa: 200g miękkich, karmelowych cukierków Werther’s Original 3 i 1/2 łyżki śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu borówki do ozdoby Ciasto: 1. Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki masło, czekoladę, dodać kawę i wlać gorącą wodę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą(...)patrz film ) i polewamy połową polewy karmelowej. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, nasączamy go resztą kawy i wyciskamy pozostały krem. 9. Na koniec ciasto polewamy pozostałą polewą karmelową i dekorujemy borówkami (uwaga: polewa karmelowa będzie delikatnie spływać z wierzchu ciasta). Ciasto odstawiamy w chłodne miejsca na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc, torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków
Mała CukierenkaJednak zapewniam Was, że opłaca się poczekać bo efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy 😉 Składniki: 1 mango 500 ml jogurtu waniliowego sok z 1 pomarańczy kilka borówek kilka malin 2 kostki gorzkiej czekolady Wykonanie: Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i blendujemy na gładki mus. Do musu(...)wyciągamy z zamrażalnika i wykładamy z niej deser na deskę do krojenia za pomocą wystających kawałków folii spożywczej. Jogurt mrożony kroimy w plastry i układamy na talerzyku. Podajemy z borówkami, malinami oraz tartą gorzką czekoladą
Kuchnia MagdaLenyZapraszam na kolejny koktajl w moim wykonaniu. Składniki: 2 gruszki 3/4 szkl mleka 2 daktyle 1 łyżeczka zmielonych liofilizowanych borówek Przygotowanie: Daktyle zalewamy 5 łyżkami gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie miksujemy daktyle. Gruszki obieramy i wykrajamy gniazdka nasienne a następnie kroimy na kawałki i dodajemy do daktyli. Dolewamy mleko i wsypujemy suszoną borówkę. miksujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneSmaczne ucierane ciasto o pięknym zielonym kolorze :).Od góry to ciasto wygląda jak prawdziwy leśny mech,jeszcze jak posypiemy pestkami granatu lub jagodami czy borówką amerykańską, możemy poczuć się jak w lesie :).Zieloną barwę nadaje mu szpinak.Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich najbliższych lub gości. SKŁADNIKI 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki(...)krem: 500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo do posypania pestki granatu do posypania jagody lub borówka amerykańska WYKONANIE Mrożony szpinak rozmrozić,odsączyc z wody np.za pomocą gazy.Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą.Jajka ubijamy razem z cukrem dalej ciągle mieszając wlewamy
Mała w garnku mieszaSpróbujcie koniecznie tego przepisu: Mus czekoladowy Składniki na 4 porcje 150 ml śmietany 36% 100 g białej czekolady 100 g mascarpone (około dwóch czubatych łyżek stołowych) truskawki borówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czekoladę i mascarpone rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy na około 15 minut aż lekko przestygnie. Śmietanę ubijamy na sztywno, uważajmy aby nie ubijać za długo bo inaczej zrobi(...)Następnie dodajemy powoli masę czekoladową, mieszając dokładnie całość łyżką. Przekładamy do małych kokilek i wkładamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podajemy z borówkami i pokrojonymi w plasterki truskawkami, można posypać wiórkami kokosowymi
Delusional Trineduży kubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody. Odstawić(...)ubitej śmietany dodawać serek mascarpone dalej miksując do momentu, kiedy śmietana i serek połączą się w jednolitą masę. W tym momencie można dorzucić owoce i dalej zmiksować. Ja wrzuciłam borówki, którym nic się nie stało a fajnie wymieszały się z masą. Owoce miękkie takie jak maliny czy jagody mogą się rozpaść. Następnie dolać galaretkę z mniejszą ilością wody. Całość dobrze
Ze smakiem bez glutenułyżki budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 jajka skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny 300g owoców jagodowy (użyłam borówki, malin, pokrojone truskawki) Wierzch: 250ml śmietanki kremówki 36% 1-2 płaskie łyżki cukru pudru kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g owoce do ozdoby
Mała Cukierenkaporcje lodów ryżowych 100 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 2 szklanki mleka zwykłego, ale można użyć roślinnego 2 łyżki cukru lub inny zamiennik garść borówki banan Przygotowanie: Ryż gotujemy na mleku razem z cukrem. Ryż musi wchłonąć całe mleko. Odstawiamy do wystudzenia. Miksujemy na gładką masę w malakserze. Do masy wkładamy borówkę i banana
Życie zaczyna się w kuchnitemat tego ciasta. Ja, swoim zwyczajem pomieszałam różne receptury. Zamiast kremu z mascarpone użyłam bitej śmietany. Dzięki temu deser jest nieco lżejszy i bardziej delikatny. Wierzch udekorowałam truskawkami i borówkami, a żeby nadać ciasto jeszcze bardziej wiosennego charakteru dodałam jajeczka ulepione z żółtego lukru plastycznego. Składniki: 3 jajka (najlepiej duże) 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka cukru 3/4 szklanki(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pestki z jednej laski wanilii 250 g śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 śmietan fix owoce do dekoracji - maliny, borówki, truskawki Opcjonalnie - lukier plastyczny do ulepienia jajeczek. Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Można go lekko zblendować, jeśli kawałki listków są zbyt duże. Jajka ubić z cukrem
Kulinarne Inspiracje