elastyczne ciasto, przekładamy do torebeczki foliowej i umieszczamy w zamrażalniku na 15 minut. ponadto: - 6 dużych jabłek - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1/2 szklanki mrożonych malin - 1/2 szklanki mrożonych borówek amerykańskich - 100 ml Prosecco DOC Treviso Mionetto - 2 łyżki cukru Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce, odciśnij sok ( możesz go wypić) Jabłka wymieszaj, z cukrem, cynamonem, dodaj prosecco. Na blaszkę(...)wyłóż papier do pieczenia, wylep ciastem dokładnie. Ciasto oprósz łyżeczką kakao. Wyłóż jabłka, posyp malinami, borówkami. Na wierzch wykładamy kruszonkę, przepis poniżej. - 30 g masła - 65 g mąki pszennej - 40 g cukru kryształ Mieszamy na kruszonkę. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopniach C. Ciasto podajemy z kieliszkiem schłodzonego Prosecco DOC Treviso Mionetto! Przepyszne połączenie, idealne
SMYKWKUCHNIKochani! Dziś przedstawiam Wam prosty przepis na naleśniki z mąki owsianej z jogurtem, dżemem porzeczkowym i ulubionymi owocami. Ja dodałam do moich naleśników morele i borówki! :) Oczywiście możemy również posypać naleśniki migdałami czy rodzynkami - będą wówczas bardziej finezyjne. Potrzebujemy (proporcje na ok. 10 małych naleśników): - 2 i 1/2 szklanki mąki owsianej; - 2 jaja; - szklanka mleka 0,5%, - 1/3 szklanki wody(...)gotowe! Tak jak wspominałam, dodałam do moich naleśników jogurt naturalny oraz domowy dżem porzeczkowy zrobiony przez moją mamusię! :) Pychota! Do tego pokroiłam w paseczki świeże morelki i posypałam całość borówkami! Polecam również mój inny przepis na naleśniki jogurtowe - przepis znajdziesz tutaj ! SMACZNEGO
MintTastemąki bezglutenowej lub pszennej; - 1 kostka masła; - 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru; - 1 całe jajo; - 4 żółtka; - szczypta soli morskiej; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia. - miseczka borówek lub jagód oraz miseczka truskawek. Sposób przygotowania: - na blacie lub stolnicy mieszamy mąki, dodajemy pokruszoną kostkę masła, jaja, sól, cukier/ksylitol oraz sodę oczyszczoną/proszek do pieczenia; - całość łączymy(...)ciasto za bardzo się klei, należy podsypać delikatnie mąką – rozwałkowane ciasto nakładamy w miseczki – na spód oraz boki; - do środka wyłożonych ciastem naczynek nakładamy owoce – wymieszane truskawki i borówki; - na wierzch nakładamy kolejną warstwę rozwałkowanego, cienkiego ciasta; - mini zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy ok.30 minut, aż się zarumienią; - po wyjęciu czekamy aż delikatnie ostygną
MintTasteSezon na "polską" borówkę amerykańską już się skończył niestety, teraz w sklepie dostaniemy tylko importowaną. Ale za to malin jeszcze pełno na krzakach, przynajmniej u mnie. W związku z tym przy niedzieli do południowej lub popołudniowej kawki upieczmy sobie klasyczne ciacho jogurtowe z waszymi ulubionymi owocami. Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki(...)kubeczek cukru 3 łyżki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 kubeczek oleju roślinnego pozostałe: ulubione owoce, u mnie świeże borówki i maliny cukier puder Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Mieszamy składniki
Życie zaczyna się w kuchninajcieplejszych miesięcy w roku. To ciasto chyba każdemu przypadnie do gustu. Jest bardzo puszyste, słodkie, pełne owoców i z każdym dniem robi się coraz smaczniejsze. Jeżeli macie jeszcze zamrożone borówki z tego roku i puszkę brzoskwiń w spiżarni, koniecznie upieczcie ten placek! Inne owoce też się nadają, ale połączenie brzoskwiń i borówek jest najlepsze. Czytaj dalej
Kuchenny Double TroubleDawno na blogu nie było żadnego ciasta, więc przyszła pora, żeby to naprawić.Dzisiaj ciasto z owocami, które swobodnie można jeszcze dostać na straganach, maliny, truskawki. Porzeczki można zastąpić borówką lub brzoskwiniami, dowolność wyboru. Ciasto jest pyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze, zawsze się udaje...polecam. Składniki na biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki(...)pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietanki 36% 2 opakowania serka waniliowego homogenizowanego 1 galaretka truskawkowa 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa owoce ( maliny, truskawki, borówka) Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać roztopione masło. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka
Gosia gotujeszklanki oleju 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 100 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć używając sitka. Następnie zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem(...)talerzem. Ubić na gęstą masę śmietankę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Ciasto przełożyc masą serową.Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć borówki
Przepisy kulinarne babci Antoninyszybka propozycja na obiad. Składniki: 350 g twarogu tłustego 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej orkiszowej, np. TOTA 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: woda szczypta soli łyżka masła borówki cukier brązowy Wykonanie: Twaróg wymieszać mikserem lub rozgnieść widelcem, dodać mąkę orkiszową i ziemniaczaną, wyrobić ręką. Ciasto twarogowe wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, podzielić na 4 części i każdą z nich(...)kawałki. Wodę zagotować ze szczyptą soli. Pierogi wrzucać porcjami do wrzątku i gotować od wypłynięcia jeszcze 2-3 minuty. Można je podsmażyć na maśle, albo podać od razu posypane borówkami i odrobiną cukru brązowego
Trufelkowozimno. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: 1 plaster sera manouri przedzielony na pół 1 jajko mąkę sezam (jadłam też w wersji z migdałami, obie są pyszne) ewentualnie żurawinę, borówkę lub coś podobnego do podania Przygotujcie sobie trzy talerzyki – pierwszy na rozbełtane jajko, drugi na mąkę a trzeci na sezam/płatki migdałów. Każdy kawałek sera obtaczamy w jajko, potem(...)mące, znowu w jajku a na koniec w sezamie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 – 160 stopni ok 10-12 minut. Najlepiej podawać na gorąco z borówkami, żurawiną. Osobiście moim zdaniem najlepiej smakowało z keczupem żurawinowym : ). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniecukru 1 jajko 100 ml kremówki 1 łyżeczka mąki 6 g herbaty matcha krem: 100 g śmietany 30 18 g cukru pudru 2 g herbaty matcha dodatkowo: borówki Przygotowanie: ciasto: Masło, cukier,mąkę oraz jajko wyrabiamy na ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek wycinamy kółka które wkładamy do foremek(...)zielonego koloru kremu można dodać 1 łyżeczkę syropu mi ę towego lub zielony barwnik w niewielkiej ilości. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy nim babeczki. Na wierzchu układamy kilka borówek
Bon appetit mon amiepołączą tworząc idealną harmonię. Pycha. Składniki: na dwie porcje 200 g solone płaty śledziowe 50 g cebula 50 g ogórek kiszony 100 g jabłka 150 g jogurtu 40 g borówka amerykańska Sok z cytryny Wykonanie: Płaty śledziowe warto namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny w zależności jakie są słone. Osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Jabłko ścieramy(...)tarce warzywnej i również skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy jogurt i całość mieszamy. Przygotowany jogurt wykładamy na śledzie. Posypujemy borówkami, wstawiamy do lodówki na noc. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji – 206 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypieczenia. Tarta na mocno czekoladowym spodzie z ciasteczek cudownie komponuje si ę z przepysznym kremem z mango i mascarpone. Smak tarty wzbogaciłam dodatkiem malin, borówek i kawałeczkami mango. Emma była zachwycona tart ą i prosiła mnie o przygotowanie kolejnej w najbliższym czasie. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI Tarta 250 g czekoladowych ciasteczek 100 g masło 1 łyżka(...)gorzkiego kakao Krem z mango 500 g mascarpone 50 g cukru pudru 1 mango Dekoracja maliny, mango, borówki **** INGREDIENTI Crostata 250 g di biscotti al cioccolato 100 g di burro 1 cucchiaio di cacao amaro Crema di mango 500 g di mascarpone 50 g di zucchero a velo 1 mango Decorazione lamponi, mango, mirtilli PRZYGOTOWANIE Przygotowanie tarty rozpoczynamy
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI 300 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny w płatkach **** INGREDIENTI 300 ml di panna da montare 250 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche(...)wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą z wody żelatynę, m ieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny . Miksujemy ricottę z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę, borówki, czerwone porzeczki oraz brzoskwinie pokrojone na kawałeczki. Na koniec do masy wmieszamy ubitą na sztywno śmietanę. **** PREPARAZIONE Mettete in ammollo la gelatina in una ciotola con acqua fredda
La grande e la piccola cuocaZróbcie a Wasze dzieci je pokochają! 125 g półtłustego twarogu 40 g budyniu waniliowego (w proszku) 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) ¼ szklanki mleka 1 jajko ¼ łyżeczki cynamonu Garść borówek 2 łyżki rodzynek Do miski przekładamy pokruszony twaróg. Wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz cynamon. Wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Musi mieć konsystencję podobną do ciasta(...)naleśnikowego. Wsypujemy rodzynki oraz borówki, mieszamy łyżką. Smażymy okrągłe placuszki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (na jeden placuszek wychodziły około dwie łyżki ciasta). Smażyć możemy również na oleju kokosowym
VioletoweKucharzeniełyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Ponadto: 2 słoiczki jagód w syropie lub około 350 g świeżych jagód świeże jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji ( około 150 g ) Nasączenie: 150 ml ponczu; u mnie 100 ml delikatnego likieru kawowego + 50 ml wody; może być też: likier czekoladowy, migdałowy lub rum albo mocna, posłodzona(...)włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Lekko tężejącą polewę wylać na schłodzony tort. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wierzch tortu udekorować dodatkowymi jagodami lub borówkami amerykańskimi. Smacznego
Opowieści z piekarnika