Na pewno każdy już kiedyś spotkał się z tym ciastem. Pysznym ciastem! Nie wymaga pieczenia, dość szybko się je robi i w błyskawicznym tempie znika z
Z miłości do słodkościwłóż kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż aż przestanie być surowy w środku. Dodaj suszone pomidory i pieczarki wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut. Dodaj śmietanę, mleko, bulion drobiowy i mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wmieszaj ugotowany makaron i szpinak i gotuj przez(...)Pozdawaj danie posypane parmezanem. Smacznego! English version Sun dried tomato and chicken pasta (6 servings) Ingredients: 250 g of favourite pasta 1 tablespoon butter 400 g chicken, cut into bite sized pieces salt and pepper ¼ teaspoon cayenne pepper 150 g sun dried tomatoes in oil, drained and chopped 150 g mushrooms, sliced 3 cloves garlic, chopped ½ cup heavy cream
karmelowygarnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut i odcedź. Po 90 minutach zapiekania zwiększ temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne. Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż(...)minut przed podaniem. Smacznego! English version Creamy pork tenderloin baked with apples (4 servings) Ingredients for creamy pork: 1 tbsp olive oil 500 g pork tenderloin, chopped into bite size chunks 1 onion, peeled and chopped 2 cloves of garlic, peeled and crushed 250 ml dry cider 300 ml chicken or vegetable stock ½ tsp dried sage 75 ml double cream
karmelowyZastanawiałam się czy wstawiać ten przepis na bloga. Wyszło jak wyszło. Miało być ładniejsze – nie było. Miało być smacznie – udało się. Rekomendacją niech będzie
Polska ZupaObawiałam się, że ciasto może być zbyt mdłe i dlatego dodałam likier amaretto do masy mlecznej. Całość wyszła bardzo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim amatorom ciasta 3 bit, snikersa i bloku czekoladowego. Ciasto Maxi King Blacha:25x35 cm |Czas przygotowania:~45 min |Ciasto bez pieczenia, inspiracja: blog Moje pasjeMasa mleczna 200 g masła1/4 szkl. cukru pudru3 szkl(...)puszka masy kajmakowej150 g orzeszków ziemnych solonych lub nie solonychPolewa czekoladowaok. 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (jak kto lubi)3 łyżki mleka2-3 łyżki śmietany 18%likier Amaretto do smakuPrzygotowanie 1. Krem Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawań na przemian mleko w proszku z serkiem. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comDziś coś z tradycyjnej kuchni polskiej, a mianowicie bitki (zrazy bite) w aromatycznym sosie. Ja do tego dania używam wieprzowiny, najczęściej schabu lub karczku. Mięso przygotowane w ten sposób jest idealne! Mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Istotą tego dania jest użycie minimalnej ilości przypraw, które idealnie współgrają ze smakiem mięsa, nie tłumiąc go, a jedynie podkreślając. Jeśli dodatkowo użyjemy(...)Składniki na bitki wieprzowe z majerankiem i czosnkiem: 4-6 plastrów schabu lub karczku sól pieprz 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego majeranku (ewentualnie 1,5 suszonego) 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 % olej (lub smalec) do smażenia SOS: 1 pełna łyżka mąki 150-200 ml słodkiej śmietanki 30 % Mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą i pieprzem. Czosnek
Rozpustne gotowanieDziś zapraszamy Was na ciasto 3 bit. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to ciasto skomplikowane bo ma wiele warstw ale tak naprawdę to szybko się je robi i co jest ważne nie trzeba go piec Polecamy je nie tylko fanom batoników 3bit ale każdemu bo jest na prawdę pyszne Składniki na spód ciasta: - 250 g herbatników(...)budyniową: - 450 ml mleka - 65 g masła - 30 g mąki pszennej - 40 g mąki ziemniaczanej - 100 m cukru z prawdziwą wanilią - 2 jajka Składniki na wykończenie ciasta: - 300 ml śmietany kremówki 36% - 2 łyżeczki cukru pudru - 60 g mlecznej czekolady Forma do ciasta 21×21 cm wyłożona papierem do pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy). Najpierw robimy spód ciasta
Kuchenne Wariacjeboczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się rolady wołowe zawijane, czy inaczej zwane(...)babcia, potem jak je robił tata. Teraz robię ja. Na co dzień przygotowuję zrazy zawijane w wieprzowiny. rolady z karkówki lub rolady z indyka. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z czterech warstw: ciasta kruchego, truskawek w galaretce, kremu na bazie bitej śmietanki i bezy. Całość komponuje się ze sobą po prostu pysznie. Może ciasto i jest trochę trudne w przygotowaniu, ale napewno tego warte. Podaję przepis na dużą blachę(...)prezentuje się lepiej. Ciasto Chmurka Truskawkowa - przepis: Składniki: Ciasto kruche: 200 g mąki 100 g ziemnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli Truskawki z galaretką: 600 g truskawek 3 galaretki truskawkowe (na 500 ml) 1000 ml wody ( 4 szklanki) Krem: 700 ml śmietanki kremówki 30-36% 4 łyżki cukru
Kuchnia ŁukaszaCiasto serowe z winogronami – Pyszne, lekkie z galaretką i dużą ilością winogron. Krem przygotowałam z sera i bitej śmietanki, a usztywniłam go galaretką. Ciasto jest orzeźwiające i bardzo smaczne, najlepiej smakuje na drugi dzień, więc dobrze jak postoi przez noc w lodówce. Do przygotowania ciasta użyłam winogron bez pestek, przyjemniej się wtedy je. Jak kupimy owoce z pestkami, radzę(...)pestek 1 galaretka agrestowa lub kiwi 1 szklanka gorącej wody 500g gotowego serka na sernik (może być z wiaderka) 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Wierzch: 500-550g umytych winogron bez pestek 2 galaretki agrestowe lub kiwi 2,5 szklanki gorącej
Mała CukierenkaImbir / Sienkiewicza 39 / Śliwkowe Czary-Mary Babci Fong 13. Restauracja Galicja / Manufaktura / Prehipster Burgera 14. Restauracja Lavash / Piotrkowska 69 / Kufte Babci z Baraniny 15. Restauracja Nienażarty / Rojna 92 / Zraz Bity z Truskawką – Jedyny Słuszny Początek Wakacji 16. Restauracja Polska / Piotrkowska 12 / Wątróbka w Wiśniowym Sadzie 17. Restauracja Reymont / Legionów 81 / Kaczka i Rabarbar – Nasze Smaki Dzieciństwa 18. Restauracja Spektakl(...)Czarne Na Czerwonym Jedzie Po Zielonym Poza konkursem: Restauracja Four Colors / Hotel DoubleTree by Hilton / Łąkowa 29 Gallette ziemniaczane z sosem kurkowym, plastrem rostbefu i lodami z kwaśnej śmietany. KAWIARNIE 26. All Star Klubokawiarnia / Piotrkowska 217 / Sobota Godzina 10 27. Awangarda / MS2 / Manufaktura / Powolna Pogoń Za Smakiem 28. Cafe Bar Poczekalnia / Więckowskiego 16 / Sabat Ptysiowy 29. Cukiernia Sowa / Tuwima
Moja pasja smakuTYDZIEŃ - niech trwa przez cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą
KUCHARNIAtaki specyfik ,poniewaz nie mialam szans na tarkowanie jablek bo rodzinka chciala ciasto na juz,i bylam mile zaskoczona) Sposób: 1.Margaryna, maka,szklanka cukru ,proszek do piecznia ,smietana i 4 zoltka razem wrzucamy do miski. Oddzielamy bialko,i odbieramy troszke margaryny do posmarowania naszej blachy. 2.Smarujemy rozpuszczona margaryna blache. 3,Podsypujemy bulka tarta 4.Mieszamy nasze skladniki tak az masa(...)najpierw w temp 200C zmniejszając do 150C po 20 min.Wył. piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku ok 15min 12.Posypujemy cukrem pudrem. 13.Do dekoracji użyżam laskę cynamonu,lody,bita śmietanę i szafran. Mus jabłkowy-zawsze jabłka obieram ze skorki tarkuje na dużych oczkach dadaję cukier i cynamon do smaku. Prażę około 30 min na wolnym ogniu. Smacznego
Viola cooks with passionBIT chyba każdy jadł to ciasto i każdy potwierdzi, że jego jedzenie uzależnia :) Mimo, że jest bardzo słodkie to trudno zatrzymać się na jednej porcji. Składniki: 500 g maślanych herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 50 g cukru pudru 2/3 kostki masła 300 ml kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru(...)warstwą herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody, zostawiamy do napęcznienia. Kremówkę ubijamy, dodajemy do niej cukier puder i lekko podgrzaną żelatynę i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników, całość można posypać startą czekoladą. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówpoczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego batona 3-BITa. Czego użyłem? Biszkopt: -150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao -6 jajek -łyżeczka proszku do pieczenia -100 gram mąki TYP450 -łyżka masła -skórka z pomarańczy -100 gram cukru pudru(...)mleka, pozostałą część zagotowujemy, dolewamy budyń, mieszamy intensywnie i schładzamy. Masło ubijamy około 8 minut mikserem na najwyższych obrotach. Stopniowo dodajemy budyń. Odstawiamy do lodówki. Masa śmietanowa. -440g śmietany 36% -3 łyżki cukru pudru -50g czekolady gorzkiej 60% Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy minutę. Dorzucamy startą czekoladę. Mieszamy delikatnie. Po ubiczu można dodać żelatyny około łyżeczki
BaRepas