Coś dla fanów mocno czekoladowych smaków! Czekoladowy sernik z bitą śmietaną oraz dekoracją cukrową z pistacjami. Świetne połączenie gorzkiej czekolady, bitej śmietany i karmelu. Zapraszam :) Składniki: 120 g ciasteczek kakaowych, 30 g roztopionego masła Ciasteczka zmielić blenderem na pył, w miseczce wymieszać z masłem. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać zawartość(...)wodzie silikonowego pędzelka. Na koniec dodajemy posiekane pistacje, dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Po wystudzeniu łamiemy na kawałki. Sernik podajemy udekorowany bitą śmietaną i kawałkami karmelu z pistacjami. Smacznego
Plate of Joyzwiązku z tym wydarzeniem upiekłam tort. Tort niebiesko biały, bo ulubiona drużyna ma takie barwy. Biszkopt upiekłam z przepisu na tort malinowy i sprawdził się idealnie. Uwielbiamy torty z bitą śmietaną, więc i w tym nie mogło jej zabraknąć. Zastanawiałam się jedynie czym nasączyć tort, pomyślałam, że idealnie nadałby się alkohol w stylu „kamikadze”, niestety nie mogłam wykorzystać(...)około godzinę. Jagody zblendować, wymieszać z syropem. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części, wysmarować masą jagodową, położyć 1/2 bitej śmietany, położyć drugi blat, posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plżółtka .Wszystko wlewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do czasu, aż masa zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia,posypane cukrem i przykryte folia naczynie ,aby nie było kożucha. Bita śmietana 500ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 2,5 łyżki gorącej wody 1 lyżeczka ekstratu wanilii Wykonanie: Żelatyne rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia(...)dodajemy cukier puder ,a następnie do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:) składanie od dołu: blat biszkoptu dżem z czarnej porzeczki krem blat ciasta bita śmietana, blat ciasta cołość wykończona bita śmietan , posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów oraz kulkami baileys cream
w mojej kuchniPuszysty ciemny biszkopt z dżemem porzeczkowym z bitą śmietaną. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt 400 g dżem z czarnej porzeczki litr śmietanki 36% 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę zalać ¾ szklanki gorącej wody dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej śmietany dodać cukier puder orz cukier waniliowy(...)czas miksując wlewa ć zimną żelatynę, ubija ć aż śmietana stanie się sztywna. Wystudzony . biszkopt . przekroić . na . dwa . blaty. Pierwszy blat posmarować połową dżemu, następnie dżem posmarować połową bitej śmietany, przykryć drugą częścią biszkoptu, posmarować dżemem z czarnej porzeczki, ponownie dżem posmarować bitą śmietaną. Całość posypać np startą czekoladą lub porzeczkami i schłodzić. rrarossa@gmail.com
RAROSSASłodkie bezowe torciki z bitą śmietaną polane sosem z truskawek . Pięknie się prezentują a smakują jeszcze lepiej , kwaskowaty smak sosu równoważy słodycz bezy . Szybki ale bardzo efektowny deser. Składniki na bezy - 4 białka ( 150 ml ) - 300 ml cukru ( powinno być drugie tyle co białek w mililitrach ) - szczypta soli Do przełożenia(...)bezy wyciskamy (najlepiej szpryca czyli tzw rękawem cukierniczym ale można też łyżką ) bita śmietanę , układamy kilka plasterków truskawek , kładziemy drugi krążek bezowy ,na wierzch wyciskamy porcję bitej śmietany i układamy kilka plasterków truskawek , wstawiamy i przechowujemy w lodówce ,sosem polewamy tuż przed podaniem żeby bezy nie rozmokły. Smacznego
Wypieki ReneWybieraliśmy się do znajomych przywitać ich maleńkiego synka, postanowiłam upiec coś pysznego. Wyzwanie dość spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością(...)miski. Agar namaczamy w niewielkiej ilości wody.Do ściągnietej kokosowej "śmietany" dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut.Śmietana po tym czasie uzyskuje konsystencję zbliżona do normalnej bitej śmietany. Dodaje agar i jeszcze przez chwilkę miksuję. Powstałą masę nakładam na podpieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzam. Następnie układam truskawki i wstawiam do lodówki
Magiczna kuchnia DariiProsty przepis na klasyczną i smaczną roladę z biszkoptu. Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną. Składniki: 5 jajek 100 g mąki 1 00 g cukru pudru (plus 4 dodatkowe łyżki) schłodzona śmietanka 30% ( 40 0 g ) 2 opakowania śmieta n- fi x opcjonalnie owoce l ub galaretka pokrojona w kosteczki Rolada z bitą śmietaną i brzoskwinią(...)ciasto w roladę. Pozostaw tak na 30 minut. Przygotuj masę. Ubij śmietanę mikserem na wysokich obrotach a pod koniec dodaj śmietan-fix. Rozwiń biszkoptowy rulon i posmaruj kremem z bitej śmietany. Dla lepszego efektu możesz rozłożyć owoce lub galaretkę a następnie zroluj ponownie ciasto. Włóż do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Gotowe :) Mile spędzonego weekendu
Tagebuch po polskuPrzystawka ,to mini wersja wiosennego cappuccino na zielono Przepis przypomina znany napój cappuccino z bita śmietaną ,a rozdrobniony boczek zastępuje kakao na śmietanie !!! Składniki: 300g świeżego groszeku łuskanego ,lub paczka mrożonego pół brokula 600ml wody 100ml bitej śmietany pieprz sól pieprz 1 kostka rosołowa warzywna Wykonanie: W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia z kostki bulionu warzywnego. Wymieszać groszek(...)pożądanej według uznania Wlać do szklanek lub małych filiżanek. Przechowywać w lodówce. Ubić śmietanę, dodając sól, pieprz i papryka pod koniec Wymieszaj plasterki boczku, aby uzyskać okruchy i posypać bitą śmietaną. Podawać schłodzone
w mojej kuchnistężała. Bitą śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem (i ewentualnie ze śmietanFixami). Rozmiksowywujemy stężałą masę rabarbarową, a następnie partiami dodajemy bitą śmietanę. Za każdym razem miksujemy aby bita śmietana się zmieszała z rabarbarem. (Nie miksujemy długo gdyż to ma się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej
Jedzeniomaniazdjęciach swój kolor zawdzięcza jedynie herbacie 2 limonki (sok+otarta skórka) Składniki na krem śmietankowy: 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3-4 opakowania utrwalacza do bitej śmietany (np. śmietanfix) Zaczynamy od przygotowania spodów biszkoptowych jak to zrobić można zobaczyć w tym wpisie . Ja upiekłam swoje dzień wcześniej. Blaty wyrównujemy za pomocą ostrego noża z ząbkami. Gotowe biszkopty(...)kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ŚmietanFixem. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z limonki. Jeśli chcemy, żeby krem był bardzo stabilny albo nie chcemy używać utrwalaczy do bitej śmietany możemy wykorzystać serek mascarpone, który też bardzo dobrze utrzyma konsystencję kremu. Spód biszkoptowy nasączamy ponczem z limonki i nakładamy cienką warstwę kremu. Powtarzamy nakładanie ponczu i kremu z resztą
CiastkozercyCiasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser. Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)wierzchu ciasta ścieramy na tarce o małych oczkach czekoladę. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Artykuł Ciasto biszkoptowe z galaretką, wiśniami i bitą śmietaną + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniacukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany - delikatnie mieszać. Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, smarować musem czekoladowym. Schłodzić w lodówce, az mus stężeje. Do dekoracji: 300 ml śmietanki 30% ubitej z 2 łyżkami cukru pudru(...)wiórek kokosowych perełki cukrowe srebrne Dr.Oetker Czekoladowe gwiazdki Dr.Oetker Przełożony tort smarować bitą śmietaną. Boki obsypać wiórkami kokosowymi. Wierzch tortu ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Udekorować perełkami cukrowymi i czekoladowymi gwiazdkami. Smacznego
kolorowotorcikowoMałe co nieco , dla milusińskich i nie tylko. Prosty deser z galaretek i owoców z dodatkiem pysznej, domowej, bitej śmietany. Mrożone truskawki szybko zastygają, więc przygotowuję je na końcu. Można oczywiście użyć też świeżych owoców, lecz czas oczekiwania nieco się wydłuży. A już za tydzień super ceny, między innymi blenderów, polecam KLIK(...)truskawkowymi, rozpuszczonymi w 400 ml wrzątku. Mieszam co jakiś czas. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Do pucharków nakładam warstwami zastygnięte galaretki, (wcześnie pokrojone )na spód więcej truskawek. Potem bita śmietana, cytrynowa galaretka , też ja kroję na kawałki, troszkę czerwonej. Na wierzch bita śmietana, kolorowa posypka i biszkopty. Podaję od razu . Zachęcam do przejrzenia gazetki
Takie tam pichcenieNaszła Was nagła ochota na coś słodkiego, a może goście lada chwila się zjawią ? Zróbcie deser, deser bananowy, z bitą śmietaną i czekoladą. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze genialnie wygląda. Przygotowanie deseru bananowego zajmuje naprawdę niewiele czasu, wystarczy odpowiednio wcześniej ugotować tylko budyń. A jeśli jesteś wybitnym smakoszem deserów bananowych, przygotuj także krem bananowy . Składniki: * 500ml mleka(...)pogniecione banany - zmiksować do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przygotować pucharki bądź szklanki do deserów. W pucharkach/szklankach układać warstwy deseru: krem bananowy, tarta czekolada, bita śmietana. Ułożyć dwie takie same warstwy. Ostatnią warstwą deseru bananowego ma być bita śmietana, oprószona czekoladą. Deser bananowy schłodzić w lodówce. Smacznego
kolorowotorcikowoDomyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg. Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". SKŁADNIKI Ciasto 125 g masła 125 g cukru* 1 opakowanie(...)Śmietanę kremówkę ubijać mikserem przez 30 sekund a następnie wsypać cukier waniliowy i dalej ubijać, aż powstanie gęsty krem. Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi, a przed samym podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem. *Ciasto
Złote przepisy