nich sok, ale ze względu na dużą zawartość pektyn, co dało się ocenić już po lekkim podgrzaniu, ostatecznie powstała galaretka. Nadaje się świetnie do przekładania ciast, czy smarowania biszkoptów pod dowolną masę. Śmiało można jej też użyć do rozcieńczania z wodą. Galaretkę można zrobić w sokowniku, jednak podam krok po kroku opis wykonania dla osób, które nie posiadają tego ustrojstwa
Wrzosowa Polanateż przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową
Smakowity Blog Kulinarnyroku: Emotikon smile 1. Sernik krówkowy na zimno, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 11/ krowkowy-sernik-na-zimno.ht ml 2. Mleczna kanapka, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 11/ mleczna-kanapka-biszkopt-cz ekoladowy-i.html 3. Mini pączusie z twarogiem, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 10/twarogowe-paczusie.html 4. Galaretkowiec, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 12/ galaretkowiec-ciasto-na-zim no-z.html
Ugotowaćrozdział "na słodko" to przepisy Anety Kuroń - żony autora i też znakomitej kucharki, która jest "słodką" stroną tego duetu. Znajdziemy tu przepisy na podstawowe wypieki - m.in. ciasto kruche, biszkopt, bezę i różne kremy - podstawy, z których możemy korzystać dodając własną inwencję twórczą :) Książka jest wyposażona w dodatkowe materiały multimedialne. Przy pomocy aplikacji TAP2C możemy na smartfonie lub tablecie obejrzeć
Moje Kuchenne Rewelacjemasy marcepanowej 3/4 szklanki cukru pudru 100 g orzechów włoskich 100 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami
Kubki smakutyle ciekawe, że używa sie do niego mleka skondensowanego niesłodzonego. Sernik jest na pewno lekki, kremowy, i orzeźwiający. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - zamiast delicji można użyć zwykłych biszkoptów, czekolada też może być odstępstwem jednak ja z niej nigdy nie rezygnuje -mój brat nie uznaje sernika na zimno bez kawałków czekolady:) Składniki 1 łyżka żelatyny 2 galaretki brzoskwiniowe
Kubki smakustopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165*C na 50 minut. Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy 3/4 (około) masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą masy. Do udekorowania można posypać nieco kokosu Smacznego
W Moim Magicznym Domupewnie dlatego stanie się moim ulubionym ciastem. Oczywiście jeżeli ktoś nie lubi przesłodzonego ciasta doradzam dodać mniej cukru do kremu :) i zdecydowanie zakupić gorzką czekoladę do polewy... zaczynamy ^^ Składniki: Biszkopt: 6 jajek ( jeżeli małe to 7) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki stołowe kakao Krem: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru
W Moim Magicznym Domualbo za te które są wyjątkowe i widzę je po raz pierwszy. To chyba jedno z tych ciast :) jakie jest ? Słodko orzeźwiające :) Ciasto zaczerpnięte z Wielkiego Żarcia Składniki: Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Wierz: 1/2 łyżki żelatyny rozpuszczonej
W Moim Magicznym DomuĆwikła pierożki uszka Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce
prawdziwe jedzenieprzyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 olejek zapachowy migdałowy mały dodatkowo Polewa czekoladowa • 2 czekolady mleczne • 2 łyżki śmietany • 2 łyżki masła • 2 łyżki nutelli • kilka łyżek wody • biszkopty okrągłe małe • paluszki precle • płatki śniadaniowe na uszka Lion • cukierki m&m's na noski • lukier królewski Sposób przygotowania 1. • Do mąki dodać migdały,orzechy,kakao,przyprawę do piernika
W królestwie smaków Beatydłuższego czasu przymierzałam się do tego ciasta. Co prawda na blogu znajdziecie już podobny przepis na ciasto w kształcie Kotka , jednak tam spodem jest pieczony biszkopt. teraz czasu mam niewiele, więc szybkie w przygotowaniu ciasta są u nas mile widziane:) To ma tez inne zalety, jest bez mąki, jajek i uwielbiają je dzieci:) foremka 24x24 cm Masa Kubusiowa
Z miłości do słodkościpiernika, przełożona pysznym marcepanowym kremem to idealna propozycja na Bożonarodzeniowy stół. Jest tak dobra, że zniknęła w ciągu jednego popołudnia. Polecam! Składniki na roladę piernikową z marcepanowym kremem: BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 i 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Rozpustne gotowanieszybko się skończył. Tort makowy nie wymaga nasączania, jest lekki i puszysty, a przy tym łatwy w przyrządzaniu. Tort makowy Składniki: Tortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka Biszkopt makowy 3 duże jajka 90 g cukru pudru 1 ½ łyżki miodu 200 g zmielonego maku Krem kawowy 2 jajka 135 g cukru 1 łyżka ropuszczalnej kawy 1 łyżka whisky
codojedzenia