biszkopt - 18139 przepisów (strona:820/1210)

Zdrowe biszkopty 172

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli  łyżka soku

prawdziwe jedzenie
GALARETKOWIEC 185

Chyba najprostsze, ciasto po prostu nie może się  nie udać. Potrzebujemy tylko galaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr(...)można dodać cukier puder) galaretki kroję w kwadraty do daję do masy jogurtowej mieszam następnie łączę z żelatyną (uwaga bardzo szybko będzie tężeć) i natychmiast wylewam na formę wyłożoną biszkoptami, lub biszkoptem wstawiam do lodówki. Pozostałe galaretki (mieszam wszystkie kolory razem) rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku odstawiam do wystygnięcia, w momencie gdy zaczyna tężeć zalewam ciasto, odstawiam jeszcze przynajmniej

RAROSSA
JABŁECZNIK NA ZIMNO 227

Inna wersja klasycznej szarlotki , dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej(...)masa będzie już chłodna dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu, wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić około 30 w lodówce. Tężejąca masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki aby się schłodziła. W czasie gdy ciasto się chłodzi ubić śmietanę z cukrem na sztywno, ubitą śmietaną posmarować jabłeczniki posypać cynamonem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
SZARLOTKA BISZKOPTOWA 211

Szarlotka na delikatnym cieście biszkoptowym, przypominająca szarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej s zarlotki na kruchym cieście . SKŁADNIKI forma 24x35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa  jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej(...)Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie

RAROSSA
Tęczowa fantazja 190

Składniki - 10 dag okrągłych biszkoptów - tabliczka mlecznej czekolady - mleko - 3 galaretki owocowe - puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - 6 dag cukru pudru - 4 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie Galaretki wsypać do trzech głębokich miseczek i rozpuścić każdą oddzielnie w niepełnej szklance gorącej  wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym aż podwoi swą objętość. Do każdej(...)galaretek dodać po 1/3 zmiksowanego mleka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( zostawić trochę do dekoracji ), dodać mleko aby uzyskać konsystencję tężejącej galaretki. Biszkopty namoczyć w czekoladzie i wyłożyć nimi dno tortownicy ( średnica 26 cm ). Na biszkopty wylewać na zmianę po 1/3 porcji każdej z tężejących galaretek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać startą czekoladą

Świat Smaku
Brzoskwiniowy sernik na zimno 306

serki homogenizowane (po 25 dag) - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - łyżka żelatyny - 1 szklanka kremówki Wykonanie Brzoskwinie odcedzić, zostawić trzy połówki, resztę pokroić kostkę. Sok wykorzystać do nasączenia biszkoptów. Serki utrzeć z żółtkami i dwoma łyżkami cukru pudru. Dodać kremówkę ubitą z pozostałym cukrem pudrem oraz owoce, wymieszać. Dno tortownicy ( średnica 26 cm ) wyłożyć nasączonymi sokiem brzoskwiniowym biszkoptami(...)Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, podgrzać do rozpuszczenia, przestudzić i dodać do masy serowej. Masę wylać na biszkopty, wygładzić i wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę zalać szklanką gorącej wody, dobrze rozmieszać, odstawić w chłodne miejsce. Pozostawione połówki brzoskwiń pokroić w paski, udekorować masę serową. Całość zalać tężejącą galaretką. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie

Świat Smaku
Tort Czekoladowy 205

pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami.   7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy(...)tortownicy, zdejmujemy ją i przy pomocy ostrego noża kroimy biszkopt na trzy, równe blaty.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent

ciemna strona patelni
Ciasto z jabłkami 216

cały poniedziałek trwa ta akcja ..kto chce się dołączyć, to jeszcze zdąży..a ciasto polecam , bo jest pyszne .....ja zrobię jeszcze nie raz...tylko następnym razem zrobię ciut cieńszy biszkopt..Jestem ciekawa jak wygląda to ciasto u innych osób, które zdecydowały się wziąć udział we wspólnym pieczeniu.. Biszkopt:  - 5 jajek  - 1 szkl. cukru  - 0,5 szkl(...)szkl. wody 3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej galaretki dodać starte na tarce jarzynowej jabłka, wszystko wymieszać. Gdy zacznie gęstnieć wylać na upieczony ostudzony biszkopt. Krem:  - 0,5 litra mleka  - 0,5 szkl. cukru  - 1 cukier wanilinowy  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżka mąki pszennej  - 1 kostka masła

Moje domowe kucharzenie
1452. Torcik malinowy z bitą smietaną 207

już nie ma..ale "pachniało " za to w kuchni..octem i winem haha.. Ja swoje ciasto piekłam w tortownicy,potem przecięłam je na połowę i przełożyłam.. biszkopt : 3 jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa malinowa: 1/2 kg malin ( mogę być mrożone) 3/4 szkl. cukru 3 budynie waniliowe 2 szkl(...)wody i cukier zagotować. Budynie rozmieszać w pozostałej ilości wody, wlać do malin, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje i straci mączny posmak. 1/2 gorącej masy przełożyć przestudzony i przekrojony biszkopt, resztę masy wyłożyć na drugą część biszkoptu .Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na masę malinową, dowolnie udekorować.Schłodzić

Moje domowe kucharzenie
Biszkopt -przepis podstawowy 218

kilka wypróbowanych przepisów na biszkopt..a oto kolejny..tym razem podpatrzony w Domowych Wypiekach . 4 jajka ½ szkl. mąki pszennej ½ szkl.mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem

Moje domowe kucharzenie
Kokosowe cudo 253

Dzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to  polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki.  Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dkg margaryny(...)nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy .Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy  dodać masło, i od czasu

Moje domowe kucharzenie
Ciacho a'la raffaello 183

Składniki na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki na nadzienie: 2op. budyniu waniliowego (500ml mleka + 2 łyżki cukru) 1 kostka masła (250g) Składniki na posypkę: 1 szklanka wiórek kokosowych 5 łyżek cukru 2 łyżki oliwy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek(...)masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę. Przepis na posypkę: Wiórki razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia.  Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce

Emcia Pichci
Prosty sernik na zimno z truskawkami 347

Składniki: 600 g serka homogenizowanego waniliowego 2 op. galaretki truskawkowej 150 g biszkoptów okrągłych 200 g truskawek (świeżych lub z kompotu) Przepis: Tortownicę o średnicy ok. 27 cm (może być mniejsza) owijamy dokładnie folią spożywczą (spód). Na dnie układamy dość ciasno biszkopty, tak aby powstał spód sernika. W osobnej miseczce rozrabiamy jedną galaretkę w 150 ml gorącej wody. Odstawiamy(...)ostygnięcia (ma być letnia). Następnie dodajemy ją do serka homogenizowanego i całość dokładnie mieszamy. Masę serową przelewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyciągamy sernik i układamy na nim truskawki lekko je dociskając i ponownie wsadzamy tortownicę do lodówki na kolejne 30 minut (albo dłużej - w zależności od czasu stygnięcia drugiej

Emcia Pichci
Torcik orzechowo-jabłkowy 286

mąką - dodać do  ubitych jajek - delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez około 15 min ( do suchego patyczka ). Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z tortownicy. Zimny biszkopt ponownie umieścić w tortownicy i spiąć rant. Przygotować mus jabłkowy. Jabłka obrać, pokroić w cząstki i rozgotować w rondlu, podlewając 1/5 szklanki wody. Jabłka(...)zupełnie się rozpadną i przybiorą konsystencję musu. Jeśli pozostają kawałki nierozgotowane, można zmiksować. Do gorących jabłek wsypać galaretkę - mieszać do momentu rozpuszczenia składników. Powstały mus ostudzić, tężejący wykładać na biszkopt. Na zastygniętym musie jabłkowym ułożyć bezy. Przygotować mus czekoladowy.   Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Dobrze schłodzoną kremówkę  ubić. Do połowy rozpuszczonej czekolady

kolorowotorcikowo