biszkopt - 18139 przepisów (strona:819/1210)

Tort czekoladowo - smietanowy 162

Biszkopt rzucany  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html Masa smietanowa  http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html Masa czekoladowa  250 g smietany ubijamy  Do miski wrzucamy serek mascarpone (250g) i mieszmy go z 3 lyzkami cukru pudru i 2 lyzkami kakao  Do serka kakaowego wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem  Na jedna warstwe biszkoptu kladziemy mase czekoladowa(...)przykrywamy druga warstwa biszkoptu i kladziemy biala mase, rowniez obkladamy boki. Ja przystroilam tort masa cukrowa

Klaudynkowa kuchnia
Metrowiec makowo-owocowy 413

maku 30 dag cukru 25 dag mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 galaretki , np. wiśniowa i agrestowa 500 ml. śmietany kremówki 10 dag powideł śliwkowych Przygotowanie biszkoptu makowego Białka ubić z 20 dag cukru na sztywna pianę, małymi porcjami dodawać mak , 2/3 maki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Dokładnie wymieszać i wlać na blaszkę wyłożoną pergaminem(...)Piec 25 min w 180 C. po ostudzeniu przekroić na pół i posmarować powidłami. Na jasny biszkopt utrzeć żółtka jaj z resztą cukru, dodać pozostałą  mąkę i proszek wymieszać. Piec na takiej samej blaszce w temp 180 C ok 25 min. Po ostudzeniu przekroić na dwie części. Przygotować kolorowa masę, każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, odstawić

W kuchennym oknie Ewy
Torcik tiramisu z wiśniami 181

wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów 2 łyżki kakao Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dosypywać 10 dag cukru,  jedną torebkę cukru waniliowego. Wlać żółtka , starannie wymieszać. Mąkę i proszek połączyć(...)Zalewę przelać do garnka zagotować z cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić zimną wodą, wlać do wrzącego płynu. Cały czas mieszając, gotować, aż lekko zgęstnieje, włożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z masą jabłkową 293

ciasto z jabłkami , ale nie szarlotka, jednak bardzo smaczne . Trochę zmodyfikowałam przepis, ponieważ zawsze  lubię  dodać własną  inwencję przy pieczeniu. Dzisiaj skrzętnie wszystko dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku  do pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6  jabłek 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe) 75 0ml wody Masa(...)biszkoptowa, już gotowa do pieczenia Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać 750 ml wody i dusić na małym ogniu.. Jak już będą miękkie dodać galaretki ostudzić. Wylać na biszkopt. Jabłka wylane na biszkopt Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.  margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej

W kuchennym oknie Ewy
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 221

SKŁADNIKI    300g truskawek 1 galaretka truskawkowa 250 ml śmietany kremówki 100g cukru pudru 1 op. cukru waniliowego 100ml mleka 15g (3 łyżki) żelatyny 450g twarogu śmietankowego okrągłe biszkopty - ok 15 sztuk na tortownicę 23 cm 1/3 szklanki wody  2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Galaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając(...)sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.   Biszkopty ponczujemy - w 1/3 szklanki wody  rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny. Nasączone biszkopty układamy na dnie tortownicy. Przykrywamy masą serową - równomiernie rozsmarowując. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik na zimno z czekoladą 14544

się to banalne. Najlepiej do tego była by foremka silikonowa, ale i z taką metalową po rozgrzaniu nie stwarza oporów. Sernik z sporą ilością czekolady, ale też wyczuwalne są biszkopty moczone w kawie Składniki 500g twarogu sernikowego z wiaderka kilka biszkoptów paczka herbatników 250ml śmietany słodkiej 30% śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady(...)serowej dodajemy roztopioną białą czekoladę, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość wylewamy do keksówki, następnie wsadzamy na chwile do lodówki 2. Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Biszkopty moczymy w kawie i układamy pośrodku na białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy połowę masy serowej z żelatyną, mleczną czekoladą i przelewamy całość do keksówki

zjem to blog kulinarny
Shrek, zielony ogr zdobywa stoły 154

Czym przekonał do siebie brzydki ogr? Według mojego teścia ciasto nie było zbyt słodkie a ciekawe w smaku, rzadko bowiem korzysta się w kuchni z zielonej masy. Składniki: biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru szklanka mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia masa zielona: duża butelka zielonego Ptysia 3 budynie waniliowe lub śmietankowe masa jasna: śmietana 30% 4 galaretki zielone paczka(...)stopniach.  Odlać ptysia do szklanki a resztę zagotować. W szklance ptysia rozpuścić budynie i wlać je na gotującego się ptysia. Mieszać dopóki masa nie zgęstnieje. Gdy biszkopt będzie przestudzony wylać masę na wierzch i wyłożyć biszkopty.  Ubić śmietankę na sztywno i wyłożyć ja równo na delicje. Na samą górę dodać tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
malinowy raj 205

świeżych owoców, takich prosto z krzaczka. Tym razem moją ofiara padły maliny. Tego z ogrodzie u nas pod dostatkiem więc wykorzystałam je do ciasta z galaretką, wyszło pyszne:) Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru masa: ser ricotta 200 ml śmietany 30%  3 łyżki cukru  dodatkowo: maliny fix do śmietany(...)galaretki malinowe Wykonanie: Biszkopt: Oddzielamy białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. delikatnie dodajemy ją do masy z białek i przekładamy gotowe ciasto do brytfanki. pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. masa: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fix do śmietany

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lekki piankowy tort na zimno 187

przepis jest idealny do tego. Bardzo szybki w przygotowaniu, lekki i niezwykle smaczny tort na zimno. Udaje się zawsze i każdemu, dlatego bez obaw możecie go zrobić. Składniki: Kilka biszkoptów 400g mieszanki owoców leśnych  330ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki (ulubiony smak np. owoców leśnych, wiśniowa lub truskawkowa) 1 łyżka cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 250ml wody(...)drugą w 400ml*.Odstawiamy do ostygnięcia. Małą blachę tortownicy wykładamy biszkoptami. Zimną kremówkę ubijamy na sztywną pianę wraz z łyżką cukru pudru. Przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w 250ml wody miksujemy z ubita kremówką i wykładamy na biszkopty. Odstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut, do całkowitego ścięcia ciasta. Następnie wykładamy owoce i zalewamy drugą galaretką. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Kolizje Smaków
Warstwowy deser z truskawkami 194

końcu wymyśliłyśmy warstwowy deser z jej udziałem. Był to strzał w dziesiątkę. Pyszny, delikatny, całkowicie zaspokajający żądzę słodkości w organizmie :). Jeśli nie macie babki, nic straconego, wystarczy zastąpić ją biszkoptami lub herbatnikami, a deser wyjdzie równie smaczny. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok 10 truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru trzcinowego ½ limonki Duże opakowanie jogurtu naturalnego(...)kawałki babki ( można zastąpić biszkoptami lub herbatnikami) 3 kosteczki czekolady gorzkiej W garnuszku umieszczamy truskawki, dodajemy cukier oraz sok z połowy limonki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok (około 5 minut). Odstawiamy garnek na bok by nieco przestygł. Babkę kruszymy na malutkie kawałki. Jeśli mamy biszkopty lub herbatniki robimy dokładnie tak samo. Przygotowujemy

Kolizje Smaków
Ciasto Mrówka 577

Cukrem i Miodem , nieco go zmodyfikowałam. Zanim przystąpicie do robienia doczytajcie przepis do końca- pozwoli Wam to zaoszczędzić trochę czasu ;) Polecam i życzę smacznego! :) Blaszka 22x33cm Składniki:   Biszkopt: 4 jajka +2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia   Piana makowa: 5 białek 3/4 szklanki cukru szklanka maku 100g wiórków(...)było grudek. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy do niego niewielkim strumieniem mieszaninę mleka, jajek  i mąki, ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Studzimy. Biszkopt : Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i odstawiamy. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę

Czerwona Porzeczka
Zdrowe biszkopty 189

pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia.  Składniki: 4 jajka 80 g mąki  pół szklanki cukru (lub mniej)  szczypta soli  łyżka soku

w kuchni i w ogrodzie
Prawdziwy biszkopt - bez proszku 189

Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia. Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Ponadto zgodnie z biszkoptowymi proporcjami  piekę też małe(...)biszkopty i smażę na oleju placki

prawdziwe jedzenie
Prawdziwy biszkopt z kakao 199

ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru 2 łyżki(...)jest gęste.  Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło. Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę. Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia. Z podanej ilości składników można zrobić

prawdziwe jedzenie