jeszcze nie macie ciasta do kawy to bardzo dobrze się składa. To ciasto robi się ekspresowo więc spokojnie można go upiec tuż przed przybyciem gości. Smakuje obłędnie... Składniki na biszkopt; 3 jajka 3 żółtka 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 2- 3 jabłka Beza; 3 białka 4 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodsze(...)łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Ubijamy białka na biszkopt z odrobiną soli na puszystą i sztywną pianę. Dodajemy cukier - łyżka po łyżce i ciągle ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy 6 żółtek. Ubijamy nadal. Na samym końcu dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem
Radość kipiąca uśmiechem.Jest to biszkopt idealny, wspaniale pasuje do wszelakich tortów, a do tego w składzie nie ma proszku do pieczenia. Bardzo puszysty, zawsze równiutki, delikatny. Gdy się go dotyka, aż syczy jego wilgotność.Bardzo polecam, zawsze wychodzi! Składniki: (forma 24 cm lub 26 cm) 5 dużych jaj 100 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru ( z tego odjąć(...)wolnych obrotach do połączenia składników. Przełożyć do formy i piec około 40 minut. Wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę, wyłożonej ręcznikiem z wysokości 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Można przekroić na pół lub trzy części. Ciasto przed pieczeniem I po upieczeniu. Udanych tortów
Wołowina od rekinaLekki cynamonowy biszkopt mocno nasączony rumem i przełożony kremem mascarpone z brzoskwiniami. Ciasto ma bardzo wyraźny smak, ładnie się kroi i elegancko wygląda. Doskonale nada się na święta, przyjęcia i bardziej eleganckie okazje. *foremka23*23 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 100 g rozpuszczonego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTort przygotowany na 18-stkę syna mojej koleżanki. Prosty, domowy i podobno pyszny. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 3 małe śmietany kremówki * 2 śmietan-fixy * 2 łyżki cukru pudru * szklanka soku pomarańczowego * słoiczek dżemu malinowego albo wiśniowego * 200g gorzkiej czekolady * mała krem ówka * owoce do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blat , każdy nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć
Magiczne Życie Martyszklanki zimnej wody (do żelatyny) 400 g serka waniliowego 200 g borówek 1 galaretka poziomkowa 450 ml wrzątku do galaretki Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm rozkładamy okrągłe biszkopty. Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy szklankę w kąpieli wodnej do rozpuszczenia się żelatyny. Śmietankę miksujemy na sztywno z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Następnie(...)dodajemy serek waniliowy i płynną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy na biszkopty. Na masie układamy borówki. Blaszkę wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin
VioletoweKucharzenieSkładniki: galaretka truskawkowa 1 opakowanie, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, truskawki 50 dag, czereśnie 20 dag, biszkopty okrągłe 150 gram, sernik 1 opakowanie/w proszku, serek homogenizowany waniliowy 300 gram, mleko 3,2% 1/2 litra galaretkę truskawkową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia sernik w proszku mikserem utrzeć z zimnym mlekiem, serkami homogenizowanymi z 3 minuty na dużych(...)obrotach, wsypać 1 szklankę pokrojonych truskawek i mikserem z 2 minuty ucierać użyłam 2 formy: 18 i 14 cm, wyłożyć folią spożywczą, poukładać biszkopty, wyłożyć sernik do foremek, na wierzchu poukładać pokrojone truskawki i wlać tężejącą galaretkę, schować do lodówki do stężenia galaretki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i mocno tężejącą wyłożyć na wierzch galaretki truskawkowej, powkładać
W Mojej Kuchni Lubięoleju 2 łyżki kakao na polewę: 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzeszków 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka lub śmietanki dodatkowo: 2 batoniki Snickers 150 g biszkoptów okrągłych Blaszkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę, następnie dodać ser, olej, budyń
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapracy, która bardzo zachwalała to ciasto no i nie rozczarowałam się jego smakiem :) Jestem pewna, że i Was zauroczy. To jak, pieczecie? ;) Ps. Zajrzyjcie tutaj - http://www.chromecrm.com/ Składniki: Biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po łyżce(...)kąpieli wodnej, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierać. Do masy wlać wystudzoną, płynną czekoladę, dokładnie wymieszać. Wykonanie - Biszkopt ułożyć na paterze, posmarować go kremem i przykryć bezą kokosowo-orzechową. Schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto wyjąć około 30 minut przed podaniem. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypisałam we wcześniejszych postach moja córka jest na diecie i mam ograniczone pole do popisu, więc staram się zrobić coś z produktów, które ona może spożywać. Ponieważ może jeść biszkopty, nabiał , galaretki i owoce to postawiłam na sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z owocami w żelu, oczywiście domowej roboty. Wyszło bardzo smaczne połączenie. Polecam Składniki na biszkopt: 4 jajka
Ciasteczkowy PotwórWyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżeczkach wody .Śmietanę ubić razem z cukrem, następnie połączyć z rozpuszczoną żelatyną.Dodać pokruszone lentilki i wymieszać. Rozwinąć biszkopt, posmarować masą i ponownie zwinąć
Moje domowe kucharzeniedomyśli, że nie ma w nim sera. Polecam! Sernik na jogurtach greckich Składniki: 3 jogurty greckie po 400g 6 jajek 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe paczka okrągłych biszkoptów 100 g czekolady mlecznej Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W drugiej misce, jajka ucieramy z cukrem na puszystą mase. Natomiast w trzeciej misce mieszamy(...)jogurty z budyniami. Następnie do masy jajecznej dodajemy jogurty i delitanie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i znów delitanie mieszamy najlepiej drewnianą szpatułką. Dno blachy wykładamy biszkoptami. Na to wylewamy mase serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około godzinę. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Polewamy rozpuszczoną w kąpeli wodnej czekoladą. Smacznego
Smaki Nataliiłyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy inki lub kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę syropu waniliowego) około 50 gr herbatników kilka biszkoptów okrągłych kakao do oprószenia poszczególnych warstw 1. Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki. 2. Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia(...)Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem. 4. Wykładamy znów warstwę masy i znów herbatniki i oprószamy kakaem i aż do ostatniej warstwy na którą kruszymy ze dwa-trzy herbatniki i całość obsypujemy kawą lub kakaem. chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin aby masy stężały a ciasteczka zmiękły. Smacznego
Gotowanie...to proste !ciekawie się prezentuje bo jagody są doskonałym barwnikiem. składniki: 1 kg zmielonego sera 100 g masła 300 g jagód 6-7 łyżek cukru 4 łyzki żelatyny 1/2 szklanki mleka biszkopty do wyłożenia formy na wierzch ok 200 g jagód niebieska galaretka Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami, tortownicę wstawić
Monia miesza i gotujepyszne! Polecam bardzo! :) #Jak nie marnować jedzenia: Szybki deser w pucharku: kilka łyżek kremu kokosowego galaretka o dowolnym smaku ok. 100 g borówek lub innych owoców biszkopty lub herbatniki Na spód pucharka wykładamy pokruszone herbatniki lub biszkopty, na to wykładamy kilka łyżek kremu kokosowego, następnie owoce, a całość zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka stężała
Cooking Monsterwodą i wstawiłam do gotowania na małym gazie na około 30 minut. Odcedziłam przez gęste sito. Można dodatkowo wyłożyć gazą. Po wystudzeniu zmieliłam w maszynce z najdrobniejszym sitkiem. Biszkopty i migdały rozdrobniłam w blenderze na piasek. Rodzynki i skórkę pomarańczową drobno posiekałam. W garnku z grubym dnem roztopiłam masło. Wsypałam cukier, dodałam miód, rodzynki, zmielone migdały(...)małym gazie na jeszcze około 7 minut. Mieszałam uważając, żeby się nie przypaliło. Zdjęłam z gazu i odstawiłam do wystudzenia. Masę przełożyłam do misy miksera, wsypałam rozdrobnione biszkopty. Mikser włączyłam na małe obroty. Nie przerywając miksowania wbijałam po jednym jajku. Kolejne dodawałam wtedy, kiedy poprzednie wmieszało się do masy. Dobrze wymieszaną masę odstawiłam do następnego dnia
Kuchnia u Krysi