brzegach może się mocniej przypiec ,ale to nie problem bo to obcinamy nożem i zostaje nam ładny prostokątny biszkopt.Układamy ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem .Ściągamy pergamin z biszkoptu i wykładamy gorący biszkopt na ściereczkę, szybko rolujemy ściereczką.Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.A teraz zabieramy się za krem.:) Krem kokosowy: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 300 ml.mleka 0.5% 10 dag.wiórek kokosowych
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżki * brzoskwinie ( obrane i pokrojone ) – 300 g WIERZCH: * obrane i pokrojone brzoskwinie – 300 g * galaretka brzoskwiniowa – 1 op * woda – 350 ml DODATKOWO: *okrągłe biszkopty SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: WIERZCH: 1 galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wody – odstawiamy. MUS BRZOSKWINIOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 230 ml wody, odstawiamy, a następnie mieszamy ze zmiksowanymi na mus owocami. Żelatynę namaczamy(...)następnie cienką stróżką wlewamy przygotowaną żelatynę. Masę dzielimy na 2 części – jedną odstawiamy, do drugiej dodajemy pokrojone w kosteczkę owoce i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Na dno blachy układamy biszkopty, wylewamy masę serową z brzoskwiniami, wygładzamy, odstawiamy o lodówki na kilkanaście minut. Na schłodzoną lekko sztywną wylewamy brzoskwiniowy mus – wygładzamy, chłodzimy. Na schłodzony mus wylewamy masę serową
Ostra na SłodkoVoila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno
Domowa cukiernia Ewyproszku i czekoladową polewą. To taka słodkość to mocnej, czarnej kawy. Dzieciom jednak zasmakuje na pewno :) Elegancko wygląda na stole, świetnie się je kroi. Polecam. Składniki na biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju Białka ubić na sztywno(...)waniliowego Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć, powoli dodawać do niego wystudzone mleko. Wsypać mleko w proszku i nadal ucierać, do gładkości. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części, przełożyć kremem. Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 70 g masła Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową polewą
Domowa cukiernia Ewypianę. Do szpinaku dodajemy żółtka, mąkę, przyprawy i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy białka i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt i wygładzamy. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 15- 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Odstawiamy, aż trochę przestygnie
e-PrzepisyKulinarneSernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany od lat, wprawdzie z czasów PRL. Jednak warto wracać do takich przepisów bo są na prawdę świetne(...)Mikserem ucieramy 4 żółtka z cukrem, dodajemy ser, następnie budyń i proszek, mieszamy a na koniec ubitą pianę z białek. Na ciasto wylewamy cały ser, na wierzch rozkładamy resztę biszkoptu i pieczemy, w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy jest jeszcze ciepły polewamy go pozostawiona polewą i posypujemy obficie wiórkami
Kulinarne Fantazje Mariolimleczno-żółtkowym smakiem tiramisu. Wystarczy kilka godzin i słodkie szklaneczki idealne na jesienne dni będą gotowe. ZAPRASZAM! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: ok. 150g biszkoptów podłużnych przekrojonych na pół 6 żółtek 500g serka mascarpone 150g cukru + 60g do espresso 180ml espresso Mielone migdały 60g 100ml Jack Daniels Honey Kakao do posypania Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy(...)uzyskania lejącego syropu. 2/ Żółtka ubijamy z cukrowym syropem. Następnie mieszamy z serkiem mascarpone. 3/ Do schłodzonego syropu kawowego dodajemy Jacka Danielsa mielone migdały i lekko mieszamy 4/ Biszkopty moczymy w kawowo-alkoholowym roztworze i układamy na przemian w szklance z masą zółtkową. Odkładamy zafoliowane tiramisu do lodówki na 2-3godziny. 5/ Wykładamy, posypujemy kakao. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnasposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami. Doceniając ich starania i troskę upiekłam ten oto tort -Tort Hawana! który polecam wszystkim , nie tylko na Dzień Matki! Składniki na biszkopt : ( tortownica o średnicy :26 cm ) 5 jaj, ( temperatura pokojowa), 1 szklanka mączki ( mąki ziemniaczanej Kupiec), 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delekta, opcjonalnie : olejek rumowy lub cukier waniliowy(...)już mamy ubitą śmietanę , rozpuszczamy nie zagotowując namoczoną żelatynę , trochę studzimy i letnią wlewamy miksując dalej ubitą śmietanę. Wszystko odkładamy na ok. 30 min do lodówki ,żeby trochę stężało, Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 blaty, nakrapiamy ponczem przygotowanym z 75 ml wody z dodatkiem soku z cytryny lub jasnym kompotem , ( wystarczy po jednej stronie blatu
Pysznosci Babci BasiDzisiaj przepis na kostkę czekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego ( przepis ), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym. KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Składniki: (forma 25x30) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta(...)pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. masa: Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy
Bon appetit mon amiepewno z niego już nie zrezygnuje. Ciasto ze słonecznikiem właśnie takie jest: wciągające, niemalże uzależniające, można je jeść i jeść. A co się w nim kryje? Delikatny czekoladowy biszkopt, aksamitna kajmakowa masa z prażonym w karmelu słonecznikiem i polewa z czekolady. CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM (Słonecznikowiec) Składniki: ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru(...)pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. słonecznik: Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i mlekiem. Dodajemy słonecznik i chwilę gotujemy. Masę przekładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Bon appetit mon amieNajsmaczniejszy biszkopt bezglutenowy upieczony z mieszanki do wypieku ciast Nutri Free. Skład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru
Kuchnia bezglutenowaIdealnie kremowy i orzeźwiający. Idealny przy upałach, z dużą ilościach słodkich borówek. Przepyszne i delikatne ciasto. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Moje wypieki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: spód: 75 g biszkoptów bezglutenowych - u mnie Savoiardi Nutri Free 50 g rozpuszczonego masła masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku waniliowego 100 g cukru + 2czubate łyżki(...)serka mascarpone 250 g śmietanki 30% 300 g borówek (umytych i osuszonych) wierzch: 170 g serka mascarpone 3 łyżki borówek 2 łyżki cukru borówki do dekoracji Spód: Biszkopty pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem - ja zmiksowałam wszystko w melakserze. Spód tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masą biszkoptową wyłóż dno tortownicy, wyrównaj. Masa jogurtowa
Kuchnia bezglutenowaodsłonie. Klasyka w najlepszym wydaniu. SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka mocnej czarnej kawy 50 ml amaretto lub brendy ok. 150 g biszkoptów Savoiardi Nutri Free kakao do posypania czekoladowe gwiazdki do ozdoby Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem. Stopniowo dodawaj serek cały czas miksując na puszysty krem. Kawę osłodź i wymieszaj(...)alkoholem. Biszkopty zanurzaj w kawie i układaj w głębokim naczyniu. Przykryj warstwą kremu. Czynność powtórz jeszcze 2 razy. Wierzch posyp ciemnym kakao. Dowolnie udekoruj
Kuchnia bezglutenowa