ciasto łączy w sobie to co lubię :truskawki,jogurt,biszkopt i do tego ciasto ładnie się prezentuje.Jest to jogurtowiec na zimno dwukolorowy :) i nie jest za bardzo słodki. SKŁADNIKI Biszkopt 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżka kakao Masa jogurtowa 3 gęste jogurty naturalne po 330g 7 łyżek cukru pudru 1,5 łyżek kakao 3 łyżki
Mała w garnku mieszaciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. W taki sam sposób i z takich samych składników upiec drugi blat biszkoptu. Masa twarożkowa z brzoskwiniami: 600 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 600 ml śmietany kremówki 150 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 500 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych w niedużą(...)mascarpone, cukier puder i wanilię przełożyć do naczynia. Całość ubić na sztywno. Wykonanie - Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptowy, na niego wyłożyć krem twarożkowy z brzoskwiniami, wyrównać. Przykryć drugim biszkoptem. Całość tortu, czyli boki i wierzch posmarować pozostałym kremem twarożkowym (bez brzoskwiń). Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony tort posmarować z wierzchu i po bokach dużą warstwą śmietankową. Pozostały
Domowa cukiernia Ewymożna upiec na majowe popołudnie? Biszkopt. A jak można smacznie urozmaicić biszkopt? Dodając do niego owoce. Ale takie ciasto piekłam wielokrotnie… A gdyby tak mały dodatek w postaci niebanalnej kruszonki? Tak właśnie pomyślałam, stojąc na balkonie i patrząc na doniczkę z przepięknie wybujałą miętą pomarańczową. I tak oto powstało moje lekkie, wilgotne ciasto biszkoptowe, niezwykle aromatyczne dzięki kruszonce
Raj dla Podniebienia100g malin 700g twarogu półtłustego 2 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 100g mlecznej czekolady 1/2 opakowania galaretki owocowej Wykonanie: Małą tortownicę wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Spód wyłożyć biszkoptami.Żelatynę zalać niewielką ilością wody, podgrzać, mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Twaróg zmielić, zmiksować, powoli, partiami dodawać lekko przestudzoną żelatynę, masę serową podzielić(...)części. Pierwszą część zmiksować ponownie z cukrem pudrem,dodać jagody i garstkę malin. Masę jagodową przełożyć na biszkopty, wyrównać, schłodzić w lodówce. Drugą część masy zmiksować, dodając powoli stopioną czekoladę. Wyłożyć delikatnie na stężałą masę jagodową. Udekorować malinami i jagodami.Galaretkę (pół porcji z opakowania) rozpuścić w 250ml wody, przestudzoną ostrożnie polać torcik.Schłodzić do całkowitego stężenia. /inspiracja blog SmakołykiBereniki
Raj dla Podniebieniagotuje” prawdopodobnie odcinek z moim sernikiem dyniowym odbędzie się 22 listopada, ale oczywiście, informację potwierdzę na blogu. Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka(...)waniliowej, sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 łyżek likieru kokosowego wierzch: 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego płatki migdałowe wiórki kokosowe Wykonanie: spod: biszkopty zblendować na piasek, zmieszać z likierem, migdałami, kokosem,(masa ciasteczkowa ma być wilgotna, nie sucha!) taką masą wyłożyć tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia, spód podpiec przez 10minut w 180C masa
Raj dla Podniebieniaskładniki na biszkopt: 90 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 4 jajka wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do blaszki (ok. 35×20 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy(...)dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka stężała. Następnie na całe ciasto wykładamy pozostałą cz. kremu i przykrywamy biszkoptem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. (Ciasto proponuję przygotować dwa dni przed podaniem. Ciasto przechowywałam w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaszklanki gorącej wody. Ubijamy 200 ml śmietany 36% na sztywno. Jogurty naturalne mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy ubitą już śmietanę. Stopniowo dodajemy żelatynę cały czas energicznie mieszając. Połowę biszkoptu wkładamy do brytfanki i wykładamy na niego 1/3 masy jogurtowej. Następnie banany kroimy na pół, skraplamy je cytryną żeby nie czerniały i wykładamy cały spód ciasta (ja zużyłam do tego(...)bananów). Połową masy która nam została przykrywamy banany i kładziemy drugą połowę biszkoptu. Pozostałe banany kroimy w kostkę, skraplamy cytryną i dodajemy do masy jogurtowej, wykładamy na wierzch ciasta. Czekoladę rozpuszczamy w 100 ml śmietany 36% i polewamy nią ciasto. Przed podaniem należy chłodzić kilka godzin :) SMACZNEGO
Słodkie ciachomega smaczne, ale pokraczne dzieła. Ale w tym torcie na szczęście liczyło się wnętrze i to ono gwarantuje "efekt WOW!". Udało się - chrześniak był zachwycony, więc ja byłam szczęśliwa. :) Biszkopty pieczemy w formie prostokątnej o wymiarach dolnych ok. 33x25 cm i górnych ok. 35x28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Kolorowy biszkopt (3 blaty): 4 duże jajka
Cooking Monstergalaretki (u mnie agrestowe) 2 łyżki cukru 1/2 litra wody Napar kawowy: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka cukru 1 szklanka wody (można dodać alkoholu amaretto) + okrągłe biszkopty + polewa +płatki migdałowe WYKONANIE 1. Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę(...)lekkiego stężenia. 6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić. 7. Przełożyć ciasto (od dołu) 1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty) połowa kremu okrągłe biszkopty nasączone w naparze kawowym tężąca galaretka (odstawić całość do stężenia, a potem kładziemy pozostałe warstwy) reszta kremu blat ciasta dowolna polewa (u mnie kakaowa),płatki migdałów 8. Ciasto schłodzić przez
Mała w garnku mieszawersję bezglutenową a glutenowcy oczywiście nie zorientowali się co jedzą...:-) Sernik jest aromatyczny i sprężysty i, chyba, nie może się nie udać:-) Składniki na spód: 200-300 g biszkoptów bezglutenowych 1 łyżka miodu 100 g margaryny lub masła mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można ewentualnie użyć morelowego) Ciastka zmielić lub mocno pokruszyć. Do pokruszonych ciastek dodać miód i margarynę(...)zauważyłam, że mężowie mają do tego szczególne zdolności...:-) Pianę dodawać partiami do sera i delikatnie ale zdecydowanie i raczej szybko wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Nie należy piec dłużej. Ja potrzymałam dłużej i za bardzo się przyrumienił. Oczywiście sernik urośnie
Ze smakiem bez glutenuPodobne ciasto znajdziecie na wielu stronach pod nazwą delicja makowa. Nie mam pojęcia, kto uznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny. Całość(...)proszkiem do pieczenia i mak. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, piec ok 25 minut. Po wystudzeniu delikatnie oderwać papier. Likier wymieszać z cytrynową wodą, ponczem nasączyć biszkopt. Na wierzch wyłożyć nierównomiernie żurawinę. Żelatynę zalać zimną kawę, zaczekać do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno zagotować!). Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto
6niebosztywno. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę i bardzo szybko mieszamy. Mleko podgrzewamy z 1 cukrem waniliowym. Masę kajmakową podgrzewamy z 3 łyżkami mleka aż się rozpuści. Biszkopty maczamy w mleku i układamy do szklanej miski, następnie rozkładamy pokrojone banany, polewamy karmelem i rozkładamy porcję bitej śmietany. Czynność tą potarzamy jeszcze raz i dekorujemy ostatnią warstwę ciastkami, karmelem(...)bananami. Z pozostałych składników przygotowujemy 2 miskę ciasta karmelowego. Chłodzimy je kilka godzin, najlepiej smakuje na 2 dzień kiedy biszkopty całkowicie zmiękną. Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Ciężko się jemu oprzeć. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolisztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części. Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę
Słodkie ciachowiem kiedy się za nie zabiorę. To ciasto chciałam Wam polecić bo naprawdę warto je upiec :)jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a szybko znika z talerzyków :) Biszkopt kakaowo-kawowy do tego pianka z kremówki, serka mascarpone i czekolady, śliwki, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Biszkopt kakaowo-kawowy: 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao
Sama słodycz i szczypta chili