sklepie eSłoneczko ) 300g cukru 150g masła (nie margaryny) Wierzch: 1 banan 1 galaretka bananowa (jest ciężko dostępna, więc użyłam o smaku owoców tropikalnych) Dodatkowo: około 200g biszkoptów (u mnie podłużne na 2 warstwy) Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wody, a bananową/o smaku owoców tropikalnych w 450 ml. Masło utrzeć z cukrem, a następnie połączyć(...)strasznego. Całość należy przelać do garnuszka i energicznie mieszając lekko podgrzać - do momentu roztopienia się masła oraz uzyskania jednolitej konsystencji.) Na dnie tortownicy szczelnie ułożyć dwie warstwy biszkoptów (można jedną). Na ciastka wylać lekko tężejącą masą bananową i wstawić do lodówki, aby bardziej stężała. Po tym czasie na wierzchu ułożyć plasterki banana, a całość zalać lekko zastygniętą galaretką bananową
Di gotujeDziś częstuję tortem czekoladowym :) Pierwszy raz robiłam, trochę nakombinowałam ale efekt końcowy jest zadowalający :) Polecam, spróbujcie. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ze szczyptą soli ubić, dodając stopniowo cukier. Kiedy będą sztywne dodawać po jednym żółtku, cały czas(...)jakiś czas przemieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier puder, dodać mascarpone i zmiksować. Następnie powoli wlewać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, na koniec wsypać kakao, zmiksować. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć masą czekoladową. Górę i boki tortu również wysmarować masą. Udekorować według uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Agusiowe smakołykiprzesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać by piana nie opadła. Ciasto wylać do formy i włożyć do piekarnika. Piec od 20 do 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy a po ostygnięciu przekroić na dwa placki. Mleko, cukier i cukier wanilinowy zagotować i ostudzić. Miękką margarynę zmiksować na gładką masę a następnie dolać ostudzone mleko. Miksować(...)przez chwilę i dodać mleko w proszku ciągle miksując. Masa jest bardzo gęsta i stabilna. Gotową masą przełożyć ostudzony biszkopt. Czekoladę rozpuścić z mlekiem na parze, dodać kakao i energicznie wymieszać. Polewą polać przełożone ciasto i posypać dowolną posypką (najlepiej orzeszkami lub czekoladową posypką
Gotowanie jest łatwebyć zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby się rozpuściła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem(...)części: mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej górze dociskamy biszkopty. Ptasie mleczko odstawiamy do lodówki , aby deser dobrze się stężał. Przed podaniem wyjmujemy z foremki i usuwamy papier. Smacznego
Różne smaki w kuchnisię on sporą popularnością, a ja w międzyczasie odrobinę zmodyfikowałam to pyszne ciacho i przyrządziłam jego białą wersję, równie pyszną jak poprzednia i dziś dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy z solą(...)puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masę kajmakową mieszamy z ryżem preparowanym, jeśli jest bardzo gęsta można ją chwile podgrzać wtedy łatwiej się rozsmaruje. Biszkopt przekrawamy na pół, na pierwszej połowie rozsmarowujemy masę kajmakową z ryżem, a na nią wykładamy krem budyniowy, a na nim układamy orzeszki ziemne (można je posiekać, to ułatwi później krojenie
Cynamonowe szczęściezastąpić truskawkami. Zanim przystąpicie do degustacji torcika należy go wcześniej wyjąć z lodówki na jakieś 15 minut. Łatwiej się kroi. Można podać dodatkowo z bitą śmietaną. Składniki: 8 okrągłych biszkoptów 600 g śmietany kremówki 36% 2 szklanki malin 1 szklanka cukru (lub według własnego smaku) maliny do dekoracji Śmietanę ubić na sztywno. Maliny umieścić w rondelku , wsypać cukier i zagotować(...)cukier się rozpuści. Przelać przez sito. Powstały sok odstawić do wystudzenia, a następnie wymieszać ze śmietaną. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie wyłożyć biszkopty. Wlać masę a na wierzchu ułożyć maliny. Chłodzić w zamrażalniku najlepiej całą noc. Przed degustacją lody należy wcześniej wyciągnąć na chwilę z lodówki, aby lekko zmiękły. lodowy torcik malinowy
O kuchni z uczuciemSkładniki (blaszka 24x28cm): Biszkopt: 4 jajka 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Śmietana: 330 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżeczki żelatyny + woda do rozpuszczenia 3 łyżki cukru olejek waniliowy do smaku garść borówek - należy je zblenderować trochę borówek w całości Galaretka: 1 czerwona galaretka rozpuszczona w 300 ml wody borówki Sposób wykonania: 1. Przygotować blaszkę(...)cukrem. Dodać żelatynę, zblenderowane borówki oraz olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać trochę całych borówek. Odstawić do lodówki, by masa lekko stężała. 3. Masę wyłożyć na biszkopt, wierzch posypać borówkami i wylać tężącą czerwoną galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Kuchnia domowa Anismacznej tarty z ich dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących dni. SKŁADNIKI: spód: - 5 pełnych łyżek masła orzechowego - ok. 100 gram biszkoptów lub innych suchych ciastek (mogą być np. herbatniki) - 2 garście orzeszków ziemnych (użyłam z dodatkiem papryki, mogą być także solone lub naturalne) masa: - 1 serek biały naturalny 125 gram(...)galaretka truskawkowa dodatkowo: - czerwone i białe porzeczki Przygotowuję spód: Kruszę biszkopty, łączę z masłem orzechowym, dodaję orzeszki ziemne (ich nie rozdrabniam), wykładam na spód blachy. Przygotowuję masę: Rozpuszczam galaretkę w ok. 350 ml gorącej wody. Tężejącą miksuję z serkiem. Na spód wykładam porzeczki białe i czerwone, na to wylewam gęstniejącą galaretkę serkiem. Chłodzę w lodówce przez minimum 3-4 godziny
WielopokoleniowoMangolada to kremowy sernik na zimo, na czekoladowym biszkopcie z musem o smaku mago i białej czekolady z chrupiącymi kawałkami mango. Całość zwieńczona deserową czekoladą. Niebo w gębie. MANGOLADA (sernik na zimno) Składniki: spód: (forma 17cm) 2 jajka 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki oleju śmietana z żelatyną (potrzebna(...)czekoladowa zastygła. masa czekoladowa ciemna: Czekoladę deserową siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Dodajemy serek mieszamy i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy drugą połowę ubitej śmietany z żelatyną. Wykonanie: Biszkopt układamy w większej formie (24cm) boki zalewamy połową masy czekoladowej ciemnej i odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby masa zastygła. Potem na środku tortownicy układamy masę mango wraz
Bon appetit mon amiejedzenie takim je czyni. I Wy wynieście coś z tej uczty. Łapcie przepis na bezglutenowy tort. Jest mocno czekoladowy i puszyście kokosowy ;-). Polecam! Składniki na dużą tortownicę: Biszkopty zainspirowane TYM przepisem : 6 dużych bananów, 5 szklanek bezglutenowych płatków owsianych zmielonych na mąkę, 8 łyżek oleju kokosowego, 6 łyżek cukru kokosowego, 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka(...)cytryny, 4 łyżki ksylitolu w pudrze. Dodatkowo: Domowe czekoladki z TEGO przepisu, starta czekolada, jagody, borówki, jeżyny lub maliny. Wykonanie: Banany blendujemy z olejem. Pozostałe składniki na biszkopt mieszamy ze sobą i dodajemy do bananów. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po ostudzeniu przekrajmy na dwa blaty. Wszystkie składniki masy czekoladowej blendujemy
Jeść, by żyć w zdrowiułyżki kaszy manny 100 g likieru amaretto 2-3 łyżki cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody pozostałe: truskawki 1 op ulubionej galaretki 500 ml wrzącej wody biszkopty Przygotowanie: Na początek kaszę mannę gotujmy na mleku migdałowym, studzimy. Dodajemy ser, cukier i likier amaretto i miksujemy na gładki krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z masą serową. Wstawiamy(...)chwilę do lodówki, a gdy zacznie tężeć, ubijamy mikserem na piankę. Masę serową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę, rozpuszczając ją w wodzie. Studzimy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Na masę serową wykładamy truskawki i zalewamy galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki na ok 2 godziny
Życie zaczyna się w kuchniskładniki na biszkopt: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy(...)mleko lub gotową masę kajmakową i miksujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy orzechy oraz rum. wykonanie ciasta: Na pierwsze ciasto z waflem wykładamy 1/2 cz. masy kajmakowej. Układamy biszkopt a na nim rozsmarowujemy pozostałą część masy. Przykrywamy drugim ciastem z waflem, waflem do masy. całość lekko dociskamy. Następnie polewamy polewą kakaową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z moimi zmianami
Domowy Smak JedzeniaMoje wypieki”. Robiłam je już kilkukrotnie i jestem pewna, że zrobię je jeszcze nie jeden raz. Wyglądają cudnie, a smakują jeszcze lepiej. Uwielbiam to połączenie świeżego, delikatnego biszkoptu, masy śmietanowej i soczystych owoców. Do tego są szybkie w wykonaniu i poradzi sobie z nimi każdy, kto choć raz w życiu upiekł biszkopt;) Szczerze polecam:) 3 duże jajka szczypta soli
Smaki Na Talerzuoknem upalnie i bardzo wakacyjnie, tak więc mój dzisiejszy deser daje odrobinę ochłody... Biszkopt: - 3 jaja - 1/2 szklanka cukru - 1/2 szklanka mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki oleju - szczypta soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, aż zrobi się szklista, dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. 2. Piekarnik rozgrzewamy(...)Kremówkę ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z wanilią i cukrem pudrem, a następnie wlewamy żelatynę, na końcu dodajemy bitą śmietanę i mieszamy do połączenia się składników. 4. Na wystudzony biszkopt dajemy połowę masy serowej, wsypujemy część jagód i przykrywamy resztą twarogu, pozostałą część owoców wysypujemy na wierzch i zalewamy tężejącą galaretką. Sernik odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Apetyczna babeczkaProsta i smaczna propozycja na lekki podwieczorek, która szczególnie ucieszy małe brzuszki ;-) SKŁADNIKI: - 1 kubeczek jogurtu naturalnego - 1 dowolna galaretka (u mnie poziomkowa) - kilka biszkoptów - orzechy włoskie do dekoracji Rozpuszczam galaretkę w 400 ml gorącej wody. Schłodzoną i lekko tężejącą miksuję z jogurtem naturalnym. Do naczyń kruszę biszkopty, na to wylewam powstałą masę i chłodzę w lodówce
Wielopokoleniowo