biszkopt - 18068 przepisów (strona:504/1205)

Piłka 143

wyszła tak jak planowałam, ponieważ mieszkam w niewielkim miasteczku i dostanie tutaj czegokolwiek fajnego czasem graniczy z cudem ale widok jego zadowolonej i zaskoczonej minki był bezcenny :). Tort piłka Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 1 szkl mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao Masa 0,5 l śmietany 30% 2 galaretki wiśniowe czereśnie Oddzielić(...)wzór w misce wyłożonej folią spożywczą. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, odstawić do ostudzenia i lekkiego/średniego stężenia (nie może być za mało ścięta, bo wówczas biszkopt nasiąknie, nie może być też za mocno ścięta, bo wówczas zrobią się grudki) i połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Masą napełnić miskę wyłożoną biszkoptami. Zostawiłam nieco, żeby przykryć jeszcze

Pieguskowa Kuchnia
Sernik na zimno z malinami 210

cudownie popatrzeć na szczęśliwe minki domowników zajadających z apetytem to co się z miłości do nich przygotowało. Sernik na zimno z malinami 3 duże 400 g waniliowe serki homogenizowane biszkopty 2 galaretki cytrynowe maliny 2 galaretki malinowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3 szkl wody. Ostudzić, namoczyć w nich po kolei przez chwilkę biszkopty aby zmiękly i ułozyć je na spodzie(...)blaszki. Pozostałą galaretkę ostudzić do momentu kiedy będzie już gęstnieć. Połączyć ją mikserem z serkami i wylać na biszkopty. Wstawić na chwilkę do lodówki aby stężało. Na wierzch poukładać malinki i zalać je gęstniejącą galaretką malinową. Odstawić ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! Artykuł Sernik na zimno z malinami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO AMBASADOR 298

upieczcie ciacho ambasador. Takie ciasta wilgotne, z kremem i nafaszerowane bakaliami i owocami wprost uwielbiam. Ciasto nie jest za słodkie, a pracy przy nim jest niewiele. Jeżeli upieczecie wieczorem biszkopt i ugotujecie budyń to na drugi dzień roboty zostanie odrobina. Wypatrzone na blogu Marty upiekę jeszcze nie raz CIASTO AMBASADOR /blaszka 24×36 mierzona na górze/ BISZKOPT 4 jajka(...)jednej części dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone (najlepiej ręcznikiem papierowym) brzoskwinie. Wymieszać. Do drugiej części dodać nutellę, posiekaną czekoladę, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń, wyłożyć czekoladową masę. Na wierzchu wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie masę z brzoskwiniami i warstwę maślanych herbatników. Wszystkie składniki polewy podgrzać w garnuszku, cały czas mieszając

Pieguskowa Kuchnia
CIASTO CHAŁWOWE 782

może zabraknąć oczywiście miodownika , makowca czy sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :). CIASTO CHAŁWOWE BISZKOPT 6 jajek 3 budynie czekoladowe 2 łyżki mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM CHAŁWOWY 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 szkl mleka(...)się połączą wsypać wszystkie sypkie składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą blaszki. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Upieczony biszkopt pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z mleka , budyniu i maki ugotować budyń i do gorącej masy dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło

Pieguskowa Kuchnia
Przepis #60 Domowe FIT ciastka Delicje 151

ciasteczek (blacha 24 na 24 cm). Jedno ciastko to:  31,4 kcal w tym: W: 2,2  g; B: 1,46 g; T: 1,73 g. Składniki Biszkopt - 40 g mąki kokosowej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 g cukru/słodzika Nadzienie - 150-200 g truskawek ( u mnie mrożone) - 4,5 g żelatyny(...)zimnej wody Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Energicznym i szybkim ruchem dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Przekładamy na blachę i pieczemy w temp 170 stopni przez

Health-Fit-Life
Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. 157

tego typu ciasto bez pieczenia i mam nadzieję, że spodoba się Wam równie mocno, jak poprzednia szarlotka z mascarpone .  Idealna do mocnej, esencjonalnej kawy. Na nasączonych kawą biszkoptach i masie karmelowej znajdziemy kwaskowe jabłka i galaretkę, które fajnie kontrastują smakiem. Dopełnieniem całości jest tutaj pianka z bitej śmietany, która fenomenalnie podnosi smak całości. Ci, którzy liczą kalorie, mogą użyć(...)jogurtu zamiast pełnej śmietany, co sprawi, że ciasto będzie troszkę lżejsze.  Szarlotka bez pieczenia ze świeżymi jabłkami i bitą śmietaną. Składniki na tortownice 24 cm: 100 g biszkoptów okrągłych 100 ml espresso lub dobrej kawy rozpuszczalnej 200 g masy kajmakowej 1 galaretka zielona np. agrestowa 5 dużych kwaskowych jabłek 250 ml śmietany 36% cukier puder według uznania 3 łyżeczki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Deser z serkiem mascarpone 124

SKŁADNIKI: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - około 200g biszkoptów - 250g serka mascarpone - 1/4 szkl. likieru jajecznego - około pół szkl mocnej kawy - kakao gorzkie do posypania WYKONANIE: 1. Zaparzyć kawę, wystudzić, odcedzić od fusów i dodać do kawy likier 2. Białka oddzielić od żółtek. 3.Białka ubić na sztywną pianę, do żółtek dodać natomiast cukier i ubić na gęstą i jednolitą(...)masę najlepiej w gorącej kąpieli wodnej. 4. Do masy z żółtek stopniowo dodawać serek mascarpone, dokładnie wymieszać, na koniec dodać ubite białka. 5. Biszkopty moczymy w kawie układamy do szklanek albo pucharków, na biszkopty nakładamy masę , i tak na przemian. 6. Na kilka godzin wkładamy do lodówki 7. Przed podaniem posypujemy gorzkie kakao. Smacznego

Dziś Ja gotuje
Sernik na zimno " Stracciatella " 190

cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek) cukier wanilinowy ( 16 g ) 1 gorzka czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt : 6 jaj 1 szkl. cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej(...)Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy . Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok.20- 30 minut . Masa serowo - śmietankowa : Ubijamy zimną śmietankę . Ser mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym

Różne smaki w kuchni
Sernik zebra z borówkową pianką-rewelacyjny sernik na zimno 438

serniku na zimno z jogurtowo-borówkową pianką :) Sernik jest kakaowo-śmietankowy zebra :) Wygląda pięknie a smakuje jeszcze piękniej. Polecam bo na prawdę jest rewelacyjny :)  Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl cukru(...)cukier waniliowy -175 ml mleka -1 łyżka kakao MASA JOGURTOWO-BORÓWKOWA -3 duże garście borówek -jogurt naturalny 200g -3 łyżki cukru pudru -łyżka żelatyny  -125 ml  mleka Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy je na sztywna pianę,dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy . Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto balowe 2234

Bardzo delikatne ciasto na biszkopcie w połączeniu z krakersami i słodkim karmelem daje niezwykły efekt. Dodatkowo wygląd ciasta w przekroju też wygląda apetycznie i bardzo reprezentacyjnie. Robiłam to ciasto po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Składniki: na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy(...)mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje.  Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na upieczony biszkopt rozsmarować krem budyniowy. Na budyń wyłożyć herbatniki. Rozsmarować masę kajmakową. Ułożyć warstwę krakersów. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać śmietan fix lub serek mascarpone.  Ubitą śmietanę wyłożyć

Pysznie & Pięknie
Rolada kakaowa z malinami 122

długo.  Zabieramy się za pieczenie! Najpierw rolada, później krem, a na końcu polewa- choć sam cukier puder w zupełności wystarczy ;) Kto robi ze mną?  Składniki na biszkopt (blaszka z wyposażenia piekarnika): 4 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Składniki na krem: 200ml słodkiej(...)ewentualnie 30) śmietanki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 200g zmiksowanych malin Dodatkowo: ½ tabliczki czekolady deserowej Cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukry, następnie żółtka i przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównujemy. Pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Mus z mango i białej czekolady 212

cukierniczych, okrągłych foremkach z pomocą taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) okrągłe biszkopty 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady gładka pulpa z 1/2 mango 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa(...)przygotować w ładnych pucharkach. Ja podam wykonanie w foremkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach folia rantową, tak, aby oba jej końce zachodziły lekko na siebie. Spód foremki wypełniam pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty przekładamy mus, wypełniając nim całą foremkę. Wierzch foremki wygładzamy szerokim nożem, aby góra naszego deseru była idealnie gładka. Tak przygotowane musy umieszczamy w lodówce

Raj dla Podniebienia
Ciasto jogurtowe, bez pieczenia [ENG] 167

Yogurt Cake, without baking SKŁADNIKI: 1 paczka biszkoptów 0,5l jogurtu naturalnego 6 łyżeczek żelatyny (48g) owoce (np. truskawki, borówki, winogrono) 3 galaretki 1/4 szklanki cukru (50g) INGREDIENTS: 2 servings 1 pack sponge biscuits 0.5 l natural yoghurt 6 teaspoons granulated gelatin (48g) fruits (eg. strawberries, blueberries, grapes) 3 jellies 1/4 cup sugar (50g)   PRZYGOTOWANIE Galaretki przygotuj według przepisu(...)Jedną wlej na płaski talerz (foremkę) i odstaw do lodówki. Dwie zostaw do wystudzenia w kubku (poza lodówką). Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody.  Spód foremki wyłóż biszkoptami (1). Zastygniętą na talerzu galaretkę pokrój w kostkę. Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta (2). Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna

Better Life By Auntie Ju
TORT KAKAOWY Z BUDYNIEM I KREMEM (bez masła) 168

wygląd😀 Nie trzeba być wykwalifikowanym cukiernikiem by upiec moje ciacho, wystarczą chęci a z pewnością każdy je wykona bez problemu i będzie mógł się rozkoszować smakiem z rodziną👌 Składniki: biszkopt: -2 szklanki mąki (ja dałam ryżowej) -3 jajka -3 łyżki słodzika -1 łyżka kakao -szklanka maślanki -pół szklanki oleju -1 łyżeczka octu winnego -1 łyżeczka sody masa: -2 budynie waniliowe(...)śmietanka 30% -saszetka śmietan fix Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy ze słodzikiem, następnie dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolitą masę. Formę (22 cm) wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy biszkopt 40 min 180 stopni i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W między czasie przygotowujemy budyń wedle przepisu i również odstawiamy do ostygnięcia. 3. Biszkopt kroimy na 3 części (górną możecie wyrównać

Zdrowie i pysznie na talerzu
Truskawkowy sernik na zimno z bananami w galaretce 242

Składniki: 1 biszkopt  1 kg twarogu w wiaderku 1 kg truskawek cukier 5 łyżeczek żelatyny 5 bananów 3 galaretki (użyłam 2 cytrynowe i 1 pomarańczową) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt przygotować według wcześniej podanego PRZEPISU  2. Umyte truskawki dokładnie zblędować. Dodać cukier do smaku. 3. Twaróg przełożyć do dużej miski, miksować dodając stopniowo truskawki (jeśli masa będzie zbyt mało(...)słodka dodać więcej cukru). 4. Do masy twarogowej dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt. Wstawić ciasto do lodówki. 5. Galaretki rozpuścić w 5 szklankach wrzątku. Gdy już będzie tężeć na sernik wyłożyć pokrojone banany (można skropić sokiem z cytryny - ja zapomniałam i trochę zmieniły kolor) i zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin

A Ty Smakuj Mnie

Proponowane wyszukiwania