biszkopt - 17572 przepisów (strona:32/1172)

Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2578

kawowym. Bardzo smaczne, szczególnie na drugi dzień, jak smaki się „przegryzą”. Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy(...)zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 591

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru

Mała Cukierenka
Ciasto z jabłkami „Jabłkowa Symfonia” 8413

Przepyszne, wielowarstwowe ciasto z soczystymi jabłkami. Korzenny biszkopt, masa budyniowa, masa jabłkowa i czerwone galaretki, pycha! A na samej górze bita śmietana i wiórki czekoladowe. Wymaga trochę wysiłku, ale na 100% się opłaca. Jest bardzo aromatyczne, warstwy wspaniale ze sobą współgrają i najważniejsze: z przepisu przygotujemy sporą blaszkę ciasta:) Wielka porcja pyszności, bardzo polecam….   Zapraszam na FILM(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (jeśli nie mamy, możemy pominąć kardamon) Krem budyniowy: 500ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (polecam Dr.Oetker) 4 łyżki cukru

Mała Cukierenka
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 165

dać np.1 szklankę. Dla mnie taka słodycz niezbyt słodka jest idealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę, że na każde jajko daję: 1 łyżkę cukru (ksylitolu) i 1 lekko kopiastą łyżkę mąki(...)pszennej, np.tortowej (przy orkiszowej kopiec jest troszkę większy). Składniki biszkoptu: - 7 jajek (oddzielnie białka i żółtka) - 7 łyżek ksylitolu lub cukru - 7 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej (dałam 170g mąki orkiszowej typ700) Białka ubić w misie miksera na półsztywno, dodawać stopniowo ksylitol lub cukier cały czas ubijając. Gdy masa będzie bardzo sztywna dodajemy cały czas miksując po jednym żółtku

Smaczne Zdrowe
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 317

biszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało(...)dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową. A jeśli chcielibyście podzielić się z nami własnym zdjęciem upieczonego biszkoptu, wyślijcie je na adres fotki@ugotujmyto.pl. Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową

UgotujmyTo.pl
Piętrowy tort z wiśniami w winnej frużelinie. 186

piętro po przekrojeniu już klasyczne nie jest.  Czyli tak realnie rzecz ujmując ten tort przełamuje całkowicie wszelkie kanony klasyki.  Polecam spróbować. Efekt widoczny na zdjęciu. Składniki;  Biszkopt jasny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki pszennej  1/4 szkl mąki ziemniaczanej  1/2 szkl cukru  Biszkopt ciemny:  5 dużych jajek  3/4 szkl mąki(...)kardamon  100 ml wina czerwonego   2 łyżeczki żelatyny  Nasączenie:  ok 700 ml wody  cukier  sok z cytryny    Wykonanie: Biszkopt jasny.  Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo

Malinowe Pocałunki
Tort z kremem chałwowym i ciasteczkami 36

sobie też upiekłam. A nie ukrywam, że wyszedł pyszny. Chałwa do kremu do doskonały pomysł, spróbujcie jeżeli lubicie chałwę. Prosty, ale jaki pyszny. Bardzo polecam.     Potrzebujemy: Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 lekko kopiaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Na krem: 2 szklanki mleka ( pół(...)waniliowej alkohol według uznania ( spirytus, wódka )    Dodatkowo: okrągłe ciasteczka w czekoladzie ( ilość według uznania )  pół słoiczka dżemu wiśniowego ( u mnie domowej roboty )  dowolne nasączenie do biszkoptów ( napar z kawy, z herbaty, dowolny sok )      Wykonanie pysznego tortu:   1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier

Izabelawkuchni
Tort z serkiem mascarpone i brzoskwiniami 35

tort upiekłam na 23 rocznicę ślubu, którą świętowaliśmy 30 października. Mięciutkie biszkopty przełożyłam krem z serka mascarpone i brzoskwiniami w galaretce. Zależało mi żeby tort był prosty, delikatny i pyszny. I taki właśnie wyszedł. Może nie wyszedł mi taki jaki miałam w głowie, ale następny będzie lepszy. Udekorowałam go polewą i słodkimi, małymi bezami. Bardzo polecam. Upieczcie taki. Potrzebujemy(...)biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Na krem : 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku   Na brzoskwinie: puszka brzoskwiń w syropie pół szklanki syropu z brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa   Na tynk: 20 dag masła 82 % 80 g cukru pudru 1 łyżka zimnego mleka

Izabelawkuchni
Malinowa Delicja 34

Malinowa Delicja, to pyszne warstwowe ciasto o intensywnie malinowym smaku. Składa się z cienkiego kakaowego biszkoptu, kremu maślano-budyniowego o smaku toffi, warstwy Delicji malinowych, warstwy malinowej żelki, malinowej pianki i kakaowej polewy. Wszystkie te smaki wspaniale się ze sobą łączą. Ciasto może wydawać się trudne w wykonaniu, ale wcale takie nie jest, wymaga jedynie pewnego nakładu czasu. Jednak efekt(...)leżą zapasy tych owoców, to możecie przygotować to ciasto o każdej porze roku i to jest w nim najwspanialsze :D Bardzo polecam :) Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi  STĄD . Biszkopt kakaowy : 3 duże jajka 110 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 15 g kakao Krem budyniowo-maślany toffi : 600 ml mleka 2 opakowania budyniu o smaku toffi ( opakowanie

Opowieści z piekarnika
Jabłecznik z galaretką 27

Jego geneza sięga czasu studiów (wieki temu;)), kiedy wspólnie z moją współlokatorką przyrządzałyśmy go sobie dość często w akademiku. Wówczas była to wersja “bez pieczenia”, gdzie spodem były ciastka biszkopty, a teraz w domowej i zdrowszej wersji piekę biszkopt. Polecam Fanom jabłek polecam również najlepszą tartę jabłkową . Warto wypróbować również jagielnik z brzoskwiniami , tort owocowy na zimno , dwukolorowe ciasto(...)Fale Dunaju” . Składniki: Biszkopt* (tortownica o średnicy 24 cm): 1/2 szklanki (120 ml) mąki pszennej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/4 szklanki (60 ml) brązowego cukru 1/4 szklanki (60 ml) oleju 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego Nadzienie: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) pomarańczowa 2 galaretki roślinne

Lamarida.pl
Tort z różą 29

swojej rodzinie chętnej do próbowania moich “wynalazków” I tak na tegoroczne urodziny Emmusi wymyśliłam, że zrobię tort z różą. I wyszedł przepyszny! Polecam i zachęcam Was do wypróbowania Składniki: Biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm) – potrzebujemy 3 blaty: 1/2 szklanki (120 ml) mąki pszennej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 1/4 szklanki (60 ml) brązowego cukru 1/4 szklanki(...)oleju 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego 1/3 szklanki (80 ml) mleka roślinnego 2 łyżki (30 ml) kakao bez cukru – na ciemny biszkopt, na biały pomijamy Nadzienie z jabłek: 6 średnich jabłek 1 galaretka roślinna (40 g) cytrynowa lub agrestowa Krem z batatów i róży: 600 – 700 g surowych obranych batatów (amerykańskich słodkich ziemniaków) 3-4 łyżki stałej

Lamarida.pl
Biszkopt miętowy 32

Biszkopt miętowy powstał, gdy znudzona ciastem „leśny mech” pomyślałam o zmianie. Przecież mamy tyle zielonych ziół dookoła, czy naprawdę tylko szpinak nadaje się do ciasta? Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Wyszło super Pulchny, aromatyczny, właśnie taki jaki powinien być. Biszkopt miętowy połączyłam z biszkoptem czekoladowym. Przepis znajdziesz tutaj . Do tego śmietanowa masa truskawkowa (z truskawek liofilizowanych, ponieważ akurat(...)bazie śmietanki z delikatną nutką cytryny. Tort otynkowany masą maślaną na bezie szwajcarskiej . Ozdoby wykonane z bezy szwajcarskiej . Pycha… Ja wymieszałam szpinak z miętą. Możesz wykonać ten biszkopt przy użyciu wyłącznie liści mięty. Do wymieszania mięty ze szpinakiem skłoniły mnie tylko względy ekonomiczne. Liście mięty są dość drogie o tej porze roku, dlatego już nie mogę doczekać się mięty

SmartBake.pl
Tort orzechowy z kremem michałkowym 49

pyszny, że po prostu muszę podzielić się z Wami przepisem i zostawić go sobie, do ponownego wykorzystania.  Jest on dość słodki ale nie przesłodzony, mocno orzechowy za sprawą biszkoptu z mielonymi orzechami laskowymi, przełożony pysznym czekoladowym kremem, którego bazą są cukierki michałki i śmietanka. Dla przełamania smaku użyłam tym razem dżemu malinowego, idealnie sprawdziłby się także dżem z czarnej(...)alkoholem np. likerem orzechowym, ja użyłam soku malinowego rozcieńczonego wodą, bo ciasto jadły także maluchy. Cóż Wam będę pisać to wszystko smakowało po prostu obłędnie, dlatego zapraszam na przepis. Biszkopt orzechowy:  5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mielonych orzehów laskowych 2 łyżki

Cynamonowe szczęście
Kremowe ciasto z adwokatem, malinami i kawą 37

słodkie, do tego bardzo dobrze się kroi i elegancko prezentuje. Idealne na święta właśnie czy inne rodzinne spotkania :). Bardzo polecam! Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi  STĄD . Biszkopt : 4 duże jajka 150 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem budyniowo-maślany z adwokatem(...)smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 3 łyżki zimnej wody Poncz : 300 ml mocnej kawy pół szklanki likieru kawowego lub czekoladowego Ponadto : opakowanie podłużnych biszkoptów kilka bez lub wiórki białej czekolady, do dekoracji Warstwa śmietankowa : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 1-2 łyżki cukru pudru 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) + 50 ml zimnego

Opowieści z piekarnika
Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów 127

ciasta! Dokładny przepis znajdziesz tutaj . 2. Sernik cytrynowy z bitą śmietaną Cytrynowy sernik z bitą śmietaną to przepyszne i orzeźwiające ciasto idealne na ciepłe dni. Aby go przygotować, potrzebujemy biszkoptów, cytrynowych galaretek, sera z wiaderka, masła, cukru pudru, soku z cytryny oraz śmietanki. Na początku przygotowujemy spód, układając na dnie formy 24×24 cm okrągłe biszkopty. Następnie przystępujemy(...)przygotowania kremu. W rondelku zagotowujemy wodę, a następnie rozpuszczamy w niej galaretki. Rozpuszczoną galaretkę łączymy z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, a gotową masę wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby masa zaczęła tężeć. Kiedy masa zacznie tężeć, możemy przystąpić do przygotowania bitej śmietany. Gotową, sztywną bitą śmietanę przelewamy do rękawa cukierniczego i przy pomocy szprycy dekorujemy

Via Gusto