biszkopt - 17572 przepisów (strona:131/1172)

Wiśniowa fantazja 399

Wiśniowa fantazja Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony słodkim i lekko kwaskowym różowiutkim kremem wiśniowym, a wszystko zwieńczone ozdobną polewą czekoladową. Ciasto przepyszne, a do tego bardzo efektowne. Niebo w ustach!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki(...)Gotowe ciasto przekładamy do foremki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka *** *** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Biszkopty nasączamy kawą lub alkoholem *** *** Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok *** *** Żelatynę wsypujemy do kubeczka

Blog z Apetytem
Torcik śmietankowy z truskawkami 133

Lekki letni torcik na puszystym biszkopcie z nietypowym kremem z kwaśnej śmietany i truskawkami :). Przepis na krem jak i sam pomysł na tort pochodzi  STĄD . Od zawsze ( tzn. odkąd zobaczyłam ów przepis ) okropnie byłam ciekawa tego kremu i szczerze - nie wierzyłam, że to się może udać. A jednak :). Okazuje się, że krem z kwaśnej śmietany może być tak samo(...)cukrem i wanilią, nie może się zatem tutaj coś nie udać, wyjdzie każdemu :). Zachęcam do wypróbowania, nie tylko w sezonie na truskawki, z późniejszymi owocami lata będzie równie pysznie :). Biszkopt: 5 jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Krem śmietankowy z wanilią

Opowieści z piekarnika
Prosty torcik truskawkowo galaretkowy ;) 142

jeśli zamieszczam jakiś przepis na słodkości , możecie być pewni , że nawet Wasz pies upiecze to doskonale . A tak poważnie , cudowne ciasto – tort , delikatny , wcale nie suchy , dzięki galaretce biszkopt , który normalnie staje mi w gardle jest po prostu pyszny … No i oczywiście truskawki , kto ich nie lubi , a sezon na nie już się rozpoczyna .. składniki : biszkopt : 5 jajek(...)puder , cały czas ubijając białko . Następnie żółtka, nadal ubijając. Przestajemy ubijać i delikatnie wsypujemy do masy , przesianą mąkę . Mieszamy łyżką do połączenia składników . Jeśli na tym etapie użyjecie miksera biszkopt nie wyrośnie .Tortownicę o średnicy 23 – 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wygładzamy wierzch . Nagrzewamy piekarnik

Ogrodnik w podróży
Ciasto Góra lodowa w wersji kokosowej 159

każdym razem dość pokaźna blaszka znikała w ekspresowym tempie. Cóż, ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom łatwe w wykonaniu, a do tego efektownie wygląda. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka w proszku i biszkopcików, które stanowią taką kropkę nad "i" tworząc(...)smaczniejsza, ale z pewnością do obu powrócę jeszcze nie raz. Może i Wy spróbujecie kokosowego oraz rozpływającego się w ustach połączenia? Polecam! (Forma o wymiarach 28 x 28 cm) Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)   1 szklanka mąki pszennej   2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mleka kokosowego

Di gotuje
Sernik kajmakowy w cieście orzechowym 494

cieście orzechowym przełożony krem kawowym. Pyszne połączenie trzech smaków w jednym cieście – orzechów, kajmaku i kawy. Ciasto mogą jeść też dzieci, bo smak kawy pochodzi od kawy zbożowej. BISZKOPT ORZECHOWY: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 150 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SERNIK KAJMAKOWY(...)KREM KAWOWY: 250 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 200 g masy kajmakowej 2 łyżeczki kawy zbożowej 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody kakao do posypania Przygotować biszkopt orzechowy oddzielając białka od żółtek. W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli. Stale ubijając dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, na wolniejszych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Zmielone orzechy

https:KKuchniaMniam
Pianka cappuccino – bez pieczenia 142

Moooocno śmietanowe ciasto bez pieczenia, z wyraźnym kawowym akcentem. Składa się z dwóch warstw masy straciatella oraz masy cappuccino. Smak kawy dodatkowo podkreślają podłużne biszkopty, które zostały nią nasączone i oddzielają warstwy masy straciatella. Spód to kakaowe herbatniki. Ciasto będzie smakowało przede wszystkim tym, którzy lubią wypieki z dużą ilością bitej śmietany oraz posmak kawy i gorzkie kakao. Jeśli chodzi(...)Masa cappuccino: 2 op. Śnieżki 400 ml zimnego mleka 5 czubatych łyżek cappuccino 1 płaska i 1/2 łyżki żelatyny Dodatkowo: herbatniki kakaowe – około 100 g 1/2 opakowania podłużnych biszkoptów tzw lady fingers 3/4 szklanki mocnego cappuccino kakao do posypania Herbatniki rozkładamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21x28cm. Żelatynę zalewamy około 1/3 szkl. zimnej, przegotowanej wody

Smaki Na Talerzu
tort z brzoskwiniami i galaretką 281

składniki na biszkopt: 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 180 g cukru szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na końcu dodajemy w dwóch partiach wymieszane oraz przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem(...)pieczenia (samo dno) tortownicy (ok.22-25 cm średnicy) i pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 35 -40 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyż nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na warstwy owocowe: ok. 4 połówki brzoskwiń z puszki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kokosowe z pysznym kremem 103

Smacznego!!! Niezwykle delikatny kokosowy biszkopt ze smacznym kremem. To ciasto samo rozpływa się w ustach Na formę 23,5cm x 23,5cm Biszkopt: Składniki: 4 jajka 80 g cukru 80 g mąki tortowej typ 450 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 40 g wiórków kokosowych Szczypta soli Wykonanie: Żółtka(...)łyżkami śmietany. Nie gotować. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno. Miksując partiami dodawać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Pozostałe składniki: Ok. 30 g wiórek kokosowych Ok. 20 g płatków migdałowych Przekładanie ciasta: Biszkopt przeciąć na połowę. Spód przełożyć do formy. Wyłożyć ½ kremu, wyrównać. Położyć drugi blat biszkoptu i wyłożyć pozostały krem. Wierzch posypać wiórkami i płatkami migdałów. Chłodzić w lodówce min. 3 godziny

Przepisy Babci
Kakaowy biszkopt z masą cappuccino, biszkopcikami i kajmakiem 128

postanowiłam zmienić to i owo. W efekcie otrzymaliśmy biszkoptowe ciasto z masą cappuccino. Ciasto jest smaczne, aczkolwiek z dodatku masy kajmakowej śmiało można zrezygnować. Nie będzie aż tak słodko;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 500 g śmietany(...)mascarpone 100 g białej czekolady 4-5 łyżek cappuccino Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki cappuccino Dodatkowo: 1 op. biszkoptów czekolada deserowa 100 g ok. 50-70 g słodkiej śmietanki 30% Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej

Smaki Na Talerzu
GÓRA LODOWA 200

Intrygująca nazwa ciasta zachęca do jego przygotowania, które jest bardzo proste i łatwe, składa się z biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, biszkopcików oraz polewy z mleka w proszku. Całości tworzy bardzo pyszne i ładnie wyglądające ciasto. Składniki Biszkopt kakaowy : forma 24 x 30 cm 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Poncz: szklanka(...)masła Polewa z mleka w proszku: 250 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki 2 łyżki kakao 150 g okrągłych biszkoptów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka

RAROSSA
Chałwowiec 160

Kolejne warstwowe ciasto z wyglądu zwyczajny biszkopt, dżem, krem i czekolada. Banalne prawda? Otóż nie, bo ten krem jest z dodatkiem chałwy i idealnie łączy się z dżemem wiśniowym, do tego biszkopt nasączony wiśniówką i obowiązkowo polewa czekoladowa. Elegancko i pysznie, idealnie  pasuje do niedzielnej kawy i na specjalne okazje również się nada. Biszkopt:  6 jaj 1 szklanka(...)puch, a następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę (ja starłam swoją na tarce) i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy obie połowy wiśniówką lub kompotem. Na pierwszą połowę biszkoptu rozsmarowujemy cieniutka warstewkę kremu, na krem wykładamy dżem, a na dżem resztę kremu (ja zostawiłam 3 łyżki

Cynamonowe szczęście
Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów (różne wymiary) 107

Jest to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada! Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny. Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w zależności od wielkości biszkoptu.   (Tortownica o średnicy(...)Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.   1 szklanka = 250 ml (*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm. W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą

Di gotuje
ROLADA SPECULOOS Z MANDARYNKAMI 150

Kolejna słodkość świąteczna godna polecenia. Pyszna, delikatna, lekko korzenna rolada czekoladowa z ciasteczkami speculoos. Tworzy ją delikatny, wilgotny biszkopt orkiszowy z dodatkiem korzennych ciasteczek w kremie na bazie śmietany i mascarpone, to wszystko przełamane dodatkiem mandarynek (w moim przypadku moreli, z braku tych pierwszych w sklepach...), do tego czekoladowa polewa ganache, to wszystko = bajeczny smak. Inspiracją był ten przepis . Składniki(...)Czekoladowy biszkopt: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 110g cukru lub ksylitolu (u mnie cukier trzcinowy) - 90g mąki orkiszowej tortowej typ450  (lub typ700, lub 100g typ750) - 15g kakao (bez dodatków) - ok.1/2-1 płaskiej łyżeczki przyprawy piernikowej (nie jest to konieczne, ale ja następnym razem dodam) Krem: - 400g mascarpone (nie z Biedronki, jest zbyt rzadkie) - 150g kremówki - 110g ciasteczek speculoos

Smaczne Zdrowe
Piernikowy smaczek 19483

Dziś mam kolejną pyszną, świąteczną propozycję. Tym razem coś efektownego i pysznego - puszysty piernikowy biszkopt przełożony delikatnym kremem budyniowym i lekko kwaskowatą galaretką porzeczkową, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa. Wyszło lekko i bardzo smakowicie dlatego polecam Wam to ciacho na święta i nie tylko. Biszkopt: 6 jajek  3/4 szklanki cukru szczypta soli 1 szklanka mąki 2 łyżki przyprawy(...)wrzącego mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i mieszamy do momentu aż się zagotuje. Gotowy budyń studzimy. Miękkie masło (najlepiej wyjąć je z lodówki zanim weźmiemy się za robienie biszkoptu, a nawet wcześniej) ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puch, a następnie dodajemy do niego stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy aż się połączy. Galaretka porzeczkowa: 2 galaretki o smaku owoców

Cynamonowe szczęście
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z INKĄ, BANANAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 120

świątecznych inspiracji zarówno na wigilijny stół, jak i na świąteczne słodkości. Dziś, zainspirowana moją ulubioną kawą INKA przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciacho z bananami. Delikatny, puszysty czekoladowy biszkopt przykryty lekkim kawowym kremem, bananami i pianką straciatella jest świetnym pomysłem zarówno na święta, jak i na każdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki(...)jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 2/3 szkl * kakao – 2 łyżki KREM KAWOWY: * mascarpone

Ostra na Słodko