biszkopt - 17572 przepisów (strona:130/1172)

Jogurtowy bananowiec na biszkopcie 111

Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)świetnie smakuje i nie jest za słodka, więc każdy może pozwolić sobie na odrobinę przyjemności... Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa jogurtowa: 2 banany 400 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki płynnego miodu  2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Jogurtowy bananowiec na biszkopcie 111

Ciasto bananowe przygotowane na biszkopcie, z jogurtową masą bananową słodzoną miodem oraz plasterkami banana i galaretką cytrynową. Bardzo łatwe w wykonaniu! Pyszny i lekki deser, który również można przygotować w zdrowszej wersji - bez dodatku cukru. Wystarczy cukier w biszkopcie zamienić na ksylitol lub erytrol, a zamiast zwykłej galaretki użyć galaretkę bez cukru i dosłodzić ją wybranym słodzikiem. Wersja fit ciasta(...)świetnie smakuje i nie jest za słodka, więc każdy może pozwolić sobie na odrobinę przyjemności... Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Masa jogurtowa: 2 banany 400 g jogurtu naturalnego 1-2 łyżki płynnego miodu  2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo

Kuchnia MagdaLeny
Ekspresowy sernik cappuccino 122

Ekspresowy sernik cappuccino to pyszne ciasto, którego wykonanie zajmie Ci maksymalnie 20 minut ! :). Świetne połączenie delikatnej, kremowej serowej masy z mięciutkimi nasączonymi cappuccino biszkoptami. Wyśmienite ciasto bez pieczenia które musicie wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600 gram podłużnych biszkoptów deserowych, ( u mnie 3 opakowania po 200 gram) 300 gram masła 1,5 kg serka śmietankowego z wiaderka 3 jajka(...)czas mieszając czekamy aż masa zgęstnieje, gdy zacznie się gotować, wyłączamy gaz, na dno blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę nasączonych biszkoptów, na biszkopty wylewamy i rozprowadzamy połowę masy serowej, na masę serową wykładamy drugą warstwę nasączonych cappuccino biszkoptów, i wylewamy drugą połowę masy, pozostałe biszkopty możemy rozkruszyć na mniejsze kawałki, nasączyć

Blog kulinarny S9.PL
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 141

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę(...)makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa makowa: 1 szklanka maku 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g miękkiego

Kuchnia MagdaLeny
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 141

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł śliwkowych i bakalii oraz kremu czekoladowego z gorzkiej czekolady przygotowanego na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Bardzo uzależniające połączenie! Ciasto zarówno świetnie wygląda, jak i smakuje. Nie jest też przesłodzone, gdyż słodką masę(...)makową równoważy krem z gorzkiej czekolady oraz mocno kakaowy biszkopt. Jeśli chcesz zaskoczyć gości, to polecam to ciasto! Składniki: Biszkopt: 2 duże jajka 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa makowa: 1 szklanka maku 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g miękkiego

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 156

makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika!  Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni biszkopt(...)było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę do piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka. Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 156

makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika!  Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni biszkopt(...)było grudek. Gotowe ciasto przelewamy na dużą blachę do piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 18-20 min., do suchego patyczka. Następnie jeszcze gorący biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekł. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt

Kuchnia MagdaLeny
Ryżowe pole 74

pyszne, zachęcające i niezwykle kolorowe. Wymaga trochę czasu, ale myślę, że warto Na początek proponuję ugotować 2 paczki białego ryżu na miękko, a reszta pójdzie już szybciej Składniki na biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 150 g czekolady mlecznej 150 g śmietanki(...)galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin (mogą być mrożone) Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszam i dodaję powoli do jajek mieszając delikatnie łopatką. Ciasto wykładam na blaszkę

Słodki sentyment
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 179

Tradycyjny rumuński tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub „Amandina”. To bardzo popularne rumuńskie ciasto pachnie czekoladą, rumem i kawą. Przygotowanie Amandine nie jest skomplikowane, wymaga jednak trochę czasu - jak każdy tradycyjny tort :) Składniki na rumuński tort czekoladowy Amandine Biszkopt czekoladowy 6 jajek(...)aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, do białości. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek wykładamy

Korniszonki
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 129

Tradycyjny rumuński tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub „Amandina”. To bardzo popularne rumuńskie ciasto pachnie czekoladą, rumem i kawą. Przygotowanie Amandine nie jest skomplikowane, wymaga jednak trochę czasu - jak każdy tradycyjny tort :) Składniki na rumuński tort czekoladowy Amandine Biszkopt czekoladowy 6 jajek(...)aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę, do białości. Białka, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Pianę z białek wykładamy

Gotujemy i jemy
CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 103

śmietaną krok po kroku pokazane jest w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I BITĄ ŚMIETANĄ SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (3/4 szkl.) mąka pszenna (1 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) mąka ziemniaczana lub budyń waniliowy (2 łyżeczki) Bita śmietana: śmietanka kremówka 30 % (600 ml.) cukier(...)agrestowe (2 op. =  150 g ) + gorąca woda (700 ml.) Potrzebne gadżety: foremka 25 x 30 cm. waga kuchenna   szklanka 250ml. szpatułka mikser (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka (po jednym) i krótko miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy

RITA food channel
Keto tiramisu z kalafiora (Paleo, LowCarb) 106

Paleo czy ketogenicznej . Albo dla tych unikających nabiału i przetworów mlecznych. Jakoś trzeba sobie w końcu radzić… Tradycja vs nowoczesność Kalafior nie zamyka jednak listy modyfikacji tradycyjnego przepisu. Biszkopt jest na mące kokosowej . Krem zaś – oprócz kalafiora – zawiera śmietankę kokosową, mus kokosowy oraz jogurt kokosowy. Istne kokosowe szaleństwo… 🙂 Do posłodzenia użyłam erytrytolu do biszkoptu oraz stewii(...)pozostaje jednak kawa i kakao. Ja użyłam czarnego, chociaż ze względów estetycznych polecam bardziej ciemne, ale dobrej jakości brązowe kakao. Następne odstępstwo od normy to alkohol użyty do nasączenia biszkoptu. W oryginale jest to amaretto. Jest to niestety trunek zawierający spore ilości cukru, a więc niezbyt użyteczny w przypadku diety niskowęglowodanowej. Postawiłam zatem na rum. Kawa zaparzona z rumem okazała

Modern Cave Girl
TORT ORZECHOWY Z NUTELLĄ 110

Tort orzechowy z nutellą . Jest to lekki torcik na biszkopcie kakaowo orzechowym, przełożonym kremem nutella,  wykończony polewą czekoladową,  udekorowany małymi rozetkami i złotymi kuleczkami cukrowymi. Jak zrobić taki tort, krok po kroku, prezentuję w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. TORT ORZECHOWY Z NUTELLĄ SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka   (6 dużych(...)łyżki) śmietanka kremówka 30 % (2 łyżki)  Dodatkowo: Złote kuleczki cukrowe Potrzebne gadżety: mikser szpatułka tortownica 24 cm. rękaw cukierniczy podkładka pod tort złota szklanka = 250 ml. WYKONANIE: 1.) Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka  ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, p odczas ubijania białek stopniowo wsypujemy cukier. U bijamy 12 min - 15 min.  Dodajemy żółtka

RITA food channel
letni tort bez pieczenia 211

Składniki: - 400 g podłużnych biszkoptów - 330 ml śmietanki 30% - 250 g mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej, w zależności jak słodkie desery lubicie) - łyżka żelatyny - owoce sezonowe (u mnie:maliny, borówki, jagody, czerwona porzeczka) - mocna herbata z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptów (ja użyłam malinowej, dla wzmocnienia owocowego smaku) Żelatynę rozpuszczam  w dwóch łyżkach gorącej wody(...)zostawiam do napęcznienia. Dno tortownicy o średnicy ok 28 cm wykładam papierem do pieczenia. Dookoła pionowo ustawiam biszkopty (ich nie nasączamy). Dno wykładamy nasączonymi biszkoptami (uwaga, żeby za mocno nie rozmokły! herbata musi być ostudzona, wystarczy zamoczyć ciastko raz z jednej, raz z drugiej strony i gotowe) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką masę

Cook&Love
Ciasto biedronka 294

Ciasto biedronka Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką.     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem śmietankowo-owocowy: 600ml śmietanki kremówki 30-36% 400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce pół(...)truskawkowa 400ml gorącej wody pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji 1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta     *** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy *** *** Obie

Blog z Apetytem