szklanki cukru 2 kopiaste łyżki kakao 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 gram mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa osiągnie zadowalającą nas konsystencję ale nie a długo. Gotowy krem śmietanowy przechowujemy w lodówce do czasu kiedy nie przełożymy nim tortu. Blaty biszkoptu nasączamy, ja tym razem nasączyłam syropem grenadine i smarujemy masą śmietanową. Przykrywamy następnym blatem. Czynność powtarzamy 3 razy. Zamiast jednej warstwy kremu
Życie zaczyna się w kuchnifali kulinarnych słodkich eksperymentów przyszedł czas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny
Milion SmakówSkładniki: 200g okrągłych biszkoptów, 1/2 szklanki zaparzonej kawy, 3 łyżki likieru Amaretto. Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem.W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. Krem dyniowy: 3/4 szklanki puree z dyni,1/2 szklanki cukru,1/2 szklanki śmietanki 30%,łyżeczka cynamonu,1/4 łyżeczki imbiru,szczypta soli. Śmietankę ubić na sztywno
Z miłości do słodkościmasła lub margaryny 1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30-36% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka żelatyny ½ szklanki cukru pudru Ok 80 ml mleka Ok 80 ml wody Dodatkowo: 0,5 kg truskawek Mały słoiczek powidła śliwkowego 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru(...)dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy wystudzoną masę serową, następnie smakujemy powidłem (ja użyłam powidło śliwkowe STOVIT ). Na wierzch wylewamy ubity krem i układamy truskawki. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki minimum 3 godziny
Tradycyjna Kuchniajeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy: 75 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki suszonych malin (zamiast suszonych można użyć świeżych, lub też kilka łyżek dżemu malinowego, ale wtedy(...)ilość cukru) 200 g śmietany kremówki (30-36%) pół szklanki cukru pudru łyżeczka zagęstnika do śmietany (mix do śmietany, śmietan-fix) Polewa: Przepis tutaj . Do dekoracji: kolorowa posypka Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę o wymiarach 23x39 cm wysmarować tłuszczem. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją
Domowa Cookierenka AgiZnana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;). Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia ok. 10 minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło(...)minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć z lodówki , aby przy wykonywaniu kremu był w temp. pokojowej
Różne smaki w kuchniZnana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia ok. 10 minutwymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok(...)minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć z lodówki , aby przy wykonywaniu kremu był w temp. pokojowej
Słodkości i nie tylkopieczenia 1 kg suchego maku Składniki na jasny biszkopt 5 jajek 80 g mąki pszennej tortowej 90 g drobnego cukru Składniki na krem maślano- budyniowy: 1 l mleka 2,5 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 5 łyżek cukru 500 g masła(...)samej foremce upiekłam jasny biszkopt Do ubitych na sztywno białek wsypywałam cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypałam mąkę i wymieszałam łopatką. Masę przelałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika na 15 minut (należy piec do suchego patyczka). Krem maślano-budyniowy: Z 1 litra mleka odlałam 1 szklankę, wsypałam proszek
Kuchnia u Krysipomarańczowe kropki, a samo ciasto zyskało nowy, lekko żurawinowy smak :) Pierwsza warstwa na biszkopcie to domowy mus jabłkowy z dodatkiem galaretki, a wierzch to lekka, delikatna pianka jogurtowa. Bardzo smaczne połączenie lekko kwaśnych jabłek i kremowej pianki. Ciasto jest świetną alternatywą dla tradycyjnych wersji z ciężkimi kremami dosładzanymi cukrem. Taka dietetyczna fit wersja, która wcale tak nie wygląda
FitKotpraca i oczywiście moje małe pociechy Takim małym symbolem na zakończenie pierwszego roku blogowania jest tort chałwowy. Ja oczywiście jak to ja pierwszy kawałek spróbowałam zaraz po przełożeniu ciasta kremem, ale stanowczo jest bardzo pyszny po nocnym chłodzeniu się w lodówce. Bardzo słodki, pyszny. Składniki na tortownicę 20 cm: - 6 jajek; - 2 szklanki mleka; - 1/2 szklanki mąki pszennej+2łyżki(...)szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i pokruszoną chałwę. Płaty biszkoptu nasączyć herbatą, wyłożyć połowę konfitury wiśniowej i połowę kremu. Przykryć kolejnym płatem, wyłożyć resztę konfitury i masy. Krem przykryć ostatnim płatem. Ozdobić polewą czekoladową (roztopić czekoladę z dodatkiem śmietany kremówki) i chałwą. Smacznego function
dom-agi.plSkładniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru kryształu 200 g mąki aromat waniliowy Karmel: 100 g cukru kryształu 5 łyżek wody Krem: 2 czekolady deserowe 1 czekolada gorzka 400 g masła 250 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Na papierze do pieczenia narysować 7 – 8 kół o średnicy ok. 20 cm. Jajka ubić(...)koniec dodać 1 łyżkę wody (UWAGA karmel może pryskać), wymieszać i rozlać na najcieńszy biszkopt szybko rozprowadzając karmel po całej powierzchni ciasta. Gdy karmel przestanie się burzyć i odrobinę zastygnie pokroić ciasto ostrym nożem posmarowanym olejem na 8 części i zostawić do wystygnięcia. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ja łamię czekoladę na mniejsze kawałki, wkładam
Mama Gotujeopuścić je w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty. Każdy ponczować leciuteńko osłodzoną wodą z dodatkiem aromatu cytrynowego lub ekstraktu waniliowego. Składniki na krem: • 1 kg truskawek • 2 łyżki soku z cytryny • 10-12 łyżek cukru pudru • 2 łyżki(...)musu truskawkowego. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu. Delikatnie ale dobrze wymieszać. Odstawić na chwilę do stężenia. W tortownicy (najlepiej większej od biszkoptu czyli takiej ok. 26cm) ułożyć pierwszy blat i wyłożyć 1/3 kremu (tortownica powinna być bardzo wysoka. Jeśli korzystamy ze standardowej konieczne będzie "wydłużenie jej" za pomocą dodatkowej obręczy). Odstawić do stężenia. Położyć drugi blat
KUCHNIA POLSKAPołączenie malin i masy ze śmietany i mascarpone, okazało się istną rozkoszą dla podniebienia. Składniki: Na biszkopt: 4 jajka 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem śmietanowy: 330 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki cukru pudru(...)uzyskania odpowiedniej konsystencji (masa wyraźnie zgęstnieje i w trakcie ubijania będą pozostawały widoczne ślady miksera). Masy nie należy zbyt długo ubijać, gdyż krem mógłby się zważyć. 1/3 masy przełożyć na stężałą galaretkę i przykryć 2 częścią biszkoptu. Pozostałą masą przykryć wierzch tortu i boki. Na wierzch i boki obsypać rozkruszonymi bezami. Dodatkowo na górę poukładać odłożone maliny. Schłodzić
My sweet a lifeDoskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki(...)alkoholu migdały w słupkach Sposób przygotowania: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier. Nie przerywając ubijania, kolejno dodajemy żółtka. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach c. Po wychłodzeniu przekrawamy na pół. Krem budyniowy: Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy
Pyry na Gaz