wiele osób. Mowa o cieście cappuccino. Jest to przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta, kremu cappuccino oraz biszkoptu z orzechami. Całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Ciasto przepięknie i dostojnie wygląda, jest wysokie, tortowe. Nie za słodkie, idealne, z wyczuwalnym smakiem kawy. Bardzo polecam, jest to jedno z moich top ciast :) SKŁADNIKI Przepis na małą(...)posypania Ja przygotowanie tego ciasta zawsze zaczynam od zrobienia bazy kremu. Często robię to dzień wcześniej-wieczorem. Do garnka dajemy litr mleka, 2 żółtka (białka odkładamy do orzechowego biszkoptu), cukier, cukier waniliowy, mąkę i 2 budynie. Wszystko mieszamy i stawiamy na ogniu. Gotujemy do zgęstnienia i powstania budyniu, wciąż mieszając najlepiej trzepaczką by nic się nie przypaliło i nie powstały
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wody(...)ziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) ok. 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny galaretka truskawkowa biszkopty + mleko Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z cukrem pudrem. Galaretkę (proszek) dzielimy na dwie części. Jej połowę rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Gdy lekko ostygnie wlewamy do truskawek
Słodka StronaKlasyczne i przepyszne ciasto na każdą okazję. W sezonie letnim ze świeżymi, zaś poza nim - z mrożonymi truskawkami. Puszysty biszkopt, delikatny krem na bazie mascarpone i kremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno(...)przekonajcie się jak smakuje :) Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata :) A przez pozostałą część roku wykorzystajcie mrożone owoce, jakie tylko lubicie :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM: 400 g śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej w lodówce, najlepiej
Słodko-Słony Świat Ilonysię losowanie na najlepszy sernik na świecie, za tym podniosę w górę obie łapki! Większość zna i ceni smak tiramisu: biszkopty aromatyzowane kawą i amaretto, przekładane delikatnym kremem z mascarpone i kakao. Pyszne - prawda? A jeśli dodać do tego idealnie kruche ciasto i aksamitną, waniliową warstwę serową? To już po prostu poezja smaku. Do tego wygląda zachwycająco! Pracę nad jego(...)zmielonego twarogu 200 g cukru 5 jaj budyń waniliowy krem: 400 ml śmietany kremówki 500 ml sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto: kilkanaście podłużnych biszkoptów kakao gorzkie 1/2 szkl mocnej, słodkiej kawy 100 ml amaretto Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i cukier, wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na godzinę
6niebopołówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń odsączone z syropu
Kuchnia MagdaLenypołówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem ubitej śmietanki kremówki, dzięki temu jest kremowa i delikatna w smaku, dosłownie rozpływająca się w ustach. Spód sernika to podłużne i kruche biszkopty, a na masie sernikowej układamy połówki brzoskwiń odsączone z syropu
Kuchnia MagdaLenyciasta proponuję dodać więcej cukru do owoców, zamiast 3/4 szklanki, dać np.1 szklankę. Dla mnie taka słodycz niezbyt słodka jest idealna. Ja przygotowywałam moje ciasto na blaszce o wym.33x22,5cm. Gdy użyjemy większej blaszki warstwa owocowa będzie troszkę niższa. biszkopt można pozostawić bez zmian lub przygotować go np.z 8 jajek. Przy biszkopcie mam zawsze zasadę, że na każde jajko daję
Smaczne ZdroweWitam Dziś chce Was zaprosić na ostatnie ciasto z truskawkami w tym sezonie. Delikatny biszkopt, z słodką masą z kaszy manny zwieńczony galaretką, w której zostały zatopione truskawki i lekko kwaskowate jagody to kompozycja idealna do popołudniowej kawy w letnie słoneczne dni. Śpieszę także Wam Kochani donieść, że od teraz będę miała dla Was nie tylko pyszne przepisy(...)posiadaczką nowego aparatu - bezlusterkowca Olympusa. Jeszcze nie poznałam jego wszystkich zalet i wad, ale mogę z całą pewnością stwierdzić, że to była dobra inwestycja. A teraz pora na przepis :) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie
Cynamonowe szczęścieciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak ujmuje połączeniem smaków. Przypomina delikatny sernik na zimno. Idealny jeśli robiliście bezę i pozostaly Wam zbędne żółtka. Tort Ambasador: 3 szklanki mleka (750 ml) 6 żółtek 1 szklanka cukru(...)gorzkiej i 40 g białej) pół szklanki rodzynków bursztynowych (namoczonych w rumie/amaretto lub soku pomarańczowym) pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych migdałów 1 nieduże opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) brzoskwinie z puszki (lub inne owoce – banany, mandarynki) do nasączenia: 100 ml wody + 50 ml rumu lub amaretto lub malibu + 2 łyżki soku z cytryny listonic_type
Poezja smakuCiasto jesienne z pyszną marmoladą jabłkową i powidłami śliwkowymi. Ciastem jest delikatny biszkopt, który rozpływa się w buzi. Jest to takie ciasto, które dobrze i równo kroi się, dzięki czemu prezentuje się elegancko. Idealne na różne okoliczności, a przy tym proste do zrobienia. SKŁADNIKI: jaja 7 szt. mąka pszenna 1 szkl. cukier puder 1 szkl. proszek do pieczenia(...)jabłkowa ok. 1 kg galaretka np. cytrynowa 2 op. powidła śliwkowe 5 łyżek cynamon 1/2 łyżeczki śmietana kremówka 150 ml. mascarpone 250 g. METODA: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem
Kuchnia Paulettessezonu malinowego na moim blogu - pyszny tort czekoladowo - malinowy :). Wykonałam go na mocno czekoladowym cieście, które nie wyrasta tak bardzo jak biszkopt i jest od niego cięższe, ale do kremu na bazie frużeliny i serka mascarpone pasuje idealnie. No i jest bardzo wilgotne, dlatego nie wymaga dużej ilości nasączenia ( całkiem z nasączenia nie chciałam rezygnować, bo krem jest z tych
Opowieści z piekarnikasłodkich jak miód truskawek zobowiązują do działania i to konkretnego – pyszna, puszysta kakaowa rolada z truskawkami w roli głównej będzie idealnym uhonorowaniem tych wspaniałych owoców. Rolada jest prosta do wykonania, nie różni się niczym od zwykłego biszkoptu, oprócz tego że trzeba ją na ciepło zawijać. Prezentuje się wspaniale, ale jeszcze lepiej smakuje – prosty krem świetnie pasuje i uwydatnia
Smaczna StronaWlałam zalewę z brzoskwiń. Wymieszałam. Na koniec dodałam zmiksowane brzoskwinie i część uprażonych migdałów. Przygotowany chłodnik wstawiłam do lodówki. Chłodnik można podać w różnych wersjach. Najłatwiejsza to z dodatkiem biszkoptów i kawałków brzoskwiń Druga propozycja, z dodatkiem blancmange. Doskonale sprawdzi się na eleganckim obiedzie w upalny dzień. Do talerza wlałam porcję chłodnika. Kubeczki z deserem zanurzyłam na chwilę w gorącej(...)plasterkami brzoskwiń, świeżą miętą, prażonymi migdałami i posypałam odrobiną suszonej mięty Obie wersje są doskonale smaczne. Obie wersje są idealne na taką pogodę, która ostatnio nas trochę męczy. Tak więc możecie dokonać wyboru, który sposób podania chłodnika wybierzecie, z biszkoptem czy z blancmange. A może obie wersje? Każdy wybór będzie dobry, bo obie wersje są pyszne. Życzę SMACZNEGO
Kuchnia u Krysipomysł na coś słodkiego podczas świątecznego biesiadowania. Babeczki mają cudowny krem na bazie masła i cukru pudru, dzięki któremu krem jest idealnie gładki. Do babeczek wybrałam cukier drobny, który świetnie sprawdza się do pieczenia m.in.: muffinek i biszkoptów. *Wpis powstał we współpracy z marką Diamant . Składniki Babeczki /10-12 szt./: 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pasja SmakuTort Brukselski Pyszny i prosty przepis na zimowy tort ” Brukselski ” . Dlaczego ” Brukselski ” bo Belgowie robią najlepsze słodycze i czekoladę . Jest w nim
Ogrodnik w podróży