ziarenka wyskrobane z wanilii). Dla przełamania smaku użyłam domowej roboty dżemu morelowego, który udał mi się trochę kwaskowaty. Ciasto pyszne, idealne na deser do kawy, wygląda bardzo apetycznie i zaspokoi apetyt nie jednego łasucha:) polecam… Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mała Cukierenkadodatkiem oliwek, które też są słone i odrobinę ostre? I z tą myślą przewodnią powstał super czekoladowy deser, z czekoladowym biszkoptem, kremem i polewą. Jest bardzo słodki, więc stąd pomysł na przygotowanie takich mini torcików, które idealnie będą smakować z nieco gorzką kawą. Co sądzicie o takim połączeniu? A może też eksperymentujecie w kuchni? :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćAnastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał mój tort idealny, pierwszy z którego jestem naprawdę zadowolona. W przepisie możemy pominąć ciasto kokosowe, zamiast tego możemy zwiększyć proporcje na biszkopt i przekroić go na 3 blaty. Polecam! Tort cappuccino Składniki na tortownicę 24cm
Smak mojej kuchnijest to torcik smakiem podobny do znanego wszystkim wafelka Knopers. Bardzo orzechowy smak przełamałam połączeniem sera mascarpone z jogurtem. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale można również użyć mąki kokosowej (przez co jest bezglutenowy). Jest bardzo pyszny i idealnie wkomponowuje się w świąteczne klimaty. Wartości odżywcze w 100 g: 249 kcal
Health-Fit-Liferazem miałam przyjemność przygotować tort na wieczór panieński mojej kochanej kuzynki;) Mocno kokosowy masa z dodatkiem czekolady na jasnych biszkoptach z pewnością zadowoli nie jedno wybredne podniebienie;) Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu ale przy swojej prostocie niezwykle smaczny. Idealny na każdą domową uroczystość. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Jakość zdjęcia kiepska bo robione aparatem w telefonie ale innego
Krakowskie smaki Anitego specjału są wiśnie w alkoholu i to w znacznej ilości. Tort węgierski to idealne połączenie czekolady, wiśni i właśnie nuty alkoholu, który dodaje szaleństwa temu wspaniałemu deserowi. Oto przepis na klasyczny tort węgierski - tu nie liczymy kalorii ;) Składniki na tort węgierski Lekki biszkopt czekoladowy 5 jajek 2,5 łyżki mąki krupczatki 2,5 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru(...)uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa
Korniszonkimoja córka baaardzo rzadko daje mi taką możliwość. Przyznam, że często robię torty na urodziny i różne przyjęcia, ale takie spontaniczne dzieło sprawia najwięcej satysfakcji, gdyż powstaje w momencie idealnym dla mnie, a nie dostosowanym do konkretnej daty. Pominę moją pisaninę powoli odbiegającą od tematu i powrócę do prezentowanego tortu... Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las pochodzi z południowego regionu Niemiec(...)całość posypać uprzednio posiekaną czekoladą. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - krem z kakao -wiśnie - biszkopt - nasączenie - krem z kakao - wiśnie - biszkopt nasączenie - biały krem - czekolada.) Gotowy tort można dodatkowo udekorować według uznania. (*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć to nie ma problemu, ponieważ jeśli będzie lekko płynna - można i taką połączyć z serkiem mascarpone, a krem także będzie
Di gotujemusem czekoladowym. Do przygotowania charlotte można również użyć gotowych biszkoptów typu „lady fingers”, ale uważam, że z francuskimi biszkoptami „à la cuillère” smakuje znacznie lepiej. Jest to deser, który można przygotować o każdej porze roku, dlatego idealnie nadadzą się do jego przyrządzenia mrożone maliny. Przygotowanie charlotte z mrożonymi malinami Hortex gorąco polecam na Święta Wielkanocne, nie tylko ozdobi świąteczny stół
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawszystko, co wymyślam mi wychodzi ;-)). Zachęcam do wykonania, gdyż ciasto jest idealnym uzupełnieniem filiżanki czarnej kawy, a nawet herbaty. Idealnie słodkie, puszyste i o fenomenalnym zapachu prażonego kokosu. Składniki na tradycyjną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru Krem: 0,75 l mleka(...)podłogę z wysokości około 50 cm, po czym włożyć je ponownie do piekarnika i chłodzić przy otwartych drzwiczkach. Zabieg zrzucenia ciasta wyrównuje ciśnienie wewnątrz wypieku, dzięki czemu biszkopt nie opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Przygotować krem. Z 0,75 litra mleka odlać 200 ml, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe
Poezja Smaków - blog kulinarnykrem jest, jakby to ująć, bardzo maślany w smaku. Dla miłośników maślanych kremów, jak za dawnych lat, to deser idealny. Ogromnym plusem jest bardzo wyczuwalny smak limonek, które osobiście uwielbiam :) Przepis zaczerpnięty ze strony Pani Ewy Wachowicz. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek mąki ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Masa limonkowa 400 g masła 1 szklanka
Cakes By Kejtsyropem czekoladowe blaty, przełożone bardzo delikatnym kremem śmietankowym z białą czekoladą, przełamane owocami, polane gorzką czekoladą – ciasto idealne na każdą okazję. Będzie smakować również z każdymi innymi owocami, ze świeżymi jak również w syropie. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 75 g mąki 25 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Made By Mom And SonBiszkopt z mascarpone i musem truskawkowym z galaretką to wyśmienity pomysł na deser, idealny na domowe przyjęcia, genialne ciasto w sam raz na weekend dla wszystkich łasuchów słodkości. Deser jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu, można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców. składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki cukru kryształu(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry
Smakowite DaniaDzisiaj jest bardzo upalny dzień, to ciasto jest idealne na tą pogodę. Ptasie mleczko lekko kwaskowate niezbyt słodkie. Bardzo dobre. Jeśli nie chcecie mniej kaloryczne to proponuje dodać mniej cukru do biszkoptu. Przygotowanie ciasta na biszkopt – żółtka z odrobiną cukru ubić na puszystą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już masa z białek jest sztywna
Kuchnia Pokoleńmałe modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej żyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa. Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części mleczka kokosowego! Gdy masa będzie za rzadka dodaj "śmietan fix". Składniki na klasyczną blaszkę prostokątną: Biszkopt: 7 jajek 2/3 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 1,5 szkl. mąki orkiszowej 4 łyżki kakao 2 łyżki mąki
Czarnawisienka