 Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 281
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 281przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy umieszczamy ponownie w rancie i nasączamy (niezbyt obficie). Masę czekoladową dzielimy na 3 równe części i jedną z nich rozsmarowujemy na przygotowanym biszkopcie. Na niej układamy 1/2 gruszek i przykrywamy kolejnym blatem. Ten nasączamy dużą ilością, smarujemy musem czekoladowym i rozkładamy pozostałą ilość owoców. Przykrywamy ostatnim kawałkiem blatu kakaowego, który lekko nasączamy. Tort(...)kwiatów, po prawej - gum paste.) Lukier plastyczny do kwiatów - jest on dużo bardziej elastyczny i twardy od uniwersalnego (w wyrabianie w rękach i wałkowanie trzeba włożyć trochę siły). Idealnie zachowuje kształt. Jest lekko gumowy, więc można go cienko rozwałkować . Nie klei się do silikonowych form, można z niego wykonać wszystkie kwiaty. Bardzo szybko zasycha, przez co musimy trzymać dobre tępo
DominikaDolci Chili con carne 213
Chili con carne 213Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Tort Czarny Las 428
Tort Czarny Las 428Tort Czarny Las, znany również jako Black Forest lub tort Szwarcwaldzki to znane na całym świecie idealne połączenie ciasta czekoladowego z wiśniami i kremem śmietankowym. Ten przepyszny tort miał swoją premierę w drugie urodziny Błażejka. To mój pierwszy tort urodzinowy zrobiony własnoręcznie, z którego jestem bardzo dumna! Czekoladowe ciasto przełożone wiśniami(...)jednak zdarzyło, to warto mieć w lodówce mały zapas kremówki, aby w razie czego zamaskować małe niedoskonałości. Ciasto czekoladowe można jak najbardziej zastąpić kakaowym biszkoptem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka
Słodki Pomysł Tort Czekoladowy 235
Tort Czekoladowy 235nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) *** Tort Czekoladowy *** Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami. 7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy
ciemna strona patelni Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 180
Proste ciasto cytrynowe z kremem budyniowym, ptasim mleczkiem i galaretką z truskawkami 180To miała być notka o gotowaniu z dziećmi, miałam dać Wam co najmniej 10 powodów dla których warto wpuścić do kuchni swoje pociechy. Cały tekst wymyśliłam
Mango Papaja Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 223
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 223Dziś jest dzień wyjątkowy i dla mnie szczególny. Dziś, w tej chwili, w tej sekundzie czytacie mój setny post :) Jestem dumna i szczęśliwa i dlatego będzie
Ratunku obiad Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 191
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 191wywołują fermentację; - z wykorzystaniem metod fizycznych , które polegają na wprowadzeniu do ciasta pęcherzyków powietrza, które podczas pieczenia rozszerzają się i powodują wzrost objętości wyrobu – na przykład ubijanie białek do biszkoptu, czy bezy; innym fizycznym czynnikiem spulchniającym może być para wodna – na przykład do wyrobu ciasta parzonego. - z wykorzystaniem metod chemicznych , które polegają na dodawaniu do ciasta chemicznych środków spulchniających, takich(...)oczyszczonej, jak i proszku do pieczenia. Polecam też ciasteczka miodowo-orzechowe , męskie muffiny w barwach moro oraz babeczki pomarańczowe . Kwaśny węglan amonu (amoniak) Kwaśny węglan amonu to spulchniacz idealny. Prawie… :) Amoniaczki z boru Amoniak to alternatywa dla proszku do pieczenia. Kwaśny węglan amonu, który podobnie jak wodorowęglan sodu, zaczyna rozkładać się już w temperaturze powyżej 60 stopni C, nadając
Trzeci talerz