pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia. 5. Składanie ciasta: Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wylać galaretkę limonkową z miętą i ponownie wstawić do lodówki na około(...)upieczony sernik jest zarówno kremowy, jak i lekko wilgotny. Twaróg sernikowy z Mascarpone Président to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają kulinarnych inspiracji do przygotowania domowych słodkości. Jest idealny do deserów jak i serników, na zimno lub na ciepło. Jedno opakowanie to dokładnie wymierzona porcja, z której możemy upiec pyszny, domowy sernik
Szalona Kuchnia EwelinyKrem z białymi michałkami to idealny dodatek do tortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego(...)delikatnie mieszamy całość. Uwagi: Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem. Ilość kremu z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21 cm . Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka
Słodki Pomysłjest suchy, ale też nie jest płynny, ma konsystencję delikatnej pianki, jest lekki, puszysty, a gdy wbijemy do niego łyżeczkę, ona powoli opada. Nie ukrywam, mój nie był idealny. Następnym razem na pewno wyjdzie lepszy! Trening czyni mistrza :) Co do samego sufletu- jest to deser z utartych żółtek i ubitych białek, dzięki którym jest niewyobrażalnie lekki i pięknie wyrasta(...)wykonywane jak najszybciej, by one nie opadły. Ważne również, by łącząc białka z czekoladową masą robić to naprawdę bardzo DELIKATNIE, najlepiej szpatułką (to tak samo jak w przypadku biszkoptu ). Kolejnym ważnym etapem jest pieczenie. Każdy piekarnik jest inny, zatem u każdego czas pieczenia będzie się nieco różnił. U niektórych 12 minut będzie w sam raz, a u innych
Nastoletnie WypiekanieWykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego i lekkiego drugiego śniadania na wynos, np. do lunchboxa. Składniki: 5 jajek 4-5 łyżek mąki ryżowej szczypta(...)rozmrażania). Gdy szpinak się rozmrozi i woda z niego wyparuje, wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Na gorącym biszkopcie rozsmarowujemy gorącą masę szpinakową i posypujemy pokrojonym serem feta. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w ten papier i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie
Kuchnia MagdaLenyWykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego i lekkiego drugiego śniadania na wynos, np. do lunchboxa. Składniki: 5 jajek 4-5 łyżek mąki ryżowej szczypta(...)rozmrażania). Gdy szpinak się rozmrozi i woda z niego wyparuje, wtedy dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ser feta kroimy w drobną kostkę. Na gorącym biszkopcie rozsmarowujemy gorącą masę szpinakową i posypujemy pokrojonym serem feta. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Zawijamy w ten papier i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie
Kuchnia MagdaLenyCiasto biszkoptowe, krem budyniowy, a do tego prażony słonecznik i czekoladowa polewa. Czy może być coś lepszego? Jak dla mnie połączenie idealne. Nie wiem skąd wzięłam pomysł na takie ciasto. Po prostu nie pamiętam. Możliwe, że szukałam sposobu na coś innego z kremem budyniowym, lub ktoś coś podpowiedział. W każdym razie ciacho wyszło pyszne. Polecam :) PS. Ciasto słonecznikowe można zrobić(...)miksujemy, po czym dodajemy kolejno żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C , około 22 minut. W 2/3 szklanki mleka rozrabiamy budynie, resztę mleka zagotowujemy, gdy zewrze wsypujemy
Smakowy RajPrzez te wszystkie przygotowania do świąt totalnie nie miałam ochoty znowu piec. Po ostatniej demolce jaką urządziłam barwnikami i piernikami w kuchni wszystko idealnie posprzątałam z nadzieją, że ten porządek wytrzyma kilka dni. No i niestety, zapomniałam, że miałam przynieś "coś dobrego do kawy" na spotkanie z przyjaciółmi. no i bądź tu mądry jak z tego wybrnąć.. przeglądałam swój(...)zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim. Składniki: puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny łyżka cukru pudru budyń śmietankowy masa krówkowa albo mleko zagęszczone słodzone paczka herbatników paczka biszkoptów okrągłych Wykonanie: W szklance soku z brzoskwiń rozpuszczamy budyń. Resztę soku gotujemy z łyżką cukru pudru, gdy będzie dobrze nagrzany dodajemy do niego budyń i mieszamy do uzyskania gęstej
ciastkarnia na kruchym spodziepiekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 - 18 minut, do suchego patyczka. Dość duża rozpiętość czasu w pieczeniu jak na cienki biszkopt, fakt. Chodzi o to, aby ciasto po upieczeniu nie było zbyt lepiące, ani za suche. Trzeba wyczuć własny piekarnik i ten moment. Patyczek może nam wskazywać, że ciasto już upieczone(...)zdejmując z niego ściereczkę, i kładziemy ciasto na folię spożywczą. Brzeg ciasta, który był zwinięty w środku do końca nie rozwijamy. Smarujemy w miarę równo kremem, / mnie to tak idealnie nie wyszło:) /, dowolne owoce, maliny, czarna porzeczka, układamy blisko brzegu ciasta i delikatnie zwijamy ciasto ponownie, pomagając sobie folią. Może się zdarzyć, że ciasto odrobinę popęka, ale kiedy zwiniemy ciasto
Leśny Zakąteksmaku, nie martwcie się w ogóle nie czuć w cieście fasoli! Ponadto połączenia pomarańczy i kokosa nadaje ciastu lekkości oraz kwaskowatości. Całość komponuje się całkiem nieźle i jest idealne na upalne dni. Składniki na ciasto: puszka cieciorki (200g) 3 jajka pół szklanki cukru szklanka mąki pełnoziarnistej łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki mleka Składniki na galaretkę pomarańczową 500ml świeżo wyciskanego(...)wymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie wymieszaj zresztą soku pomarańczowego. Odstaw do lodówki by galaretka lekko stężała. Nie wlewaj jej od razu na ciasto, gdyż biszkopt wszystko wchłonie. Galaretka musi mieć konsystencję gęstego kiślu. Galaretka kokosowa: żelatynę rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody. Odstaw na minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 mleka kokosowego i wymieszaj
wysmienityDodatkowo: 100 g czekolady deserowej 100 g śmietanki 30 % 150-200 g truskawek Wykonanie sernika czekoladowego: 1. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, masło rozpuścić i lekko ostudzić. Wymieszać okruszki biszkoptów z kakao, następnie wlać płynne masło i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 25-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść. 2. Do misy miksera/robota lub malaksera(...)czekoladę - mieszać, aż czekolada rozpuści się w śmietance. Czekoladową polewę wylać na sernik. 4 . Wierzch sernika udekorować truskawkami. 5 . Sernik przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, ma wówczas idealną, zwartą konsystencję. Smacznego
kolorowotorcikowotrafiłam w naprawdę fajne miejsce. Cała ekipa to raptem trójka piekarzy, a robią wszystkiego takie ilości, że co chwilę szczęka mi z wrażenia opada. Dzisiaj na przykład upiekłyśmy biszkoptów z dwudziestu pięciu kilogramów składników. Wiecie, ile to jest...? Duuużo. Naprawdę . A potem trzeba to odmierzać po sto pięćdziesiąt gram... Zabawa na godziny. Dosłownie . Niemniej, już w te dwa dni nauczyłam(...)szczegółowe informacje, bardzo przepraszam, i obiecuję nadrobić w przyszłym tygodniu. Bo wiecie - naprawdę jest o czym opowiadać. Dzisiaj więc mam dla Wam coś szybkiego, a jednocześnie niesamowicie pysznego. Danie idealne na sycące śniadanie lub pyszny podwieczorek. I jeszcze muszę zaznaczyć, że to właśnie był mój pierwszy raz z kaszą jaglaną. Gdy zobaczyłam ten budyń na blogu Oat mornings , zainteresowałam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, miksować na puch. Mąki wraz z proszkiem
W garach u GosiSkładniki: 2 białka ubić na sztywno 1/3 szkl cukru - ciągle ubijając dodać: 2 żółtka z łyżką wody Wszystko razem wymieszać łyżką z: 1/3 szkl mąki
Blondynka Gotujekremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie upieczona zwija się bezproblemowo, jest wilgotna i nie pęka. Czekoladowa rolada: 6 dużych jajek (w temp. pokojowej) 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki kakao(...)najniższych obrotach miksera). Masę równomiernie rozkładamy na dużej blasze (tej od piekarnika) wyłożonej papierem. Od razu wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-12 minut. Uważamy, aby nie przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je. Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką
Poezja smakuBardzo lubię ciasta czekoladowe, a to jest wyjątkowo pyszne dzięki masie kajmakowej. Nie jest aż tak bardzo słodkie jak wskazuje nazwa, ale idealne do dobrej kawy. Polecam! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym Składniki : Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem
Smaki Natalii