biała - 7122 przepisów (strona:410/475)

Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 269

robię bardzo często. (Przygotowałam ją podczas mojego wyjazdu, na zdjęciach widzicie właśnie ją.) Będzie tak, jak zawsze: prosto, szybko, niedrogo i przede wszystkim smacznie :)Składniki:ziemniaki,majonez,sól, biały pieprz,czosnek,szczypiorek.Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Szczypiorek opłukać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowany łosoś z zapiekanymi ziemniakami w ziołach 198

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba:filety z łososia,sól, pieprz (najlepiej biały),cytryna,suszona bazylia,suszony tymianek,olej.Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i bazylią. Odstawić na kilka minut.Tak

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 298

radosny dzień, i cieszę się, że Wy, moi czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :)Składniki biszkoptu:4 jajka,pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżki wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,barwnik spożywczy.Białka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 246

trzeba kapusty zbyt długo obgotowywać a i same gołąbki duszą się krótko. Składniki:około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,1 szklanka suchego białego ryżu,1 jajko,1 mała sucha bułka,1 łyżka musztardy francuskiej,1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,sól, pieprz świeżo zmielony,1 łyżka majeranku,pół szklanki zimnej wody,oraz1

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 212

koniec gotowania dodać sok z limonki.Ugotowany imbir wyjąć z syropu, wystudzić i każdy kawałek obtoczyć w cukrze. Można pokusić się o wykorzystanie do tego celu białego i brązowego cukru. Wyjdzie ciekawa mieszanka o nieco różnych smakach.Kandyzowany imbir ma strukturę zbliżoną do twardszych galaretek w cukrze. Można go wykorzystać do dekoracji ciast lub jako

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 212

kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.Sos czosnkowo-pietruszkowy:kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu,3 ząbki czosnku,pół pęczka natki pietruszki,sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać.Można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Porady kulinarne: Jak sprawić by żółty ser nie pleśniał? 194

Żółty ser (źródło: freeimages.com)Wkładasz żółty ser do lodówki i w niedługim czasie pojawia się na nim szary lub biały nalot pleśni (i nie jest to bynajmniej ser pleśniowy)? Jeśli nie chcesz, aby ser pleśniał, skorzystaj z poniższych porad:jeśli masz do wyboru przechowywanie sera w folii/worku foliowym lub w papierze śniadaniowym, to wybierz ten drugi. Przez papier jest minimalny

WojnaNaSmaki.pl
Pierogi - moja miłość 186

pamiętam z jakiej strony internetowej )0,5 kg mąkiok. 0,5 l maślankisólMąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto.Farsz:ziemniaki (ok. 2,5kg)ser biały (3 kostki)cebula 2 szt.przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków)Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę na złoty kolor, dodaję do farszu

NA MOIM TALERZU
Naleśniki po meksykańsku 181

minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję śmietankę i serek dokładnie mieszam trzepaczką by serek się rozpuścił

NA MOIM TALERZU
Puchaty sernik Helenki 545

ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1 szklanka cukru1 budyń śmietankowy lub waniliowego1/2 szklanki oleju2 żółtka + 3 całe jajka2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciastaPrzygotowanie

Proste Potrawy
Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami / Herring with dried mushrooms and prunes 211

pokrojone w plasterki3 suszone śliwki, pokrojone w paski2 łyżki oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią2 łyżki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe½ łyżki suszonego majeranku3 ziela angielskie½ łyżeczki cukruchlust octu z białego winaPrzygotowanie:Śledzie wymocz w wodzie przez około 1 godzinę, po czym pokrój je na 3 cm kawałki.W tym czasie zalej suszone grzyby wrzątkiem, odstaw na godzinę a następnie doprowadź

karmelowy
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 178

marki om nom nom*2 cukinie1 bakłażan1 brokuł3 czerwone cebule3 papryki (czerwona, zielona i żółta)200 g mini marchewek200 g czarnych oliwek bez pestki200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)4 ząbki czosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka ziół prowansalskicholiwa

Food Square
Sałatka Londyn-Tokio 166

chilijskich rodzynek80 g orzechów nerkowca120 g rukoli4 łyżki świeżej mięty, posiekanejMarynata oraz dressing:4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi

Food Square
Pestiños 165

obtacza się je w cukrze lub miodzie. Polecam wykonać nie tylko przed Wielkanocą, ale także w innych okolicznościach. Są na prawdę pyszne!Składniki:250 ml oliwy z oliwek250 ml białego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne)1 laska cynamonuskórka z cytryny (w kawałku)1 łyżeczka soli750 g mąki pszennejDodatkowo:oliwa z oliwek do smażenia (do zastąpienia olejem słonecznikowym)drobny cukier, wymieszany

Food Square
Grillowany łosoś z cytryną i granatem, podawany z purée z groszku i pieczonymi batatami 145

miękkości, pod koniec przyprawiając rozmarynem. Zmiksować wszytko blenderem, dodać śmietany, pieprzu i soli. Wymieszać.Sos z granatów:sok wyciśnięty z 1 granatu2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki octu z białego winaszczypta pieprzu cayenneszczypta soli morskiejWszystkie składniki umieścić w rondelku i zagotować. Następnie redukować sos na małym ogniu, aż stanie się gęsty

Food Square