przyprawy piernikowej2 garście orzechów włoskich2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 mlSkładniki na polewę:50 g masła2 łyżki cukru4 łyżki wody2 łyżki kakao Wykonanie:miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puch.Mieszając wbić kolejno 2 jajkaodmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na pryemian suche składniki i mlekoposiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinęnapełnić ciastem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogień poszedł sos czosnkowy do przygotowania którego potrzebujemy jogurt naturalny i majonez. Sos czosnkowy to mieszanka przypraw w skład której wchodzą : warzywa suszone, cukier, sól, czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu możemy dodać świeżego ogórka i mamy pyszny sos tzatziki
Ewa w kuchnimasła 82% tłuszczu1 duże jajo (lub 2 małe) pół łyżeczki imbiru2 czubate łyżki cukru-nadzienie:150g dyni pokrojonej w średniej wielkości kostkę3 łyżki wody2 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)cynamon, imbir - do smakunasiona z jednej laski wanilii1 łyżka śmietany 18% 200g twarogu półtłustegokruszonka:50g mąki20g cukru25g masła 82% tłuszczu5 g cynamonuPrzygotowanie:Całą pracę rozpoczynamy od sporządzenia zaczynu
Symfonia Smakówtymi smakami... Składniki:4 filety z kurczaka, 5 suszonych pomidorów, 7 suszonych grzybów, 6 suszonych śliwek Kresto, 200ml czerwonego wytrawnego wina, sól, biały pieprz, łyżka oleju rzepakowego Rapso, 80ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, łyżka mąki. WykonanieMięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż
Z miłości do słodkościktóra tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach :)Składniki:cukinia,250 g sera bryndza,1 średnia słodka czerwona papryka,świeżo zmielony pieprz - najlepiej biały,odrobina oleju.Cukinię umyć i pokroić w długie pasy. Patelnię grillową lekko przesmarować olejem i zgrillować każdy z kawałków cukinii z obu stron. Paprykę opłukać, wykroić gniazdo z pestkami
Codzienna kuchnia niecodziennaDCzyż nie cudownie? Kocham ten czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko białego puchu za oknem!;-)Dzisiaj pierniczyłam w kuchni przez pół dnia, hmmm dodam w mojej nowej kuchni ;-).Kochani ostatnimi tygodniami, troszkę było mnie TU mniej, wreszcie udało mi się zrealizować moje marzenie i mam własne cztery kąty. Jestem szczęśliwa i zmęczona jednocześnie. Przeprowadzka
SMYKWKUCHNIteż inne przepisy na ciasta)Składniki na ciasto marchewkowe:1 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki soli1 szklanka cukru brązowego (może być biały)2/3 szklanki oleju3 jaja1 szklanka marchewki startej1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowegoposiekane orzechy, rodzynkii na polewę/przełożenie
UgotujmyTo.plśmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)1/2 łyżeczki esencji waniliowejNa krem:250 ml śmietany 30-36%cukier puderok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej) Etap
UgotujmyTo.pldyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to jest cieciorkę (albo inaczej ciecierzycę lub biały groszek czy z angielskiego chickpeas) i dynię – po prostu uwielbiam. Pasztet w orginale był łagodny z myślą o karmieniu nim małych dzieci, ale… że małych dzieci u mnie
UgotujmyTo.ploponki dostałam wieki temu od Kasi (buziaki Siostrunia xxx) Są dość proste w przygotowaniu ale niestety najlepiej smakują tylko pierwszego dnia…Oponki seroweSkładniki:3 szklanki mąki1/2 kg chudego białego sera4 jajka1/2 kostki masła1 szklanka cukru1 łyżka proszku do pieczenia1 łyżka alkoholu (u mnie rum)1/2 łyżeczki soli1. Ser przecisnąć przez praskę/lub rozdrobnić w dowolny sposób.2. Wszystkie składniki
UgotujmyTo.plciągu kilku minut ale dla osiągnięcia lepszego smaku powinniśmy go odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem. Czas przygotowania: 5 minut, Czas gotowania: 12 minutSkładniki: 2 szklanki dobrej jakości białego octu winnego¾ szklanki cukru½ szklanki drobno posiekanych świeżych liści miętyPrzygotowanie: Na dużej patelni na średnim ogniu połączyć ocet i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10-12 minut
naRuszciegotowe! Powiem Wam, że delikatne podniebienie Naczelnego stwierdziło, że zupa była zbyt pikantna ;p dla mnie była idealna! Pyszna, szybka, pożywna i idealna na kolację z dodatkiem bagietki i białego wina. Smacznego
Kitchens AlphabetTort bezowy z Advocatem): 8 dużych białek 420 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowegoSKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 6 czubatych łyżek domowego lemon curd
Słodko-Słony Świat Ilonypamiętacie jeszcze smak kromki chleba z paprykarzem??:) Ja pamiętam doskonale i postanowiłam odtworzyć te kulinarne wspomnienia:) Zrobiłam domowy paprykarz z dodatkiem zdrowej i pożywnej kaszy pęczak zamiast białego ryżu. Smarowidło wyszło przepyszne, nawet lepsze niż te, które pamiętam z dzieciństwa... Chciałam, aby moje Dzieci zasmakowały choć odrobinę "tamtego" czasu i dałam im paprykarz na pajdzie świeżego chleba, dokładnie
Słodko-Słony Świat Ilonycukru2 łyżeczki masła1 garść świeżej bazylii1 łyżeczka suszonej bazylii 2 małe marchewki (opcjonalnie, ja nie dałam)2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie, ja nie dałam)1 kieliszek czerwonego lub białego wina (opcjonalnie, ja nie dałam)SOS BESZAMELOWY:5 łyżek masła4 łyżki mąki600 ml mleka 3/2 %0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki soliDODATKOWO:15 płatów lasagne150-200 g startego sera (parmezanu
Słodko-Słony Świat Ilony