biała - 7122 przepisów (strona:296/475)

PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 182

ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!SKŁADNIKI NA FARSZ:- szpinak świeży liściasty,- 3 rodzaje sera (2 żółte + mozzarella)- oliwki zielone z papryczką- oliwki czarne- cebula biała- cebula czerwona- wędlina- domowy dip czosnkowy (!)- ZIARENKA "PIEKŁO - NIEBO"WYKONANIE:-ciasto:Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę

Wypisz Wymaluj
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 163

zdrowe komórki, wzmacniają system immunologiczny).Możecie je kupić TUTAJ (kliknij) - w sklepie SKWORCU.Makaron ryżowy z oliwą i czosnkiem:To jest dopiero smak idealny! Zawsze kiedy dodajemy do tych białych niteczek, sporo naszego ukochanego czosnku (ale nie chińskiego - żeby nie było. To nasz własny, osobisty) powtarzamy jak mantrę jedno - "nic mu więcej nie trzeba, można jeść tylko to". I rzeczywiście. Smak

Wypisz Wymaluj
Domowa kostka rosołowa 336

liście i łodygi z jednej doniczki)1 mały pęczek natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 duże marchewki2 łodygi selera naciowego1 mała pietruszka1 mała cebula2 ząbki czosnku1/2 białych części pora4 ziela angielskie6 ziaren pieprzu1 suszony liść laurowy1 suszony grzybek1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka ziaren kolendry1/2 łyżeczki suszonego tymianku2,5 łyżeczki soli (lub więcej w razie potrzeby) Marchewkę i pietruszkę

Poezja smaku
BUŁECZKI CEBULOWE 133

wyszły idealnie! Jedyną rzeczą jaką zmodyfikowałam w przepisie było dodanie słowa "czubate" - do 2 łyżeczek soli, gdyż mogłyby być ociupinkę bardziej słone...ale zresztą sól - to biała śmierć prawda, więc nie ma co przesadzać :-)Na pewno będę piekła je systematycznie.Składniki na 16 bułeczek:pół szklanki letniego mleka1 łyżka cukru2 czubate łyżeczki soli3 łyżki  roztopionego masła1 szklanka

Walijskie Pichcenie
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 167

czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty

Walijskie Pichcenie
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 410

szybciutko, mieszając wszystkie składniki razem...a są prawie równie smaczne. Do tego pyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI 178

Kolejne danie z młodą kapustką w roli głównej.  Trzeba korzystać, zanim młoda ... stanie się starą, i białą i już nie taką pyszną. Ja korzystam ile się da! :)  Dziś wersja z malutkimi pulpecikami - bardziej pożywna niż z boczkiem czy kiełbaską. Spokojnie może stanowić naprawdę  danie obiadowe.  U mnie bez zbędnych moim zdaniem dodatków w postaci ziemniaków

Walijskie Pichcenie
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 271

koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy surowy ryż, podsmażamy ok. 3-4 minuty ciągle mieszając, aż ziarenka ryżu staną się białe. Następnie wlewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszamy. Gdy ryż wchłonie już płyn, wlewamy znów część bulionu. I tak, aż do wyczerpania bulionu, utrzymując cały czas minimalny ogień pod patelnią

Walijskie Pichcenie
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 249

Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao, cukier,mleko i aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać

Walijskie Pichcenie
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 218

Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu.  Ten smakołyk  w kształcie podkowy zrobiony jest z ciasta półfrancuskiego i nadziany masą składającą się z głównie białego maku, marcepanu i bakalii.  Prawidłowa waga jednego rogala to ok 200-250g. W dniu Św. Marcina, który przypada 11 listopada poznaniacy zjadają podobno ... UWAGA! kilkaset ton tych pysznych(...)białka wykorzystamy do masy makowej) 1 szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć

Walijskie Pichcenie
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 214

cienkie i sine oraz cienką szyję. Dobrą gęś poznaje się po grubości skrzydła i miękkości spodniej części dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami,  a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może

Kulinarny karnet Christophera
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 192

Ugniata elastyczne ciasto, cała upaćkana białą jak śnieg mąką. Już niebawem taka biel zapanuje dookoła. Kolejna wydarta kartka z kalendarza, kolejne uciekające godziny, zbliżające nas do starości. A ona, myśląc tak o swym przemijaniu, ugniata ciasto na pierogi. Pierogi poniższe przeszły test. Smaku i jakości. "Dziwne, ale smaczne". Nic dziwnego, że dziwne - w końcu rzadko kiedy spotyka się pierogi

W kuchni Karmel-itki
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1465

część mięsa nakładamy nadzienie, czyli ser, szpinak, bazylie, oliwki i pomidory. Zwijamy ostrożnie i ścisło w "rurkę", którą owijamy dokładnie plastrami szynki długo dojrzewającej. Roladki spinamy używając wykałaczek lub białej nitki i układamy w naczyniu żaroodpornym z wcześniej natłuszczonym dnem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok 40 minut, po tym czasie zdejmujemy przykrycie

Taste Of My Day
Fioletowa ruletka 155

wzór.1 jajko1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru.Barwnik spożywczy fioletowy, lub łyżka kakao. Wówczas jeżeli używamy kakao pomijamy mąkę ziemniaczaną.Blaszkę o wymiarach 24x 28 wykładamy białym papierem do pieczenia. Drukujemy, malujemy własnoręcznie wzór i układamy na blaszce pod papierem. Białko ubijamy na sztywna pianę dodajemy barwnik i cukier nadal ubijając. Wsypujemy przesianie mąki lub mąkę pszenną

Malinowe Pocałunki
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 187

wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)  6 cienko pokrojonych plasterków boczku  6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła

Malinowe Pocałunki