prostu na patelni ciasto nie "pływało".3. Na rozgrzanej patelni z łyżą masła smażymy placki. 1 łyżka= 1 placek.4.SosPomarańczę i cytrynę oblać wrzątkiem. Tarkujemy skórkę (do białej części).5. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i wlewamy do nagrzanego rondelka. Dodajemy cukier, masło i skórkę. Wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie rozrabiamy wodę
Gotuj Z MuzykąMięso mielone zapieczone w waflu / andrucie nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i zachwyciły oczy biesiadników!Zagościły na stałe w naszym menu! SKŁADNIKI:- andruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula – 1 szt- jajko – 1 szt- pieprz- sól- natka pietruszki- koperek- czosnek – 1 szt- bułka tartaCIASTO :- mąka – 0,5 szkl- mleko
Ostra na Słodkoszkl- woda gazowana – 0,5 szkl- jajko – 2 szt- olej – 4 łyżki- cukier waniliowy – 1 łyżka- sól – szczypta- kakao – 1 łyżka NADZIENIE :- biały ser – 400 g- masa krówkowa – 100 g- cukier puder – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masę krówkową w puszcze lekko podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej(...)odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund.Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową.Przygotowaną masą smarujemy naleśniki.Zwijamy.Zajadamy ciepłe
Ostra na Słodkobędzie jutro!17. Nie potrafię usiedzieć spokojnie na tyłku , cały czas muszę coś robić , nie cierpię bezczynności.18. Gotuję najczęściej w piżamie i papilotach :D19. Mam fioła na punkcie białych zębów!20. Nie jestem!! typem chomika/ kolekcjonera/gadżeciary – lubię mieć puste szafki , szuflady , półki – wyrzucam wszystkie rzeczy – zeszyty , gazety , zbierane przez mamę i wiecznie potrzebne słoiki , pudełeczka , torebki , reklamówki
Ostra na Słodkobędą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca. SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 )MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa(...)odpowiednio zmniejszyć ilość składników ).MASA SEROWA :Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 20 minut ( nie krócej! )Do masy dodajemy po łyżce zmielonego białego sera i cały czas miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia..Roztapiamy masło , studzimy dokładnie , a następnie wystudzone dodajemy do masy.Dokładnie mieszamy.Pianę z białek ubijamy na sztywno
Ostra na Słodkociepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie!Gorąco polecam! SKŁADNIKI :* karkówka wieprzowa – 600 g* bulion warzywny – 500 ml* białe półwytrawne wino – 150 ml* herbata ekspresowa – 3 szt* duże jabłko – 1 szt* cebula – 1 szt* czosnek – 5 ząbków* Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem
Ostra na Słodkocukier – 1/3 szkl* mąka pszenna – 0,5 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaPONCZ :* kawa rozpuszczalna – 1 łyżka* mleko – 100 mlMASA :* ser biały 3-krotnie mielony – 300 g* masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo(...)mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy.Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki przygotowanego wcześniej likieru.Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół
Ostra na Słodkowrzątkiem.Przygotowujemy 3 naczynia / miski / garnki.Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka.Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką przegotowanej wody – masa musi być biała i puszysta.Biała ubijamy na sztywno , dodając pod koniec resztę cukru – mieszamy.Kremówkę również ubijamy na sztywno.Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Dodajemy
Ostra na Słodkomoczymy chleb, do momentu aż dokładnie nasiąknie.Smażymy na złoto na masełku!__________________________________________________________________________________________W wersji : SOLOW wersji : Z KREMEM KASZTANOWYM Z WANILIĄW wersji : Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYMW wersji : Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADYW wersji: Z POMIDORKIEMAlbo z cukrem pudrem ….Dziś znany jest również pod nazwą tosty francuskie!Koniecznie spróbujcie
Ostra na SłodkoMasę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia. 4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji. 5. Wierzch każdej babeczki smarujemy
Szefowa kuchniżadnej kostki i innych proszków3 serki topioneser lazur z niebieską pleśnią – taki mały trójkącik w kartoniku100gr parmezanu lub dziugasa100gr goudy lub ementalera150 ml śmietanki do zupy1 ząbek czosnkusól, biały pieprzpęczek szczypiorkuBulion bardzo mocno podgrzewamy, aż pojawią się bąbelki. Sery twarde ścieramy na drobnych oczkach (szybciej się rozpuszczą), Lazur kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy serki topione, mieszamy(...)zrobić można zastąpić je Bursztynem lub jeśli ktoś ma produkty Mlekowity to Ementalerem Zakopiańskim. Jeśli dajemy sery delikatne to dajmy ząbek czosnku więcej. Można jedną szklankę bulionu zastąpić szklanką białego wina. Można próbować z różnymi serami i różnymi ich proporcjami. Bawcie się smakiem, próbujcie i cieszcie się każdą łyżką
ladykitchenkładziemy umyte wcześniej i pozbawione błon ,zrostów i wszystkiego co nam się nie podoba, wątróbki. Do przewracania używamy drewnianej łopatki. Grillujemy do momentu ,aż wątróbka będzie gotowa.Te białe kropki to sól morska- bez obaw. Używam w kuchni soli morskiej na co dzień. Obieramy jabłka i kroimy w małe kawałki, dodajemy do naszej wątróbki. Mieszamy łopatką. Całość posypujemy przyprawą
Z Kuchni Do Kuchnikształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 180 stopniach.Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych grudek.Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem. Odcinamy malutki rożek i dekorujemy pierniczki.Kolor otrzymacie dodając odrobinę barwnika spożywczego.Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli nie zmiękną
Made By Mom And Soncukruszczypta soli3 jajkaotarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy (pamiętaj, by nie były to owoce woskowane)500 g mąki1 płaska łyżeczka kurkumy (opcjonalnie, w oryginalnej wersji są białe) 2-3 łyżki maku (opcjonalnie)1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę
Food Squarebyło to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.Piernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g białej czekolady2 jajkakarmel z 1 łyżki cukru i 2 łyżek wody3 łyżeczki przyprawy korzennej ( u mnie z dodatkiem imbiru)1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczyskórka otarta z 2 pomarańczy (2 łyżeczki
Smakołyki Bereniki