oregano Peperoncini – ostre papryczki Peperoni – ostra odmiana salami Prosciutto – szynka Pomodoro fresco – świeże pomidory Salame picante – pepperoni lub ostra salsiccia Salsa di pomodoro – sos pomidorowy Salsiccia – włoska biała kiełbasa Tonno – tuńczyk Wurstel – parówka, często wkrajana na pizzę pokrojona w plasterki, a czasem przekrojona wzdłuż na pół
Bon Ton ItaliaMożna plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam! składniki ( 4 porcje) 500 g zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte 1 średnia białe cebule, obrane i posiekane 1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego rosołu ) sól morska świeżo
Stare GaryMÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 850 g skrzydełek drobiowych 2 nóżki drobiowe - udko z podudziem (opcjonalnie) lub skrzydełka drobiowe ok. 400g 1 por, tylko biała część 1 duża cebula, obierz, przekrój na pół i opiecz 2 średnie marchewki ok. 100 g/szt, obierz, przekrój każdą wzdłuż na pół, następnie pokrój w talarki o grubości
Szybko Szybkowarsmak, a łagodzi ją szpinak. A gdy słodkie owoce do sałatki dodamy to oryginalne połączenie smaków uzyskamy. Składniki: 2 filety z kurczaka, papryczka chili, bardzo małe cebulki (biała, czosnkowa, czerwona), 1 mała cukinia, 2 garście świeżego szpinaku, świeży tymianek, 4 plasterki sera żółtego, oliwki zielone nadziane czosnkiem, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 łyżeczka syropu
Moniki Smakołykiminut do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ponakłuwać i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Żółtka dokładnie ubić, aż do uzyskania białej masy. Cały czas miksując dodawać po trochu mleka zagęszczonego, skórkę, sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego. Jeśli nie dodacie barwnika - nic się nie stanie, tarta po prostu będzie bledsza
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!końcu nastanie maj i szparagi uraczą nasze stoły. Symbol delikatności i burżuazji, przy jednoczesnej wyrazistości. JAJKO W KOSZULCE ZE SZPARAGAMI I LNEM /własny;/ dla 4 osób pęk białych szparagów szczypta soli szczypta sody oczyszczonej 4-8 jajek (w zależności od upodobania) szczypta soli 3 łyżki octu 5 łyżek oleju roślinnego 3 łyżki mielonego lnu sól, pieprz do smaku
W kuchni Karmel-itkiświątecznym stole, czy to na Boże Narodzenie czy to na Wielkanoc. Gości u nas również w zwykłe dni, kiedy chcemy zjeść coś sycącego. Często podaję ją razem z domową białą kiełbasą. Żurek na domowym zakwasie Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 2 litry bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 spore marchewki
Kulinarne przygody Gatityarbuza (bez pestek) 350 ml śmietany kremówki 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny + 100 ml wody 1 gorzka czekolada 0,5 tabliczki białej czekolady 1 galaretka malinowa Przygotowanie: Biszkopt: Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywna pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku i strużką olej
VioletoweKucharzeniegroszku i jabłka uniwersalnie pasuje zarówno do wędliny, kanapek jak i do grillowanych kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :) Składniki - 1 por ( tylko biała i jasno zielona część ) - 1 mała puszka groszku konserwowego - 1 większe kwaskowe jabłko - 2 jajka - zielona pietruszka -natka- - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródDrożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (około 12 drożdżówek). Ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g cukru 2 jajka 50 g masła 580 g mąki pszennej Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Masło rozpuścić i przestudzić. Masło i rozrobione drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz
Bullioorzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek 200 g białej czekolady 1 łyżeczka esencji waniliowej Sos toffi: 1 szklanka śmietanki kremowej 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu 1/4 szklanki masła 100 g orzeszków ziemnych (mogą być
BullioProsty do wykonania. Wymaga schłodzenia w lodówce minimum kilka godzin. 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 400 g śmietany 36% 3 czubate łyżeczki cukru pudru szczypta soli kilka kostek białej i ciemnej czekolady do ozdoby Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (moc około 500 W, 2 minuty). Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania zmniejszyć
Bulliosoczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko
NA MOIM TALERZUokazję! Mimo iż pogoda za oknem bardziej zimowa niż wiosenna, to liczę na to, że tym przepisem wprowadzę odrobinkę słońca :) Z czym kojarzą się święta wielkanocne? Z żurkiem, białą kiełbasą, jajkami no i oczywiście z wielkanocną babą. Ja w tym roku postawiłam na jej mniejsze siostry czyli muffiny bananowo - jogurtowe. Składniki: ( na 12 muffinów) Składniki suche: 1¾ szkl
Taste Therapy