łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać(...)oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem - w drugim naczyniu ułożyć resztę śledzi i polać resztą sosu
W Mojej Kuchni LubięMoją przygodę z wypiekami chleba w automacie rozpoczęłam od najprostszego typu chleba - chleba pszennego. Mimo, że nie przepadam za białym, pszennym pieczywem, muszę przyznać,że chlebek wyszedł bardzo smaczny. Miękki, puszysty, ale dobrze wypieczony. Nadaje się na tosty, ale sprawdza się także jako zwykła kanapka. A co najważniejsze nie zawiera żadnych polepszaczy, ani konserwantów. Mój debiut uważam
Walijskie PichcenieDelikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety, wspomaga odporność. Topinambur daje wiele możliwości wykorzystania w kuchni. Na surowo jest soczysty i chrupki, w smaku podobny do kalarepki, trochę do białej rzepy, zaś ugotowany smakiem przypomina karczocha. Zmienia swoje smaki w zależności od metody obróbki. Ta niecodzienna osobliwość kulinarna czyni z niegoo wykwintny dodatek do dań w ekskluzywnych restauracjach. Warto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szukam warzyw w lodówce. Pomidory, pieczarki, grzybki, włoszczyzna...eee, znowu, nie. Otwieram szafkę, a tam ciecierzyca brunatna w puszcze. Ok - myślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek ząbek zgnieciony bokiem noża -bulion około litra -sok z cytryny około łyżeczki Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzanej
BaRepasSorgo można zastąpić ryżem lub jakąś kaszą. Zachęcam do spróbowania w swojej kuchni :) Składniki (na dwie porcje): 100 ml sorgo (namoczyć rano w wodzie) 3 wątróbki 6 twardszych kawałków białych szparagów czerwona cebula jabłko 100 ml wina czerwonego półsłodkiego kilka kawałków suszonych pomidorów (w sumie ok. dwóch całych pomidorów) suszony majeranek 8 dużych liści mięty olej sól pieprz Sorgo moczyć
Weekendy w domu i ogrodziewymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy
Pyry na GazLepszej surówki nie jadłam nigdy, a że nie jestem stałą bywalczynią chińskich restauracji, nie znałam tego smaku - jest obłędnie pyszna. Na 4 porcje 1/2 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula Zalewa 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3 ząbki czosnku trochę więcej niż 1/3 szklanki octu ryżowego (ponoć może być winny
Jadło i czytadłopracy jak i na kolację. Sprawdza się również na grilla i imprezę ze znajomymi gdy mamy mało czasu na przygotowanie. 2 ogórki wężowe 1 duży pomidor 1 duża biała cebula 50 g sera feta Koperek (pęczek) 1 łyżka majonezu Sól do smaku Pieprz do smaku Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę. Pomidora umyć , pokroić w kosteczkę
VioletoweKucharzenieSkładniki: 1 duży por ( biała część) 2 jabłka sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu szczypta cukru Sposób wykonania: 1. Pora umyć i drobno pokroić. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Całość wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków. Smacznego!!! Źródło: Tak sobie pichcę
Kuchnia domowa Aniburgundzku jest czasochłonne, ale zdecydowanie się opłaca. Taki smak trudno zapomnieć! Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny (użyłem udźca) 200 g surowego boczku 2 duże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego
W SMAKSkładniki: 4 jaja 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia sól, pieprz 8-9 szparagów białych i zielonych, gotowanych 7-8 minut w osolonej wodzie cebula dymka Jaja, mąkę kokosową, szczyptę soli oraz pieprzu mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju kokosowego i smażymy dwa omlety: wylewamy 1/2 masy jajecznej na patelnię
Mango Papajasklepach nowalijki, więc czas na lekkie wiosenne danie ! Jajko w koszulce na szparagach to idealna niskokaloryczna kompozycja, którą każdy z Was jest w stanie szybko przygotować. Składniki: - białe szparagi - 4 sztuki - jaja - 2 sztuki - ocet - 1 łyżeczka - koperek - 1 łyżeczka - sól, pieprz, szczypta cukru Sposób przygotowania: Szparagi - umyć, obrać ze skórki, a następnie
Fit-aminapotraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. No to jemy...a jutro pójdę kupić większe jeansy:) Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały
Anioły w kuchniziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę! Składniki: pęczek białych szparagów 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego 150 ml śmietany 18% sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Marchew
Smakowity Blog Kulinarnyjakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami. Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) 1-2 cebule 300g surowego boczku łyżka oliwy z oliwek łyżka masła łyżka posiekanego koperku sok z cytryny cukier sól i czarny pieprz Sposób przygotowania: cebule posiekać w kostkę
Pyry na Gaz