biała - 7122 przepisów (strona:20/475)

Tort na biszkopcie z białej i gorzkiej czekolady ze śmietaną malinami i truskawkami. 250

Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy do jednej masy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Biszkopt z białej czekolady: Jak wyżej. Zamieniamy czekoladę gorzką na białą. Masa: -880 ml śmietany 36% -dwie łyżki cukru pudru -łyżeczka żelatyny -szczyta soli Śmietanę ubijamy około 12 minut mikserem(...)odstawiamy do wystudzenia. Komponujemy tort: Będziemy potrzebować marmolady owocowej; najlepiej własnego wyrobu; grunt, by była kwaśna. Biszkopt brązowy przekrawamy na 3 części za pomocą żyłki; to samo robimy z białym. Warstwę brązową smarujemy cienką warstwą marmolady,  Układamy na niej truskawki pokrojone w plastry i maliny. Przykrywamy grubą warstwą śmietany, a na niej dodajemy biały biszkopt i znów marmolada, owoce

BaRepas
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 180

bardzo nietypowe połączenie, ale zarazem bardzo smaczne! Można powiedzieć, że takie danie dla odważnych i dla tych, którzy nie boją się ciekawych połączeń smakowych. Przygotowałam moją ulubioną, białą rybę – dorsza , którego połączyłam z fantastycznym sosem zrobionym z dwóch czekolad – białej i gorzkiej Goplana oraz sera gorgonzoli, który idealnie przełamał słodko-gorzki smak czekolad. Do tego estragon(...)biały pieprz , odrobina soku z cytryny i voila – pyszne danie gotowe! Taka ryba jest świetnym pomysłem np, na romantyczną kolację. Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki sos jest też idealny do królika! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza – 300 g * biała czekolada – 30 g * czekolada Klasyczna gorzka Goplana

Ostra na Słodko
Tarta z malinami i białą czekoladą 175

Tarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej porze nie było(...)już żadnego kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia. Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 200 g śmietanki 30% (3/4 szklanki

Poezja smaku
Tort – pomysł na dekorację VI 228

Tort udekorowany w prosty sposób, a mimo to wygląda elegancko i bogato. Do jego przygotowania wystarczy masa do obłożenia tortu, waflowe rurki, kakaowy krem i biała czekolada. No i trochę chęci, choć przygotowanie takiego tortu wcale nie trwa długo :) To mój "najnowszy" tort, więc następne pomysły na dekorację pojawią się dopiero przy kolejnej rodzinnej uroczystości. Nie zamieszczam przepisu(...)taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu - kakaowych rurek waflowych z kremem czekoladowym - kremu do wykonania kakaowych dekoracji - białej czekolady - wstążek do dekoracji Masa do obłożenia tortu średnicy 21- 23 cm Tort na zdjęciu ma dwie masy – jedna dookoła tortu, druga na wierzchu. Wynika to z tego, że masy

Trzeci talerz
Jajka barwione naturalnie 245

Poniżej znajdziecie kilka sposobów na pofarbowanie wielkanocnych jaj w sposób naturalny. Najjaśniejsze jajko jest niefarbowane - chciałam pokazać, mniej więcej w jakim kolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka chwycą kolor szybciej i będzie on intensywniejszy - nawet po 15 minutach - więc warto je sprawdzać od czasu do czasu :) Zapraszam do zabawy! Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki(...)całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!) Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka

My Culinary Art
Penne z kurczakiem w sosie borowikowym 317

kurczaka, 350 gram pełnoziarnistego makaronu penne, 200 gram suszonych borowików, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, 400 ml śmietany 18%, 50 gram masła, 30 gram parmezanu, 2 łyżek białego octu winnego, 3 łyżek oliwy, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypty gałki muszkatołowej, pęczka świeżego oregano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, a jednocześnie uwodzi po prostu(...)litra zimnej wody i całość gotowałem na dużym ogniu przez 40 minut. Piersi kurczaka pokroiłem w kostkę o boku około 1 centymetra. Dodałem do nich szczyptę soli, niewielką ilość białego pieprzu i dwie szczypty gałki muszkatołowej. Do kurczaka dodałem także 2 łyżki białego octu winnego i 3 łyżki oliwy, całość bardzo dokładnie wymieszałem i pozostawiłem na 20 minut

Wyprawy kulinarne
Creme brulee w nowej odsłonie 235

sitko, żeby skórki żurawiny i imbirowe włókienka nie przeszkadzały w delektowaniu się tymi aksamitnymi pysznościami. Zmniejszyłam też ilość cukru - słodki krem rewelacyjnie kontrastuje z kwaskowatym musem. Skorupka z rozpuszczonej białej czekolady jest pyszna, jednak wolę wersję standardową, czyli z przypalonym cukrem. Ale tę decyzję pozostawiam Wam - bo że się skusicie na ten deser, nie mam najmniejszych wątpliwości. Creme brulee(...)creme brulee: 400 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 4 żółtka 120 g białej czekolady 50 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 100 g białej czekolady Żurawinę włożyć do garnka, dodać cukier i imbir. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż żurawina popęka. Lekko odparować, przetrzeć przez sitko, przestudzić. Czekoladę drobno posiekać. Kremówkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto "Królewiec" 426

mleka1/2 szklanki cukruczubata łyżka mąki ziemniaczanejczubata łyżka mąki pszennejcukier waniliowy150 g masła Polewa:100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietanki 20 g białej czekolady (opcjonalnie)20 ml białej czekolady (opcjonalnie)ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania:Kruche Ciasto: Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki na kruche(...)kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną gorzką czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Aby uzyskać efekt "białych zygzaków" tak samo postępujemy z białą czekoladą. Po całkowitym zastygnięciu ciemnej polewy strużkami białej czekolady wykonujemy "zygzaki".Ciasto powinno spędzić noc w lodówce. Królewiec im starszy - tym lepszy, dlatego warto

Słodka Strona
Kostka ryżowo-czekoladowa 189

składnikina warstwę z białej czekolady* 55 g margaryny* 1 łyżka płynnego miodu* 150 g białej czekolady* 80 g ryzu preparowanegona warstwę z ciemnej czekolady* 55 g margaryny* 2 łyżki płynnego miodu* 150 g czekolady deserowej lub mlecznej* 90 g ryżu preparowanegoSposób wykonaniaPosmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.Dla przygotowania(...)warstwy z białej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.Rozpuszczoną jednolitą masę, zdjąć z ognia, dosypać ryż i wymieszać.Przełożyć do formy docisnąć i wyrównać wierzch.Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić margarynę, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.Zdjąć

Mix smaku
Tort Hello Kitty 167

całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru. 7. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, przykryć biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem z makiem, nasączyć i posmarować białą masą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu. 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa(...)kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu

Kto ugości moich gości?
Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes 283

wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in EnglishPiernikowe ciastko z płynnym wnętrzem(8 ciastek)czas przygotowania 40 minSkładniki:170 g białej czekolady , posiekanej110 g margaryny Palma, pokrojonej w  kostkę1/4 szklanki brązowego cukru1/4 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiszczypta startej skórki cytrynowej4 żółtka4 białka3/4 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki mielonego(...)małym rondelku, na małym ogniu rozpuść margarynę z białą czekoladą i dokładnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj miód, wanilię i skórkę z cytryny po czym dokładnie wmieszaj ciepłą białą czekoladę. Przy pomocy trzepaczki wmieszaj do powstałej masy żółtka (po 1 na raz).W misce miksera umieść białka i zacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj

karmelowy
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 206

ujmuje.A smak... Moi drodzy, przy jedzeniu tych serniczków trzeba przymknąć oczy, zapomnieć o całym świecie i po prostu delektować się tym smakiem. Biała warstwa, najsłodsza, z białą czekoladą, C. się nią zachwycił. Mleczna, lekko alkoholowa, trochę orzechowa, mi smakowała najbardziej. Ostatnia, nieco bardziej wytrawna, cudownie balansuje słodycz dwóch pierwszych. Wszystkie bardzo delikatne, leciutkie, rozpływają się na języku... Najlepiej(...)gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Pierwsza warstwa: z białej czekolady.Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wlać do 250 ml masy serowej, zmiksować.1 i 1/4 listka żelatyny odcisnąć, rozpuścić na parze, ostudzić. Dodać do żelatyny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przedświąteczne zabieganie, brak czasu i mini serniczki 170

świeżej żurawiny i białej czekolady to po prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco. I nawet C. pochłaniał je z przyjemnością, a przecież jest zdeklarowanym wielbicielem serników na zimno. Polecam Wam bardzo te maleństwa - połączenie to bowiem wyjątkowo świąteczne(...)digestive40 g masłamasa serowa:130 g białej czekolady60 ml śmietany kremówki (38%)400 g serka kremowego2 jajka60 g cukruskórka otarta z 1 pomarańczydodatkowo:150 g świeżej żurawiny80 g białej czekoladyCiastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekolad

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto marchewkowo-dyniowe na Halloween 580

wadze około 600g) Polewa: 100g białej czekolady 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 50ml śmietanki 30% 6 kostek ciemnej czekolady Dekoracja: 100g czekolady gorzkiej 55ml miodu Nieco białej i ciemnej czekolady Przygotowanie ciasta zaczynamy od dyni. Obieramy ją, kroimy na kawałki i gotujemy około 10 minut. Następnie studzimy i miksujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Następnie(...)około godzinę czasu. Zimne ciasto wykładamy na raszkę od piekarnika, pod którą układamy blachę. Ścinamy górę ciasta tak by było równe i obracamy całość do góry nogami. Chłodną białą polewę wylewamy na ciasto dokładnie rozsmarowując i wygładzając nożem. Ciemną czekoladę przekładamy do rożka lub do specjalnego urządzenia do ozdoby ciasta. Wybieramy wówczas jak najcieńszą końcówkę. Z ciemnej czekolady robimy

Kolizje Smaków
SERNIK ZEBRA(CZEKOLADOWY) 578

używam sera Juliko. B.gęsty, idealny do serników)- 150g miękkiego masła- 7 dużych jajek- 2 budynie waniliowe, bez cukru- kilka kropli olejku waniliowego- 170g ksylitolu- 1 tabliczka 100g czekolady białej- 1 tabliczka 100g czekolady gorzkiej ( lub mlecznej)- szczypta soli- zmielony ksylitol do posypania Żółtka oddzielić od białek ( najlepiej od razu do dwóch dużych misek). Obydwie czekolady rozpuścić w osobnych(...)papierem do pieczenia, boki posmarować zimnym masłem. Na środek tortownicy wykładamy na przemian: 2 łyżki masy białej, na to dwie łyżki masy ciemnej, na to 2 łyżki masy białej i 2 łyżki masy ciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto  gwałtownie nie rośnie. I teraz

Smaczne Zdrowe