Jesienny rondel kolorowych pyszności, w towarzystwie białej kiełbasy! Składniki: 1 kg kolorowej papryki ½ kg fasolki szparagowej 4 pętka białej kiełbasy 2 białe cebule 5 łyżek ketchupu ¾ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 4 łyżki tłuszczu sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku Wykonanie: Fasolkę ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę oczyścić, pokroić w paski i podsmażyć(...)tłuszczu. Cebulę pokroićm wrzucić na patelnię, oprószyć mąką i przysmażyć razem z pokrojoną białą kiełbasą i ketchupem. Następnie połączyć z papryką, fasolką i przyprawić do smaku. Dusić na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna Kuchniawłaśnie tą powierzchnię ściany, zwaną potocznie „fartuchem” chciałabym wam dziś troszkę przybliżyć. Powiem szczerze, że ja planując naszą kuchnię od zawsze chciałam tam płytki i to najlepiej białe (takie modne teraz cegiełki). Ostatecznie wybraliśmy inny kolor, z którego jestem zadowolona, ponieważ nie widać na nim brudu (zdjęcie znajdziecie niżej). Muszę też przyznać, że przygotowując ten artykuł znalazłam(...)Jest materiałem polecanym najczęściej do kuchni nowoczesnych. Może stanowić tylko jej pojedynczy element lub większość ( np. ściany oraz blat). Betonowe płyty są barwione w masie, ich standardowe kolory to: biały, szary, jasnoszary i antracytowy. Rzadko barwione są na kolory inne, jednak jest to możliwe. Płyty betonowe są gładkie, mogą być jednak na nich rozsiane nieregularne pory lub niewielkie dziurki. Beton
Relaxtimepieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem miętowym. Szaszłyki z warzyw i boczku marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek Na marynatę cytryna kmin rzymski ziarna kolendry jasny sos sojowy oliwa pieprz i sól listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='brzoskwinia seler naciowy(...)szpinak sok jabłkowy botwinka maliny kolendra sok jabłkowy biała kapusta jabłko sok marchwiowy sok jabłkowy ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz i sól sos miętowy (z jogurtu greckiego, soku z cytryny i listków mięty) marchew pietruszka biała rzodkiew buraczek surowy boczek
Kuchnia Bazyliiżelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji(...)odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (ma być ciepła, ale nie gorąca). 11. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. 12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wlać białą czekoladę i krótko wymieszać. Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Dodać owoce. 13. W środek ciasta włożyć nadzienie, wyrównać i przykryć odciętym ciastem (kawałkiem ciasta, żeby przykryć wierzch nadzienia). Czekoladowym kremem
Mała Cukierenkaosobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min. • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól 125 g mąki pszennej 1 żółtko jajka 1 szczypta soli 15 cl lodowatej wody Kilka kostek lodu Szparagi umyj(...)osusz, odetnij twarde końcówki. Jeśli używasz białych szparagów, obierz je, zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut, w zależności od ich grubości, jeśli wolisz, możesz je ugotować na parze. Szparagi powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. Ugotowane szparagi ostudź zimną wodę, aby zachowały kolor i odsącz na durszlaku. Przygotowanie tempury
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskagłówne – od przepysznej zupy szparagowej do sałatki ze szparagów czy prezentowanych dzisiaj szparagów z sosem holenderskim. W sklepach czy na targowiskach mamy do czynienia z trzema rodzajami szparagów. Białymi, zielonymi i fioletowymi. I mimo, że są pędami tego samego gatunku rośliny, to ich kolor zależny jest od sposobu hodowli. Szparagi białe, to te najbardziej popularne. Ponieważ rosną pod ziemią(...)rosną nad ziemią dosyć szybko zmieniają swoją barwę na zieloną. Trudność w uprawie tej odmiany ma wpływ na cenę. To najdroższa ze wszystkich odmian. W moje ręce trafiły szparagi białe. Od razu wymyśliłem w jaki sposób je podam. Powstała wspaniała kolacja, do zrobienia której zapraszam również Was. Składniki: 10 białych szparagów 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 4 jajka 1 łyżka octu
Jacob TastesDziś chciałabym zaprosić Was na pyszne ciasto drożdżowe z serem i miętą. Drożdżowy rogal miętowy z białym serem powstał pewnego wieczora w przypływie chwili i… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie „Jakubiak lokalnie” (nagroda w postaci książki „Jakubiak lokalnie”). Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym „strzałem(...)Spróbujcie i Wy. Zapraszam na pysznego drożdżowego rogala miętowego z białym serem. Składniki: Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła Farsz: 250 g półtłustego białego sera 8 łyżeczek cukru
Słodkie okruszkiroku, których bez żuru sobie nie wyobrażam: 1. stycznia i Święta Wielkanocne. Nic wtedy nie smakuje tak dobrze, jak pachnacy wędzonką i majerankiem żurek "na bogato" z marchewką, białą kiełbasą, jajem i ziemniakami :) W tym roku postanowiłam sama przygotować zakwas. I choć miałam w związku z tym duże obawy (tak samo jak z piernikiem staropolskim), okazały się one zbyteczne(...)Żurek wielkanocny: 2 litry wody 1 por kawałek selera 2 korzenie pietruszki 1-2 marchewki natka pietruszki kilka suszonych grzybków 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 400 g białej kiełbasy 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g boczku wędzonego 1-2 szklanki zakwasu (przepis ponizej) 2 łyżki smietany 12% 2 łyżki tartego chrzanu 2 czubate łyżki
Zawsze głodna!też doskonały moment na wykorzystanie mrożonych zapasów. Dzisiaj przedstawiam wam mini-serniczki z nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado, który jak dla mnie ma bardziej delikatny i subtelny smak niż zwykły biały cukier . Oczywiście jeśli nie macie w kuchni tego cukru możecie użyć trzcinowego, ale dodatek Muscovado nada serniczkom piękny kawowy kolor. Przepis nie jest skomplikowany a efekt zachwyci zarówno miłośników sernika(...)krotnie zmielonego 75 g ciemnego cukru typu Muscovado 50 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g białej czekolady w wiórkach lub startej na grubych oczkach 2 jajka (duże) ok 200 g truskawek wcześniej rozmrożonych pokrojonych na plasterki Do dekoracji : posypki Delecta 250 ml schłodzonej
vaniliowoczekoladowarynku dostępne są trzy rodzaje komosy, sprzedawanej jako coś w rodzaju kaszy: biała - najpopularniejsza, charakteryzuje się łagodnym i lekko słodkim smakiem czerwona - zachowuje lepszy kształt po ugotowaniu niż biała, najbardziej wartościowa pod względem składników mineralnych i błonnika czarna - najrzadsza, bardziej ziemista i słodsza niż biała Do dzisiejszego przepisu użyłam komosy białej, ale z powodzeniem możecie użyć
Powiedz dietom nieDzisiaj powstał kolejny koktajl, tym razem jednak dla dorosłych, bo z białym winem alzackim, to moje ulubione ostatnio. Wyszedł bardzo smaczny, z wyczuwalną nutką wina. Na blogu nazbierało się już sporo koktajlowych przepisów za cały rok, jest w czym wybierać, a moja głowa wciąż pełna nowych pomysłów na przepisy. Koktajl owocowy z białym winem i miodem Składniki: 1 porcja(...)banan 2 kiwi białe półwytrawne wino 1/2 łyżeczki płatków owsianych miód Przygotowanie: Do blendera kielichowego przekładamy obrane i podzielone na mnijesze kawałki owoce, wlewamy białe wino i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej wina, na koniec dodajemy do smaku miód. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniapojemników, który pozwala mi uniknąć rozprzestrzeniania się aromatu serów pleśniowych w całej lodówce. Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór wina. Do serów łagodnych, miękkich, twarogowych i z porostem białej pleśni najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan. Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe(...)fetą np. Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom smakowym gości :) sery twarde
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłodka, biała czekolada! W końcu owoce i jogurt to dla ciała a czekolada dla ducha, prawda? Nie ważne... ważne, że smakuje pysznie! Mniaaam! Jogurtowy deser z mango i białą czekoladą Składniki: mango, 100 g (tabliczka białej czekolady), 10 herbatników, 400 g jogurtu naturalnego. Wykonanie: Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mango obieramy, połowę kroimy(...)kostkę a połowę blenderujemy na mus. Pokrojone w kostkę mango układamy na dnie kubeczków. Jogurt naturalny miksujemy z białą czekoladą i przykrywamy nim mango. Herbatniki mocno kruszymy i posypujemy nimi jogurt. Na wierzch deseru nakładamy po łyżce musu z mango. Smacznego
paapilotkaanich najczęściej: - RYŻ NATURALNY (brązowy): jest to ryż pełnoziarnisty, a więc zachowuje wiele cennych minerałów i witamin znajdujących się w otoczce. I oczywiście błonnik, którego ryż biały ma znacznie mniej. Ryż ten ma lekko orzechowy posmak, jest bardziej twardy od białego. Świetnie nadaje się do sosów warzywnych lub jako dodatek do surówek(...)Czas gotowania: 35 minut - RYŻ CZERWONY: również ryż pełnoziarnisty, z łuskami koloru czerwonego. Znany głównie w kuchni tajskiej i filipińskiej. Jest bogatszy w składniki mineralne i witaminy niż ryż biały. Jego spożywanie poprawia odporność i kondycję organizmu. Ma orzechowy posmak, jest jednak słodszy od ryżu brązowego. Świetny zarówno w daniach na ciepło, jako dodatek do curry czy surówek
Wegańska kuchnia orientalnaszampan zawsze stał w wiaderku z lodem, zaś kieliszki napełniane były maksymalnie do ¾ wysokości. Kieliszek powinien być trzymany za nóżkę, aby nie rozgrzewać dłonią alkoholu w jego wnętrzu. Wino białe Do wina białego stosowane są kieliszki stosunkowo smukłe, wykonane z bardzo cienkiego szkła, na wysokiej nóżce. W przypadku win lekkich, stosowane są kieliszki o rozchylającej się krawędzi, zaś w przypadku(...)cięższych, które wymagają większej przestrzeni w kieliszku, najlepszym będzie kieliszek o kształcie bardziej bulwiastym. Wino białe najlepiej powinno być serwowane po posiłku, zaś kieliszki powinny być wypełnione maksymalnie do połowy czaszy. Wino czerwone Wina czerwone powinny być serwowane w kieliszkach na nieco krótszych nóżkach, wykonane z cienkiego szkła, a nieco większe czaszy, niż w przypadku kieliszków do wina białego. Jedynie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia