Wołowina i tuńczyk??? Dla nas smaczne i niekonwencjonalne połączenie smaków. Składniki 1kg wołowiny (najlepiej ligawy) 200 g tuńczyka w oleju cebula duża marchew mały seler por (biała część) 500 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 4 łyżki majonezu 2 łyżki kaparów olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wołowinę oprószamy solą
R'n'G Kitchenrobiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano. Składniki 8 szt białej cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 2 żółtka 100 g startego żółtego sera(...)sól pieprz biały sok z cytryny Przygotowanie Cykorie oczyściłem, usunąłem gorzkie głąbiki. Opłukałem, włożyłem do garnka ze stopionym masłem, posoliłem, skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii. Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem
R'n'G Kitchenpenne 1 średni brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 % 100 g sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa blanszowałem ok. 4 minuty. Na głębokiej patelni rozgrzałem oliwę, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek(...)podsmażyłem go 2 minuty. Zmniejszyłem ogień, wlałem śmietanę, wrzuciłem pokruszone kawałki sera, zagotowałem cały czas mieszając, aż ser się rozpuścił. Doprawiłem sos gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. Dodałem odcedzone warzywa i ugotowany makaron
R'n'G Kitchennaturalnie ukiszonej kapusty, którą mogę wykorzystać go do innych potraw, ale mogę nią również obdarować innych. Domowa kapusta kiszona z kminkiem Składniki (na 1 litrowy słoik): 1 kg zielonej (białej) kapusty 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki sóli morskiej woda destylowana Dokładnie umyć kapustę. Kapustę posztakować na cienkie paski (im cieńsze tym szybsza fermentacja) . Dodać do kapusty kminek, sól
Jem więc Jestemząbek czosnku 2 czubate łyżki masła 2 serki topione po 100 g użyłam Mońki 2 łyżki słodkiej śmietanki 22% sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz biały do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania: Pory i sałatę myjemy, czosnek i cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę(...)minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz białym pieprzem, zaciągamy śmietaną. Podajemy posypaną np natką pietruszki. Smacznego;-) Ps.Zapraszam do krainy pysznych serów Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach gdzie znajdziecie szeroki asortyment serów typu holenderskiego czy szwajcarskiego, o wysokich walorach
Wanilia i Kardamonziemniaków. Wszystkie składniki są tanie a wykonanie jest proste i szybkie. Świetnie się sprawdza jako ciepły posiłek po pracy w zimowych miesiącach. Qchnia po prostu Składniki: 1 średnia biała kapusta 4 kawałki kiełbasy (około 70 dag) 1 cebula 1 duży koncentrat pomidorowy papryka ostra i słodka w proszku sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, wkładamy
Qchnia po prostupieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię(...)lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki drobiowe przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamonpropozycję dla siebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę(...)właśnie oliwą i posypanym oregano. Nie uwierzycie jak taka prosta przekąska, z dobrej jakości oliwą i świeżym oregano smakuje wybornie :) Zobaczcie jak wygląda taka grecka winiarnia. Wino Melitis, białe, półsłodkie - Mój faworyt pośród 15 degustowanych smaków i aromatów :) Po degustacji 15 rodzajów win, uśmiech od razu większy :D CIĄG DALSZY NASTĄPI ... W kolejnej części posta zwiedzimy kolejne restauracje
Mój Smak na ŻycieZALEWA: 1 litr wody 4 łyżeczki soli morskiej DO SŁOIKA; 3 ząbki czosnku 1 kawałek chrzanu 2 kwiatostany kopru 1 łyżeczka gorczycy białej Po nafaszerowaniu można zalać je zalewą słodko-ostrą z odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE: Liście myjemy i osuszamy. Układamy po 10 sztuk liści na kupkę i zawijamy nitką(...)już zawiniemy, to wkładamy do wyparzonego słoika. Dokładamy czosnek, chrzan, gorczycę i koper. Zalewamy roztworem solankowym. Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni, a następnie po pojawieniu się białego osadu i zmętnieniu wody wynosimy do zimnej piwnicy. Liście faszerujemy jak chcemy... soczewicà, pilawem, bulgurem, i czym nam się tylko wymarzy
Zainspiruj się kuchniąkalafior pęczek szparagów 6 ząbków czosnku 2-3 nieduże kiełbaski chorizo ulubiony żółty ser (opcjonalnie) sos beszamelowy: dwie łyżki masła dwie łyżki mąki szklanka mleka gałka muszkatołowa parmezan biały pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Warzywa dokładnie umyć. Kalafior i brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Ze szparagów pozbyć się zdrewniałych części, a pozostałą część przekroić na połówki. Zagotować lekko osoloną wodę(...)czas mieszać, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Trzymać na palniku aż do momentu zgęstnienia sosu, powinien mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być dobrze doprawiony ponieważ warzywa mają bardzo delikatny smak. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Chorizo pokroić w cienkie plasterki i poutykać między warzywami
DefinicjaSmakusprawdzi się idealnie niemal na każdą okazję :) Dodam, że ciasto świetnie będzie smakowało również w wersji wiśniowej i malinowej, można też pokombinować z musem i zrobić go na bazie białej czekolady, a środek wykonać np. na bazie borówek. Możliwości jest bez liku :) SKŁADNIKI (tortownica o średnicy 23 cm i wysokości 7 cm) biszkopt 2 jajka 70g cukru(...)soku z pomarańczy 2 pomarańcze 2 opakowania galaretki pomarańczowej Delecta cukier opcjonalnie mus czekoladowo rumowy 300g mascarpone 100g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 50 ml białego rumu/ wódki /whiskey SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Oddzielamy bialka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, ale nie zupełnie sztywną (bo biszkopt wtedy opadnie). Ciągle miksując dodajemy cukier po łyżce. A na koniec
DefinicjaSmakupyszne mleczno - orzechowe smarowidło do kanapek, herbatników, czy naleśników, to zdecydowanie mój najulubieńszy przepis w ostatnim czasie :) Biała nutella łączy w sobie smak delikatnych nerkowców, aromatycznej wanilii i mleka w proszku, dzięki któremu masa ma ten wspaniały mleczny smak. Każdy łasuch powinien jej spróbować, gwarantuję że nie zawiedzie się jej smakiem. Ale uważajcie, bo jest niesamowicie uzależniająca
DefinicjaSmakuTylko nie próbujcie gorącego ,można poparzyć język .Można go wykorzystać do polania lodów ,do tart i na wierzch ciast czy innych deserów . Składniki : 100 g brązowego cukru ,jeśli użyjecie białego karmel będzie jaśniejszy . 200 g śmietanki 18 % 1 łyżka masła Najlepsza do przygotowania karmelu jest patelnia z białym środkiem i grubym dnem .Widać dokładnie jak rozpuszcza się cukier i kiedy
Ladylaura.wymyślam, łączę smaki. Może coś z tego będzie :) Akurat ta grejpfrutowa nalewka nie wymaga łączenia zbyt wielu smaków, ale zapowiada się ciekawie. Dobrze rokuje :) 6 grejpfrutów 0,75 l białego wytrawnego wina 0,5 l spirytusu 95% 200 g cukru suszona skórka z 1/2 pomarańczy Grejpfruty dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę. Musimy to zrobić delikatnie żeby nie zetrzeć(...)albedo, czyli tej białej warstwy pod skórką. Albedo jest gorzkie, zepsuje smak nalewki. Z otartych owoców wyciskamy sok. Sok przelewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy na malutkim ogniu. Cały czas mieszamy. Chodzi o to, że w ciepłym soku cukier się łatwiej i szybciej rozpuści. Studzimy i przelewamy do dużego słoja. Wlewamy również wino i spirytus. Dorzucamy startą
Marder&Marder Manufacturemusimy ocenić jego jakość i czystość, to samo dotyczy ust. Jest też ogólna ocena - finezja wina, jego złożoność i długość. Na zajęciach próbowaliśmy 8 różnych win - od białego musującego, przez różowe i czerwone. Rozróżnialiśmy smaki i różnice między winami beczkowanymi i tymi butelkowanymi. Zostaliśmy przyuczeni co to konkretnie jest wino, jaki jest jego skład, jak powinna wyglądać odpowiednia dekantacja wina(...)temperaturach, pozycjach i pomieszczeniach. Padło wiele nowych słów jak terroir, apelacja czy choociażby winifikacja. Słuchaliśmy o odmianach, szczepach winogron czy o elementach winnego grona. Poznaliśmy najpopularniejsze odmiany winogron - zarówno białych, jak i czerownych, ich pochodzenie, występowanie i charakterystykę. Wiemy już jak są serwowane wina, wiemy, że są odpowienie rodzaje butelek dla rejonu. Jakie rozróżniamy rodzaje zamknięć i jakie powinny być
Plate of Joy