wzrasta konsumpcja nie tylko gęsiny, ale także najsłynniejszego rogala świętomarcińskiego. Ja go nazywam rogalem "na bogato": jeden rogal waży 250 g, po brzegi wypełniony jest słodkim nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiek mega kaloryczny, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) W poszukiwaniu oryginalnego przepisu natknęłam się na informacje, że tradycyjny rogal powinien być wytwarzany z najwyższej(...)jakości składników: białego maku, wanilii, masła, mielonych daktyli lub fig, rodzynek, śmietany i skórki pomarańczowej (nie wiem jak to się ma do oficjalnej, opatentowanej receptury, która w swoim składzie podaje m. in. margarynę zamiast masła i aromat migdałowy, a wiadomo, że tym składnikom daleko do wysokiej jakości) . Najbliższy ideału był przepis znaleziony na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki i z tego
Domowa Cookierenka Agidania potrzeba nam: 4 duże jabłka (Ligole lub Championy) 1 podwójna pierś z kurczaka paczka migdałów w płatkach (150g) garść orzechów włoskich sok z połowy cytryny pół lampki słodkiego białego wina 100-150 g kaszy kuskus 100 g suszonych moreli 4 cm świeżego imbiru łyżka masła litr lekko posolonego wrzątku Na początek jabłka, trzeba je dobrze przygotować odetnijcie górę(...)krojoną w drobną kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy. Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy
Kuba Gotujeporowej lub wyraźnego w smaku sosu np. czosnkowego . Składniki: (na około 12 małych kotlecików) 100 g białego ryżu (u mnie w woreczku) 1 szklanka płatków owsianych górskich 1/2 szklanki mleka + 1-2 łyżki * 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia około 1 1/2 łyżki oliwy
Słodkie okruszkismaku- u mnie suszona pietruszka szczypta chili w płatkach do smaku 4 łyżki oliwy Sos beszamelowy: 5 dag masła 5 dag mąki pszennej 600 ml mleka szczypta pieprzu białego do smaku sól do smaku szczypta gałki muszkatołowej do smaku Sposób wykonania: Fileta z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy ulubionymi ziołami i solą do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy(...)wsypujemy mąkę i chwilę przesmażamy, powoli wlewamy mleko cały czas mieszając aż do zagotowania, gdyby okazał się za gęsty dolewamy mleka i ponownie zagotowujemy, doprawiamy sos do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym
Wanilia i KardamonGeneralnie chodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej) i zjeść coś (czytaj pasztet z sosem tatarskim, śledzie, białą kiełbasę). Trochę taki fast food zakrapiany procentami. Łubu Dubu we Wrocławiu, w porównaniu do tych powyższych, poszło o krok dalej. Menu w lokalu jest bardziej rozbudowane i jest(...)porządnie odsączone z tłuszczu i niegumowate w środku. Na uwagę zasługuje farsz do pierogów, który nie był zmiksowany na jednolitą masę ale wyraźnie było czuć i widać kawałki sera białego, który w dyskretny sposób przemycał swój smak. Z kolei schabowy był porządnie doprawiony i nad wyraz soczysty, nietwardy. Żeberka mięciutkie, mięso odchodzące bez problemu od kości. Oczywiście wszystko obsypane
Right Behind The Kitchendużą porcję: 1 pierś z kaczki ze skórą 1 łyżeczka soli gruboziarnistej najlepiej morskiej lub kamiennej 3-4 łyżki oleju rzepakowego do smarzenia na marynatę: 100 ml słodkiego wina białego lub japońskiego wina Mirin 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) szczypta soli dodatkowo na surówkę: ogórek śwież (pokrojony(...)kuchenne wino Mirin. W tej chwili bez problemu do kupienia w markecie, w małych buteleczkach z przeznaczeniem kulinarnym. Jako suchych przypraw użyłam nasion kolendry, 4 kolorowego pieprzu (czerwony, czarny, biały i zielony) oraz sekretna ostatnia przyprawa czyli pieprz seczuański . Co niektórzy wymawiają syczuański, no ale teraz to nie ważne. Warto go poszukać w sprzedaży w całości czyli nie zmielony
Sztuka gotowania w/g Samirywydawać. Purchawki, purchawice i czasznice to grzyby w przeważającej części jadalne, chociaż warunkowo. Tym warunkiem jest ich dojrzałość. Do zebrania i zjedzenia nadają się owocniki bardzo młode i zupełnie białe w środku. Z czasznic oczkowatych jada się tzw. glebę czy górną część takiego grzyba obraną ze skórzastej błony. Pokrojone w plasterki i usmażone są naprawdę bardzo smaczne i przy okazji(...)spróbujcie. Można też ten ich biały środek ususzyć i zmielić na przyprawę do potraw. To co, odważycie się? Dużo "dziwnych" grzybów nadaje się do jedzenia i mało kto je zbiera. Taki galaretek kolczasty , np. zamarynowany, smakuje bardzo ciekawie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOpis: Drink Cuba libre to jeden z najpopularniejszych drinków na świecie. Spotkacie go praktycznie w każdym pubie, klubie oraz w wielu innych miejscach. Składa się on z białego rumu oraz limonki ale można również użyć brązowego rumu. Na zdrowie! Składniki: 40 ml białego rumu około 150 ml coca coli kilka cząstek limonki lód Sposób wykonania: Na początek do szklanki wyciskamy(...)kilka cząstek limonki następnie dodajemy około 40 ml białego rumu całość dopełniamy Coca Colą i dekorujemy cząstką cytryny Przepis Wideo: Drink Cuba Libre By Adam Published: Prep time: Cook time: Total time: Yield: Serving size: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced : 1 3/4 cup ...Directions: ... Artykuł Drink Cuba Libre pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle
Drinkologiarzeką San; Mazurów - zamieszkałych między wsią Machowa a Ropczycami; Rzeszowiaków - zamieszkałych między Sędziszowem Małopolskim a rzeką San; Pogórzan , dzielących się na: Pogórzan Zachodnich - zamieszkałych między rzeką Białą a linią rzeki Wisłoka po Jasło; Pogórzan Wschodnich - zamieszkałych od linii rzeki Wisłoka po linię rzeki Wisłok i miasto Brzozów; Zamieszańców - wsadzonych jakby klinem między Pogórzan Zachodnich i Wschodnich(...)własnego domu, dla innych jest czymś zupełnie nowym, ciekawym, a często również wyjątkowym. Z mojego dzieciństwa pamiętam pierogi z grysikiem na słodko, ryziok (placek drożdżowy z ryżem), biały barszcz zabielany śmietaną i jeszcze kilka innych przysmaków, które były kiedyś częścią codziennego dnia, a które odchodzą w zapomnienie. Chciałabym od czasu do czasu zamieścić na blogu przepisy kuchni podkarpackiej, które
Trzeci talerzświeżych drożdży ciasto właściwe: 700 g mąki pszennej 350 ml letniej wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 15 g świeżych drożdży dodatkowo: 3 łyżki mleka 25 g białego maku 25 g czarnego sezamu do gotowania: 3 l wody 1 łyżka miodu Drożdże na zaczyn rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin, żeby(...)wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować mlekiem i obsypać makiem i sezamem. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Do moich bajgli użyłam białego maku i czarnego sezamu - taki miałam kaprys. Zresztą, smak białego maku po prostu uwielbiam! Można użyć tych posypek w bardziej tradycyjnych odcieniach; można też je pominąć lub postawić na coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzewart jest grzechu. Składniki: 1 brokuł Woda Sól Sos 100 ml bulionu warzywnego 3 czubate łyżki śmietany 18% gęstej 1 łyżka masła 50 gram serka topionego śmietankowego Pieprz biały mielony Wykonanie: Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( tak aby był lekko al dente ). Do garnka wlewamy bulion ( można użyć wody + odrobinę bulionu z kostki ), dodajemy śmietanę. Porządnie mieszamy(...)trzepaczką. Następnie dodajemy masło i serek topiony. Całość gotujemy, mieszamy, doprawiamy białym pieprzem. Gotujemy tyle czasu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji ( będzie lekko gęsty ). Ugotowany brokuł polewamy przygotowanym sosem. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewyjest genialny dla mnie, uwielbiam limonki, uwielbiam miętę :) Ta wersja smakuje mi bardzo i przy niej pozostanę już na bardzo długo. Ja piłam wersję alkoholową, nie miałam w domu białego rumu, więc użyłam tego ciemniejszego i też było pysznie. Dziecku przygotowałam wersję bez alkoholu, ale o tym w poście Woda Mojito. Tak więc przedstawiam Wam Mojito według Blondynki, więc(...)drink: 40 ml rumu 1 łyżka cukru trzcinowego woda mineralna gazowana kilka gałązek mięty 1/2 limonki kruszony lód Wykonanie: Limonce odcięłam tak zwane dupki :) Przekroiłam wzdłuż na pół, wycięłam białe błonki, czyli te które przechodzą przez środek owocu. Następnie połówkę ostrym nożem pokroiłam na pół centymetrowe kawałki. Limonkę wrzuciłam na dno buteleczki, z której zamierzałam pić. Wsypałam cukier i ugniotłam
Blondynka GotujeZupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 800 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw(...)Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krem podajemy z grzankami i posiekana natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki