osłodę dnia serwuję Wam dzisiaj deser. Baaaaaardzo słodka propozycja! :) Konfitura wiśniowa oblana białą czekoladą. Jeśli ktoś chce, aby deser był mniej słodki to konfiturę można zastąpić świeżymi owocami i zmniejszyć warstwę białej czekolady, a zwiększyć ilość owoców. Składniki na deser: konfitura wiśniowa z białą czekoladą (1 porcja): 2 - 3 łyżki konfitury wiśniowej 4 - 5 rządków białej czekolady 1/2 lub cały rządek czekolady mlecznej 2 listki mięty Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Nałożyć na spód naczynia konfiturę wiśniową, zalać przestudzoną białą czekoladą. Przyozdobić wiórkami mlecznej czekolady i dwoma listkami mięty
Karola gotujekrem jaglany z herbatą matcha, podany z wegańską białą czekoladą~ Biała czekolada i herbata matcha - co za połączenie! Polecam spróbować, jest idealne! I ta biała czekolada...w e g a ń s k a biała czekolada! ♥♥♥ Nie przepadam za słodkimi czekoladami - inna niż z zaw. 90% kakao może dla mnie nie istnieć, tym bardziej nigdy(...)zakupu podkusiły mnie pozytywne opinie innych osób. Nie żałuję! Co prawda się zasłodzilam, ale ta czekolada jest boska! Moja mama stwierdziła, że smakuje zupełnie jak "normalna" biała czekolada :) Ahh zapomniałam dodać - oczywiście firmy IChoc :) Na YouTube pojawił się filmik z hiszpańskimi widoczkami - jeśli macie ochotę zachecam do obejrzenia :) I na prawdę polecam - bo zobaczyłam wiele wspaniałych miejsc ♥ SUBSKRYBUJ
breakfast of dreamsKolejne połączenie zielonej herbaty Matcha i białej czekolady. Nic na to nie poradzę, że to połączenie zauroczyło mnie smakiem. W sumie to nie tylko mnie :) Ostatnio lubię stac w kuchni uciapana po łokcie czekoladą. Moje dziecko też mnie taką lubi, bo w efekcie dostaje fajne desery czekoladowe. Crispearls Białe. Co to jest? To maleńkie herbatnikowe ciasteczka oblane(...)sosów. Tu jako miseczki na słodycze. Wpadnijcie do sklepu www.kupszklo.pl - zdziwicie się na widok cen, bo są przystępne dla każdego! Polecam. Składniki na taflę 22x12 cm: 300 g białej czekolady (ja użyłam białej w kaletkach Callebaut z pralinkowego raju Patiseka.pl) 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka herbaty Matcha Skworcu 3 garście Crispearls Białe Callebaut Wykonanie: Odmierzyłam
Blondynka Gotujenadal było super. Dodałam śmietankę i wtedy masa się zważyła. Zmarnowałam już w sumie 4 białe czekolady. Jednak podjęłam ostatnią próbę. Tym razem nie dodałam śmietanki i wszystko się udało. Ufff! Dla kogo: dla szykujących przyjęcie dla mających do wykorzystanie resztki ciasta dla lubiących białą czekoladę Składniki na masę biszkoptową: 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy) 125g sera mascarpone(...)Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej . Ciasto zmiksować z serkiem i czekoladą na gładką masę. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta utoczyć kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Odstawić do lodówki do schłodzenia. Zacząć przygotowywać polewę. Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
Mania Wypiekaniaprzepyszną tart ę, której nie może zabraknąć w wiosenno-letnim menu. Tarta na kruchym, kakaowym cieście z delikatnym kremem na bazie ricotty i białej czekolady z dodatkiem świeżych malin skusi niejednego łakomczucha ;) S ł odki smak białej czekolady, gorzki smak kakao a do tego soczyste, kwaśne maliny... wszystkie składniki łącz(...)risultato eccezionalmente squisito. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI Kruche ciasto 280 g mąki pszennej 140 g masla 100 g cukru pudru 30 g kakao 3 żółtka Nadzienie z białej czekolady 450 g ricotty 100 g białej czekolady 40 g cukru pudru 1 białko Dekoracja 100 g białej czekolady maliny **** INGREDIENTI Pasta frolla
La grande e la piccola cuocaświatłem - z piekarnika wyszły po 20:00. Przepis, który widzisz poniżej to niezupełnie te ciastka brownie, które piekłam poprzednie dwa razy. Owszem, były czekoladowe, były z białą czekoladą, ale tym razem zainspirowałam się przepisem Ani z nietylkopasta.pl - w jej przepisie znalazłam dodatek jagód goji i zastanawiam się teraz, dlaczego sama nie wpadłam na ten pomysł :D wyszły pyyyszne! Spróbuj(...)dużej ilości dominującej smakiem gorzkiej czekolady, a niedużej cukru są mało słodkie. Słodkość dopasuj do swojego gustu - bardziej posłódź lub zastąp część gorzkiej czekolady mleczną. Ciastka brownie z białą czekoladą Składniki: 210 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 2 duże jajka 2 czubate łyżki kakao 50 g masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Kolorowy Przepisownikochłodę proponuje sernik na zimno. Na blogu jest wiele pomysłów ale zrobiłam kolejny bo serniczki cieszą się u mnie dużym powodzeniem. Tym razem wersja z granatem i białą czekoladą. składniki: spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła masa serowa z białą czekoladą 1 kg zmielonego sera 200 g białej czekolady 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki(...)mleka 3 łyżki żelatyny oraz 1 duży granat 3-4 kostki białej czekolady Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki zmielić na pył i połączyć dokładnie z roztopionym masłem. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wstawić do lodówki. Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( w misce na garnku
Monia miesza i gotujerodzynek - 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - 600 g mlecznej czekolady E.Wedel - 400 g pasty z orzechów laskowych Na dekorację: Ganasz z białej czekolady: - 200 ml śmietanki 36% - 50 g miodu - 400 g czekolady białej mlecznej E. Wedel - 40 g masła PRZYGOTOWANIE: Torcik Wedlowski pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Czekoladę mleczną połamać i roztopić w kąpieli wodnej do temp(...)pastę z orzechów laskowych, roztopioną czekoladę mleczną i dalej mieszać, aby masa się połączyła. Masę przełożyć do foremek na pasztet,w stawić na 2h do lodówki. Ganasz z białej czekolady: Białą czekoladę, śmietankę i miód zagotować. Gorącym płynem zalewamy białą czekoladę i pozostawiamy na 5 minut. Ganasz dokładnie mieszamy. Gdy osiągnie temp. 30 stopni C, dodajemy masło
SMYKWKUCHNIPuszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa(...)łyżek likieru kokosowego Canari 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych 4 łyżki cukru pudru Poncz: 150 ml przegotowanej wody 150 ml likieru kokosowego Canari Masa z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób wykonania: CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec
Wanilia i Kardamondobrej białej czekolady Składniki sosu czekoladowego: 50 g dobrej jakościowo czekolady gorzkiej (72% kakao) 40 g mleka (+ parę łyżek w razie potrzeby) Przygotowanie: Przygotować mus: 25 g śmietanki i 25 g mleka zagotować wraz z listkami mięty i połową gałązki rozmarynu (drugą połowę zachować). Zdjąć z ognia. Dodać białą czekoladę, połamaną na kawałki. Cały czas(...)białej czekolady. Polać sosem czekoladowym. Udekorować listkiem mięty. Mus można również podać w małych kieliszkach lub na małych talerzykach: Na małe talerzyki rozsmarować małą ilość sosu czekoladowego. Łyżką nabrać mus rozmarynowo-miętowy i przy pomocy drugiej łyżki delikatnie układać na talerzykach. Polać sosem, posypać pokruszoną czekoladą karmelową. Udekorować listkiem mięty. The post Rozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady
Moja Delicjapowietrze i pospacerować. Podrzucę Wam jeszcze jeden przepis na babkę. Smakuje wyjątkowo pysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko cukrem pudrem albo polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Inspirowałam się przepisem z gazetki "Wielkanoc najlepsze przepisy", ale całkowicie(...)piec jeszcze 10 minut do suchego patyczka. Zostawić w formie przez 15 minut, po czym wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą ze śmietaną kremówką, lekko przestudzić i udekorować polewą babkę. Posypać skórką pomarańczową. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychtylko :) Ja zaczęłam już przekopywać tony przepisów na świąteczne smakołyki, a Wy? Jeśli jeszcze nie wybraliście świątecznego menu, może zdecydujecie się na wspaniały mazurek z kremem z białej czekolady i jagodami? Z całego serca polecam! Jest słodziutki, kremowy i przełamany idealnie lekką kwaskowością jagód! Biała czekolada i jagody? Zdecydowanie duet idealny, który musi u Was zagościć! :) Mazurek(...)puszystej, gładkiej i kremowej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub dla leniuszków w mikrofalówce. Lekko przestudzoną czekoladę wlewamy do kremowej masy i całość miksujemy przez kilka minut. Na przestudzony kruchy spód nakładamy mus jagodowy i dokładnie rozprowadzamy. Na mus bardzo delikatnie umieszczamy kremową masę z białą czekoladą. Pozostałymi jagodami, których nie użyliśmy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo mus, dodałam jeszcze warstwę musu z białej czekolady. Zrezygnowałam z czekoladowych dekoracji (nie lubię temperować czekolady w domu, brakuje mi odpowiedniego sprzętu), zamiast tego postawiłam na owoce, listki mięty i melisy oraz beziki, które pasują chyba wszędzie(...)średnicy 20 cm (ciasto podczas pieczenia rozlewa się na boki). Mus z białej czekolady: 100 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę i namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Kremówkę zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka (białka i żółtka osobno) szczypta soli 1,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka Na krem biały: 600 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki białej czekolady (3x100g) 20 ciasteczek oreo Na krem ciemny: 300 ml śmietanki 30 % 3 tabliczki mlecznej czekolady Przygotowanie: Najlepiej dzień wcześniej wieczorem: Z ciasteczek wyjąć nadzienie, które następnie przełożyć na miskę(...)śmietankę przelać do nadzienia z ciasteczek i mieszać do momentu połączenia składników. Ostudzić i chłodzić w lodówce - najlepiej całą noc. Podobnie postępować w przypadku z białą i mleczną czekoladą. Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Mleczną czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą
My sweet a life