Mój mąż wielbiciel ostrych smaków, spróbował niedawno adżiki przywiezionej z Gruzji i zakochał się. Długo nie czekaliśmy. I oto powstała nasza własna, podobno pyszna i bliska
Polska ZupaGravlax to tradycyjne dla kuchni skandynawskiej danie przyrządzane z surowego łososia marynowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku, ale popularne są też przepisy z różnymi
Smakowity Blog KulinarnyJabłka zapiekane pod bezą (Porcja jednoosobowa) Za oknem jest ponuro i deszczowo, więc dzisiaj chcąc trochę poprawić sobie nastrój przygotowałam dietetyczne ciasto bezowe. Przygotowanie całości zajmuje
Moja MichaBarszcz czy grzybowa, co gości na waszych wigilijnych stołach? U mnie i jedno i drugie! Tak było w moim rodzinnym domu i tak jest teraz u
Polska ZupaTen przepis, to jest wcale coś nowego co pojawia się na blogu, czyli pierwszy przepis z kaszą jaglaną! Myślę, że napewno nie ostatni. W dodatku jest
Kuchnia ŁukaszaPropozycja podania śledzia w jogurcie. Ponieważ śmietana mi nie służy, wybrałam jogurt. Smakują najlepiej po dwóch dniach od przygotowania. filety śledziowe solone a la Matjas
AZgotuj!Na dobry początek zapraszam na pesto. Wyraziste w smaku, kuszące pięknym kolorem i bardzo zdrowym wnętrzem. Prawdziwa witaminowa bomba. Składniki: - pęczek pietruszki - garść orzechów włoskich - 3
Smakuje zdrowoMielonych nasion lnu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Szerszej publiczności kojarzą się najczęściej z bezsmakowym brązowo-szarym glutem. Brązowe nasionka po wrzuceniu do młynka do kawy
Smakuje zdrowoWbrew pozorom nie pachnie metalem i na próżno szukać w niej śrubek. ;) Jest jednak prawdziwą „żelazną damą” wśród innych surówek. A żelazo, jak wiadomo szczególnie tym
Smakuje zdrowoChlebek z kaszy jaglanej to jeden z najczęstszych chlebków goszczących w naszym domu. Wystarczy ugotowana kasza jaglana (polecam zawsze mieć jakiś zapas w lodówce :) mąka i
Smakuje zdrowoNadchodzą niespodziewani goście? Macie mało czasu na przygotowanie deseru? A może po prostu napadła Was ochota na smaczny i szybki podwieczorek? Niezależnie od powodu i okazji
Smakuje zdrowoSwojska! Pyszna! Od razu biorę dokładkę! W weekend robię! :) Takie myśli kłębiły się w mojej głowie, gdy mama poczęstowała mnie jednogarnkowym daniem z przepisu znalezionego w
Smakuje zdrowoIdealne zarówno na wegański obiad (w towarzystwie ziemniaków i surówki), jak i na ciepłe śniadanie czy kolację. Jeśli mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną, ich przygotowanie
Smakuje zdrowoNaszła mnie ochota na małe co nieco. Przeglądając kuchenną szafkę natrafiłam na dawno nie używaną mąkę z jadalnych kasztanów. I tak powstały bardzo jesienne ciasteczka. :) Niewątpliwą
Smakuje zdrowoPasztet z soczewicy powstał na bazie tego, co znalazłam w lodówce, a przyświecała mi zasada "co zrobić, żeby się nie narobić". :) No i oczywiście, żeby było
Smakuje zdrowo