bezglutenowe - 15735 przepisów (strona:41/1049)

Kreolska jambalaya z komosą, krewetkami i kurczakiem 101

Zauważyłam, że Wy, tak jak i ja, bardzo lubicie dania jednogarnkowe. Dlatego dziś wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przepyszną, bezglutenową, pełną smaku jambalayę, którą przygotujecie na jednej patelni. Przepis dość nietypowy, gdyż zamiast ryżu wykorzystałam komosę ryżową. Jest to idealne danie na obiad, kiedy nie chce nam się zmywać po obiedzie ale równie świetnie sprawdza się do lunchbox

Be Fit Be Strong
Owsiane tartaletki z jogurtem i owocami FIT 101

tartaletki z jogurtem i owocami, które świetnie odzwierciedlają powiedzenie „minimum składników, maksimum smaku”. Otóż, do przygotowania ich potrzebujecie jedynie 5 składników i niewielkiej ilości czasu. Zdrowe, niskokaloryczne, bezglutenowe i nieziemsko smaczne, cóż chcieć więcej? Z przepisu wychodzi 12-15 tartaletek. Przy podziale na 12 tartaletek, jedna to około 120kcal, B: 3g, T: 2g, W: 21,6g. Składniki

Be Fit Be Strong
Piszinger – pischinger ze słonym masłem orzechowym i konfiturą 127

innych powideł lub konfitur, byleby były one lekko kwaśne. Na blogu znajdziecie również wersję dla wegan z kremem kakaowym z tofu . Składniki: – 1 opakowanie wafli tortowych pełnoziarnistych lub bezglutenowych (andrutów) – 300g konfitury figowej – 250g mascarpone – 250g masła orzechowego – 1/3 łyżeczki soli Mascarpone łączymy z masłem orzechowym i solą na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą smarujemy

Be Fit Be Strong
Prawdziwe włoskie spaghetti alla carbonara 113

czego jedna to około 498kcal, B: 25,7g, T: 29,4g, W: 54g. Składniki: – 100-150g boczku wędzonego lub podgardla wędzonego – 150g makaronu spaghetti (może być bezglutenowy) – 2 jajka – 2 łyżki natki pietruszki – 20g sera Pecorino lub Parmezanu – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie

Be Fit Be Strong
Skyrnik – sernik za zimno ze skyrów na spodzie z płatków owsianych z borówkami FIT 161

Przy podziale na 12 kawałków, jeden to 166kcal, B: 8,2g, T: 8,2g, W: 15,6g. Składniki na spód: – 1 banan (około 100g) – 100g płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 łyżki erytrolu – 15g oleju kokosowego Składniki na masę serowa: – 450g skyru naturalnego (3 opakowania) – 400ml mleczka kokosowego (1 puszka) – 20g żelatyny + 1/2 szklanki gorącej

Be Fit Be Strong
Bardzo chrupiąca granola z kaszą gryczaną i kakao 110

granolę: – błyskawiczna granola z patelni – domowa granola orzechowa – domowa granola z rabarbarem – granola jabłkowa z orzechami – domowa granola waniliowa Składniki: – 300g płatków owsianych (bezglutenowych) – 120g orzechów włoskich – 100g kaszy gryczanej – 60g wiórków kokosowych – 30g nasion chia – 3 łyżki oliwy (oleju) – 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego

Be Fit Be Strong
Zdrowe domowe ciasteczka „Jeżyki” 168

jest i tym razem. Chciałam wypróbować zrobić ciasteczka na wzór „Jeżyków” i chyba się udało. Przekonajcie się sami! Składniki na 18-20 ciastek: – 200g mąki owsianej (bezglutenowej) – 120ml mleka lub napoju sojowego – 20g miodu/syropu klonowego – 2 łyżeczki oleju kokosowego – 65g daktyli bez pestek – 35g masła orzechowego – 30-40g mix ulubionych

Be Fit Be Strong
Orzechowa tarta z masłem orzechowym 86

masę, schłodzić i voilà. To co, namówiłam Was? Przepis na formę o średnicy 21 cm. Składniki na spód: – 280g ulubionych orzechów (u mnie migdały) – 90g mąki owsianej (bezglutenowej) – 50g kakao bez cukru – 2 łyżki mleka – 1-2 łyżki miodu – szczypta soli Składniki na masę: – 500g jogurtu greckiego – 280g masła orzechowego (u mnie

Be Fit Be Strong
Szybkie orzechowe trufle w czekoladzie 121

genialny przepis na szybkie, orzechowe trufle w czekoladzie. Ich przygotowanie zajmuje jedynie 5 minut, a po kolejnych 5 minutach już możemy rozkoszować się ich smakiem! Są bezglutenowe, wegańskie i ze zdrowych składników. Brzmi ciekawie? Zapraszam do wypróbowania tych wspaniałych trufli! Składniki na 10-12 trufli: – pół szklanki masła orzechowego (u mnie z nerkowców) – 2 łyżki syropu klonowego

Be Fit Be Strong
Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek 226

Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek to moja propozycja na domowy, własnoręcznie przygotowany produkt do ugotowania bezglutenowego żurku wielkanocnego. Zakwas owsiany jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i zdrowy. Jeśli chcecie by zakwas był bezglutenowy, wybierzcie płatki owsiane lub mąkę owsianą z oznaczeniem, że jest bezglutenowa. Do przygotowania tego przepisu możemy użyć płatków owsianych górskich, błyskawicznych lub mąki owsianej. Nastawiając zakwas(...)słoika. Dodajemy sól, czosnek (nakrojony na 4 nie do końca ząbka), przyprawy. Zalewamy ciepłą wodą. Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 dni. Mieszamy codziennie. Artykuł Zakwas owsiany bezglutenowy na żurek pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Najlepsza sałatka à la Cezar 138

porcji: – 400g piersi z kurczaka – 2-3 małe główki sałaty rzymskiej – 50g tartego parmezanu – 1 ogórek szklarniowy – 4 kromki razowego chleba (lub bezglutenowego) – 2 łyżeczki oliwy – 1 mały ząbek czosnku – 1/4 łyżeczki chili – sól, pieprz Składniki na sos: – 2 łyżki majonezu – 150g jogurtu naturalnego – 2 małe ząbki czosnku

Be Fit Be Strong
Bezglutenowy żurek gryczany 137

Bardzo smaczna, popularna polska zupa żurek, tym razem w wersji bezglutenowej – na bazie zakwasu gryczanego. PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY ŻUREK GRYCZANY Składniki na bezglutenowy żurek gryczany: 1 słoik (300-400ml) zakwasu gryczanego 500g białej kiełbasy 500g ziemniaków 1 cebula 1 włoszczyzna 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego sól, pieprz 3 łyżki oleju majeranek jajka(...)twardo do podania – przepis natka pietruszki Jak zrobić bezglutenowy żurek gryczany: Cebulę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy w garnku na oleju. Warzywa obieramy, myjemy. Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przesmażamy minutę. Zalewamy litrem wody, dodajemy pętka kiełbasy, seler, korzenie pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy aromatyczny wywar warzywny

Dorota Smakuje
BEZGLUTENOWE GOFRY Z FRUŻELINĄ JAGODOWĄ I OWOCAMI – pomysł na słodkie śniadanie! 115

pisałam Wam już nie jeden raz! Z owocami, cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, a także te wytrawne czy słone – z dodatkiem ulubionych wędlin czy serów. Ostatnio moja ulubiona bezglutenowa marka Schär „poczęstowała” mnie na gotowymi już goframi bezglutenowymi. I przepadłam! Coś fantastycznego! Smakują świetnie, są delikatne i puszyste. Ja zajadałam je z domową frużeliną jagodową i owocami(...)śmiało możecie przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Spróbujcie! Takie bezglutenowe, gotowe gofry są też świetnym pomysłem do zabrania w trasę! SKŁADNIKI: *bezglutenowe gofry Schär – 4 szt *owoce leśne ( borówki, jeżyny ) *cukier – do smaku *sok z cytryny *mąka ziemniaczana – do zagęszczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Owoce zalewamy odrobiną wody, gotujemy na wolnym ogniu, aż puszczą sok, ale się nie rozpadną

Ostra na Słodko
Owsiane brownie z orzechami włoskimi FIT 131

kawałków, jeden zawiera: 196 kcal, B: 4g, T: 12,5g, W: 17g. Składniki na formę 20 x 25: – 300g jogurtu naturalnego – 140g mąki owsianej (np. bezglutenowej) – 150g gorzkiej czekolady – 40g oleju kokosowego – 30g erytrolu (lub innego cukru) – 2 banany – 1 garść orzechów włoskich, posiekanych na kawałki – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Be Fit Be Strong
Ciasto czekoladowe a’ la Lava Cake 115

urodziny, stąd pomysł na wstawienie pysznego, czekoladowego ciasta. Nie było ono tortem urodzinowym, niemniej jednak zasługuje na dzisiejszą publikację. Ciasto w wykonaniu jest wyjątkowo proste i co ważne – bezglutenowe. Jeżeli lubisz czekoladę jest to ciasto dla Ciebie! Wilgotny środek ciasta rozpływa się w ustach. A w tajemnicy powiem Wam, że najlepiej smakuje na ciepło! Z formy o średnicy 21cm

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania