Sernik w cieście ucieranym 181masę. Następnie wlałam mleko i olej i zmiksowałam do połączenia. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Partiami wmiksowałam ją do utartych jajek. 1/3 ciasta zmiksowałam z kakao. Jasne ciasto przelałam do prostokątnej blachy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na jasne ciasto wylałam łyżką trochę ciemnego ciasta, tworząc esy floresy. Ciasto wstawiłam do piekarnika(...)wmieszałam je delikatnie drewnianą łyżką do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na podpieczone ciasto. Wierzch polałam resztą ciemnego ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam ok 50 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik przestudziłam w uchylonym piekarniku, a następnie wyjęłam na kratkę. Wystudzony sernik polałam polewą. 3 łyżki śmietany podgrzałam i rozpuściłam w niej gorzką
Waniliowe Improwizacje
Babeczki Smętarne na Halloween 139cukru ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(opcjonalnie) szczypta soli 190 ml (¾ szklanki) maślanki 125 ml (½ szklanki) oleju 1 jajo ½ łyżki octu winnego Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, lub przygotować podwójne papilotki. Do dużej miski przesiać mąkę z kakao, cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, kawą i solą. W drugiej misce roztrzepać rózgą(...)maślankę olej jajo i ocet. Wymieszać do połączenia. Mokre składniki wlać do suchych, szybko wymieszać (lub krótko zmiksować), tylko do połączenia składników. Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec ok 20 minut w 180°C bez termoobiegu. Wystudzić na kratce. Dekoracja: 200 g kajmaku w temperaturze pokojowej 100 g czekolady cukrowe kości, czaszki do posypania Jedną babeczkę pokruszyć na drobne kawałki
Pełny talerz
CIASTO Z OWOCAMI LAST MINUTE 194WYKONANIE Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. bez termoobiegu. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Truskawki kroimy w dużą kostkę, maliny i borówki pozostawiamy w całości. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
cool and minty
Imprezowe roladki szpinakowe last minute 217sklejamy. Rulon malujemy mlekiem i kroimy na plastry o szerokości około 3 cm. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, malujemy mlekiem, a na wierzchu układamy orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez 45 minut, aż ciasto się zarumieni. Podajemy na ciepło lub na zimno
Kulinarne przygody Gatity
Piernik z mascarpone 220drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160° z termoobiegiem (w 180° bez termoobiegu) przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone chwilę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto(...)wyrównujemy, jeśli przy pieczeniu wyrosła nam na środku górka to ją ścinamy. Dzielimy je na pół. Na dolną część wykładamy 2/3 mascarpone i równomiernie je rozsmarowujemy. Przykrywamy górną warstwą ciasta, którą pokrywamy resztą masy. Piernik możemy posypać drobno pokruszonym ciastem, które ścięliśmy lub posypać startą czekoladą. Smacznego Artykuł Piernik z mascarpone pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 342wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto nie miało „czuba”. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170°C bez termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne, aby nie miały zakalca. Całkowicie wystudzone biszkopty marchewkowe kroimy wzdłuż
Poezja smaku
Pełnoziarniste bułeczki czekoladowo-cynamonowe 203ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z farszem, a kończąc na boku bez nadzienia - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki . Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić(...)napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco i nie będą się przypalać od góry . Piec w temp. 200C ok 10 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany - u mnie bez termoobiegu; opcja góra-dół; na środkowym poziomie - następnie zmniejszyć temp. do 160C i dopiekać kolejne 10 min. Po upieczeniu zdjąć z blachy
Grunt to przepis!
Chmurka Truskawkowa 468przygotowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wymiary 40*20) i równamy za pomocą namoczonej olejem ręki, lub łyżką. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 17-20 min do zrumienienia się. Po upieczeniu całkowicie ostudzamy. Póki ciasto się studzi zabieramy się za zrobienie bezy . Białka ubijamy na średnich obrotach, aż zaczną pienić się(...)będą odczuwalne krysztaliki cukru. Na papierze do pieczenia obrysowujemy ołówkiem formę do pieczenia, w której piekliśmy ciasto. Na papier wykładamy ubite białka i równamy do wymiarów odrysowanej formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 7-8 min, aż beza zrumieni się (należy uważnie obserwować, aby nie spalić). Po tym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni
Kuchnia Łukasza
Ciasto z czerwonego i zielonego Kubusia 371opisać, to po prostu musicie spróbować :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 350 ml Kubusia zielonego, 350 ml Kubusia czerwonego, 200 g masła, 2 łyżki cukru, masa śmietanowa: 330 ml śmietanki 30 %, 1 śmietan fix, 1 łyżka(...)gorzka czekolada. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: Przygotowujemy
Aga w kuchni
Sernik na spodzie brownie z polewą malinową 264szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Polewa: słoiczek dżemu malinowego (250 g) Przygotowanie: Spód brownie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Czekoladę z masłem roztapiamy na małym ogniu, mieszamy i nie podgrzewamy zbyt(...)czemu sernik nie opadnie po upieczeniu. Masa będzie dość płynna. Przelewamy ją na upieczony spód brownie. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni C (bez termoobiegu) około 70 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy na całą noc do lodówki. Polewa: Dżem wkładamy do garnka
Smakowity Blog Kulinarny
Tort bezowy pyszny i prosty w zrobieniu, przepis 320naszedł ten dzień, że w domu pojawił się nowy piekarnik tym razem elektryczny i podjęłam to wyzwanie ;) Wyzwanie upieczenia takich blatów, w gazowym piekarniku wychodziło to różnie raz bezy były w pełni wysuszone i kruche, raz były masą ciągnącą się. Spróbowałam i wiem, że będzie jeszcze kilka kolejnych tortów ;) Tort bezowy 6 białek 30 dkg cukru(...)czasie zmniejszyć temperaturę do 100 C i suszyć bezę przez 100 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylone drzwiczki, bezę zostawiamy do wystygnięcia. Masa: Śmietankę ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier, dokładnie raz jeszcze mieszamy. Wystudzony blat delikatnie ściągamy z papieru do pieczenia, układamy na podstawie na której będzie stał nasz tort docelowo. Na bezie
Kuchnia na wzgórzu
Łatwe Ciasto MARGARETKA-super wygląda i smakuje+FILM 181FILM Duża blaszka ok 25x35cm BISZKOPT KAKAOWY -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżka kakao ciemnego -niepełna szkl mąki pszennej tortowej KREM -1200 ml mleka -3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 łyżka mąki ziemniaczanej -0,5 szkl cukru -300g masła DODATKOWO -kruche ciastka w kształcie kwiatków(...)cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych obrotach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok 15 min opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu. Biszkopt studzimy. Ostudzony biszkopt możemy opcjonalnie nasączyć kawą. KREM Do miski dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik z musem piernikowo czekoladowym 118być to twaróg 5 razy zmielony w ręcznej maszynce na korbkę, może to być ser z wiaderka, ważne by był dobrej jakości. Ja przy okazji pieczenia tego sernika miałam okazję przetestować ser Wieluń Mój Ulubiony i szczerze Wam go polecam, może nie należy on do najtańszych na rynku, ale zdecydowanie jest to jeden z lepszych dostępnych na rynku(...)miksować zbyt długo, by nie napowietrzyć masy serowej, która urośnie, a potem opadnie, a tego chcemy uniknąć. Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 55 minut, najlepiej bez termobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ser go nie oblepia i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia. Studzimy w uchylonym piekarniku. Mus piernikowy: 500 ml śmietanki
Cynamonowe szczęście
Mini pizza 133Przyznam, że nie chciało mi się zagniatać typowego ciasta na pizzę, więc zaczęłam szukać błyskawicznego ciasta. Udało się, ciasto bardzo proste i bez wyrastania, na jogurcie greckim, wystarczy zagnieść składniki i od razu można wstawiać do pieca! Ciasto rozwałkowałam dość cienko dlatego wyszło mi aż 14 sztuk, ale można pokusić się o grubsze placuszki, jeśli takie lubicie. Pizza(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku rozsmarować 1 - 2 łyżki sosu pomidorowego, pokrojony na cieknie kawałki ser mozzarella. Kawałki wcześniej odsączonego tuńczyka i grzyby. Na wierzch każdej mini pizzy pokruszyć odrobinę oregano, sól i pieprz. Pizzę wstawić do piekarnika, piec 15 - 20 minut w temperaturze 200 st C, bez termoobiegu. Po wyjęciu pizzy
SprawdzonaKuchnia.pl
Warstwowy placek biszkoptowo-serowy 209Ucieramy. Następnie cały czas miksując dodajemy żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkoptem delikatnie zalewamy nasze ciasto z białek. Na koniec górę lekko posypujemy kawą. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) około 30 minut. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na pół. Następnie przygotowujemy sernik(...)żółtka, ser, fix do serników i pianę. Całość delikatnie i krótko ucieramy na najniższych obrotach. Sernik przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C z termoobiegiem (180°C bez termoobiegu) przez około godzinę. Gotowy studzimy. Budynie dokładnie mieszamy z połową mleka i żółtkami, tak żeby nie było grudek. Następnie
PatiGotuje
Ciasto ze szpinaku 190dobrze. Do masy dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 30-40 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika
Zasmakuj Kuchni
Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym 253ugotować. Fileta z kurczaka oczyścić, skropić oliwą i posypać przyprawą do kurczaka. Mięso szczelnie zawinąć w papier do pieczenia i piec na patelni z obu stron (bez dodatkowego tłuszczu). Pokroić pomidora, sałatę i usmażone mięso. Marynata: Na patelni, na której smażony był kurczak podsmażyć przeciśnięty czosnek (nie wylewając(...)pomidora, porcję ryżu, kurczaka i polać wszystko sosem. Krok po kroku: 1. Ugotować ryż 2. Przyprawić oczyszczonego kurczaka 3. Mięso usmażyć w papier do pieczenia 4. Pokroić warzywa i mięso 5. Podsmażyć czosnek 6. Wymieszać wszystkie składniki marynaty Pobierz wersję do druku: Pobierz Sałatka warzywna z kurczakiem i sosem musztardowym
KuchniaWeDwoje.pl
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 197formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Wstaw ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Ciastka lekko popękają. Wyjmij upieczone ciasteczka i delikatnie obtocz je w korzennej mieszance. Ciastka po upieczeniu wciąż są miękkie dlatego postępuj
codojedzenia
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 2561 jajko 2 łyżki cukru 150 ml cydru olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość gęste, jak na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu trzymając za łodygę zanurzamy w cieście, po czym kładziemy
Smakowity Blog Kulinarny
Kruchy placek morelowo budyniowy 230mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1-2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 kg świeżych moreli - 3 budynie waniliowe bez cukru - 4 łyżki cukru - 900ml mleka Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce
mojewypiekiinietylko