przygotowała nowego wpisu . Tłusty Czwartek w tym roku przypada 20 lutego, czyli za 2 dni i zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać pieczonymi i smażonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu znaleźć można wiele karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać jakiś pyszny słodki przepis. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki Tawa Tawas. Tawa tawas to popularne boliwijskie(...)błyskawiczne pączki Tawa Tawas na Karnawał i Tłusty Czwartek ? składniki na ok. 50 sztuk pączków Tawa Tawas: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżka masła (roztopionego) 125 ml mleka olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania miód do polania (opcjonalnie) Jak przygotować Tawa tawas ? Wszystkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta. dodajemy także olej i mieszamy. większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stop. bez termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą. Smacznego
Gotowanie...to proste !Delikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni. No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji(...)ziemniaki (na w pół miękko) pokroić w dość sporą kosteczkę, polać oliwą, posypać solą oraz tymiankiem i delikatnie wymieszać. Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na jednej połowie poukładać szaszłyki, a na drugiej ziemniaki. Piec góra-dół około 15 minut. Smacznego! :) * Kulki mięsne powinny być zwarte i nie mogą rozwalać się podczas nabijania
Kraina Miodem Płynącaśliwki i pieczemy je około 60 minut bez termoobiegu. W trakcie sprawdzamy czy się nie przypalają. Jeśli tak, to przykrywamy je z góry i delikatnie podlewamy wodą. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni, śliwki odkrywamy i pieczemy je kolejne 3 godziny, raz na jakiś czas mieszając. Ostateczny czas ich pieczenia jest zależny od Waszego gustu
Kulinarne przygody Gatitychrupiącą bezą. Szarlotka nie dość , że wygląda obłędnie to w dodatku pachnie cudownie i smakuje rewelacyjnie. Szarotka z bezą to królowa wszystkich jesiennych ciast. Kruche maślane ciasto pokryte warstwą pysznych soczystych jabłek, lśniącą leciutką bezą i chrupiącą kruszonką sprawi, że zachwyci się nią każdy i będzie idealnym słodkim dodatkiem to popołudniowej kawy czy herbaty. Szarlotka z bezą i kruszonką(...)Składniki na ciasto kruche: 5 żółtek 420g mąki pszennej 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 280g zimnego masła Składniki na bezę: 5 białek szczypta soli 200g cukru 1 łyżka octu winnego Pozostałe składniki: 1,5kg kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Szarlotka z bezą i kruszonką Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce
Księga-Smakutartą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół). Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem ja puszysty kogel mogel, bez wyczuwalnych kryształków cukru. Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wystudzone płynne masło, skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok z nich wyciśnięty. Wszystko zmiksuj do połączenia. W osobnej misie ubij białka(...)HowToStep","name":"\u017b\u00f3\u0142tka oddziel od bia\u0142ek. \u017b\u00f3\u0142tka utrzyj z cukrem ja puszysty kogel mogel, bez wyczuwalnych kryszta\u0142k\u00f3w cukru. Dodaj przesian\u0105 przez sito m\u0105k\u0119 pszenn\u0105 z proszkiem do pieczenia, wystudzone p\u0142ynne mas\u0142o, sk\u00f3rk\u0119 otart\u0105 z 2 cytryn oraz sok z nich wyci\u015bni
ProstePesto.plpiersi kurczaka, bakłażana i cukinię, a sos pomidorowy - wyraźnie zredukować. Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) 2 kulki sera mozzarella (250 g) 1 mały bakłażan połowa małej cukinii 2 ząbki czosnku suszona bazylia odrobina cukru papryka ostra sól, pieprz oliwa(...)sosu pomidorowego. Następnie ułożyć plasterki bakłażana i cukinii. Warzywa posmarować 1/3 sosu pomidorowego. Na samym wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli i całość posmarować pozostałą ilością sosu. Piec w 180°C (bez przykrycia) przez około 30-35 minut. Od lewej strony: przygotowywanie sosu pomidorowego, smażenie warzyw i podsmażanie mięsa Poszczególne warstwy zapiekanki: podsmażone piersi z kurczaka, 1/3 sosu, bakłażan
Ugotowaćcharakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)! Patelnie do smażenia bez tłuszczu, patelnie grillowe, właśnie taką wybrałam bo jest rewelacyjna pod każdym względem. Pokrótce przedstawie ile zastosowań ma patelnia która będzie służyć mi przez wiele(...)jajkami, mąką i częścią jagód. Wylewamy na ciasto. Patelnię tytanową firmy Woll wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 % C i pieczemy ciasto 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Przekładamy tartę na talerz, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Ciasto piekło się lepiej niż w blaszce w dodatku samo zjechało na talerz
Kulinarne Fantazje MarioliWyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w
Moja DelicjaPyszna, pieczona owsianka z bananami i czekoladowymi dropsami to idealny snack na czas postu. Wegańska, bez cukru, zdrowa i bardzo pożywna. Można podać ją już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, albo na dłuższy wiosenny spacer. Najlepiej smakuje świeżo z piekarnika. Pachnie wtedy mocno bananem i czekoladą. Chociaż źrodła podają, że spokojnie można ją mrozić, mi najlepiej smakowała(...)inaczej migdałowe masło? Musem z orzechow laskowych, nerkowca albo zrobić go samemu zobacz tutaj . A w ostateczności pominąć. Jedno jest pewne, po takim sycącym śniadaniu, bez trudu wytrzymamy do następnego posiłku. Pieczona owsianka z bananami: Składniki: 3 dojrzałe banany 250 ml mleka roslinnego 2 jajka oder 3 łyżki siemia lnianego i 9 łyżek wody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dolcevitainmykitchenjeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki. Kawę Inkę i inne potrzebne składniki można kupić bez wychodzenia z domu w supermarkecie internetowym bdsklep.pl . Lubię i często robię zakupy w sklepie internetowym, gdyż jest to duża wygoda i oszczędność czasu. Ciekawa jestem, czy również lubicie korzystać(...)ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto ruszy i pokryje się pęcherzykami powietrza. Ciasto nakładać małą chochlą na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia, aby były chrupiące. U mnie w gofrownicy o mocy 1200 W piekłam około 7 minut bez jej otwierania. Podawać z kremem kawowym i ulubionymi owocami. U mnie mrożone maliny i borówki. Krem kawowy: Kawę rozpuścić
Kuchcik gotujeRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White(...)foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte rogale i bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkoRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White(...)foremne wałeczki (przed zrolowaniem można posmarować marmoladą). Na rogale – porcję ciasta wałkujemy nadając kształt okręgu. Dzielimy na 8 trójkątów, zwijamy zaczynając od podstawy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte rogale i bułeczki dokładnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylko