bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:795/3453)

Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką 90

będzie idealny dla początkujących. Mąka pszenna chlebowa rzadko zawodzi, więc nie ma obaw, że wyrastanie nie uda się. Chlebuś przypomina zwykły, codzienny chleb, taki z chrupiącą skórką. Pieczony w garnku czy bez z pewnością się upiecze. Bardzo polecam! Składniki 550 g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej 750) 170 g zakwasu żytniego 150 g śmietanki kremówki 1,5 łyżeczki soli(...)trzymamy w nim garnek przez ok. kwadrans. Po tym czasie wyciągamy garnek i zgrabnym ruchem przerzucamy wyrośnięty chleb do garnka. Garnka niczym nie natłuszczamy. Przykrywamy garnek pokrywką i pieczemy chleb w opcji góra-dół przez ok. 35min, następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy przez ok. 30-40 minut na złoty kolor.   Artykuł Chleb pszenny na zakwasie ze śmietanką kremówką pochodzi

Raj dla Podniebienia
Szarlotka z żurawiną i kisielem 182

żurawiną, bardzo nam smakowała. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mąki krupczatki 4 żółtka 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Beza: 4 białka 1 szklanka cukru  1 kisiel żurawinowy Masa jabłkowa: 2 kilogramy jabłek 0,5 szklanki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka suszonej żurawiny Dodatkowo: Tłuszcz(...)sztywno z cukrem i kisielem. Wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Horiatiki – oryginalna sałatka grecka 168

skóry – wybieram do sałatki te najbardziej wyraziste i najbardziej mięsiste, z małą ilością pestek – gargamele, malinówki, bawole serca. Pomidory lądują pod nożem i kroję je na kawałki które bez problemu zmieszczą się w usta. Cebulkę bardzo cienko szatkuję. Oliwki można wrzucić do sałatki w całości, ale kroję je na połowy. Wszystko mieszam z 6-7 łyżkami mocnej greckiej oliwy(...)żeby sałatka zdążyła przejść aromatem przypraw i siebie samej. W lecie sprawdza się do grilla, w upały – jako cały obiad. Świetny dodatek do greckich szaszłyków z kurczaka, pieczonych na chrupko skrzydełek . Bez sałaty, bez glazury z octu balsamicznego, z prawdziwą twardą fetą, z mocną oliwą – sałatka grecka to naprawdę hymn na cześć lata i prostoty! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
(Urodzinowa) tarta z nadzieniem serowym, malinami i bezą 227

następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 5-7 min. Masa serowa jajko 30 g cukru z wanilią 30 g cukru pudru 250 g tłustego serka, mielonego płaska łyżka mąki ziemniaczanej 250 g malin Jajko roztrzepać z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać serek i mąkę, wymieszać na jednolitą masę.  Beza 2 białka szczypta soli 150 g cukru łyżeczka octu(...)będą wyczuwalne kryształki cukru. Dodać ocet i mąkę, miksować jeszcze chwilę. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód i wylać na niego masę serową. Posypać malinami i wyłożyć bezę. Posypać z wierzchu płatkami migdałów. Całość piec w 170 st. przez 25-30 min. do zrumienienia migdałów i bezy

Słodkie inspiracje
Pindjur 99

zrobią i zjedzą ze smakiem. Wierzcie mi, warto się trochę pomęczyć. Przy okazji przepisu na ajvar, jakiś miły młodzian zadał mi pytanie – po co się tak pieprzyć z tym pieczeniem i obieraniem? Ano po to, żeby mieć satysfakcję z pieprzenia, gdyż pieprzenie musi być smaczne i zarówno pindjur, jak i ajvar takie są. Ja wiem, że wszystko wymaga czasu(...)jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się zrobią czarne. Przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut. Obieramy, pozbawiając ogonków, pestek i gniazd nasiennych. Rozgrzewamy garnek

ladykitchen
Pindjur 138

zrobią i zjedzą ze smakiem. Wierzcie mi, warto się trochę pomęczyć. Przy okazji przepisu na ajvar, jakiś miły młodzian zadał mi pytanie – po co się tak pieprzyć z tym pieczeniem i obieraniem? Ano po to, żeby mieć satysfakcję z pieprzenia, gdyż pieprzenie musi być smaczne i zarówno pindjur, jak i ajvar takie są. Ja wiem, że wszystko wymaga czasu(...)jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się zrobią czarne. Przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 20-30 minut. Obieramy, pozbawiając ogonków, pestek i gniazd nasiennych. Rozgrzewamy garnek

ladykitchen
Pieczony królik z solanki 195

ziele angielskie z solanki i 2 liście laurowe. Formę przykryć np. folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec 1 godz. i 20 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni C, a potem jeszcze 20-30 minut bez przykrycia. W ostatniej fazie pieczenia warto przynajmniej raz polać mięso sosem, który zgromadzi się na dnie naczynia

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu 57

Pieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu Lubicie pieczone ziemniaki? My uwielbiamy. To jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone ziemniaczki. Pokrojone na małe kawałki i obtoczone w prostych, popularnych przyprawach, które znajdziecie w każdej kuchni. Takie ziemniaki przygotowuje się naprawdę szybko. Pokochały je nawet moje maluchy. Ziemniaki(...)takiej wersji dość szybko się pieką. Są idealnym dodatkiem do wielu dań, np. do panierowanych kotletów lub domowych nuggetsów. Można je też śmiało podawać same lub w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Szukasz innego przepisu na pieczone ziemniaki? Sprawdź jeszcze przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska ? Do czego podawać pieczone ziemniaki? Pieczone ziemniaki to dodatek dość uniwersalny. Można je podawać

Słodkie okruszki
Zakwas żytni 130

piekarniach jest coraz gorszej jakości, alternatywą do zakupu gotowego chleba jest jego pieczenie. Wbrew powszechnej opinii nie jest to takie trudne, tyle że wymaga czasu. Aby rozpocząć pieczenie chleba potrzebny jest zakwas. Poniżej krótka instrukcja jak przygotować najbardziej popularny zakwas żytni. Do wyhodowania zakwasu żytniego potrzebna jest mąka żytnia zaczynając od mąki 700 w górę (im wyższa(...)Jeżeli zakwasu jest za dużo jego część należy odłożyć do innego pojemniczka. Dzień szósty : koniec można dokarmić zakwas i zacząć piec własny chleb. Zakwas można przechowywać około 2 tygodnie w lodówce bez dokarmiania. Na dzień przed planowanym pieczeniem chleba trzeba zakwas wyjąć, dokarmić i zostawić do fermentacji. Warto też przynajmniej 2 razy w miesiącu przelać zakwas do innego

tyfranbox
Kruche babeczki z kremem adwokatowym i perełkami 235

tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Foremki z ciastem wkładam do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Kruche spody pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, kruche spody powinny

Słodkie okruszki
Cytrusowa babka (mieszana łyżką) 158

Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Cytrusową babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia zależy od piekarnika, stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. U mnie babka piecze się około 45 minut. Po przestudzeniu dowolnie zdobimy

Słodkie okruszki
BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI 201

startej mozzarelli lub zwykłej pokruszonej w rękach. Na ser wykładamy nasz przygotowany farsz warzywny, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C ok 30-40min bez przykrycia. 10 min przed końcem pieczenia, posypujemy nasz bakłażan faszerowany warzywami resztą sera mozzarella. Gotowe Na prośbę jednej z czytelniczek, obliczyłam kaloryczność tego dania i wyniosła

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Tartaletki z konfiturą jagodową i kremem waniliowym 240

lodówki na 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem foremki na tarlatelki (foremki wcześniej smarujemy masłem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Tartlatki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości foremek czy grubości ciasta (u mnie około 15 minut, tartaletki powinny być

Słodkie okruszki
Aromatyczny chleb z podsmażaną cebulką 192

uformować w podłużny bochenek oprószając go mąką i umieszczając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Spryskać bochenek wodą i piec w piekarniku nagrzanym do 230 st.C przez 20 minut, następnie nie wyjmując chlebka z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze przez

Nastoletnie Wypiekanie
Ucieraniec orzechowy z truskawkami 169

Zwykłe, proste ciasto ucierane. W mojej wersji bezglutenowe – 100 g mąki ryżowej, 100 g mąki kukurydzianej i 50 g mąki gryczanej. Bez cukru, to już oczywiste :) Ciasto dobrze przykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki

Kucharzyca
Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami 153

Rewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest słodkim sosem wiśniowym z pokruszonymi maślanymi herbatnikami. Tortownica 20 cm 600 g twarogu sernikowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 jajka L Skórka z jednej cytryny Sok z jednej cytryny(...)tortownicy. Całą foremkę po zewnętrznej stronie owijamy folia aluminiową. Tortownicę wkładamy do większego naczynia. Do połowy wlewamy wrzątek. Wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika na 65 minut. Pieczemy na funkcji ,,Góra-dół”. Po upieczeniu wyjmujemy foremkę z wody, odwijamy folię. Studzimy. Po wystudzeniu wierzch oblewamy sosem wiśniowym i obsypujemy pokruszonymi maślanymi herbatnikami

VioletoweKucharzenie