żółtka - 4 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 150g) - 1 łyżka spirytusu lub wódki - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo: - tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy) - mielony ksylitol lub puder do posypania - konfitura (u mnie domowa, bez cukru) - mąka do podsypania blatu - 3 okrągłe formy różnej wielkości, do wycinania kół W misie miksera umieszczamy wszystkie(...)składniki na faworki, tj. mąkę, żółtka, sól, proszek do pieczenia, śmietanę oraz spirytus lub wodę i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Gładkie, jednolite ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 2-4 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym delikatnie mąką blacie na cienki placek. Składamy kilkakrotnie ciasto w kształt prostokąta. Czynność tę powtarzamy jeszcze 2-3 razy. Z rozwałkowanego
Smaczne Zdrowekremie i deser jak z bajki gotowy. Nie bójcie się bezy, ona wcale nie jest taka kapryśna, na jaką wygląda. PRZEPIS NA BEZE Z KREMEM CYTRYNOWYM Składniki na bezę: 5 białek ( jajko "M" ) 250 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem cytrynowy: 1/3 szklanki soku z cytryny ( szklanka o pojemności 250 ml ) 2 łyżki wody(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Dla ułatwienia, narysować okrąg o średnicy około 20 cm. Pianę z białek wyłożyć na papier, formując w miarę równy okrąg. Na środku zrobić zagłębienie. Bezę piec w piekarniku nastawionym do temperatury 150 stopni C przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i suszyć beże jeszcze 90 minut. Upieczoną bezę pozostawić
kolorowotorcikowosernik pieczony bez spodu sprawdzony i prosty przepis sernik z 3 składników łatwy sernik dla początkujących Prosty przepis na sernik czyli sernik japoński z 3 składników znalazłam na blogu Kirbie’s Cravings. Podobnie jak sernik bawełniany, konsystencją bardzo przypomina delikatny biszkopt. Zanim jednak zaczniemy go piec, musimy w odpowiedni sposób przygotować formę do pieczenia, zajmuje
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiśniową galaretką, bitą śmietaną i chrupiącą bezą posypaną migdałami... Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie płatków migdałów (70 g) Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe wiśnie w soku lub kompocie 1,5 szklanki wody 500 ml śmietany(...)dwie części. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklejamy dno blachy. Wkładamy do nagrzanego pieca do 180 stopni na 30 min. Białka ubijamy na sztywno, na koniec stopniowo dodajemy cukier i nadal miksujemy. Wyklejamy drugą częścią ciasta identyczną blachę, na ciasto wykładamy pianę, posypujemy migdałami, wkładamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 30-35 minut
Pelusiowa Kuchniacukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 120 g malin mrożonych lub świeżych Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 170 bez), blachę o wymiarach 30×20 wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy olejem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, na końcu dodajemy 1 łyżeczkę octu, ubijając cały czas. Przekładamy masę(...)natłuszczony papier , zostawiając niewielki odstęp od brzegu z każdej strony, gdyż beza lekko urośnie. Pieczemy 20 minut, na ostatnie 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Gdy beza się piecze ubijamy na sztywno śmietanę z 1 łyżką cukru, dodajemy sok z cytryny i mieszamy śmietanę łyżką. Na stole układamy czystą ściereczkę kuchenną, którą oprószamy cukrem pudrem. Gdy beza się jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóre choć odrobinę cięższe niż tradycyjny tort, to jednak z łatwością mogące go zastąpić. Ciasto pieczone na wzór biszkoptu wyrasta z nieznaczną „górką” i z łatwością udaje się przekroić na dwa blaty. Marzący o wysokim torcie mogą upiec go z podwójnej porcji. Jest bezglutenowe, bez dodatku cukru, a zawarty w nim tłuszcz pochodzi wyłącznie z orzechów, kakao oraz awokado(...)duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100g syropu klonowego 150g (1szklanka) orzechów laskowych zmielonych na mąkę 75g mąki ryżowej 1 łyżka mąki z tapioki 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1/3 łyżeczki cynamonu, duża szczypta imbiru i szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Dno formy o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy laskowe
Even Better Foodskładniki: 600 g serka homogenizowanego waniliowego (3x po 200g) 200 ml śmietanki kremówki 30% 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody ok. 450 g truskawek biszkopty
Domowy Smak Jedzeniaczasie pierś z kurczaka łącznie z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (mięso powinno być ułożone jedno obok drugiego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bez przykrycia około 20 minut. Następnie odlać nadmiar płynu, który powstał podczas pieczenia, odwrócić mięso na drugą stronę i piec jeszcze około 15 minut
Zrób to smacznieSernik stracciatella z jagodami na zimno…Właśnie uzbierałam pierwsze jagody w tym roku. Sernik z jagodami to klasyczny deser na lato . Mając las pod nosem
codojedzeniaumieszczamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Po 20 minutach pieczenia frytek, blaszkę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, warzywa mieszamy i dokładamy cukinię oraz paprykę. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 20 minut – aż warzywa zrumienią się i nabiorą chrupkości. Razem z warzywami do piekarnika wkładamy rybę i pieczemy (bez przykrycia) przez 20 minut w tej samej temperaturze(...)mnie ryba piekła się na środkowym poziomie piekarnika, a frytki o poziom wyżej *** *** Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika **** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RYBA W CIEŚCIE SEROWYM PRZEPIS TUTAJ ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pieczony pstrąg i frytki
Blog z ApetytemPrzedstawiam Wam Moi Drodzy jedno z najszybszych w przyrządzeniu deserów. Zdecydowanie połaszą się na ten deser łasuchy, które mają dużą tolerancję słodkości. Meeeega słodki :) Składniki
ChilliJemyCzas Przygotowania : 10 min Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 1:10 h Prawdziwie zakręceni ludzie zobaczą coś na półce w sklepie i już
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyłącznie z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego (mięso powinno być ułożone jedno obok drugiego). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec bez przykrycia około 20 minut. Następnie odlać nadmiar płynu, który powstał podczas pieczenia, odwrócić mięso na drugą stronę i piec jeszcze około 15 minut
Zrób to smacznieMama zrobiła kolejne ciacho! Jak wiecie Ona woli takie bardziej piankowe, z owocami i galaretką, ale tym razem poszła zdecydowanie w moje klimaty! Karmel i czekolada
Ostra na Słodkoskładniki: 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 150 ml mleka świeżego 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 250 g masła, miękkiego 350 g mleka w proszku (nie granulowanego) 200 ml mleka, świeżego 100 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
Domowy Smak Jedzeniaczosnkiem mielonym, odrobiną soli i cukru. Powstałym sosem zalewam gołąbki, tak do połowy ich wysokości. Naczynie wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę, bez przykrycia około 50 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. W połowie pieczenia delikatnie odwracam kotleciki na droga stronę. Podaję na gorąco z ulubiona surówką. Z podanych składników wyszło mi 14 sztuk średniej wielkości gołąbków
Kuchnia z widokiem na ogródbez tłuszczu Pieczone warzywa w słupkach to doskonały dodatek do wielu dań lub po prostu niskokaloryczny lunch tudzież kolacja. Polecam zamiast wysokokalorycznych i zazwyczaj ociekających tłuszczem frytek. Składniki: - 2 marchewki - 1 burak - 2 pietruszki - 1 mała czerwona cabula - sól himalajska/ morska - oregano Sposób przygotowania: - warzywa obierz i pokrój w słupki - wyłóż na blachę z papierem do pieczenia
MintTastemąkę ziemniaczaną i ocet. Na podpieczone kruche spody wykładamy na każdą babeczkę 2 łyżki Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują i 2 dwie łyżki gotową masę makową. Na górę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący i lekko popękany
Podróż w kulinariamieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Marynatę zagotowujemy i dusimy przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy części kurczaka, które zalewamy marynatą. Kurczaka pieczemy bez przykrycia przez 1 godzinę w temp 200 C, często smarując marynatą. Pieczony kurczak w sosie teriyaki Artykuł Pieczony kurczak w sosie teriyaki pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnemasła 375 ml mleka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego(u mnie własnej roboty) Do miski przesiać mąkę,dodać sól,proszek do pieczenia,cukry i pokrojone na kawałeczki cukierki(krówki).Wymieszać i na środku zrobić dołek.Masło rozpuścić i lekko przestudzić.W dzbanku ubić jajka z mlekiem i wlać do suchych składników razem(...)połączyć składniki.Nie mieszać zbyt długo,ciasto powinno być grudkowate.Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości.Jeżeli babeczki będą pieczone bez papilotek to każdy otwór trzeba nasmarować tłuszczem,aby się nie przykleiły.Piec w 200 º C przez 25 minut. Smacznego :) źródło przepisu- internet
Anielskie wypiekipłaskie łyżki ciemnego kakao 1 łyżka konfitury z wiśni Stovit + do podania 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej* 1 mniejsze jajko 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia *bez mąki w składzie Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i czubatą łyżeczkę przyprawy korzennej, mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej i wbijamy całe jajko, mieszamy
Słodkie okruszkiBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniSkładniki: 300 ml śmietanki 30 %, 1 mały słoiczek frużeliny wiśniowej , 150 g bezy truskawkowej, 1,5 łyżeczki cukru pudru. Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Bezę kruszymy i połowę wysypujemy na spód tortownicy (o średnicy 16 cm). Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i połowę wykładamy na bezę. Następnie wykładamy wiśnie ze słoiczka i przykrywamy drugą połową ubitej śmietanki
Aga w kuchniBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniSernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;) Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką
Ostra na SłodkoSernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;) Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką
Ostra na SłodkoTarta z mascarpone i truskawkami to taka tarta , której nie może zabraknąć na moim stole w sezonie letnim! Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy
Ostra na Słodkożaroodpornego, dorzucić zmiażdżone ząbki czosnku i podlać połową wody. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec bez przykrycia przez 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez około 3 godzin pod przykryciem. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać powstałym sosem, w razie gdyby było go za mało uzupełniamy pozostałą wodą. Mięso
Plate of Joy