Dziś przepis na najprostsze muffinki czekoladowe. Bardzo lubię ten przepis na ciasto czekoladowe i bardzo często wykorzystuje go jako bazę do różnego rodzaju wypieków. Tym razem
Healthy food explorerW tym roku Sylwestra będziemy obchodzić inaczej niż zazwyczaj. Zamiast imprezy w klubie, na stoku czy na balu Polacy spędzą go w domach. Dlatego warto przygotować
My Chcemy JeśćSkładniki: Spód: 70g kruchych ciasteczek 100g ciasteczek korzennych 75g masła Sernik: 750g sera twarogowego na sernik 250g mascarpone 5 jajek 1 szklanka cukru skórka starta z
MohiellaW mojej diecie nigdy nie brakowało jogurtów naturalnych. Cenię ich właściwości zdrowotne, dietetyczne oraz fakt, że są one niezastąpione w kuchni. Można z nich przygotować wiele
Słodkie okruszkiPrzenikające zimno w ostatnich dniach budzi we mnie chęć na ciepłe jedzenie najlepiej z dużą ilością sosu. Pasztet z ryżu i orzechów pasuje teraz idealnie. Zdrowy
dolcevitainmykitchenKiełbasa ” Kaszubska kanapkowa ” , pyszna wędlina domowa Kiełbasa ” Kaszubska ” to jedna z lepszych kiełbas kanapkowych , jakie poczyniłam . Dlaczego ? Po prosu jest pyszna , soczysta
Ogrodnik w podróżyPrzepis mocno inspirowany Lidlową książką „Ryby są super”. Robiłam taką rybkę już kilka razy i muszę powiedzieć, że wychodzi super. „Sos tatarski”
Smaki Na TalerzuTen jabłecznik jest znakomity, puszysty w środku, u góry lekko chrupiący a do tego winne jabłuszka. Nic dodać nic ująć, pycha. Wykonanie ciasta – białka ubić
Kuchnia PokoleńDziś kolejne pyszne mini fit serniczki, tym razem na słodkim, bardzo prostym spodzie z daktyli. Serniczki robi się szybko, są naprawdę przepyszne i będą idealnym deserem
Healthy food explorerKrólowa wielkanocnych wypieków to drożdżowa baba i nie może jej zabraknąć w świątecznym menu. Drożdżowe ciasta uwielbiam i jeść i przygotowywać, na blogu znajdziesz wiele rozmaitych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z cieciorki i brukselki – pewnie można by nią straszyć niegrzeczne dzieci. Ale każdy prawdziwy smakosz będzie w niebo wzięty, kiedy spróbuje tej pysznej wegetariańskiej
Niedzielny kucharzPuree warzywne z rukolą Składniki: ziemniaki marchew seler pietruszka w korzeniu świeża rukola oliwa z oliwek sól Warzywa obrałam i ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Rukolę
nietadietaKolejny przepis na coś słodkiego w wersji light. Pyszne, chrupiące gofry, z ulubionym dżemem, cukrem pudrem lub owocami to coś, co moje dzieci uwielbiają. Wodę można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy
Kuchnia PokoleńKtóż nie lubi naleśników? na letnie przekąski w sam raz, nawet w plenerze bardzo wskazane, w wersji z bananem, truskawkami i twarogiem to oferta nie do
kgwjanczewoKolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych. Składniki: margaryna bezmleczna cukier puder mąka
głodny alergikDziś na szybkości przepis na ciasteczka, którymi możemy od czasu do czasu zgrzeszyć będąc na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiając. Mimo
sama złodyczCiasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami
Smaczne Zdrowedodajemy do pociętej wcześniej cebuli, zielone części szczypiorku kroimy drobniej i od razu dodajemy do serów. Słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę, podobnie boczek. Na suchą patelnię, bez tłuszczu, wykładamy słoninę i wytapiamy z niej powoli, na średnim ogniu, rumiane skwarki i tłuszcz. Wysmażone skwarki odcedzamy z tłuszczu, dodajemy je do ugniecionych ziemniaków. Na tłuszczu ze słoniny smażymy(...)trzeba całości dosolić – zarówno oscypki jak i boczek, a także słonina przed wędzeniem są solone, ale sprawdzić smaku nie zaszkodzi. W razie potrzeby – dosalamy. Garnek w którym będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Dwoma umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia. W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj
Karo in the Kitchenwydobyć z niego jak najwięcej korzyści. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to bez wątpienia tylko jedna z wielu propozycji wykorzystania tej niskokalorycznej byliny. Kiedyś rabarbar rósł w każdym ogródku. Najlepiej smakował oczywiście maczany w cukrze prosto w cukiernicy Za co często zbieraliśmy stosowną burę. Niestety bez cukru jego atrakcyjność w naszych oczach zdecydowanie malała Był też oczywiście kompot(...)takiego połączenia składników. Jeżeli zatem zastanawiasz się na tym: Co zrobić z rabarbaru? lub Jak zrobić drożdżówkę z rabarbarem? Zapraszamy na nasz przepis Szklanka ma 250 ml Forma do pieczenia: 34 x 12 cm Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto drożdżowe: mąka pszenna Typ 500 – 550: 2,5 szklanki mleko ciepłe: 125 ml jajka: 3 szt. cukier
Kuchnia Na WypasieDziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek Składniki: 200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta(...)delikatnie łopatką. Z gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm. Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Smacznego
Niezły MłynekRYŻ Z JABŁKAMI POD BEZĄ Jak łatwo zaskoczyć rodzinę i znajomych. Wyglądem zachwyci, smakiem oczaruje, a my możemy się tylko z tego cieszyć. Każdy jest w stanie zrobić tę zapiekankę. SKŁADNIKI: ryż ( po wypłukaniu 100 g ) mleko + woda 200 g ( pół na pół ) sól jabłko nie kwaśne 220 g Suszona żurawina 30 g cukier 20 g masło ( lub olej kokosowy(...)Kardamon 1/2 łyżeczki Beza : 50 g białka ( z 1-2 jajek ) cukier puder 100 g sok z limonki lub cytryny ok. 1 łyżeczka Ryż lekko wypłukać , następnie wsypać do wrzącej osolonej mieszanki wody z mlekiem. Gotować na małym ogniu. od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie całą objętość płynu odstawić go w ciepłe miejsce. Gotowanie trwa około 15 minut
Smaczne mojeDzień dobry Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez takiego prawdziwego, dojrzewającego piernika. Problem, w tym, że w mojej kuchni z racji jej wielkości trudno znaleźć miejsce na postawienie na dłużej jakiegokolwiek naczynia. Temperatura też za wysoka. Pomyślałam, że byłoby dobrze gdyby najpierw upiec piernik a potem odłożyć go do dojrzewania. No i znalazłam przepis dokładnie taki jakiego szukałam(...)lodówce przez dwa tygodnie. Jest mięciutki, pachnie Świętami i łatwo go przechować. Same zalety. Polecam. Potrzebujemy: 3,5 szklanki mąki pszennej (600 g) 1 łyżka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka miodu 2 opakowania przyprawy do piernika Kotanyi 1 łyżeczka sody 1 szklanka oleju roślinnego 1 szklanka cukru brązowego 1 szklanka mocnej kawy lub herbaty
Co w garnkach piszczyszparagów, a ostatnio botwinki i oczywiście bobu. Właśnie zaczął się bobowy sezon i prawie codziennie zajadamy się bobem, młodziutkim, którego nie trzeba nawet obierać z łupinek i można jeść bez żadnych specjalnych dodatków. Menu na cały dzień z kaloriami Obydwoje cały czas pracujemy z domu, nie mamy czasu na gotowanie, dlatego przyrządzamy potrawy proste, nie wymagające dużych nakładów pracy(...)łatwa, ale sycąca jak porządny obiad, sałatka z fasolki i soczewicy. I wreszcie, last but not least – kalafior. Piękne warzywo o niepowtarzalnym smaku, choć raczej powinniśmy napisać – smakach. Kalafior bez przypraw nie smakuje najlepiej, natomiast dobrze przyprawiony zmienia się w delikates. Polecamy steki z kalafiora, zapieczone z aromatyczną panierką. Recz tak dobra, że mamy ochotę jeść ją codziennie. Sami
Niedzielny kucharztaką furorę wśród Was! Dodatek fasoli do ciasta sprawia, że jest ono wilgotne i ciężkie, a zarazem idealnie zastępuje mąkę. W smakuje fasola absolutnie nie jest wyczuwalna! Słodzone daktylami, bez dodatku białej mąki, z dodatkiem gorzkiej czekolady i bananów. Gwarantuję, że po spróbowaniu totalnie się w nim zakochacie! Wspaniałe na gorąco zaraz po wyciągnięciu z piekarnika(...)czubate łyżki * daktyle – 100 g * pasta orzechowa lub dobre masło orzechowe – 1 czubata łyżka * gorzka czekolada – 80 g * jajko L – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fasolę płuczemy na sitku, odsączamy. Dodajemy pokrojone banany oraz jajka. Wrzucamy namoczone wcześniej daktyle, masło orzechowe i roztopioną czekoladę – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą
Ostra na Słodkominutes Servings 90 Author Anna Ingredients 120 g miodu gryczanego 60 g masła 1 duże jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 2 łyżeczki kakao - dobrej jakości gorzkie, bez dodatków 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 150 g mąki pszennej 1 łyżka łyżka melasy Dodatkowo 200 g masy marcepanowej 1 słoiczek dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego 200 g ciemnej czekolady(...)kakao, sodę, sól, przyprawę piernikową, jajko i mieszankę miodową, wymieszać do połączenia składników tak, aby powstała jednolita gęsta masa. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C, piec przez 15 do 20 minut, u mnie piekło się 17 minut. Po upieczeniu wyjąć
SprawdzonaKuchnia.plczyli sałatka arabska, skąpana w sosie tahini 🤗 Jak ja lubię połączenie sosu tahini i granata… Sałatka z falafelem, ale skąd falafel? Falafel można kupić gotowe lub przygotować samemu. Pieczony falafel z pewnością będzie najzdrowszą opcją, a według mojego przepisu robi się go szybko, co w dzisiejszych czasach jest dosyć istotne 😉 Jeśli jednak wolisz tradycyjnego, smażonego, to niedługo pojawi się(...)możesz również zrobić podpłomyki z patelni lub chlebki naan . Fajny też smakuje bezglutenowy chleb z mąki gryczanej i chleb z kaszy gryczanej ! Myślę, że wśród tych przepisów, bez problemu znajdziesz cos dla siebie. Chcesz zobaczyć więcej sałątek w moim wykonaniu? Wejdź na podstronę PRZEPISY NA SAŁATKI i buszuj wśród przepisów. Artykuł Sałatka z falafelem i granatem pochodzi z serwisu
Blendmanwykorzystać białka? Wiem, że część z Was robiła chrust/pączki (niekoniecznie z mojego przepisu) i zostały Wam białka. Poza bezą można zrobić z nich... KOKOSANKI. Białka w lodówce, w szklance mogą stać kilka dni. Jeżeli dziś nie możecie już patrzeć na słodkości to zapiszcie sobie przepis i zrobicie je za kilka dni ❤️ Składniki: 3 białka 2 łyżki masła(...)Masło lub olej rozpuszczamy. Mieszamy rozpuszczone masło/olej w misce z wiórkami kokosowymi. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka mieszamy z wiórkami kokosowymi. W ręce formujemy kulki (bylejakie) i układamy na blaszce. Pieczemy ok. 20 min (aż się zezłocą). Inne pomysły na wykorzystanie białek: Dietetyczne ciasto biszkoptowe
Czarnawisienkakcal B 2 g W 3 g T 3 g Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka wiśniowa (ja dałam bez cukru) 1 galaretka cytrynowa (ja dałam bez cukru) pół galaretki truskawkowej (lub cała) foremka w kształcie serca Przygotowanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Ostygniętą łączymy z 200 g jogurtu greckiego(...)pół galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody (lub całą w 250 ml) i postępujemy tak samo , jak we wcześniejszych krokach. W przypadku zwykłej blaszki do pieczenia, wyjmujemy całą galaretkę i wycinamy foremką babeczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniekcal B 2 g W 3 g T 3 g Składniki: 400 g jogurtu greckiego 1 galaretka wiśniowa (ja dałam bez cukru) 1 galaretka cytrynowa (ja dałam bez cukru) pół galaretki truskawkowej (lub cała) foremka w kształcie serca Przygotowanie: Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i studzimy. Ostygniętą łączymy z 200 g jogurtu greckiego(...)pół galaretki truskawkowej rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody (lub całą w 250 ml) i postępujemy tak samo , jak we wcześniejszych krokach. W przypadku zwykłej blaszki do pieczenia, wyjmujemy całą galaretkę i wycinamy foremką babeczki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzugrafik jest zapełniony. Z drugiej strony wiem, że taki czas też jest bardzo potrzebny, mały restart, wyciszenie. Takiego spokoju i wyciszenia też Wam życzę. Co mnie uspokaja? - oczywiście pieczenie. Uwielbiam przygotowywać słodkości i tym samym sprawiać radość innym. A że jako przyszła pani dietetyk mam na uwadze przede wszystkim zdrowie, bardzo dbam o to by moje wypieki były(...)podzielcie się zdjęciami przygotowanych przez Was wypieków! MIEJSCE V FIT OREO CIASTECZKA Domowe ciasteczka Oreo. Nieco czasochłonne, ale jakie efektowne! Idealne na słodki prezent dla bliskiej osoby. MIEJSCE IV (BEZ)SERNIK OREO 100% wegański, bez dodatku białego cukru (prócz tego w ciasteczkach używanych do dekoracji). Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika. Jeśli wśród Waszych bliskich są weganie - koniecznie wypróbujcie
Kuchnia EllieKuchnia chorwacka Składniki: 1,5 kg mostku cielęcego 300 ml oleju przyprawa uniwersalna bez konserwantów Deko Smaku Farsz: 2 czerstwe kajzerki 100 ml mleka 3,2 % 2 jajka 1 mała cebula 50 g wędzonego boczku 3 łyżki oleju natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Z mostka usunąłem kości. Płat mięsa naciąłem tak, aby powstała duża kieszeń. Mięso umyłem, osuszyłem(...)oleju. Wymieszałem z rozmoczoną bułką. Całość doprawiłem solą i pieprzem, posypałem posiekaną natką pietruszki. Dokładnie wymieszałem. Farszem wypełniłem kieszeń. Otwór zszyłem nicią. Mięso ułożyłem w brytfance, podlałem olejem, piekłem około 2 godziny w temperaturze 200 stopni C, polewając ciepłą wodą oraz powstającym sosem
R'n'G Kitchenwyobrażam sobie lata bez pierogów z jagodami, jagodzianek i ciasta z jagodami. Na jagodzianki macie aż 2 przepisy - tradycyjne z kruszonką oraz te bardziej fit. Natomiast jeśli chodzi o ciasto to moja mama najczęściej robiła kruche ciasto, posypywała je grubą warstwą jagód, a na wierzch robiła bezę z dodatkiem kisielu, który nadawał jej piękny różowy kolor i takie właśnie(...)zawsze jest pysznie. (Na blogu znajdziecie wersje z rabarbarem , truskawkami i czereśniami ) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 masło lub margaryna (250 g) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta ścieramy
Cynamonowe szczęścieciasteczka migdałowe z dżemem malinowym. Aby je wykonać konieczne jest aby mieć robota kuchennego do rozdrobnienia migdałów, chyba, że w sklepie uda nam się dostać pastę/masło migdałowe bez dodatków. Migdałowe ciasteczka z dżemem malinowym składniki 1/2 szklanki migdałów 120 g masła 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 białka dżem malinowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Migdałowe ciasteczka(...)Mąkę przesiewamy i dodajemy całość do naszej masy, ucieramy do momentu aż wszystko będzie dokładnie wymieszane. Przekładamy ciasto do maszynki do ciastek i wyciskamy gniazdka, w środek nakładamy dżem. Pieczemy w 180 stopniach od 15 - 20 minut aż ciasteczka lekko zbrązowieją. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineczegoś dobrego. W dodatku składniki granoli możecie modyfikować tak jak lubicie. Na przykład wzbogacić ją o suszone owoce, a na koniec dodać kawałki gorzkiej czekolady. DOMOWA GRANOLA BEZ CUKRU Czas przygotowania 30 - 35 minut 200 g płatków owsianych 100 g płatków jaglanych 2 garści ziaren słonecznika Garść siemienia lnianego Garść orzechów (u mnie ziemne i włoskie(...)miski z płatkami i wymieszać dokładnie Dodawać po trochu wody żeby składniki zaczęły się ze sobą sklejać (u mnie około ćwierć szklanki) Masę wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie zostawiając większe kawałki połączone żeby uzyskać fajne, chrupiące kawałki granoli Piec w 170-180 stopniach 20-25 minut (czas dostosujcie do pożądanego stopnia wypieczenia
HealthyCreationsprzeciętny człowiek nie jest w stanie zrozumieć. Dlatego uznałam, że trzeba zrobić własne płatki. Padło na cini minis. Tak naprawdę to małe ciasteczka, które można zjeść tak po prostu bez mleka. Możesz wykonać je w formie dużych ciasteczek. Ja przygotowałam je jednak w formie małych prostokącików i zjadłam z dodatkiem ciepłego mleka owsianego Muszę przyznać, że smakowały prawie(...)orkiszową, ryżową, 2 łyżeczki cynamon oraz skrobię z tapioki. Do suchych składników dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz miód. Całość zagnieć, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto przełóż na papier do pieczenia, przykryj je drugim arkuszem i rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Następnie potnij je na małe kwadraciki lub prostokąciki. Ciasteczka posyp cynamonem i ksylitolem. Piecz ok. 15 minut
365 dni dookoła kuchnirodziny zarówno w ciepłe, jak i chłodniejsze, deszczowe dni. Składniki Składniki na ciasto: Ciasto na włoską pizzę 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 serek camembert 10 czarnych oliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako(...)papryki, serek camembert, oliwki. Chorizo kroimy w cienkie plastry i dodajemy do naszej pizzy. Całość pokrywamy żółtym serem (plastry lub potarty). Naszą pizzę z chorizo, serami i czarnymi oliwkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 18-20 minut
Programista w kuchniprzetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko do posmarowania ciasta Płatki(...)wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać . Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra
Wanilia i Kardamonczasu do czasu, trzeba sprawdzić co zalega już zbyt długo w zamrażarce. W mojej były to tym razem nieco zapomniane, małe kalmary. Najchętniej długo je duszę lub piekę. Szybko smażone są pyszne, jednak wymagają więcej uwagi - zbyt długo smażone staną się twarde. Na stronie Serious Eats znalazłam smacznie zapowiadający się przepis na zwykłe, duże kalmary(...)cienkie półplasterki 3 średnie ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 1/3 szklanki (80 ml) wytrawnego białego wina 400 g oczyszczonych małych kalmarów ok 250 g całych pomidorów z puszki , bez soku gałązka świeżego tymianku 80 g czarnych oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki pasty harissa lub do smaku 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny sól i świeżo zmielony
Stare Garyolive oil PL W misie miksera umieszczamy wodę, zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek oraz mąkę zmieszaną z solą. Wyrabiamy ok. 10 minut. Ciasto powinno być trochę lepkie, ale bez problemu odchodzić od ścianek misy Przekładamy je do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w ciepłym miejscu na ok. godzinę czasu. Następnie "przewracamy" ciasto ("do góry nogami"). Ponownie zakrywamy(...)uciskać i zakładać ciasto (jak serwetkę), aby je ujędrnić. W tym momencie formujemy ciasto, nie wyrabiamy. Unikajmy mąki, gdyż ona uniemożliwi nam ładne uformowanie chlebka i z pewnością w pieczeniu nam popęka. Umieszczamy chleb na silikonowej macie lub blaszce do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Pieczemy w temp
DominikaDolcimieszanki ziół, które doskonale podkreślają smak potraw. Każda przyprawa pakowana jest w mocną, foliową torebeczkę ze strunowym zamknięciem. Dzięki temu wszystko, co jest w środku, jest też dobrze widoczne bez zaglądania, a zamknięcie ułatwia utrzymywanie przypraw w porządku. Cena przypraw jest przystępna. Za porcję trzeba zapłacić około 2,5 – 3,5 zł. W ofercie sklepu są mieszanki ziół(...)pierwszej partii bardzo przypadła mi do gustu mieszanka przypraw do wieprzowiny. Nadaje mięsu odpowiedni aromat i sprawia, że naprawdę świetnie smakuje. Ja na pewno będę po nią sięgać, bo pieczeń przygotowana z tą kompozycją smakuje wyśmienicie i świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. A ponieważ w piątek do domu przyjechał Młody, aby wspomóc mnie i Daria w chorowaniu
W mojej kuchnimoże i Was zupa marchewkowa, z lekkim tajskim aromatem przekona. Na dwie całkiem spore porcje 0,5 kg marchewki 2 ząbki czosnku w łupince 1 mała papryczkę chilli (bez nasion posiekaną w drobniutką kostkę) 1 średnią cebulę w łupince 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Mały pęczek świeżej kolendry 1/2 lub 1 cała łyżeczka tartego imbiru(jeśli(...)zbyt pikantne) Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż i poukładać w żaroodpornym naczyniu. Dodać do marchewki, czosnek w łupinkach i cebule (nie obraną przekrojoną na połowę.) Delikatnie posolić, skropić oliwą i piec około 20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić posiekane chilli i podsmażać około 1 minuty. Dodać marchewkę pieczoną, obrany czosnek
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzyznaje się bez bicia, że nie chce się robić domowego majonezu i do sałatek dodajemy ten ze sklepu ? A szkoda, bo produkcja domowego majonezu jest bardzo łatwa a smak jeśli użyjemy bardzo dobrej jakości oleju takiego jak Wielkopolski jest nie do porównania z tym sklepowym, jest delikatniejszy no i zdrowszy bo nie pakujemy dodatkowej chemii . Dziś polecam bardzo(...)wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna ! Może kogoś zainspiruję na nadchodzące święta ? Składniki: 2 pieczone lub gotowane buraki 6 filetów śledziowych z zalewy olejowej 4 gotowane na twardo jajka 1 duża czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasolki 2 ogórki kiszone 3 dag startego drobno sera
Wanilia i Kardamonsera np. cheddara, który dodawał potrawie głębi. Ponieważ szarlotka smakuje lepiej na ciepło, ser najlepiej jest dodać przed samym podaniem podgrzewając ciasto. W ten sposób otrzymasz też klasyczną szarlotkę bez sera dla tych domowników, którzy się nie zdecydują na pyszne wykończenie deseru. Macie odwagę się sami przekonać? Składniki Spód do tarty: 2 szklanki mąki łyżka cukru łyżeczka soli(...)łyżki cukru ⅓ szklanki mąki szczypta soli po łyżeczce cynamonu i kardamonu garść orzechów laskowych Kruszonka: 50 g masła ⅓ szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki cynamonu szczypta soli Do podania: Starty żółty ser (cheddar lub gouda) Przepis na szarlotkę z żółtym serem Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy szybko. Zawijamy
Ugotowane pozamiatanePolecam bardzo pyszne i zdrowe ciasteczka bez zbędnego cukru i tłuszczu. Takie ciasteczka są idealne na przekąskę lub podwieczorek. Można je również zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy to pracy. Polecam i zapraszam:) Przepis bierze udział w konkursie Bakalie mają moc Zdrowe desery z Agnex. Jeśli uwielbiacie bakalie to informuję Was o zniżce 5% na produkty Agnex(...)podać hasło ZDROWE-BAKALIE. Zapraszam. Składniki: półtorej szklanki otrębów pszennych prażonych 1 szklanka kaszy jaglanej ekspandowanej 3 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżka miodu prawdziwego Wykonanie: 1. Wszystkie składniki sypkie dajemy do miski i mieszamy, następnie dajemy mokre składniki
Izabelawkuchnidelikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi. Spód z bułki tartej także należy do najsmaczniejszych. Zresztą sernik ten mogłabym zachwalać bez końca, dlatego sami go upieczcie i przekonajcie się dlaczego... Pooolecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 50g masła 100g bułki tartej (u mnie firmy Mamut ) 2 łyżki cukru(...)rondelku należy roztopić masło, wsypać bułkę tartą, cukier oraz sól. Całość mieszać do momentu delikatnego zarumienienia się bułki i następnie wklepać (ugniatając) w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. Przygotować masę. Masło umieścić w rondelku i podgrzewać (co chwilę przemieszać) aż zacznie brązowieć, a na jego powierzchni pojawią się ciemne kropeczki. Ostudzić. W międzyczasie jajka utrzeć
Di gotujesię, że teraz już tak będzie. Uwielbiam jesień, ale gdy jest taka wiecie... piękna, ciepła i mieniąca się kolorowymi liśćmi. Tego jednak nic nie zapowiada, w ruch więc idą piece, ciepłe kalosze, parasole i rozgrzewające dania. Moją kolejną propozycję dla Was przygotowałam w zaledwie pół godziny. I jest to czas łącznie z gotowaniem makaronu, bo sam sos, z uwagi(...)nimi do czynienia, ale ogólnie grzyby lubię więc stwierdziłam, że i te przypadną mi do gustu. Nie myliłam się- od teraz będę po nie sięgać zdecydowanie częściej i bez obaw. Podobnie jak po sos, który według etykiety nie zawiera zbędnych konserwantów i glutaminianu sodu. W smaku jest dobry, chemii zbędnej nie czuć, więc myślę, że raz na jakiś czas
Kuchnia w czekoladzierodziny zarówno w ciepłe, jak i chłodniejsze, deszczowe dni. Składniki Składniki na ciasto: Ciasto na włoską pizzę 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 serek camembert 10 czarnych oliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako(...)papryki, serek camembert, oliwki. Chorizo kroimy w cienkie plastry i dodajemy do naszej pizzy. Całość pokrywamy żółtym serem (plastry lub potarty). Naszą pizzę z chorizo, serami i czarnymi oliwkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 18-20 minut
Programista w kuchniUpiekłam drożdżówkę, zrobiłam koktajl z truskawki dałam dwie łyżki lodów. Humor poprawiony :) Uwielbiam ją robić, ponieważ nie potrzebuje tyle roboty co przy nie których. dodajesz do niej owoce albo bez. Ważne aby składniki dodawać po kolei. SKŁADNIKI: Ciasto : 8 dag drożdży (w kostce) 1 szklanka cukru 1 szklanka letniego mleka (podgrzać) 3/4 szklanki oleju 4 szklanki mąki(...)wszystko drewnianą łyżką Przygotuj kruszonkę ( ja mąkę daję na oko) Rozgrzej piecyk 180 stopni. Ciasto wylej na wcześniej przygotowaną blachę i posyp kruszonką. Włóż do nagrzanego piecyka i piecz 40 minut. Przygotuj koktajl truskawkowy ( zmiksuj truskawki i dodaj jogurt naturalny). Odstaw do lodówki. Po wyjęciu ciasta z piecyka odczekaj trochę i pokrój jeszcze ciepłe ale nie gorące ciasto
Misz-masz by DomiDziś bardzo szybki przepis na czekoladowe kokosanki. Często jest tak, że zostają nam białka i nie wiemy co z nimi zrobić? Ja zazwyczaj przygotowuję bezę, bo lubię albo ciasto z białek. Jednak dawno w domu nie było kokosanek... do tego czekoladowych :) Porcja ok 20 kokosanek Składniki: 200 g wiórków kokosowych 340 g cukru cukier wanilinowy 5 białek szczypta(...)delikatnie łopatką. Z gotowej masy, na blachę wyłożoną papierem pergaminowym formujemy łyżką ciastka lub masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy - średnica ciastka ok 2 cm. Pieczemy w 180 C przez 10-15 minut. Smacznego
Niezły Młynekugotowanego makaronu (najlepiej rodzaj drobnego makaronu) 4 plasterki szynki serrano (lub innej długo dojrzewającej, lub cieniutko pokrojony,chudy boczek) pęczek szczypiorku drobno posiekany lub szalotka 1/2 papryczki chili (posiekana, bez pestek) ok. 40 gr.twardego sera, startego na tarce (parmezan, pecorino romano,grana padano) 4-5 jajek sól,pieprz oliwa do natłuszczenia formy PRZYGOTOWANIE: Jeżeli mama makaron typu nitka rosołowa(...)dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą(uważnie-bo szynka jest słona) i pieprzem. Wlewamy do kokilek lub niewielkiej formy, wysmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. czas pieczenia ok. 20 minut-ale trzeba sprawdzać-wbijając patyczek w środek Frittaty. Jeżeli patyczek jest suchy-to danie gotowe
Kopystką po garachPochodzę z lubelszczyzny. U nas babcia robiła placki na wzór proziaków, ale były większe – wielkości naleśników. Kładła je na blasze na piecu kaflowym. Plackom wyrastały wielkie bąble, które z bratem przekłuwaliśmy. Babcia nas za to ganiła, bo te z bąblami były najlepsze. Lekko przypalone. Jedliśmy je popijając świeżym mlekiem. Wspaniałe to były czasy. Dziś proziaki stanowią dla mnie namiastkę(...)maślanka) i jajko. Ciasto powinno być luźne. Przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkujemy cienki placek. Wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu – patelnia ma być sucha). Proziaki urosną. Przekrawam je na pół. Smaruję masełkiem wymieszanym z rozmiażdżonym ząbkiem czosnku i odrobiną soli. Smacznego Artykuł Proziaki pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.plniż sklepowy. Ale spokojnie z tym pasztetem nie mam takiej obawy. Jest wilgotny i bardzo smaczny. Może zagości na Waszym świątecznym stole? Składniki: ok. 1 kg kruczka bez podrobów włoszczyzna na rosół 1/2 szklanki wywaru 3 ząbki czosnku 2 gałązki tymianku 1 średnie jabłka 30 listków bazylii 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki miodu można zastąpić cukrem(...)przez około godziny. W między czasie na patelni wrzucić masło następnie dodać jabłko pokrojone w kotkę, chwilę przesmażyć, następnie dodać cukier i skarmelizować jabłko. Mięso z rosołu i pieczone obrać z kości, wrzucić do miksera dodać karmelizowane jabłko, rosół, upieczony czosnek (pozbywając się łupin). Wszytko zmiksować na gładko. Doprawić solą i pierzem znowu zmiksować gdy pasztet będzie już doprawiony dodać
Delicious TitbitsŚwięta tuż tuż.. W moim rodzinnym domu nie wyobrażano sobie świąt bez sernika. To właśnie on gościł zarówno w Boże Narodzenie jak i w czasie Wielkanocnym na świątecznym stole. Wiele razy słyszałam od najbliższych, że udało mi się podarować im smak tamtych beztroskich i jakże wspaniałych dni ... Dzisiaj dziele się z Wami sernikiem królewskim, który dla podkreślenia magi(...)sernik królewski ze skórką pomarańczy Składniki : 450 g mąki pszennej 2 średnie jajka 3/4 szklanki cukru 200 g masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika masa serowa : 1 kg sera dwukrotnie mielonego, może być z wiaderka 4 jajka 3/4 - 1 szklanka cukru 1 duży budyń
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimała fotorelacje z warsztatów oraz przegląd wykonanych potraw wykonanych pod czujnym okiem Dominika Moskalenki. Zdjęcia dzięki uprzejmości organizatora. Bardzo dziękuje za możliwość wzięcia udziały w warsztatach. wesoły autobus bez konserwantów i pysznie drugie śniadanie w świetnym towarzystwie dietetyk podpowiada obieram siekam focę macham :) i się śmieję I jeszcze kilka fotek potraw, już mojego autorstwa. na II śniadanie jajecznica(...)schabem sałatka z miksu sałat, z pomidorami i ogórkiem z golonką i dressingiem z musztarda francuską pierogi na szpinaku pure z ziemniaków , mus z jabłek i chrzanu i kawał pieczonego boczku Jak widzicie najadłam się mięsa w rożnych postaciach zaspokajając swój apetyt chyba na pól roku. Pysznie było tylko zabrakło mi deseru
Dzieje kuchennej WiewióryJednym słowem, autko ma się dobrze, jak chyba nigdy wcześniej. Odetchnęłam z ulgą i z nieukrywaną radością zanotowałam fakt, że prowadzenie samochodu znów sprawia mi przyjemność. Taką prostą, zwyczajną; bez tej nutki niepewności w tle. Nudno...? Absolutnie nie! Zresztą, znając życie, kolejne niespodzianki już czekają za zakrętem... Dzisiaj mam dla Was kolejne muffinki. Bardzo proste (jak każde muffinki(...)Dzięki tej prostej dekoracji prezentują się naprawdę uroczo. Muffiny z czarnymi porzeczkami i marcepanem Składniki: (na 24 sztuki) 500 g mąki pszennej 200 g cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 500 ml maślanki 150 ml oleju 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g czarnych porzeczek dodatkowo: 100 g marcepanu (do obkładania tortów) różowy barwnik spożywczy w żelu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiski rozdzielam białka od żółtek , białka ubijam na sztywną pianę . Do żółtek dodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę , kiedy żółtka mamy ubite dodajemy mąkę ryżową , proszek do pieczenia , sodę , zapach śmietankowy kakao , oraz pół szklanki mleka , kiedy mamy dodane wszystkie nasze składniki to wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy , kiedy mamy już masę wymieszaną to dodajemy(...)stopni na 40 minut . Po naszym czasie wykładam ciasto , wyjmuję z tortownicy i zaczynam robić polewę czekoladową . Polewa czekoladowa 4 łyżki masła ( dobrej jakości bez dodatku soli) 5 łyżek ksylitolu 3 łyżki kakao Wykonanie Do rondelka dodaję masło , rozgrzewam tak aby nasze masło się rozpuściło , kiedy już masło nam się rozpuściło , dodaję
Mój Smakjest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową. Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry słoik suszonych pomidorów w zalewie 1 malutka papryczka jalapeno szklanka ugotowanej kaszy bulgur 50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek(...)papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą
pieprzny smaczekjuż przy pierwszym wykonywaniu, czyli z myślą, że jeżeli efekt końcowy będzie odpowiedni, umieszczę go tu lub zapomnę, przy negatywnej ocenie familii. Przecież żyjemy też od razu na serio, bez prób. Mamy prawo do błędów, mówi się nawet, że bywają niezłym nauczycielem, oczywiście wówczas, gdy mamy ochotę ich wciąż nie powielać. Zatem wymyśliłam sobie takie kruche ciasto w letniej(...)stanów przedzawałowych sporej grupy telewidzów, czyli siatkarzy. Polska! Jak znajdziecie w sobie ochotę na przygotowanie naszego pysznego porzeczkowego rarytasu, przygotujcie odpowiednio na: Ciasto: - 500g mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 200g cukru pudru - 250g masła ZIMNEGO - 6 żółtek (z białek możecie przygotować sobie to ) Krem: - 400ml śmietanki - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku
I tu będę miała takie tedanie, które z powodzeniem można zaserwować nawet podczas uroczystego obiadu. Dodatkowym atutem jest to, że można je szybko przygotować nie tracąc czasu na stanie przy kuchence. 4 plastry schabu bez kości 5-6 pieczarek ząbek czosnku 15 dag żółtego sera 2 czubate łyżki majonezu sól himalajska pieprz świeżo zmielony 2 łyżki oleju łyżka siekanej natki pietruszki Mięso umyć(...)żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na każdym kawałku położyć pieczarki i po łyżce majonezu z serem. Całość posypać startym serem. Naczynie przykryć i całość piec ok 45 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę
Smakołyki Asichoć dość sztywne, idealnie smakowało w połączeniu z masą jabłkową, szczególnie na drugi dzień, po nabraniu od nich wilgoci. Inspirację stanowi przepis Weroniki Madejskiej z książki "Bez glutenu, bez wyrzeczeń". SKŁADNIKI: CIASTO: 10 dag mąki owsianej 10 dag mąki ryżowej 5 dag mąki ziemniaczanej 2 całe jajka 2 żółtka (białka zamrozić, innym razem pokażę do czego się przydadzą(...)cukru waniliowego cukier do smaku sok z cytryny do smaku DODATKOWO: cukier puder do oprószenia (niekoniecznie) masło do formy WYKONANIE: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować masłem. Przesiane mąki wymieszać z cukrem, solą i sodą oczyszczoną, dodać schłodzone masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i całe jajka, wymieszać łyżką tylko
Kuchenne zapiski Edytyciszę na blogu i udostępnić Wam szybki przepis. Chleb jest pewnie dla każdego z nas codziennym pożywieniem. A może by tak urozmaicić sobie kanapki i zamiast tradycyjnego użyć takiego... bez mąki? :) Jeśli jesteście zainteresowani taką opcją to ten wpis jest dla Was. Firma Melvit przygotowała bowiem specjalną mieszankę, dzięki której możecie samodzielnie i bezproblemowo przyrządzić sobie taki chlebek(...)Melvit 5 jajek 150 g maślanki 1/2 łyżeczki soli Wymieszać jajka i maślankę, dodać sól do smaku i połączyć z mieszanką. Całość przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. * Na opakowaniu mieszanki widnieje informacja, że chlebek przyrządza się w Thermomixie. Jako, że nie posiadam tego
My simple kitchenNależę do osób, które swój organizm nauczyły pracować w systemie - jem 5 posiłków dziennie. Nie ma więc możliwości, by wyjść do pracy bez śniadania, bądź pominąć którykolwiek element codziennego menu. Drugie śniadanie, to także obowiązkowa pozycja. Gdy mam trochę więcej czasu, a zdarza się to w weekendy, lubię przygotować coś na ciepło, coś na co zwyczajnie nie mam czasu(...)mózgu" doda energii na cały dzień. Składniki 100 gram białego sera 1 jajko 1,5 łyżki mąki 2 łyżeczki cukru z wanilią szczypta proszku do pieczenia Przygotowanie Białko ubijamy na sztywną pianę. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Całość łączymy delikatnie z ubitą pianą. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (masło
Mój Smak na ŻyciePokazywałam Wam ostatnio prosty chleb drożdżowy, taki zwykły pszenny, bez kombinowania: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/01/chleb-na-drozdzach-atwy-i-szybki.html . Pokusiło mnie jednak, żeby popróbować z mieszaniem mąk i wiecie co? Też wychodzi :) Dziś polecam Wam 2 sprawdzone opcje, obie z dodatkiem mąki kokosowej, którą zaczynam wielbić podobnie, jak wszystko inne kokosowe, co można zjeść. Pierwszy chleb to zwykły pszenny z dodatkiem mąki kokosowej(...)daje razem mniej więcej pół kilo mąki, jak w przepisie podstawowym. Ciasto wyrobiłam normalnie, odłożyłam do wyrośnięcia, potem uformowałam chleb, znowu odstawiłam i dopiero piekłam ale wszystko to zamknęło się w godzinie + czas pieczenia, około 45 minut. Chlebek wyszedł przepyszny, a przy tym o zupełnie innej strukturze, bardzo przypominającej bułkę mleczną. Jeśliby zamiast wody użyć mleka roślinnego, bułka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEProste, delikatne i szybkie ciasto na samych białkach bez dodatku tłuszczu. Ciasto jest lekko wilgotne, lekkie i sprężyste. Można powiedzieć, że to taki biszkopt na białkach. Składniki: (mała keksówka) 5 białek 140 g cukru 100 g mąki 2 łyżeczki soku z cytryny trochę otartej skórki z cytryny szczypta soli Białka ubijać ze szczyptą soli, gdy trochę się spienią wsypać(...)dodać 1/3 cukru i miksować, i z resztą tak samo. Gdy piana będzie lśniąca przesiewamy do niej mąkę w pięciu partiach, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor, do suchego patyczka. Smacznego
talerz przyjemnościbakłażanów gorycz. Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Bakłażany krótko płuczemy i bardzo dokładnie wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy(...)często mieszając i wlewamy passatę z pomidorów oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy i dodajemy: mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, kurkumę, garam masala, chili w proszku (lub posiekane świeże chili bez pestek), łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy upieczone bakłażany i gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Próbujemy czy danie jest odpowiednio słone i przyprawione. Przed
Poezja smakuumieść w drugiej misce i krótko miksuj (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodaj ubite białka i delikatnie połącz łyżką. Całość wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 10 min w 180*C. Krem: Do jednej miski wbij żółtko, a do drugiej białko. Ubij białko, a pod koniec ubijania dodaj połowę pudru z erytrytolu, ciągle(...)wycinałam pucharkiem), po dwa koła na jedną porcję. Jeżeli chcesz to możesz na tym etapie nasączyć biszkopty kawą (ja jednak nigdy tego nie robię, bo bardziej smakuje mi bez). Układaj w pucharkach: biszkopt, krem, biszkopt, krem. Na koniec posyp całość karobem lub kakao za pomocą małego sitka. Włóż do lodówki na minimum 3 godziny, aby krem zgęstniał. Kaloryczność: Całość
Moja Michapodobno nie z każdej mąki będzie chleb postanowiłam to sprawdzić może nie jest idealny – ale dla mnie wyszedł super tak naprawdę użyłam tego co miałam w domu, bez żadnych dodatkowych zakupów Składniki: 20 g drożdży (piekarskich prasowanych), 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej T1850, 200 g mąki pszennej wrocławska T500, 250 ml ciepłej przegotowanej wody, 1,5 łyżeczki soli(...)przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Ciastko powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjąć ciasto z formy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w tym celu należy po prostu odwrócić miskę do góry dnem i ciasto powinno same delikatnie wypaść na blachę. Można delikatnie potrząsnąć miską by mu to ułatwić Chleb posypać
rozgotowanaktóre przedstawię Wam najprawdopodobniej dopiero za rok, gdyż w tym - czasu było stanowczo za mało. Mumie smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno, maczane w ketchupie, jak i bez niego. Tylko spójrzcie na ich minki, jak ich nie schrupać? :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 2 opakowania vege kiełbasek grillowych z papryką POLSOJA (500g) lub innych(...)kroimy w cienkie paseczki. Każdą parówkę/kiełbaskę owijamy 3-5 cienkimi paseczkami na wzór luźnego bandażu. Wszystkie mumie owinięte w ten sposób umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu za pomocą końcówki łyżeczki tworzymy "gałki oczne" i na każdej kładziemy po ziarnie czarnego pieprzu tworząc oczy. Przy pomocy nożyka
Be Fit Be Strongwinem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek -40 g suszonych pomidorów -130 g oliwek bez pestek -1 żółtko W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą masę(...)pomidory. Wyrobić. Posmarować masłem dość długą keksówkę i posypać mąką. Włożyć ciasto, wyrównać. Ponacinać z wierzchu. Odstawić do wyrośnięcia na ponowną godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Piec w 200 stopniach około 50 minut, do rumianej skórki. Podawać z szynką parmeńską, oliwkami, bazylią jako przystawka lub aromatyczne kanapki! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniwyobrażam sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Lubię jej klasyczny smak połączony z mlekiem, a także wszelkie inne połączenia smakowe. Syropy to szybki sposób na jej urozmaicenie, dlatego postanowiłam wypróbować jego domową wersję z dyni i korzennych przypraw. Inspiracja: Poezja smaku Składniki na ok 250 ml: 4 łyżki puree z dyni* 1 łyżeczka cynamonu 4-5 goździków esencja(...)szklanki wody ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 szklanka cukru Przygotowanie: *Puree z dyni: dynię kroję na kawałki ze skórą (wydrążyć pestki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 200 stopniach ok. 30-40 minut. Następnie mus zeskrobuję widelcem ze skórki i rozgniatam lub blenduje. Możecie przechowywać go w lodówce około tygodnia, zapasteryzować na zimę
Fabryka pomysłówwypróbować. Na pewno zakochasz się w nich jak ja. Nasiona te zaliczane są do produktów SUPER FOOD. Kupisz je w sklepach z półkami ze zdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne(...)sól, miód, tłuszcz. Mieszamy ze sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę
Bon Appetit Małgorzatyksiążki “The Hummingbird Bakery. Home Sweet Home”. I jak wszystkie poprzednie - próba zakończona sukcesem! Przepisy autora tej książki (Tarek Malouf) są po prostu genialne :) Oczywiście nie obyłoby się bez modyfikacji z naszej strony: zmniejszamy ilość cukru z 300 g do 250 g (zdecydowanie wolimy mniej słodkie wypieki, orzechy brazylijskie zastępujemy włoskimi (w osiedlowym sklepiku nie było takowych), a mąkę(...)orzechów włoskich, drobno posiekanych 200 g masła 250 g cukru trzcinowego 4 jajka 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego imbiru 3 dojrzałe banany SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy prażymy na suchej patelni na małym ogniu, do czasu, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy do wystygnięcia
W kuchni Katiecynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone orzechy, startą czekoladę, migdały ... lub oblewając je np. stopioną czekoladą. Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie z nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej panie domu :)) Są pyszne szczególnie lekko ciepłe :-) Składniki: op. gotowego c iasta francuskiego (u mnie 375g(...)Płat ciasta posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Rolujemy prawy, dłuższy bok do środka, a następnie analogicznie - lewy. Otrzymany rulonik tniemy na 1cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 13-15 minut (w zależności od wielkości ciastek) do zrumienienia. Z podanych składników otrzymałam 2 blachy mini ciasteczek
Walijskie Pichceniedowód na to, że wielkanocne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji - na mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach kaszy jaglanej (z której mąka powstaje) wspominałam przy okazji zapiekanki śniadaniowej , więc teraz skupię się wyłącznie na walorach smakowych: Babka jest miękka, wilgotna, lekka, nie za słodka, po prostu pychota :) Mąka jaglana nadała babce orzechowy posmak, który bardzo przypadł(...)mąkę z kaszy jaglanej) lub 260 g gotowej mąki jaglanej 150 g masła 4 jajka 1 duży dojrzały banan 200 g cukru trzcinowego nierafinowanego 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki wiórków kokosowych Do dekoracji: 1-2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: 1. Mąka jaglana: Kaszę jaglaną zmielić na drobny pył w młynku do kawy lub malakserze. Można też
Domowa Cookierenka Agilodówce przez min. 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie : Migdały w łupinkach zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać wodę i usunąć łupinki (powinny bez problemu odchodzić). Migdały osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić na mąkę - ja to robię w malakserze. W rondelku roztopić masło i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubić z cukrem do białości (miksować(...)zwilżonym olejem.Wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku i wylepić foremki do babeczek. Foremki przenieść na blachę z piekarnika. Następnie uzupełnić je nadzieniem migdałowym (1 łyżka na foremkę). Piec przez ok. 15 minut. (do momentu, kiedy na górze będą lekko zrumienione). Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilę, aż przestygną, następnie wyjmować z foremek. Lukier: W małej miseczce wymieszać trzepaczką
Domowa Cookierenka Agipysznymi, karmelowymi orzechami. Składniki: Ciasto: 600 g mąki 200 g cukru 125 g masła 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masa orzechowa: 250 g orzechów włoskich (drobno posiekanych) 2 łyżki płynnego miodu 100 g cukru 100 g masła Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe(...)pół godziny. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć na nią jedną część ciasta i piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut (aż góra będzie złota). Drugą częścią ciasta również wyłożyć blaszkę i wylać na wierzch masę orzechową. Piec nieco dłużej, około 20 minut. Masa orzechowa: Cukier masło i miód rozpuścić w garnuszku. Dosypać orzechy. Całość zagotować
My simple kitchenschabowe pokryte są pierzynką z pora i marchewki oraz odrobiny ketchupu i majonezu. nawet mój synek, który nie jest wielbicielem warzyw zjadł podwójną porcję! Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 2 marchewki, por, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki majonezu czosnkowego Kętrzyńskiego , sól, pieprz, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć(...)oczkach. Pora dokładnie umyć i drobno posiekać w pół plasterki. Każdy plaster mięsa posmarować ketchupem, przykryć warstwą pora i posmarować majonezem. Na wierzchu rozłożyć marchewkę. Delikatnie oprószyć solą. Piec około 20-25 minut w temp. 170st
Z miłości do słodkościsuperfoods, zupełnie abstrakcyjne. Ale są też takie, które z łatwością można przygotować w domu (np guacamole z dodatkiem spiruliny czy przygotowanie mleka konopnego). Ja polecam powolne wdrażanie i testowanie, bez terapii wstrząsowych na początek :) Na przykład przygotowanie domowej granoli z dodatkiem jagód goji. składniki: na słoik o pojemności 1 l 2 szklanki płatków owsianych (lub orkiszowych, żytnich) ½ szklanki(...)Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie suche składniki, oprócz jagód goji, wsypujemy do miski, dodajemy miód i delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Przekładamy na blachę do pieczenia o wyższych brzegach (można ją wyłożyć papierem do pieczenia), rozprowadzamy równomiernie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 25 minut, mieszając kilkukrotnie podczas pieczenia
bistro mamaBez zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy). Piec w 200 stopniach 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i dopiekać dodatkowa 15 minut
w mojej kuchniktóry daje odpowiedź. Perełki rosy na pajęczynie. I ogromna porcja chałwy zjedzona późną nocą w oparach egoistycznej rozpusty - czyż mi się nie należy?! Włóczenie się po ogrodzie. Tak sobie, bez celu. A może właśnie na odwrót... Szuranie wśród liści. Zbieranie patyków na jesienne ognisko z ziemniakami. I zbieranie myśli, tak bardzo ostatnio nieuporządkowanych, zaskoczonych, niepewnych. Przeganianie tych najgorszych(...)dziś uśmiecham się do październikowego wiatru, który strącił rajskie jabłuszka. Wkładam je do rowerowego koszyka i zabieram do domu. Co roku jesienne jabłka nadziewam na patyk i piekę nad ogniskiem. Ale dziś jest za zimno i za mokro. Dziś na pocieszenie funduję sobie lizaki. Nie jadłam ich od dzieciństwa, kiedy czasem wręczano mi je na otarcie łez
KUCHARNIAsobie tygodniowy urlop :) Przepraszam za tą chwilową przerwę w eterze. Mam nadzieje, że korzystaliście z innych pysznych przepisów zamieszczonych na blogu. Dziś przygotowałam dla Was wpis bardzo słodki - choć bez cukru, chrupiący i soczysty, a co najważniejsze, barrrrrdzo prosty! Zapraszam na f rancuskie ciasteczka z mirabelką i jabłkami. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego dobrej jakości słoiczek dżemu mirabelkowego / świeżych mirabelek(...)środku każdego kawałka układamy łyżeczkę ( na małych kawałka pół łyżeczki ) dżemu mirabelkowego lub kilka świeżych mirabelek i łyżeczkę pokrojonych jabłek, następnie wszystkie boki zlepiamy i układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blaszce piekarnika. Wierzch smarujemy lekko pędzelkiem zamoczonym w mleku. Wstawiamy do nagrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 15 -20 minut w zależności od wielkości ciasteczek
Słodkie PrzyjemnościChlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem Chleb francuski pieczony w garnku Na słodko Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą(...)kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki Zimowa szarlotka z bezą Oponki serowe Ciasto marchewkowe z polewą Małe pączki z cukrem pudrem Kolorowy sernik Tarta Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami
Kulinarne przygody GatityPiernik..bardzo szybki do zrobienia..nawet bez użycia miksera..nadziany różnymi bakaliami Helio .. 2 szkl.mąki 3/4 szkl.cukru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1 szkl.śmietany 1/2 szkl.oleju 3 jajka 2 czubate łyżki masy kajmakowej Helio dodatki: orzechy włoskie Helio orzechy laskowe Helio polewa biała Helio polewa mleczna Helio żurawina suszona Helio(...)Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika na kilka minut
Moje domowe kucharzeniebrokułu , następnie kroimy je na mniejsze kawałki (można użyć również mrożone brokuły :)). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy. Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy widelce, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe(...)kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano (może być inny rodzaj sera). Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill). Podczas grillowania najlepiej stać koło piekarnika i obserwować zapiekankę, aby ustrzec
Kredowe Menułyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie. Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie. Przygotować nadzienie. Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem. Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest gorąca, używamy rękawicy lub ściereczki. Farsz nałożyć do połówek pigwy i wstawić jeszcze do piekarnika na 5 minut. Pigwa jest doskonała(...)anyż 3 plasterki imbiru świeżego 2 łyżki pistacji posiekanych Wykonanie. Ugotować syrop z cukru i wody, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i dodać syrop buraczany i sok z cytryny. Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie. Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista. Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić
Kulinarny karnet Christopherapostanowiłam moje wymieszać, doprawić i wtedy zapiec. Wyszło bardzo smacznie :-) powiem nieskromnie.... Składniki: 400g mięsa mielonego 2 woreczki ryżu kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych bez skóry 30dkg pieczarek ser żółty bądź mozzarella 1 cebula 1 ząbek czosnku majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz olej do podsmażenia Wykonanie: Ugotować ryż w lekko osolonej(...)następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25min
Walijskie Pichceniedodajemy szczyptę soli ) Jeszcze dodaję po łyżce oleju i ciągle ubijam ( ja robię to mikserem ) Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dosypuję do masy , mieszam delikatnie , tyle by mąka wrobiła się w całość Pieczemy w foremce w kształcie serca:) Upieczone ciasto w prodiżu. Składniki do przełożenia ciasta: połowa opakowania 500 dag śmietany tortowej(...)układamy na kloszu lub płaskim talerzu Nasączamy ciasto, smarujemy dżemem i przykrywamy drugą częścią, tą też nasączamy i smarujemy ubitą na sztywno śmietaną z pudrem ( słodzimy według uznania, ale bez przesady, bo ciasto jest dość słodkie) Dekorujemy według uznania, u mnie były to owoce granata :) Ciasto powstało z potrzeby serca dla Ukochanej Osoby
Proste Potrawy