bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1182/3453)

BROWNIE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI 175

mąki 1 kg dojrzałych śliwek (dużych okrągłych lub węgierek) cukier puder WYKONANIE  Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ (góra/dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 17x24 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy (skórką do dołu) na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, oprószamy cukrem pudrem

cool and minty
Bezy z kremem z serka mascarpone 158

dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nakładać na blaszkę białka lekko spłaszczając.Tak aby powstały kółka o średnicy 8-9 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut. Bezy muszą kruche i białe. Krem 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone

O kuchni z uczuciem
Ślimaczki drożdżowe z twarogiem i rodzynkami 158

odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać rodzynkami, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych boków.   Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę(...)resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco. Piec w temp. 190C

Grunt to przepis!
Mini donuty 173

Uwielbiam urocze przekąski, małe kolorowe ciasteczka, kruche makaroniki, babeczki w wersji mini. Do tachkich słodkich przekąsek bez wątpienia należą też mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest super! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Małe pączki są wspaniałą dekoracją do innych wypieków, ja wykorzystałam je do urodzinowych babeczek(...)przepisami na tort Pavlova , bezy z granatem lub z borówkami , małe beziki czy bezy z lodami :) Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier, kolorowe cukiereczki do dekoracji, ok. 0,5 l. oleju do pieczenia Jak zrobić mini donuty

Ciastkozercy
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1725

Bardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru(...)utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem 91

Nadziane bakaliami, oblane cytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami.  Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta. Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową(...)domu) 120 g cukru 5 g cukru waniliowego 180 g mąki typ 500 (luksusowa) To ta! * 50 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów bez skórki 3 jaja 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka szczypta soli Na lukier: 130 g cukru pudru około 20 ml soku z cytryny owoce do dekoracji Wykonanie W rondelku

Tajemnice Smaku
Kokosowy ryż podany z pieczonymi truskawkami 138

pieczonymi truskawkami to pomysł na szybką do przygotowania i bardzo smaczną przekąskę na słodko :) Aktualnie, staram się w 100% korzystać z sezonu na truskawki, ponieważ jak dla mnie są to najsmaczniejsze owoce lata. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki surowego ryżu basmati (100 g) 1 szklanka mleka kokosowego (nie mylić z mleczkiem w puszce!) 250 g truskawek bez szypułek(...)wchłonięcia mleka. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do  150ºC   . Truskawki umyć, przeciąć na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub do naczynia żaroodpornego - tylko należy pamiętać o tym, że truskawki muszą być rozłożone na płasko). Piec około 10-12 minut, aż do lekkiego puszczenia soków przez truskawki

Ugotować
Wielkanocna sałatka warstwowa z szynką i sosem chrzanowym 98

stole i na pewno skusi każdego. Spróbujcie. Do sałatki dodałam pyszną szynkę z pieca od Pieczone&Wędzone . Polecam tę szynkę tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: 3 jajka 6 łyżek(...)groszku 6 łyżek kukurydzy około 200 g szynki z pieca od Pieczone&Wędzone   2 ogórki korniszone około 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki 4 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżeczki tartego chrzanu sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W miseczce przygotowujemy

Słodkie okruszki
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ 544

kardamonem. Dodaję do masy jajeczno-marchewkowej. Wlewam olej cienkim strumieniem, mieszając nieprzerwanie do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji, bez grudek mąki. Wrzucam posiekane orzechy, daktyle i morele. Mieszam. Masę przelewam do przygotowanej formy, wstawiam do piekarnika i piekę ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzę chwilę w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Kiedy ciasto będzie całkowicie

W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANKI Z ZIELONYMI OLIWKAMI, PIECZARKAMI I SEREM MOZZARELLA 304

Przekładamy na natłuszczoną blachę i czekamy około 25 minut aby ciasto podrosło. Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC  (termoobieg) .  Wstawiamy naczynie z wrzącą wodą na dół piekarnika. Bagietki pieczemy na środkowej półce przez 18-20 minut aż zrobią się rumiane. Obrane pieczarki kroimy w ćwiartki i smażymy na oliwie z oliwek przez 20 minut. Grzyby mieszamy co minutę. Dodajemy pokrojoną(...)solą. Ostudzone bagietki kroimy na pół. Smarujemy masłem na całej długości. Dodajemy pieczarki z cebulą, pokrojone oliwki w plastry, szynkę, ser mozzarella (bez zalewy) oraz tartą, żółtą mozzarellę. Wstawiamy zapiekanki na środkową półkę i pieczemy w 180ºC (termoobieg) przez 8-10 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Dodajemy na koniec ketchup tworząc dyspenserem do sosów 1-2 cm kulki

chefintheforest
Piernik żydowski lekach 112

uwielbiany przez dzieci. Żydowskie ciasto miodowe jest wilgotne, słodkie od miodu i bardzo długo zachowuje świeżość. Ten prosty i szybki piernik piekę na każdy Nowy Rok. Czasami przekładam go powidłami, marcepanem albo ozdabiam polewą, ale nawet bez tych dodatków jest wyśmienity. Piernik żydowski na miodzie może być serwowany na śniadanie, podwieczorek lub jako deser po obiedzie. Pachnący tajemniczą wonią(...)pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej razowej pół szklanki drobnego brązowego cukru    1 łyżka sody      półtorej łyżeczki proszku do pieczenia      2 łyżeczki mielonego imbiru      2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 duże szczypty mielonej gałki muszkatołowej     pół łyżeczki mielonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka migdałowe 179

piekarnik do 180C, blaszkę lub dwie wyłożyć papierem do pieczenia. Szybko zarobić ciasto z wszystkich składników. Następnie rozwałkować ciasto i wycinać dowolne kształty, ale raczej niezbyt skomplikowane, bo ciasteczka mogą się rozpadać. Ostrożnie przenieść gotowe ciasteczka na blaszkę. Piec 9 minut w 180C w nagrzanym piekarniku (góra-dół, bez termoobiegu). Upieczone i gorące ciasteczka przełożyć na kratkę/siatk

Czerwony Gupik
rogaliki z nadzieniem migdałowym 203

wyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru(...)cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo

babka w formie
Sałatka na ciepło z makaronu orzo 555

smaków, których jeszcze nie skosztowaliśmy. Taka jest właśnie ta „ Sałatka na ciepło z makaronu orzo ” (orzo to makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum), którą podałam jako dodatek do soczystej dorady, pieczonej w skorupie solnej (przepis tutaj ). Sekretem tej sałatki są składniki, których po prostu nie można wymienić (tzn. można, ale to już nie będzie(...)mogę się doczekać, kiedy znów ją przygotuję! Spróbujcie ją koniecznie, jak tylko uda Wam się upolować orzeszki pinii. Składniki: (5 porcji) 250 g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu bez jajek z pszenicy durum) 1 liść laurowy spora garść bazylii dwie garście rukoli 70 g orzeszków pinii olej rzepakowy lub oliwa z oliwek   Składniki dressingu: 1 łyżka parmezanu

Moja Delicja
Opalany sernik warstwowy z kajmakiem, orzechami, bananami 133

Kolejny letni sernik, na zimno, chociaż wygląda na pieczony i zdecydowanie jest bardziej treściwy, bardziej kaloryczny.. To sernik warstwowy. Składa się ze spodu ciasteczkowego, warstwy kajmaku z orzeszkami solonymi, banany, następnie warstwy sera, później czekolady, a górę kończy opalona beza. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto się poświęcić. Smak jest przepyszny Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania