Witam w ten słoneczny i piękny dzień w końcu 🌞 🌞 Wczorajsza niedziela była dniem lenia gdzie nawet gotować się nie chciało 😏 a słodkości się oczywiście
Zdrowie i pysznie na talerzuPlanowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany
Kuchenne zapiski EdytyLubicie sięgać ręką do miseczki i zajadać różne chrupiące pyszności? Np kiedy pracujecie przed komputerem, kiedy czytacie książkę? Jeżeli na oba pytania odpowiedzieliście tak, to
Szybko Tanio Smacznietylko pyszna ale i bardzo zdrowa. Oczywiście najlepiej hummus przygotować z ciecierzycy gotowanej, ale w wersji na szybko ciecierzyca z puszki też świetnie zda egzamin. W ramach urozmaicenia można hummus wzbogacać różnymi dodatkami- idealnie nadają się do tego np. pieczone warzywa. Marchewka, batat, czy tak jak w tym przypadku- burak. Warzywa świetnie wzbogacają smak hummusu, nadają mu nieco lżejszej(...)puszki (bez zalewy) 4-5 łyżki tahini 1 burak (średni), ugotowany lub upieczony 1-2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku (średni lub duży), z grubsza przesiekany ok 1/2 szklanki wody sól, pieprz do smaku oliwa świeża rukola do dekoracji (lub np kiełki lub liście buraka) Pieczona, pikantna ciecierzyca 240 gramów ciecierzycy z puszki (bez zalewy
olalacookingjabłkom, które dobrze skomponowały się z korzennym smakiem ciasta. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne W tym roku chyba upiekę znów piernik na białkach , bo wszystkim smakował. Dodatkowo, jeśli oczywiście wystarczy czasu, spróbuję jakiegoś nowego przepisu. Ciasteczka nadal w proszku i tym razem przeszkodziła mi awaria wody. Bez komentarza Wolałam nie pozostać z górą brudnych garów w zlewie, więc(...)łyżki oleju rzepakowego 2 bardzo dojrzałe banany (210 g po obraniu) 2 łyżki melasy z morwy białej (lub innej, ewentualnie miodu) 4 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżka przyprawy korzennej 2 jabłka średniej wielkości (280 g po obraniu) Banany rozgnieść widelcem. Jajka ubić z ksylitolem i melasą na puszystą
Fitkotmozzarella. składniki na około 12 sztuk 1 bagietka 5 średnich pomidorów malinowych 10-12 czarnych oliwek bez pestek kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek czarny pieprz sól przepis Obrane ze skórki pomidory (sam miąższ bez pestek) kroimy w grubą kostkę, a następnie umieszczamy w misce. Do pomidorów dodajemy porwane w dłoniach liście bazylii(...)solą, czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Odsączone z zalewy oliwki kroimy w plasterki. Bagietkę kroimy na grubsze kromki i umieszczamy je na blaszece wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia po czym każdą kromkę skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 8 minut. Gorące grzanki nacieramy drugim ząbkiem czosnku. Na grzanki nakładamy niewielką
Smakowite DaniaKolejny, przetestowany przeze mnie przepis z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenuBardzo prosty przepis - wkład pracy własnej minimalny, a efekt mega. Może ciasto wygląda niepozornie, ale jest pyszne, mięciutkie i wilgotne. Poza tym jest zdrowe, bo bez
Domowa Cookierenka AgiPlacek z dynią i cebulą to super szybki wypiek i bardzo łatwy do przygotowania, w jesiennym sezonie niezastąpiony. Świetne urozmaicenie codziennego menu. Szybki, bo spód przygotowany jest z polecanego wcześniej ciasta bez dodatku drożdży. Zagniatasz ciasto, wałkujesz, układasz pokrojoną dynię i cebulę, a resztę zrobi już za Ciebie piekarnik. Delikatne, z mocno chrupiącymi brzegami o subtelnym słodkawym(...)ćwiartki, bądź ósemmki i pociąć w cienkie 2-mm plasterki. Cebulę obrać i pokroić w krążki ciasto rozwałkować na omączonym blacie i przenieść na blachę (40x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawić solą, pieprzem i zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kminku. Rozsmarować równomiernie na cieście. Rozłożyć plasterki dyni i krążki cebuli, na koniec doprawić solą, pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne i szybkie w przygotowaniu. POTRZEBUJEMY: 150 g serka waniliowego typu Almette(...)kroimy na plasterki. Dodajemy dżem, mieszamy i odstawiamy. Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek wody i kilku łyżek cukru pudru. SMACZNEGO Moją inspiracją był
WYSPA SZCZĘSLIWAStyropian jak go nazywamy to taki sernik bez sera na jogurtach, jest lekki i mniej kaloryczny niż tradycyjny sernik z dodatkiem jagód lub dowolnych owoców smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru Składniki(...)Blaszka o wymiarach 24/30 cm Wykonanie ciasta kruchego : Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy,żółtka i startą na tarce margarynę. Wymieszać wszystko mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nie równe części, jedna ma być większa. Przełożyć do woreczków i włożyć
Sama słodycz i szczypta chilicóreczki upiekłam ten pyszny, czekoladowy tort. Koniecznie z podobizną Elzy i Anny z ulubionej bajki Oliwki, "Kraina lodu". Tort wyszedł wyjątkowo pyszny i słodki ;) Wszystkim bardzo smakował i bardzo szybko zniknął ze stołu. Nawet nie miałam kiedy zrobić zdjęcia w przekroju :) Przepis na blaty orzechowe podpatrzyłam na stronie "Mama gotuje" Blaty orzechowe: 8 białek 250g zmielonych orzechów włoskich 250g(...)koniec ubijania dodać cukier puder i ucierać do czasu aż piana będzie lśniąca. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Okrągłe wafle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć równą warstwę bezy orzechowej. Każdy wafel piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. W misie miksera ubić śmietanę na sztywną pianę
Smakołyki Asiszukajcie go na targu, lub ewentualnie wykorzystajcie sklepową wersję. Przepis podaję na ok. 30 sztuk i wydaje mi się, że szkoda robić mniejszą porcję, bo znikną bardzo szybko i jest okazja żeby podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi. Składniki: 1 litr kwaśnego mleka ok. 1.5 kg mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą, ( u mnie wersja z patelni). Opiekamy je często obracając, bez pośpiechu, przez kilka minut, przy pieczeniu sporo wyrastają, prawie o 100% zwiększają swoją wysokość. 3. Studzić w koszyku wiklinowym lub metalowym aby odparowały nadmiar wilgoci.Są pyszne same w sobie
Apetyczna babeczkapyszne ciasto z kremem wafelkowym, w smaku przypominające popularny baton Kinder Bueno. Pomysł kiełkował mi w głowie od dawna, z racji sympatii do wspomnianych batoników. Robi się je bardzo szybko: prosty biszkopt, który od razu po ostygnięciu przekładamy kremem a ciasto nie musi odstać swojego w lodówce by dało się je ładnie pokroić. :-) Choć na drugi dzień jest jeszcze(...)Krem: 150g wafelków orzechowych bez polewy 300g serka homogenizowanego waniliowego 10 łyżek mleka w proszku 3/4 szklanki mleka 70g zmielonych blenderem orzechów nerkowca (można pominąć lub zastąpić innymi orzechami) Góra: 300ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 100g wafelków orzechowych bez polewy 30g mlecznej czekolady 1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. 2. Białka
Szefowa kuchnizmiękną. Powiedziałam wręcz, że trzeba będzie pilnować, aby nie rozpłynęły się w naszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam(...)przyprawę do piernika. Całość szybko zagnieść do połączenia składników. Zawinąć w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm.Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około
Codzienna kuchnia niecodzienna