Dziś propozycja na szybkie i pyszne śniadanko/drugie śniadanko/lunch lub po prostu przekąskę w ciągu dnia. Bez dziwnych urozmaiceń i niezwykłych składników. Każdy może je przygotować w mgnieniu oka, i myślę, że mało jest takich osób którym moja propozycja nie będzie odpowiadać. Zresztą kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się takimi zapiekankami???Potrzebujemy (na porcję(...)pół czerownej papryki- szczypiorek z cebulki dymki- suszona bazylia, sproszkowany czosnek- pomidorek, ogórek (jako dodatek)Sprawa jest niezwykle prosta. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Na blasze (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) układamy kromki chleba.Paprykę kroimy w krążki i układamy po 2-3 na każdej kanapce. Na papryce kładziemy ser, posypujemy go bazylią, czosnkiem i wstawiamy do piekarnika
W mojej holenderskiej kuchnimiski (u mnie trwało to zdecydowanie krócej, wyręczyłam się mikserem). Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy dosypywać mąki. Następnie stopniowo dodajemy po dwie łyżki miękkiego masła i szybko mieszamy, dodajemy kolejne łyżki, mieszamy i tak do wykorzystania całego masła. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h, do czasu aż podwoi swoją(...)dokładnie sklejamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem na spód). Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1,5h do wyrastania. Po tym czasie jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy w tej temperaturze ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Drugą partię piekłam już trochę krócej. Jeszcze
Smaczne ZdroweDzisiaj odkurzam stary przepis, który już pojawił się na blogu ponad rok temu. Ciasto jogurtowe jest jednak tak pyszne i przede wszystkim proste do
Codzienna kuchnia niecodziennanaprawdę mocno rozgrzany. Wysuszonego kurczaka wkładamy na 2 poziom od dołu i pieczemy w tej temperaturze przez 35 minut – skórka od razu się zamknie. Po 35 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 ⁰C , włączamy w piekarniku termoobieg i pieczemy kurczaka jeszcze przez 30 minut. Czas pieczenia podany jest dla kurczaka wielkości określonej na liście składników – raczej nie kupujcie(...)pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi lub smażonymi warzywami albo surówką, sosem z pastą chili albo szybkim skwierczącym sosem z zaparzanego szczypioru, imbiru i czosnku, na który przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI składniki na 4 porcje 1 kurczak z wolnego wybiegu 1,100-1,300g 5-6 ząbków czosnku
Karo in the KitchenPuszysta, mocno cytrynowa, naprawdę pyszna :) Do tego prosta i szybka w wykonaniu. Przepis na krem podpatrzyłam TUTAJ . Jest boski :) Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej(...)biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze
Opowieści z piekarnikazasięgu ręki w domu. Bo takie rozwiązania na szybko są wygodne! I znalazłam, przepisałam do kajecika, ostatnio znalazłam i teraz dzielę się nim z Wami. Ciasto pyszne z dodatkiem dżemu i aromatu pomarańczowego. Można polać polewą, udekorować lukrem, dodać bakalie, dowolny dżem. Jest wspaniałe, proste! Zapraszam dziś na szybkie i proste ciasto z dżemem, dokładnie z żurawiną i aromatem(...)jest za gęste dodaję mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne ciasto gotowe
Zasmakuj Kuchnimoże być lepszego niż słoik ciastek? Dwa słoiki i kawa No bo jak inaczej zacząć taki deszczowy tydzień? Tylko więcej ciastkufff ? Dlatego dziś ( ciekawe który to już ) szybki przepis na przepyszne kruche ciasteczka. Takie żeby schować je do słoika i podjadać od czasu do czasu U nas nie przydał się na długo… Składniki: ¾ szklanki mąki kasztanowej ¾ szklanki mąki(...)papierem do pieczenia. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich żółtko oraz masło i mieszamy wszystko razem tak długo, aż ciasto przestanie się kleić nam do rąk. Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy je około 15-20 minut. W zależności jakie grube i duże przygotowaliśmy kruche ciastka. Smacznego! Artykuł Kruche ciastka jak u babci (tylko bez glutenu) pochodzi
PaleoLifeDzisiaj będzie szybko, krótko i na temat Nie będę się tu rozwodzić nad techniką przygotowania, ponieważ większość z was wafle, lub inaczej andruty, jadła i
Relaxtimekruche ciasto, warstwa budyniu, ulubione owoce i galaretka to pyszne połączenie. Szybka w przygotowaniu, w sam raz, gdy nagle zapowiedzą nam się goście. Tarta to ciasto odpowiednie na każde okazje. Składniki: Na ciasto: * 220 g mąki pszennej * 150 g masła * 60 g cukru pudru Dodatkowo: * 2 budynie bez cukru (u mnie śmietankowe) * 800 ml mleka * 6 łyżek cukru(...)odstawić aż zacznie tężeć. Ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyłożyć nim formę do tarty, nakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Ciasto wystudzić. W między można przygotować budyń. Mleko zagotować z cukrem i masłem, odlewając pół szklanki do wymieszania proszku budyniowego. W szklance z mlekiem wymieszać
Zrób to smacznieśredniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec 10-15 minut w temp. 170 st.C. • Po wystudzeniu zdjąć papier i położyć biszkopt na dnie tortownicy. Krem • Wino zagotować z cytryną, goździkiem i cynamonem, zostawić na 10 minut, po czym odcedzić, aby było bez dodatków. • Jajka ubijać z cukrem(...)zimnej wodzie, po czym zalać wodą do 1/2 wysokości szklanki i wstawić na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Dokładnie wymieszać. • Żelatynę wymieszać bardzo szybko ze śmietaną i wylać na biszkopt. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. Dekoracja • Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić
To co kochamWyśmienity pomysł na słodki prezent dla świątecznych gości to blok czekoladowy z pysznymi, chrupiącymi dodatkami. Rarytas prosty i szybki w wykonaniu, a co najistotniejsze zaskakujący swoim wspaniałym smakiem. Ten świąteczny smakołyk docenią mali i duzi biesiadnicy! Blok czekoladowy z pini i daktylami Składniki: 500g mleko w proszku pół szk. wody 1 szk. cukru 250 g masła wanilia 6 łyżek(...)zbliżoną. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wodę z cukrem, wanilinie z masłem umieść w garnku i rozpuść na małym ogniu. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając na małym ogniu dodawaj stopniowo mleko w proszku cały czas mieszając, tak żeby nie powstały grudki. Gdy masa będzie już gładka i bez grudek, zestaw ją z ognia
Gotowanie-ukSezon jagodowy w pełni, a po liczbie sprzedawców można uznać, że w lasach jest ich dość dużo. Najlepsze oczywiście świeże jedzone na surowo, ale postanowiłam część
FitKotMożemy także posiekać składniki szerokim nożem na stolnicy. Dodajemy jajko i szybko, mikserem lub ręcznie, zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Na blacie kuchennym kładziemy arkusz papieru do pieczenia, a na nim schłodzone ciasto. Przykrywamy kawałkiem folii spożywczej(...)rant. Odcinamy nadmiar ciasta. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na około 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu Blachę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Przykrywamy arkuszem folii aluminiowej (błyszczącą stroną na zewnątrz), delikatnie dociskając i zawijając na boki. Wypełniamy suchym grochem, kaszą lub ryżem. Wkładamy do piekarnika
cool and mintytradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego. Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)! Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie jeszcze bardziej przyjemne, ponieważ w smaku są po prostu idealne ! Są bardzo puszyste, mięciutkie, lekko kruche(...)może jaką 1/5 blatu ciasta francuskiego, ale nic... do eksperymentu wystarczyło i był ona bardzo udany! Po kilku dniach zrobiłem już w większej ilości i znikły ze stołu momentalnie. Szybkie oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis: Składniki na ok. 30 oponek: Blat drożdżowego ciasta francuskiego 1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu Cukier
Kuchnia Łukasza