wypróbowania i w końcu się doczekał ;)))) Razem z Oliwką upiekłyśmy je na niedzielę do kawki ;) Rogaliki są przyjemnie kruche a zarazem bardzo delikatne. Nawet bez takiej małej pomocnicy przygotujecie je dość szybko i sprawnie. Najdłużej oczekujemy na schłodzenie się ciasta a potem upieczenie rogalików. Ciasto: 3 szkl mąki pszennej 1 szkl śmietany 18% 200 g zimnego masła Dodatkowo(...)części. W ten sposób otrzymamy równej wielkości rogaliczki. Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy rogalika od szerszej strony. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 25-30 minut do zarumienienia w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiPiątek w kalendarzu! Jak co tydzień w ramach tej fejsbukowej akcji chcemy jeść szybko, smacznie i nieskomplikowanie. Kwintesencją tej zasady jest dla mnie kurczak zapiekany w naczyniu żaroodpornym. Potrawa wyjątkowo bezproblemowa w przygotowaniu, w zasadzie obiad sam się robi :) Tym razem prezentuję kuraka bez jakchkolwiek "udziwnień", eksperymentalnych ekscesów i frymuśnej marynaty. Wyłącznie w towarzystwie podstawowych przypraw . Czysta(...)czarny, przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju - do smażenia 1/4 kostki rosołowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska 1/4 szkl. wody + 2 łyżki do schłodzenia sosu przy jego zagęszczaniu Przed pieczeniem Po upieczeniu Ćwiartki mięsa umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić ostrym nożem na pałki i uda - najłatwiej dzielić w miejscu stawu, tnąc przez chrząstkę. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem
Grunt to przepis!soczyste. A te kawałki czekolady zatopione w miękkim cieście no po prostu mega, sztos czy jak to się teraz mówi Samo przygotowanie jest szybkie (deser gotowy w 1h) oraz uwaga! b rownie z cukinii jest bez mąki. Dlatego wyjdzie każdemu. Naprawdę ten przepis jest tak łatwy, że nie ma szans, aby go zepsuć. Chcesz zaimponować chłopakowi? Dziewczynie? Teściowej? Pokazać(...)pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno połamanej 2 dojrzałe banany Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinie po posiekaniu lub zmieleniu, zawijamy w szmatkę i wyciskamy wodę. Małą blachę do pieczenia 18cmx18cm wykładamy papierem do pieczenia. Wrzucamy do blendera wszystkie składniki oprócz dropsów/czekolady i cukinii. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dopiero na koniec dorzucamy dropsy/czekoladę oraz posiekaną
PaleoLifepyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki, 100g masła, 2 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, Krem Toffi(...)Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko. 3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciasteczka bez dziurki smaruję kremem toffi i sklejam
Tradycyjna kuchnia Kasijesieni. Do babeczek pasują rewelacyjnie, nadając im smaku i wilgotności. Proste i szybkie, lekko waniliowe. Udadzą się każdemu, gwarantuję. Przepis dostałam od mojej sąsiadki, Emilii, którą przy okazji pozdrawiam bardzo serdecznie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 większe jabłko(...)papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze się upiekły. Babeczki można polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Są jednak wystarczająco słodkie, więc smakują również bez tych dodatków. Powyższy przepis ukazał się w 5. numerze magazynu "Życie ze smakiem" tutaj możesz
Codzienna kuchnia niecodziennamyślą o przyjaciołach ,których spodziewałam się na obiedzie , a wiadomo - obiad bez deseru to nie obiad:).Tak więc zrobiłam tartę bo jest krucha i Szybko się ją robi .Wykorzystałam do niej to co miałam pod ręką i w lodówce.Wyszła smaczna,delikatna i znikła szybko z talerza.Zapraszam!. 30 dag.jeżyn mrożonych 20 dag.serków waniliowych homogenizowanych(...)jajkiem.Dodać 1 łyżkę śmietany i zagnieść ciasto.Formujemy kulę,owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.Ciasto następnie rozwałkować,przełożyć na blaszkę do tarty i piec w 180 stopniach przez 20 minut.Serki ubić z 2 łyżkami cukru pudru.Wyłożyć na upieczony spód,a na wierzch ułożyć jeżyny. galaretkę rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu,wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKarczek koczownika To szybka potrawa , jedna z tych , które wkłada się do jednego gara , wsuwa w piekarnik i..wyciąga jak się przypomni ,że czas na obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo aromatyczna , naprawdę świetnie smakuje , a jeśli jeszcze poda się ją do pieczonych ziemniaków , to po prostu wymiata . Dlaczego koczownika – bo jak wędrujące(...)karkówki bez kości 1 duża papryka słodka , opcjonalnie czerwona trochę pieczarek – około 10-15 szt 2 małe cebulki lub jedna średnia 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki -dają fajny aromat 1 łyżeczka cukru – czubata sól do smaku woreczek do pieczenia Karczek , kroimy
Ogrodnik w podróżyfaworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się!Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie...Tarta rabarbarowa(...)jajka300 g rabarbaru70 g płatków migdałowychdodatkowo:1 łyżeczka cukru pudruMąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Dolać wodę, szybko zagnieść ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem. Schłodzić przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś propozycja na szybkie i pyszne śniadanko/drugie śniadanko/lunch lub po prostu przekąskę w ciągu dnia. Bez dziwnych urozmaiceń i niezwykłych składników. Każdy może je przygotować w mgnieniu oka, i myślę, że mało jest takich osób którym moja propozycja nie będzie odpowiadać. Zresztą kto z nas w dzieciństwie nie zajadał się takimi zapiekankami???Potrzebujemy (na porcję(...)pół czerownej papryki- szczypiorek z cebulki dymki- suszona bazylia, sproszkowany czosnek- pomidorek, ogórek (jako dodatek)Sprawa jest niezwykle prosta. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Na blasze (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) układamy kromki chleba.Paprykę kroimy w krążki i układamy po 2-3 na każdej kanapce. Na papryce kładziemy ser, posypujemy go bazylią, czosnkiem i wstawiamy do piekarnika
W mojej holenderskiej kuchnimiski (u mnie trwało to zdecydowanie krócej, wyręczyłam się mikserem). Ciasto jest dość rzadkie, ale nie należy dosypywać mąki. Następnie stopniowo dodajemy po dwie łyżki miękkiego masła i szybko mieszamy, dodajemy kolejne łyżki, mieszamy i tak do wykorzystania całego masła. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h, do czasu aż podwoi swoją(...)dokładnie sklejamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem na spód). Przykrywamy i pozostawiamy na ok. 1,5h do wyrastania. Po tym czasie jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C, pieczemy w tej temperaturze ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Drugą partię piekłam już trochę krócej. Jeszcze
Smaczne ZdroweDzisiaj odkurzam stary przepis, który już pojawił się na blogu ponad rok temu. Ciasto jogurtowe jest jednak tak pyszne i przede wszystkim proste do
Codzienna kuchnia niecodziennanaprawdę mocno rozgrzany. Wysuszonego kurczaka wkładamy na 2 poziom od dołu i pieczemy w tej temperaturze przez 35 minut – skórka od razu się zamknie. Po 35 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 130 ⁰C , włączamy w piekarniku termoobieg i pieczemy kurczaka jeszcze przez 30 minut. Czas pieczenia podany jest dla kurczaka wielkości określonej na liście składników – raczej nie kupujcie(...)pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi lub smażonymi warzywami albo surówką, sosem z pastą chili albo szybkim skwierczącym sosem z zaparzanego szczypioru, imbiru i czosnku, na który przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI składniki na 4 porcje 1 kurczak z wolnego wybiegu 1,100-1,300g 5-6 ząbków czosnku
Karo in the KitchenPuszysta, mocno cytrynowa, naprawdę pyszna :) Do tego prosta i szybka w wykonaniu. Przepis na krem podpatrzyłam TUTAJ . Jest boski :) Przygotowujemy najpierw tzw. lemon curd , czyli cytrynowy krem na bazie jajek i/lub masła ( do tej rolady wykorzystałam przepis na lemon curd bez masła ), łączymy go następnie z serkiem mascarpone...i krem gotowy. A jeżeli krem cytrynowy przygotujemy wieczór wcześniej(...)biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze
Opowieści z piekarnikazasięgu ręki w domu. Bo takie rozwiązania na szybko są wygodne! I znalazłam, przepisałam do kajecika, ostatnio znalazłam i teraz dzielę się nim z Wami. Ciasto pyszne z dodatkiem dżemu i aromatu pomarańczowego. Można polać polewą, udekorować lukrem, dodać bakalie, dowolny dżem. Jest wspaniałe, proste! Zapraszam dziś na szybkie i proste ciasto z dżemem, dokładnie z żurawiną i aromatem(...)jest za gęste dodaję mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne ciasto gotowe
Zasmakuj Kuchnimoże być lepszego niż słoik ciastek? Dwa słoiki i kawa No bo jak inaczej zacząć taki deszczowy tydzień? Tylko więcej ciastkufff ? Dlatego dziś ( ciekawe który to już ) szybki przepis na przepyszne kruche ciasteczka. Takie żeby schować je do słoika i podjadać od czasu do czasu U nas nie przydał się na długo… Składniki: ¾ szklanki mąki kasztanowej ¾ szklanki mąki(...)papierem do pieczenia. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich żółtko oraz masło i mieszamy wszystko razem tak długo, aż ciasto przestanie się kleić nam do rąk. Wałkujemy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy je około 15-20 minut. W zależności jakie grube i duże przygotowaliśmy kruche ciastka. Smacznego! Artykuł Kruche ciastka jak u babci (tylko bez glutenu) pochodzi
PaleoLife