ciasto to absolutny hit tej jesieni! Przynajmniej w naszym domu ;-) Dlaczego? Bo jest łatwa i szybka w wykonaniu. Wieczorem lub rano przed pracą wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i pieczemy po powrocie. Proste, prawda? No to zapraszamy na kawałek! ;) SKŁADNIKI (keksówka 26 cm x 11 cm) : 25 g świeżych drożdży ( lub 13 g piekarskich) 0,5 szklanka cukru(...)godziny w ciepłym miejscu. Jeśli robimy ciasto wieczorem lub przed pracą i będzie stało kilka godziny można je bez problemu przykryć ściereczką i zostawić w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja góra - dół. Z mąki, cukru i masła szybko robimy kruszonkę. Rozcieramy po prostu masło w palcach oprószonych mąką. Łączymy wszystko ze sobą. Teraz zabieramy się
Kuchnia od dwojgaśrednicy 7 cm. Dociskamy do środka foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C. Jeszcze ciepłe odwracamy i wyjmujemy z foremki. Studzimy. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli i cukru. Sztywną pianę przekładamy do szprycy cukierniczej. Wyciskamy małe bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy je te temperaturze 100*C przez
VioletoweKucharzenienawet dzieci bez problemu sobie z nimi poradzą. Mają nie tylko cudny wygląd ale i smak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! "Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia chleba (bułek) tym dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie tak szybko. Potrzebujemy tylko(...)dużą łyżkę nabieramy ciasto i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dwóch blachach pozostawiamy 12 takich kleksów, które następnie smarujemy delikatnie żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przykrycia na ok.30-40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225*C (termoobieg) ok.15 minut aż lekko
Smaczne Zdrowewyobrażam sobie zapach kruchego ciasta wydobywający się z piekarnika. Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłam na to aby przed pieczeniem podsmażyć rabarbar! Dzięki temu jest o wiele bardziej delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Korzystajcie z sezonu rabarbarowego i szybko lećcie przygotować to ciasto :) Przepis pochodzi z książki „make cooking easier” Zosi Cudny (recenzję znajdziecie(...)ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy je z masłem i wodą i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika
Mienta blogprzykryć papierem do pieczenie i nałożyć na niego obciążenie w formie ceramicznych kulek lub grochu, ryżu czy fasoli, by zbytnio nie urosło. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni po czym ściągnąć obciążniki i piec jeszcze 5 minut, by się lekko zarumieniło. Gdy ciasto będzie wystudzone rozsmarować na nim warstwę lemon curd. Wykonanie bezy: Białka ubić(...)końcówek możemy po prostu nałożyć pianę łyżką. Ciasto włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl
Mania Wypiekaniaudekorujecie. U mnie znikają w iście ekspresowym tempie, więc na szybkiego posypuję pudrem i już ich nie ma. (około 20 sztuk - w zależności od wielości) 75g mąki pszennej 50g masła/margaryny 25-30g cukru pudru 1 jajko (małe) Dodatkowo: 30g pistacji (użyłam solonych i prażonych; waga bez łupinek) 20g wiórek kokosowych Pistacje zmielić (młynkiem/malakserem) na drobniutkie(...)dokładnie wymieszać i schłodzić (około 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, udekorować karmelem lub polewą czekoladową
Di gotujeCiasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko – Dzisiaj słodka, pyszna propozycja, troszkę walentynkowa. Uwielbiam ciasto francuskie, więc ten przepis jak najbardziej trafia w mój gust :). Przepis jest prosty
Mała Cukierenkaszybką pistacjową babkę którą przygotujecie dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Wystarczy odpowiednio rozdrobnić pistacje, wymieszać składniki łyżką i… już można wkładać ciasto do piekarnika. Do babki polecam Wam użyć niesolonych surowych łuskanych pistacji z Pistacje.pl Przypominam Wam też przepis na pistacjowe ciasto na jogurcie (klik) oraz wspaniałe lody pistacjowe (bez maszynki(...)Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki niesolonych surowych łuskanych pistacji od Pistacje.pl niespełna 1 szklanka cukru (tak 4/5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 jajka Przygotowanie: Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę pszenną
Słodkie okruszkisoku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać pozostałe produkty i zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na około 20 minut. Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć płaskimi kółkami z połowy ciasta, pozostawiając między nimi niewielkie odstępy(...)Wylać do formy wyłożonej kółkami ciasta, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto w taki sam sposób jak na dnie formy. Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku 60 minut. Gdyby sernik zbyt szybko się przypiekał, należy z góry przykryć go papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, wyłożyć z formy obracając
Kuchcik gotujeRozkręcam się ze słodyczami Ostatnio była lawa , jedne z najlepszych paleo słodkości jakie zrobiłem i jadłem do tej pory. Teraz przygotowałem szybkie ciasto bez glutenu z czekoladowo – karmelowym nadzieniem. Zauważyłem, że z każdym kolejnym przepisem na słodkie przekąski moja rodzina domaga się więcej i więcej Te ciacho to klasyka gatunku – delikatny, słodki karmel i czekoladowa polewa. Trzeba(...)składniki połącza się w jednolite ciasto. Potem ostrożnie wylewamy na karmelowe nadzienie tak aby powstała równa warstwa. Odkładamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe. Smacznego ! Artykuł Szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo-karmelowe pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifewyjątkowych umiejętności. Z tym przepisem poradzi sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru(...)szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort) na 8 części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez
babka w formierzeczywistości :) Z podanej porcji wychodzi 6 placuszków. Na zdjęciach jest 5, ponieważ pierwszego musiałam szybko spróbować :) Składniki: ciasto: 150g serka homogenizowanego ( u mnie był o smaku bananowym), 1 jajo, 90 g mąki ( 1/2 szklanki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka ( w zależności jak gęste jest ciasto, ja musiałam dodać). Ponadto: sos do polania placuszków(...)jeden placek). Jeżeli masz grubą patelnię lub taką, na której można smażyć bez tłuszczu to tak usmaż placuszki. Natomiast jeżeli nie posiadasz takiej patelni, lekko ją naoliw. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Nie może być dużego ognia ponieważ placki zbyt szybko się przypalą. Smacznego
W kuchni u Monikicieknący po rękach. Mają wspaniały, orzeźwiający smak. Najchętniej jemy je na surowo, bez dodatków, ale warto przygotować z nich oryginalny deser. Na niedzielne popołudnie przygotowałam delikatne i lekkie ciasto pełne brzoskwiń. Robi się je na prawdę szybko i niestety równie szybko znika. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania(...)kremówki 100 g cukru pudru ** 1,5 łyżeczki żelatyny Mus brzoskwiniowy 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń * 1 galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie Spód Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy
Wędrówki po kuchniPyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki ładnie rosną, pięknie pachną, są soczyste i nie przyklejają się do papierowych papilotek. Zamiast mąki owsianej możemy dodać mąkę kukurydzianą, ale z owsianą bardziej mi smakowały. Bardzo polecam i zapraszam na FILM(...)Składniki: 3/4 szklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej) 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1/2 szklanki mąki owsianej 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych 1. Do miski wsypać
Mała CukierenkaPyszne muffiny bez glutenu, z dodatkiem owoców jagodowych. Szybkie i proste w przygotowaniu, moi fani, którzy nie mogą jeść mąki pszennej, powinni być zadowoleni. Babeczki ładnie rosną, pięknie pachną, są soczyste i nie przyklejają się do papierowych papilotek. Zamiast mąki owsianej możemy dodać mąkę kukurydzianą, ale z owsianą bardziej mi smakowały. Bardzo polecam i zapraszam na FILM(...)Składniki: 3/4 szklanki mąki ryżowej (najlepiej brązowej) 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej 1/2 szklanki mąki owsianej 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ogólnie dostępnego lub proszku bez glutenu 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1,5 szklanki umytych, obranych owoców jagodowych 1. Do miski wsypać
Mała Cukierenkapieczoną cebulką ? Otóż wykorzystałam oba te przepisy do zrobienia rolady kanapkowej - puszystej i smakowitej. Smak całości podkręcają świeże zioła, nadzienie pomidorowe oraz aromatyczna, suszona szynka. Sos pomidorowy Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: ok. 15 łyżek Roladka Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 12 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji(...)morskiej drobno mielonej 2 - 3 szczypty białego pieprzu świeżo mielonego 1 szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej parę łyżek sosu pomidorowego wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą 5 plastrów dowolnej suszonej szynki folia plastikowa spożywcza zimna woda do gotowania Przygotowanie wszystkie składniki oprócz plastrów szynki, sosu pomidorowego i wody połącz w sposób opisany w przepisie
Szybko Szybkowar