innych czekoladowych wypieków, nie tylko do brownies. Ciasto czekoladowe to zwykle kaloryczna bomba. Jeden kawałeczek i człowiek jest w pełni usatysfakcjonowany. Dlatego lubię piec brownie, bo zadowoli każdego domownika. Mało przy nim pracy i znika szybko. Brownie Składniki: kwadratowa forma o boku 20 cm 150 g brązowego 180 g masła 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 jajka 80 g mąki(...)kremówki 1łyżka kakao Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło i wymieszaj z kakao. Lekko ostudź, a następnie wymieszaj z jajkami, solą i wanilią. Na koniec przesiej mąkę i wymieszaj z masą czekoladową. Wyłóż masę do formy wyłożonej papierem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. W między
codojedzeniamaślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach - ja mam tylko dwie, i w nich piekłam. Później każdy placek przekroiłam na pół - tort wyszedł bardzo wysoki. Miejcie to na uwadze - w trakcie układania warstw najlepiej wspomóc się papierem do pieczenia. Ogólnie przygotowanie ciasta to świetna zabawa - dodatek majonezu(...)dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, mieszając łyżką. Na końcu dodać majonez, połączyć. Sodę wymieszać z octem, wlać do ciasta, szybko wymieszać. Ciasto rozłożyć równomiernie do dwóch form wysmarowanych masłem. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Wystudzić, a następnie każdy placek przekroić na pół. Mus: Rabarbar i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepszennej razowej typ 1850 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. Obie mąki przesiewamy(...)problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie. Po tym czasie formujemy 6 bułek, każdą nacinamy i ponownie odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je mlekiem i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku
Ze smakiem i z pasjąpowyższych składników zagnieść szybko kruche ciasto . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki przesmarować delikatnie masłem. Kruchym ciastem wykleić dokładnie spód tortownicy i na czas przygotowywania masy serowej można całość włożyć do lodówki. Składniki masy serowej:- 1kg gęstego sera z wiaderka- 1szkl ksylitolu (lub cukru)- 170g miękkiego masła- 6 jaj- 1 budyń śmietankowy bez cukru- kilka kropli
Smaczne Zdrowefigi bez pestek,czas 7 sek, obroty 5 – wyjąć z naczynia, dodać rodzynki, wymieszać. Ciasto – Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu ugotują się bardzo szybko. Nie solić. Odcedzić, lekko odparować i przetrzeć przez praskę lub sitko. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać posiekane masło lub margarynę, dodać masę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajka, cukier
Kuchnia PokoleńOstatnio chodziła za mną pieczona marchew, taka klasyczna. Odrzuciłam więc plany blendowania kolejnego smoothie z jagodami i zabrałam się za przyrządzanie sałatki z pieczoną marchewką! Przepis ultra prosty i szybki :) W sam raz na letni lunch. Składniki: szpinak pomidorki koktajlowe jagody MARCHEWKA! dużo :) sól i pieprz oliwa / olej rzepakowy opcjonalnie: gałązki rozmarynu Do dzieła: Marchew szorujemy, odcinamy nać(...)czuprynki :) Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym polskim i solidnie przyprawiamy solą i pieprzem. Tutaj możecie również dodać gałązki rozmarynu, ja wybrałam tym razem klasyk bez tego dodatku :) Marchewki pieczemy w 180*C około 30 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy są już miękkie i przyjemnie zmieniły smak na lekko wytrawny. Jeśli tak, pakujemy wszystko na talerz
Spektrum SmakuDziś zapraszam Was na śniadanie pełne smaków. Lekko karmelowy omlet z płatkami orkiszowymi . Oczywiście możecie go podać w lżejszej wersji bez sosu czekoladowego, ale ja
Słodkie okruszkiCo pieczecie na weekend? Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu to spróbujcie tego ciasta. Koniecznie! To ciasto nie rośnie, nie wygląda, ale za to smakuje superowo
Szybko Tanio SmacznieLato w pełni. Dlatego dziś zamiast wersji pieczonej zapraszam Was na pyszny gotowany waniliowo – śmietankowy sernik (na herbatnikach) . Przygotowuje się go bardzo szybko i prosto. Musicie jedynie włożyć w niego ciut siły – należy energicznie mieszać składniki A po schłodzeniu w lodówce można się już delektować pysznym, kremowym sernikiem. Spróbujcie. Składniki: (forma(...)mnie pełnoziarniste 1 budyń śmietankowy 45 g bez cukru 1 budyń waniliowy 45 g bez cukru 150 ml mleka* ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa chipsy kokosowe *maksymalnie 200 ml Dodatkowo: papier do pieczenia – u mnie obustronnie powlekany Stella Przygotowanie
Słodkie okruszkiKolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam(...)które dostałam od firmy PapilArt - foremki takie idealnie sprawdzają się przy szybkich wypiekach i nie tylko :) Więcej informacji tutaj . 'keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską' Składniki: * ciasto: - 5 białek - 150 ml mleka - 310 g mąki pszennej - 150g miękkiego masła - 220g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * dodatkowo: - 300-350g borówki amerykańskiej - 2 łyżki mąki
CookYourselfcukier puder do posypania Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną w kostkę, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Z ciasta(...)stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy nożem, a następnie rozcieramy w dłoniach, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę. Wyjmujemy schłodzone ciasto, nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy bezę, a mianowicie ubijamy białka z solą, gdy są już sztywne stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Wyjmujemy podpieczony spód, zmniejszamy temperaturę w piekarniku
Rozpustne gotowaniecukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g masła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka(...)rodzaju jabłek. Jabłka muszą zacząć się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie. Następnie dodajemy
Smak mojego domumega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1/1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru(...)cukrem miksować do rozpuszczenia cukru. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto ma być bez grudek mąki). Pod koniec miksowania dodać ocet, olej i aromat. Do wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone
Kuchcik gotujecukier puder. Szybko łączymy składniki, żeby jak najmniej ogrzać ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smarujemy formę masłem i wylepiamy ją ciastem, łącznie z bokami. Ciasto można nieco wywinąć za boki formy, żeby się lepiej trzymało podczas pieczenia. Nakłuwamy spód wilcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy około 15 minut(...)Studzimy i wykładamy na podpieczony spód. Białka miksujemy na najniższych obrotach powoli dosypując cukier. Gdy piana się ubije dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i miksujemy jeszcze raz przez chwilę. Bezę umieszczamy na kremie łyżką lub rękawem cukierniczym. Pieczemy 50 minut w temp. 150 stopni. Studzimy, kroimy i zajadamy ze smakiem. Po zrobieniu tej tarty cytrynowej zostanie nam 6 żółtek
Marder&Marder ManufactureEkspresowe bułeczki z mąki pszennej chlebowej oraz płatków jaglanych... bez wyrabiania, czekania i miksera 😉 Gotowe w 30 minut razem z pieczeniem! Wystarczy tylko zmieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki. Prawda, że proste? Jest to mój autorski przepis - kolejny eksperyment, który zakończył się sukcesem 😀 Dzięki dodatkowi sody oraz octu bułeczki pięknie rosną, gdyż soda dobrze reaguje(...)wlewamy wodę z octem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę za pomocą łyżeczki, formując bułeczki. Wierzch każdej bułeczki możemy posypać płatkami jaglanymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 z termoobiegiem lub 220 bez termoobiegu na około 20-25 min. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLeny