bez pieczenia ciasto - 3500 przepisów (strona:55/234)

Tarta po lotaryńsku (Quiche Lorraine) 179

bcie na jednolitoł masa. Potyn wejście sie 2 k ō nski 14 papi ō ru do pieczynioł, wrołźcie 15 sie pomiyndzy te ciasto i nudelkul ō m rozwałkujcie na łokr ō ngło. 16 Wł ō nczcie sie piec na 200 stopni. Jedyn papi ō r ściepcie 17 i t ō m seblecz(...)wejście wiynkszoł forma na torta abo jako inkszo łokr ō ngłoł 20 ). Ta reszta ciasta, co wyłajzi 21 ze formy, mogecie 22 urwać i wkleić kaj 23 na środku- co sie moł 24 marnować. Tera wrołźcie tyn spodek do pieca na 15 minut. Bez tyn czas 25 pokr ōno wyndzōnka dejcie 26 na patelnia i niech sie fajnie podpiecze

Chop w kuchni
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 220

biszkopt z cappuccino i z jednym z moich ulubionych kremów, czyli budyniowym. Ciasto idealne dla miłośników kawy, a w szczególności cappuccino :) Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem cappuccino: 2 budynie waniliowe (bez cukru) ¾ litra mleka 3,2% ½ szklanki cukru 1 opakowanie cappuccino np. orzechowe (110g(...)szklanki przegotowanej wody lub wódki Polewa: 100g czekolady 100ml śmietanki kremówki (lub 80ml mleka) Do dekoracji: Kolorowe cukrowe posypki, kokos lub bakalie Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około

Smakowy Raj
Ekologiczny chleb z mieszanych mąk Symbio 220

drewnianą płaską łyżką dodając po trochu wody ( w zależności od konsystencji ciasta potrzebne będzie jeszcze ok 1,5-2 szklanek). Gotowe ciasto ma być grudkowate, w konsystencji przypominające bardzo gęstą owsiankę (nie jest to lite ciasto, kóre wyrabiamy). Dwie foremki keksówki natłuszczamy i podsypujemy otrębami. Przelewamy do nich ciasto (do połowy wysokości foremek) wyrównując lekko powierzchnie. Foremki wkładamy do wyłączonego(...)trochę przypaliły mi się otręby, którymi były podsypane keksówki. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut w uchylonym piekaniku. Gdy lekko przewyższy krawędzie keksówek (uwaga, żeby nie wyrosło za mocno, bo sie z nich "wyleje"), drzwiczki piekarnika zamykamy i włączamy go na pieczenie (góra i dół, bez termoobiegu) w 200 stopniach. Po 40 minutach od włączenia piekarnika

Zawsze głodna!
Klasyczne babeczki 186

Składniki (na 12 babeczek): 1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiCZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś(...)mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy

My Culinary Art
Kruche rogaliki z truskawkami 402

ciasto ręcznie. Ciasto tym razem chłodziłam 30 minut w zamrażarce.  Ciasto dzielimy na kilka części (ja na 4), każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła lub prostokąta,  radełkiem wycinamy z ciasta trójkąty i nie mamy odpadów. Przy szerokiej krawędzi trójkąta układamy truskawkę, którą posypujemy delikatnie cukrem i zwijamy ciasto w kształt rogalika. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. The post Kruche rogaliki z truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z brzoskwiniami! 181

Uwielbiam ten typ serników, kremowe z soczystymi i mokrymi brzoskwiniami, mięciutką pianką z bezy i kakaowym ciastem. Niewątpliwie mój smak z dzieciństwa! Polecam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 350 g mąki pszennej - 175 g masła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce(...)łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto: - puszka brzoskwiń Na bezę: - 3 białka  - 3 łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta

SMYKWKUCHNI
Nie daleko pada jabłko od jabłoni 266

Nadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja...  Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka(...)małych, pokrojonych w kostkę) cukier puder do oprószenia W osobnych naczyniach połączyłam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) oraz mokre (jajka, jogurt, oliwa, miód). Suche przesypałam do naczynia z jogurtem i resztą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia

bastalena
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 167

połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw(...)przyprawą do piernika. Olej kokosowy podgrzej, aż stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek powycinaj pierniczki. Poukładaj je na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika

Food Square
Chleb pszenno - orkiszowy na dwa sposoby 293

jakim wyrasta ciasto). Piekłam w temp. 240 stopni przez 10 minut, zmniejszyłam do 220 i piekłam kolejne 10 minut i kolejne 30 minut w 200 stopniach. Proporcje są dobre, ciasto wyrosło, ale miąższ wyszedł dość zbity i smak jak dla mnie bez rewelacji. Propozycja druga: według mnie lepsza Tym razem dałam 2 szklanki mąki pszennej typ 650 i szklankę(...)przesiałam do miski, odmierzyłam 350 ml wody, podgrzałam i dolewałam stopniowo do mąk. Wymieszałam całość - ciasto wyszło luźne i klejące.  Odstawiłam przykryte ściereczką na 25 minut. Po tym czasie dodałam płaską łyżkę soli i 1/2 szklanki zakwasu pszennego - zmiksowałam do momentu aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryłam i ponownie odstawiłam. Po 20 minutach chwilę wyrobiłam i odczekałam

apetytnapieczenie
CIASTO KUBUŚ 234

mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam(...)dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać

RAROSSA
Muffinki pizza 168

przez 25-30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z formy (po upieczeniu ciężko odrywa się papilotkę od ciasta (po wystudzeniu-problem ten znika), dlatego jeśli tego nie chcecie, polecam wysmarować blachę na muffinki oliwą/olejem i piec bez papilotek). Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Placek z jabłkami i budyniem 312

składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukruZ litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić

Z Kuchni Do Kuchni
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 181

zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto Czekoladowe Twix 242

masą batoników twix, kruchych maślanych shortbread, górą popcornu zaspokoi Wasze kupki smakowe. A to wszystko zawarte w jednym kawałku ciasta. Koniecznie wypróbujcie. Ręczę, że będziecie zachwyceni   Biszkopt : 280 g mąki pszennej 80 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru kryształu 90 g cukru brązowego 240 ml maślanki 180 ml oleju(...)mieszamy suche składniki. W drugiej misce, na wolnych obrotach miksera łączymy mokre składniki ( bez wody). Suche składniki dodajemy stopniowo, na zmianę z gorącą wodą do mokrych składników. Miksujemy delikatnie do połączenia. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozdzielamy ciasto po równo. Pieczemy w 170 stopniach około 30 minut, lub to tzw. suchego

Made By Mom And Son
Ciasto Zebra 194

najdzie nas ochota możemy je przygotować bez wcześniejszych przygotowań. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki mąki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, mąkę, oranżadę, proszek do pieczenia, całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Do pierwszej

Mama Gotuje