bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:993/1508)

Jabłecznik bez tłuszczu 209

masła, bez oleju, w ogóle bez dodatku jakichkolwiek tłuszczów i bez cukru, a smakuje IDENTYCZNIE jak jego klasyczny odpowiednik. Ciasto jest dietetyczne, więc można i bez najmniejszych wyrzutów zjeść go pół na raz ;) Składniki: 550 g słodkich jabłek (4-5 małych sztuk) 165 g mąki pełnoziarnistej 100 ml mleka 3 jajka 1,5 łyżeczki sody(...)napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać się i znacznie zwiększać objętość. Jabłka (najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Do masy z jajkami dodajemy mleko, mąkę wraz z cynamonem, kardamonem i sodą. Całość miksujemy jeszcze chwileczkę, do całkowitego połączenia składników. Wyłączamy mikser i dodajemy 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy

Moja Micha
Drożdżówki dyniowe z figami i śliwkami 132

podnosi ich walory zdrowotne. Dynia w tym roku ma wyjątkowo suchy miąższ i nie wymaga odparowywania, także jest super dodatkiem do wypieków. Drożdówki są delikatne, mięciutkie i bardzo puszyste. Bez lukru i kruszonki idealne do zabrania, na drugie śniadanie do szkoły lub w podróż. Czyjesz się zachęcona? Polecam!  Składniki: 400 g mąki orkiszowej ( 250 g jasnej(...)mleko z masłem i jajko, następnie zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości  zagnieść powtórnie wyrośnięte ciasto i podzielić na 14 równej wielkości kawałków. Każdy uformować w kulkę, następnie rozpłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia przygotować owoce. Śliwki przepołowić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb Dukana III 163

Powstrzymał mnie tylko fakt, że nie jadam trocin - bo co to za chleb bez mąki :) :) A oto przepis (znaleziony gdzieś z necie i lekko zmodyfikowany): 3 jajka kostka chudego twarogu (250 gram) 6 łyżek otrębów owsianych 4 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cebula zioła: bazylia, majeranek, czosnek granulowany szczypta pieprzu i soli Zaczynamy(...)proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy mikserem. Po chwili dodajemy otręby, zioła (ja dałem po sporej szczypcie), pieprz, sól oraz cebulę i dalej miksujemy. W momencie jak składniki dobrze się połączą, odkładamy mikser i dodajemy do masy ubite białko. Ostrożnie wszystko mieszamy przy pomocy łyżki. Wykładamy keksówkę papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez

Marder&Marder Manufacture
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 164

wsypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić(...)Jamie'go Olivera :) 5. Glutenowiec czy bezglutenowiec? Glutenowiec. 6. Jaki jest twój ulubiony gadżet kuchenny? Hm...myślę i myślę....i nic nie wymyślę:) Nie mam :) 7. Jako, że ja bez śniadań nie wychodzę z domu, ciekawa jestem, jakie jest Wasze ulubione? To zależy. Jak wybieram się biegać to lubię zjeść owsiankę z sezonowymi owocami. A tak standardowo to chyba

My simple kitchen
Ciasteczka z sezamem, słonecznikiem i miodem, bez glutenu 238

mąki pszennej. Użyłam mąki migdałowej, ale dobrze zmielone migdały też będą dobre. Podczas pieczenia ładnie pachną i wybornie smakują, a ponieważ mają dużo zdrowych dodatków i są bez białego cukru nie mam wyrzutów sumienia, sięgając po kolejne ciasteczko:). Bardzo polecam… (inspiracja ze strony Food52).     Składniki na 24 ciasteczka: 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika(...)czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych   1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 10 minut, aż sezam trochę się przyrumieni (proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu

Mała Cukierenka
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 197

Wróciłam. Jako, że mam mało czasu bez zbędnych ceregieli i wyjaśnień witam się z Wami tortem wiśniowo - śmietanowym na ciemnym biszkopcie. Powstał na wczorajsze urodziny mojego Męża. Jak to zwykle w naszej kuchni - za smaki odpowiedzialna byłam ja, a za czynności precyzyjne mój Mąż. I tak wspólnymi silami powstał swojski, domowy torcik urodzinowy. Kto szuka inspiracji do domowych wypieków(...)wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy wg tej receptury . Jedyna modyfikacja to dodanie 4 łyżek ciemnego kakao i 2 łyżek tartej gorzkiej czekolady aby uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym

Kuchnia po mojemu
Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 151

wskazujący obtoczyć w mące, włożyć w środek bułeczki i zrobić dziurkę. Poszerzyć ją delikatnie tak, aby powstał otwór o średnicy ok 3cm. Analogicznie postąpić z resztą ciasta. Bułeczki odłożyć na papier do pieczenia - lub stolnicę posypaną lekko mąką - i zostawić do wyrośnięcia na ok 15min pod wilgotną ściereczką. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 220C .   Do garnka o szerokim(...)papier do pieczenia. Ugotowane i lekko ostudzone bajgle posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dowolna posypką - u mnie mieszanka ziaren sezamu i czarnuszki . Jeśli chce się mieć na bułeczkach więcej posypki, należy wcisnąć ją delikatnie w powierzchnię bajgla. Tak przygotowane bajgle włożyć do piekarnika i piec ok 20min do zezłocenia - na środkowym poziomie piekarnika, u mnie bez termoobiegu

Grunt to przepis!
Rafaello Siostry Anastazji 203

Przepis na Rafaello znalazłam w książce o ciastach Siostry Anastazji. Było trochę pracochłonne, ale wyszło bardzo smaczne :) Zmodyfikowałam je nie dodając alkoholu ze względu na dziecko. Bardzo łatwo się je kroi, ponieważ porcje można dzielić nożem wsuwając go pomiędzy herbatniki.  Rafaello zrobiłam ok. miesiąca temu, ale dopiero teraz miałam czas, żeby wstawić przepis... Składniki: 2,5 szklanki mleka(...)smaku (u mnie bez alkoholu) W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z budyń Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus Na desce położyć papier do pieczenia... ... na nim rozłożyć jedną paczkę herbatników

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pączki 257

drugą częścią ciasta. Skrawki z wycinania ponownie zagniotłam i już ręcznie uformowałam pączucie od razu nadziewając je marmoladą. Takie pączki od razu nadziewane wymagają więcej pracy bo trzeba je dobrze skleić aby nadzienie nie wypłynęło. Powstało mi 18 pączków wykrojonych szklanką i 8 uformowanych ręcznie i nadzianych marmoladą. Gotowe pączusie ułożyć na papierze do pieczenia i ponownie odstawić(...)Pączki wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z jednej strony, przykrywając garnek. Następnie odkryć garnek i przekręcić pączki, smażyć z drugiej strony na złoty kolor już bez przykrywania garnka. Gotowe usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po wystudzeniu nadziewać dowolnym nadzieniem, u mnie dżem truskawkowy. Posypać cukrem pudrem lub polukrować

Monia miesza i gotuje
Stromboli 185

cebule  300 gram boczku wędzonego  opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). Fetę pokruszyć na mniejsze kawałki a ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Gdy boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków(...)ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Krakowskie smaki Ani
Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami i ksylitolem 266

cukru czy bez dodatku tłuszczu. Biszkopt wyszedł puszysty i za sprawą mrożonych owoców lekko wilgotny. W smaku super, oczywiście jeśli ktoś lubi charakterystyczny posmak mąki gryczanej. U mnie zasmakował całej rodzinie. Taką zdrowszą wersję łakoci warto podawać także dzieciom zamiast kupnych słodyczy pełnych chemii, cukru, tłuszczów nasyconych czy sztucznych barwników.  Składniki na ciasto o średnicy(...)stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować.  Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać

Ze smakiem i z pasją
Ukochana, prosta chałka w postaci bułeczek 156

Kiedy byłam mała jadłam chałkę z masłem, a że nie było to jakimś częstym rytuałem traktowałam to trochę jak święto. Słodkie ciasto, posypane kruszonką, które cudnie

W kuchni wieczorem
Bezglutenowe ciasto migdałowe z owocami 151

Przepis ten znalazłam na czyimś blogu i niestety nie pamiętam teraz na czyim a sobie nie zapisałam... Z góry przepraszam autorkę za to, że nie podaję

Ze smakiem bez glutenu
PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 203

   Szukasz pomysłu na walentynkową kolację? Wiem, że tego wieczoru rozglądamy się raczej za wykwintnymi daniami lub (co łatwiejsze) wybieramy się do restauracji. Jednak osobiście

W kuchni Karmel-itki
Sernik dyniowy na kruchym ciasteczkowym spodzie 158

Sernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ

Życie zaczyna się w kuchni