znajduje się lekka, miękka, piankowa beza z zatopionymi w niej ślicznymi, rubinowymi kuleczkami porzeczek. Także i w niej znajdują się migdały (podprażone i drobno zmielone). Ciasto jest pyszne, słodkie, ale zrównoważone, bowiem kwaskowatości nadają mu owoce. Sezon na czerwone porzeczki jest bardzo krótki więc warto go należycie wykorzystać piekąc właśnie ten pyszny placek :) Składniki: Ciasto: 200 g mąki(...)posypania kilka kiści czerwonych porzeczek do dekoracji Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy, mieszamy z solą, migdałami oraz cukrem. Wbijamy żółtka i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto, które następnie formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a jej brzegi natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki
MyCookBook.plwspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami. Zawartość brytfanny przykrywamy starannie resztą sosu, a samo naczynie zamykamy wieczkiem lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, przy czym w połowie tego(...)DSCN2194 ...po czym dokładnie mieszamy z ricottą Sos pomidorowy blendujemy z bulionem Cannelloni faszerujemy i układamy w sosie Całość przykrywamy resztą sosu Cannelloni zapiekamy najpierw pod przykryciem... ...a potem bez niego Cannelloni ze szpinakiem i ricottą Post Cannelloni ze szpinakiem i ricottą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusastolnica silikonowa nóż silikonowy lub radełko do ciasta wałek do ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy(...)pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około 7-10 minut. W połowie pieczenia, kiedy rogi nachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę. Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki(...)solą). Mieszamy dokładnie. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut (mimo, że będzie się kleiło). Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy, oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin (można np. na całą noc). Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie znów je zagniatamy i dodajemy orzechy włoskie (pokrojone i podprażone). Z ciasta formujemy kulę, którą mocno posypujemy
Mania WypiekaniaMacie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej, bez jajek, za to z miodem. Brzmi apetycznie? Dodam jeszcze, że są chrupiące i idealne na drugie śniadanie, do kawy, czy jako sycąca przekąska w ciągu dnia. Można je podać tradycyjnie, lub pokruszyć i dodać(...)sztuk: 100 g płatków owsianych 80 g mąki żytniej 50 g mąki krupczatki (można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub żytnią) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 100 ml oleju 1-2 łyżki wody Płatki wrzucamy do blendera i mielimy przez około 30-45 sekund, aż do uzyskania mąki. Dodajemy mąkę żytnią, krupczatkę
Rozpustne gotowanieDomowego? Moja mama ma całą kolekcję i zawsze powtarza, że to są najlepsze przepisy. Rzeczywiście - potrawy z tych przepisów zawsze się udają. Zainteresował mnie przepis na piwne rożki - ciasto bez cukru, za to z piwem, do tego słodki dżem... Postanowiłam spróbować i mogę polecić z czystym sumieniem. Ciasteczka wyszły super, chociaż w pierwszej partii przesadziłam z dżemem i delikatnie(...)użyłam Kasi) dżem (ja użyłam żurawinowego) cukier puder Przygotowanie: Do przesianej mąki zetrzeć na tarce mocno schłodzoną (w zamrażalniku) margarynę. Wymieszać wszystko ręką. Dodać piwo i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie należy je cienko rozwałkować i pokroić na kwadraciki o boku
Kulinarne InspiracjePrzepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:) Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek" Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm: 1,5 kg sera białego półtłustego; 13 jajek; 500 g cukru pudru; 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków; 100 g masła; 3 łyżki grysiku (nie gotowany); 1 cukier waniliowy(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia. Zimne ciasto posypać cukrem
In my kitchenproszek bez dodatku związków glinu) 4 dojrzałe banany 2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej 2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody 1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe) ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 garście rodzynek Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki, migdały(...)papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź
Roślinna - blog wegańskiWariacja na temat tarty. Raczej rzadko zdarza mi się przygotować wypieki w wersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się(...)Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wyłożyć schłodzone ciasto, wciskając
dom-agi.plIdziemy !!! Rzeczy zostają w końcu to tylko 100 metrów. Lokalizacja? hmmm jakoś między Perłą Bałtyku a Verano. Mięso dobre, frytki już nie za bardzo, ale za to surówki przepyszne bez octu :) Dziecko najedzone a matka szczęśliwa. Namaste Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali polecanych przez Magdę Gessler! Byłam tam drugi raz. Do lokalu(...)pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść i coś zjeść a wrócicie tam za każdym razem. Coś na ząb Jeżeli masz ochotę bardzo szybko zjeść a jeszcze szybciej dostać pizze koniecznie odwiedź pizzerię lub stanowisko foodtruck z Pizza Ricca. Panowie na Twoich oczach tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila
ClauditteMissCookingwiem jak Wy, ale ja bez drugiego śniadania z domu nie wychodzę. Śniadania czasem zdarza mi się nie zjeść w domu, ale zawsze rano pakuję sobie całkiem spory ekwipunek z jedzeniem, który pochłaniam w drodze do pracy. Po bardzo pożywnym posiłku, czasem lubię sobie dopełnić żołądek czymś słodkim - na przykład takimi oto muffinami. Domowe, czekoladowe i z dodatkiem kaszy(...)czekolady (można użyć gorzkiej)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i kaszę manną.W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy olej, mleko i mieszamy. Do mokrych składników dosypujemy suche i mieszamy następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i przekładamy ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika
Słodkie Przyjemnościmąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany łyżka spirytusu szczypta soli tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder cukier z prawdziwą wanilią Kamis Wszystkie składniki zagniatamy razem. Układamy na desce i od serca okładamy ciasto wałkiem. Do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.Następnie odcinamy kawałek ( pozostała część ciasta pozostaje np w foli) i podsypując je mąką(...)same wykonanie. Faworki widoczne na zdjęciu nie widziały wałka. Brałam kawałek ciasta i składając przepuszczałam je w maszynce do makaronu ( kilkukrotnie), czyli coś na wzór ciasta francuskiego. Później wałkowałam je również w maszynce do makaronu na grubość 1-2 mm. Szybko i prościej, bez użycia siły i męczenia się z wałkowaniem
Malinowe PocałunkiSkładniki: KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna
W Mojej Kuchni LubięPyszna, chrupiąca szarlotka - najsmaczniejsza jeszcze ciepła. Składniki:mąka kukurydziana 2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka cukier puder 1 łyżka cukier waniliowy 1 torebka 5 jabłek rodzynki
głodny alergikbędzie inna tarta, choćby dlatego, że nie ma w niej grama mąki , jest to tarta bez ciasta,ale... na spodzie z kaszy gryczanej. Taka wersja fit powiedziałabym. No i szybsza zdecydowanie! Składniki -torebka kaszy gryczanej prażonej -ziemniaki -papryka czerwona i żółta -marchewka -cebula -masło -oliwa z oliwek, sól,pieprz -2 jaja -łyżka parmezanu lub grana padano -ziarenka od Ziarenkowo(...)przygotowaną masę wyłóż na formę do tarty,posyp ziarnami. Następnie rozłóż równimiernie puree warzywne. Roztrzep drugie jajko, dodaj ser i wymieszaj. Polej całość i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz do momentu ,aż jajko z serem ładnie się zetnie na złoty kolor a „tarta” zacznie odchodzić od brzegów. Zanim zaczniesz kroic, poczekaj aż lekko przestygnie. Smacznego! Jeśli potrzebujesz ziarenek
Z Kuchni Do Kuchni