Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i serem feta jest
codojedzeniaSkładniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
MojaQchnia.plDziś tłusty czwartek, a więc pączusie muszą być. Bez nich te święto nie było by świętem. Zapraszam was kochani na pyszne domowe pączki. Składniki: mąką pszenna typ 500 4 szklanki drożdże świeże 50 g mleko 1 szklanka żółtka 6 szt masło 125 g cukier 4 łyżki sól pół łyżeczki Lukier: białko 1 szt cukier(...)powstała zawiesina i zostawiamy na 15 minut by zaczęły pracować. Dodajemy żółtka i letnie masło.Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy i odrywamy kawałki ciasta.Formujemy kulki, które spłaszczamy i wyrastają nam pączusie przez około 20 minut. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Po upieczeniu nadziewamy konfitura różaną i polewamy lukrem
Różowa kuchniaciasto wyłożyć na obsypany mąką stół i uformować w kulę. Posmarować (za pomocą pędzelka) wierzch ciasta oliwą lub olejem, nakryć reklamówką, tak aby nie stykała się z ciastem i zostawić do wyrośnięcia na 50-60 minut. Po wyrośnięciu znowu posmarować wierzch ciasta oliwą lub olejem. Za pomocą palców zrobić w cieście wgniecenia (podobnie jak w focaccii), nadając jednocześnie ciastu(...)Posypać wierzch grubo mieloną, krystaliczną solą. Wypiekać w temperaturze 210-225oС, najpierw 15 minut z parą, potem wypuścić parę i dopiekać jeszcze przez ok. 25 minut. Ja piekłem w garnku. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebalbo bitkami, albo baletkami. Pamiętam jak po szkole, lubiłam wstąpić do cukierni i za zaoszczędzone monetki kupić sobie chociaż kilka sztuk tych ciasteczek. Były dostępne z makiem i bez, ale ja zdecydowanie bardziej wolałam te posypane czarnymi ziarenkami. I przepis na takie właśnie bitki zaproponuję dzisiaj. Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 3 jajka (białka i żółtka osobno(...)ubitej masy dodać żółtka, ubić. Następnie wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie (naprawdę bardzo delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Tuż przed samym pieczeniem posypać makiem. Ciasteczka piec (obie blaszki
Świat Ciastacukierniczka , który zachwycił moich gości równie mocno jak smak babeczek. Zestaw zdobiony jest motywem kotów i stanowi naprawdę piękną i praktyczną ozdobę stołu. Nie wyobrażam sobie popołudniowej kawy bez tego zestawu. Przyjemnie jest korzystać z czegoś tak pięknego A gdzie można go nabyć? Zachęcam do zapoznania się z ofertą sklepu Dalamand.pl Kokosowe babeczki a la baunty i wspaniały zestaw(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka na wierzch: polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: W misce miksujemy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, dokładnie miksujemy. Kolejno wsypujemy wiórki, miksujemy do połączenia składników. W osobnej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do naszej kokosowej masy na przemian z mlekiem
Słodkie okruszkimieszamy, aż się połączą z ciastem. Żeliwny garnek wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto i wygładzamy je mokrymi rękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 godzin do wyrośnięcia. Chleb możemy też upiec w 2 foremkach keksówkach. Po tym czasie zdejmujmy folię i pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut(...)nóż do pokrojenia upieczonego przeze mnie bochenka. I co się okazało ? Mój nowy nóż poradził sobie z tym doskonale ! Nóż jest bardzo ostry i ukroiłam nim cienkie kromki chleba bez żadnego problemu. Muszę przyznać, że w swojej długoletniej kulinarnej karierze niejeden nóż już wyszczerbiłam i stępiłam 😀, dlatego tym bardziej moje zadowolenie z użytkowania noża Zwilling jest bardzo zasadne
Kulinarne przygody GatityZapraszam Was do przygotowania bezglutenowej przekąski na słodko - smażonych plasterków jabłek w cieście na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Poniższa przekąska jest łatwa i szybka do
Ugotowaćcheddara, nie próbujcie z goudą bo wyjdą zupełnie bez smaku, polecam podawać ciepłe z domowym sosem czosnkowym, na spotkanie z przyjaciółmi rewelacja! Składniki: 2 rulony świeżego ciasta francuskiego 20 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 10 dag szynki parmeńskiej Ostra papryka do posypania 1 jajko Jak wykonać ? Ciasto francuskie musi być dobrze schłodzone w lodówce. Szynkę parmeńską pokroić(...)żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeden rulon ciasta francuskiego rozwinąć na papierze pergaminowym, posmarować wierzch rozkłóconym jajkiem, posypać ostrą papryką-(nie żałować ) na to ¾ startego sera i szynkę parmeńską, rozłożyć drugi rulon ciasta francuskiego, docisnąć ręką, posmarować jajkiem, posypać resztą sera, lekko przyklepać aby ser złapał ciasta, radełkiem z krótszej strony kroić na paski około
Wanilia i Kardamonzobaczyłam cukinię w dobrej cenie postanowiłam go spróbować. Ketchup z cukinii zapraszam do przeczytania wpisu. Cukinię ja uwielbiam w każdej postaci a Ty ? Uwielbiam smażoną w cieście, uwielbiam panierowaną i pieczoną w piekarniku , lubię też duszoną z mięsem. Tym razem zrobiłam z niej ketchup i powiem Wam, że jego smaku już mnie zauroczył i sądzę, że zrobię więcej słoików(...)Cukinię obieramy i ścieramy na tarce lub używamy robota kuchennego który zetnie ją na miazgę :) Potem siekamy lub rozdrabniamy za pomocą robota obraną cebulę, obrany czosnek i umytą paprykę ( bez pestek ) wszystko dokładnie siekamy. Przekładamy do garnka z cukinią i gotujemy 15 minut, po tym czasie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy, znowu gotujemy około 15 minut, dodajemy przyprawy
Kuchnia na wzgórzubył dla mnie wspaniałym rokiem! Spełniło się bowiem wiele moich marzeń i nie bez znaczenia jest tu fakt, ze jeśli się czegoś bardzo pragnie, należy do tego dążyć! Muszę o tym zawsze pamiętać. W tym pierwszym noworocznym poście pragnę złożyć moim Czytelnikom proste, skromne życzenia. W Nowym 2014 Roku życzę Wam, aby każdy dzień był po prostu(...)pianę z cukrem i szczypta soli. Powoli dodajemy żółtka i miksujemy na niskich obrotach miksera. Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Ciasto rozsmarowujemy na posmarowanej masłem blasze 33×36 i wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy ciasto, pieczemy 25minut w 180C. Po upieczeniu jeszcze gorący biszkopt zwijamy z papierem wzdłuż dłuższego boku i zawijamy w folie aluminiową. Pozostawiamy
Raj dla PodniebieniaBezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie
Mienta blogJeżeli macie bardzo dojrzałe banany (z ciemną skórką) to będą one idealne do chlebka bananowego. Warto dodać, że chlebek bananowy to wypiek na pograniczu pieczywa, a
Ugotowaćidealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków. Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić się posiadaniem rewelacyjnej patelni, która nadaje się także do piekarnika. Jest solidna, a focaccia wczoraj upieczona wygląda bardzo(...)wysmarowania blachy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól. Dolewamy wodę i oliwę. Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie. Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni. Przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Moja smaczna kuchniaskładniki: 320 g mąki niepełna szkl cukru 3 jajka 2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czarnej porzeczki 250 ml mleka 125 ml oleju 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniasię sałata i kilka warzywnych dodatków jak cebula, pomidor czy ogórek i mamy zdrowy domowy posiłek, którym nie pogardzą nawet niejadki. Ale jak burgery, to nie może obyć się bez takich dodatków jak sos czy ketchup. Ja polecam smaczne sosy firmy Develey , które często kupuję i które smakowo bardzo przypadły do gustu mojej rodzinie. Składniki: 700 g mąki pszennej(...)jajko, dobrze wymieszać i na koniec ciepłe mleko z masłem. Dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na posypany mąką stół i podzielić na 8 równych kulek. Przełożyć przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i pozostawić na 45minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znów je lekko
W garach u Gosiprostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ). Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki pszennej Masa serowa: 800g(...)stopni. W misce miksujemy jajka z cukrem, wlewamy roztopioną i przestudzoną masę czekoladową, miksujemy, wsypujemy mąkę z kakao, miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko spód ), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy. Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni. Do dużej miski
NiePieprz.plKiedy po raz pierwszy zrobiłam podobne ciastka (bez wiórek) - niestety nie były zbyt smaczne i przypominały czekoladową mąkę... (Dlatego nie będę podawała źródła inspiracji...) Próba numer dwa, własne proporcje, dodatki i... sukces. Ciasteczka wyszły rewelacyjne! Już podczas mieszania składników - tak kuszą, że ciężko doczekać się kiedy będą upieczone. Zapach oraz smak czekolady i wiórek kokosowych mówi sam za siebie(...)powstać jednolita masa.) Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać i jeśli ciasto mocno się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeuformujcie je przy pomocy małej łyżki do lodów (zamoczonej w gorącym oleju), a przed wrzuceniem na tłuszcz, wyrównajcie ciasto w łyżce o kant miski. Uformowane w ten sposób półkulki w czasie smażenia zamienią się w idealne kuleczki. Możecie także umieścić ciasto w rękawie cukierniczym lub plastikowym woreczku, obciąć końcówkę, wyciskać ok. 2-3 cm. paski i obcinać nożyczkami wprost(...)SKŁADNIKI / ok. 30 sztuk 340 g mąki pszennej 340 g serka homogenizowanego 3 jajka 2 łyżki cukru lub więcej jeśli serek nie był słodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli DODATKOWO : 1 litr oleju rzepakowego do smażenia, drobny cukier do obtoczenia pączków (można wymieszać z cynamonem) WYKONANIE W garnku rozgrzewamy olej do 160℃. W misce ucieramy serek
cool and mintysmakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia. Długo zachowują swoją świeżość i zachowują mięciutkie wnętrze. (7-8 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki papryki w proszku (słodkiej) 1/3 łyżeczki soli (wg smaku(...)wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. W drugiej zmiksować jajko, musztardę, olej i mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać z posiekaną cebulę i żółtym serem - pokrojonym w kostkę. (Masę należy mieszać ręcznie i do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek
Di gotujeinsidev:cell-none;} Muffiny pachnące miodem, cynamonem i jabłkami. Pyszne, wilgotne i puszyste. Bez cukru, słodzone miodem i tartymi jabłkami. Takich kalorii nie musicie się bać :) Składniki na 12 sztuk: Suche: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża łyżeczka cynamonu 3 duże łyżki maku Mokre: 3 jabłka 2 jajka(...)pieczenia przesiej przez sitko. Dodaj mak. 3. W osobnej misce ubij białka jaj, następnie dalej miksując dodaj miód. Wyłącz mikser i dodaj żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wymieszaj. 4. Do masy wsyp suche składniki, następnie dodaj starte jabłka i wymieszaj łyżką. 5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 6. Formę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami, napełnij każdą ciastem (prawie
Powiedz dietom nietroszkę więcej mąki (to zależy m.in. od gęstości miodu), ale nie za dużo, żeby nie wyszło twarde. 3 . Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, podsypując je odrobiną mąki. Wycinać kształty pierniczków, układać je na papierze do pieczenia i piec ok 8-10 minut w 180*C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować. CHOINKI Z PIERNICZKÓW: Na jedną(...)brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych. Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać na patyczek drugi polukrowany pierniczek bez perełek, do cisnąć lekko do poprzedniego . Znów n a środek nałożyć trochę lukru, aby przyklei ła się kolejna warstwa. Analogicznie postąpić z kolejnymi parami pierniczków. Na czubek można ułamać
Kto ugości moich gości?będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić w omączonej misce, przykrytej ściereczka kuchenną, na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem(...)ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu; Ja akurat nacięłam dosyć płytko, więc na chlebie pozostały mi jedynie ich wzorki :) - i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 230C - w połowie wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu . Następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i dopiekać
Grunt to przepis!zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które zamieniłam na ziarna słonecznika. Chleb został upieczony w keksówce o wymiarach 30x10cm(...)się drożdże świeże, to najpierw trzeba rozrobić rozczyn), wodę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i odstawić na około 1 godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok. 1 godzinę. Studzić na kratce. Smacznego! :) The post Chleb marchewkowy ekspresowy! appeared first
Kulinarne PrzebojeOstatnio staram się przygotowywać posiłki bez dodatku mięsa. Nie bójcie się - raczej wegetarianką nie zostanę :) Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną serową pizzę. Jeżeli lubicie sery to takie danie bardzo przypadnie Wam do gustu. Oczywiście, ser żółty możecie zastąpić parmezanem. Składniki na pizzę dla 2 osób: spód do pizzy, np. połowa porcji(...)gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć kawałki sera. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około 15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym sosem
Ugotowaćskładniki: 4 udka kurczaka 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie
Domowy Smak Jedzenianaprawdę brakuje mi słów - to po prostu trzeba zobaczyć. Jeśli więc wybierzecie się na wakacje do Danii w lipcu, polecam Wam wycieczkę do Varde i obejrzenie przedstawienia. Nawet bez znajomości języka duńskiego - to, ile pracy włożone jest w przygotowania i jak to wszystko razem świetnie wygląda, zrobi wrażenie na każdym. Jeszcze mieszkając w Polsce, uwielbiałam chodzić do teatru - obcowanie(...)nawet teraz mam kilka łodyg w lodówce i zastanawiam się, co z nich pysznego przygotować. Ciasto, które prezentuję poniżej, przygotowałam już jakiś czas temu. Właściwie zabierałam się za nie chyba z pięć lat, odkąd tylko zobaczyłam przepis w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2007. Na okładce pyszni się cudownie kruche ciasto wypełnione zielonym rabarbarem i delikatnym budyniem waniliowym, udekorowane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowaniu ciasta stwierdziłam że bardziej nada się na pizzę lub tartę, jest bez drożdży więc typowo pizzowe nie jest, ale na spód spisało się doskonale :) Składniki (sam spód bez dodatków ma około 670 kcal): 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę 50g płatków żytnich zmielonych na mąkę 70g mąki razowej pszennej 0,5 łyżeczki sody około 70 ml jogurtu naturalnego(...)dodajcie więcej wody) tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będziemy potrzebować więcej mąki a ciasto nie będzie się kleić) na placek grubości kilku mm :) z powstałego placka wycinamy okrąg (nie jest to konieczne, ja chciałam żeby ładnie wyglądał:) rozsmarowujemy sos/koncentrat pomidorowy i wykładamy ulubione dodatki pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 śmietana kremówka 1 szklanki mleka w proszku 1 kopiasta łyżka kakao 5 opakowań herbatników Wykonanie
Ciasteczkowy Potwór700g - 1000g. Ważne jest żeby przed użyciem koszyka solidnie go oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu. Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę. Największą zmora koszyków rozrostowych jest pleśń, jak zapobiegać pojawianiu się pleśni w koszykach? Pleśń(...)metodą na sucho lub w zmywarce po czym umieścić w piecu w temp. 120 °C - 140 °C na około 20 min. Co jakiś czas zapanowując komorę pieca (powtórne naoliwianie nie jest już konieczne ale tez nie wykluczone). 3. Co sześć miesięcy należy dokładnie umyć koszyk w wodzie bez detergentów i ponownie naoliwić. Sposób ten zapewnia utrzymanie koszyków przez wiele
CookYourselfoliwy z oliwek 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżeczka cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego(...)śmietaną w garnku z grubym dnem. Wyciągamy gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu. W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli
Słodkie okruszkizmiksowac na gladka mase bez grudekzetrzec na grubych oczkach tarki macepanz owocow odlozyc 12 jednakowej wielkosci truskawek,reszte pokroic na cwiartki.Wymieszac pokrojone truskawki i jagody z macepanem.Odstawicwyrosniete ciasto jeszcze raz zagniesc i podzielic na 2 czesciforme o srednicy 30 cm wysmarowac maslem i oproszyc maka.1/3 ciasta rozwalkowac na kolo o srednicy formy.Ulozyc w formie.reszte ciasta-2/3 uformowac(...)lyzke masy serowej.Zwinac,dokladnie zlepiajac brzegi.Identycznie jak przy formowaniu knedli.Kulki z ciasta drozdzowego ulozyc dookola brzegu foremki w jednakowych odstepach.Przykryc sciereczka kuchenna i odstawic do ponownego wyrosnieciamase serowa wymieszac z pokrojonymi owocami ,wymieszana z marcepanem i nalozyc na srodek foremkiw piekarniku nagrzanym do 180°C piec okolo 45 minut.Studzic w formie,az do calkowitego stezenia masybiala czekolade z 1 lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.Mój mąż, który zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy JCiasto oczywiście może nie przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety beza(...)siebie, że musi być słodka.Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłamiSkładniki:Beza:6 białek w temperaturze pokojowej1 szklanka drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octuKrem:250 g serka mascarpone200 g nutelli100 g gorzkiej czekoladypół szklanki drobno posiekanych orzechów laskowychokoło 7-8 sztuk pralinek Ferrero RocherDodatkowo:powidła śliwkowePrzygotowanie:Białka powinny być w temperaturze pokojowej, najlepiej
Mania GotowaniaDzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10 dag świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej - 5 jajek - 1 szklanka oleju - 5 szklanek mąki - cukier waniliowy Kruszonka : - 100 g margaryny - pół(...)mieszankę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie i pół godziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego
Salonik smakówOdkad pamietam zawsze chcialam zwiedzc Szkocje. Znam ja tylko z filmow, zdjec i roznych opowiesci i zawsze pociagala mnie jej surowosc, dzikosc i piekno. Wiem, ze
Przysmaki KarolkiMasz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu, chęci lub nastroju do pieczenia? Taki deser jest świetnym pomysłem na takie dni. Pyszny rabarbar z
karmelowyLavash to pieczywo, które prawdopodobnie pochodzi z Armenii. Mój chlebek wyszedł mocno chrupiący, oprócz tradycyjnego składu wzbogaciłam go o sezam i zioła. Jeżeli macie ochotę
Szybko Tanio Smacznieodwagi, żeby tutaj zacytować ;) Ale do rzeczy. Znaczy do ciasta. Dyżurne, szybkie, składniki zawsze mam pod ręką, bo banany akurat kupujemy często. Takie ciasto, które robi się w 10 minut, nie jest zbyt słodkie i bez wyrzutów sumienia można zjeść samemu i dać dzieciom zamiast czegoś SZŁODKIEGO :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)sól. Mieszamy razem na wolniejszych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, posiekane orzechy i rodzynki (ewentualnie cynamon). Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy w 170 st. z termoobiegiem przez ok. 60 minut. Po 45 minutach sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego! 120 g mąki pszennej
bistro mamadługich lat, które przewróciło moje życie do góry nogami i sprawiło, ze nabrało ono nie tylko tempa, ale i sensu. Bo ta pasja niesamowicie nakręca, motywuje, daje kopa. I bez pasji nie wyobrażam sobie życia! Tak samo jak czytelnicy – ładują baterię każdego dnia i sprawiają, że uśmiech na buzi pojawia się zdecydowanie częściej! Na tyle często, że ludzie(...)chłodzenia. Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ). CIASTO CZEKOLADOWE: Masło rozpuszczamy z czekoladą, w tym samy czasie ubijamy białka z 30 g cukru i szczyptą soli. Żółtka roztrzepujmy ze 140 g cukru, dodajemy do rozpuszczanej czekolady, mieszamy. Dodajemy przesiane obie mąki oraz ubite białka. Pieczemy do suchego patyczka w 160C, kroimy na 3 blaty po wystudzeniu
Ostra na SłodkoOboje z żoną od dziecka jesteśmy amatorami ziemniaków. Spójrzcie, jak wyglądają po wyjęciu z piekarnika. My nie potrafimy się im oprzeć. Prawdę mówiąc, nawet nie próbujemy
Ania i Marcin gotująNiedawno podałam Wam przepis na murzynka. Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie
Z miłości do słodkościdokładnie ubijając, aż całe jajka będą zużyte, a ciasto gęste i lśniące - wetknięta w nie drewniana łyżka powinna stać prosto. Przełożyć do szprycy i wyciskać maleńkie porcje, o średnicy ok. 3 cm ( w trakcie pieczenia i tak mocno urosną). Blachy skropić wodą, dzięki niej powstanie para, która ułatwi ptysiom rośnięcie. Piec ok. 20-30 minut, aż zbrązowieją i będą(...)szprycy z najcieńszą końcówką i nadziewać nim ptysie (przez dziurki w spodzie zrobione na potrzeby suszenia profiterolek). Nadziane ptysie smarować lukrem jagodowym lub pokryć karmelem. Część ptysi celowo zostawiłam bez "dekoracji". LUKIER JAGODOWY cukier puder (ilość "na oko":) sok z cytryny kilka kropli soku z jagód Cukier wsypać do miseczki (użyłam ok. 6 łyżek), dodać
KUCHARNIABardzo prosty i pyszny tort. Można płyty bezowe przygotować nawet kilka dni wcześniej. Warto mieć takie płyty bezowe schowane i przygotowane na specjalne okazje. Śmietanę ubić
Kuchnia Pokoleń, wałkować przykryte folią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania mąki - ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze - piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia(...)żeby utrzymała rzadką konsystencję przez cały czas trwania dekorowania - ciasteczka zanurzać do połowy w polewie czekoladowej, chwilę odczekać, aż nadmiar polewy spłynie, odkładać na kratkę, stawiając na sztorc, częścią bez polewy do kratki lub jeśli nie macie kratki, na folię aluminiową - ciasteczka pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy, można je schłodzić w lodówce - ciasteczka po zastygnięciu polewy
Smakołyki BerenikiKolejny przepis autorstwa Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie. Rewelacyjny mus z jabłek z nutą brzoskwini. Taki mus jest idealny do ciast. Warto mieć pod ręką
Marder&Marder Manufacturemojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do
moj przepis naZapach drewna działa tak kojąco. Kojarzy się z zakładem stolarskim wujka, gdzie wióry sypały się spod hebla niczym płatki śniegu zimową porą. Zawsze lubiłam drewno. Gładkie
W kuchni Karmel-itki